Άλιμος: Υγειονομική βόμβα ο χώρος μεταφόρτωσης αποβλήτων

Άλιμος

Με μία άκρως επιβαρυντική για τον δήμο Άλιμου έκθεση για το χώρο μεταφόρτωσης και αποθήκευσης αποβλήτων προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα στο τέρμα της οδού Γερουλάνου κλιμάκιο του τμήματος ελέγχου μετρήσεων και υδροοικονομίας περιβάλλοντος πραγματοποίησαν αυτοψία στις 27 Σεπτέμβριου 2018 και στην έκθεση που εξέδωσαν ένα μήνα μετά 25/10/2018 χαρακτηρίζουν τις ενέργειες που γίνονται στο χώρο ως αισθητική υποβάθμιση και αλλοίωση του τοπίου, ενώ προκύπτει μεγάλος κίνδυνος ρύπανσης των υδάτων και του εδάφους.
Αναλυτικά οι υπάλληλοι της Περιφέρειας κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο περιφραγμένο χώρο στην οδό Γερουλάνου διαπίστωσαν ότι γινόταν μεταφόρτωση οικιακών απορριμμάτων του Δήμου από τα απορριμματοφόρα σε ειδικές πρέσες, όχι όμως με την προβλεπόμενη χρήση χοάνης, αλλά με ανατροπή. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλείται διασπορά απορριμμάτων στο χώρο εκ των οποίων τα πιο βαριά απορρίμματα έπεφταν και παρασυρόντουσαν σε τρία φρεάτια ομβρίων υδάτων, ενώ τα πιο ελαφριά αντικείμενα καθώς και σκόνη λόγω του αέρα διανύαν μεγάλη απόσταση, ξεπερνώντας τα όρια του χώρου μεταφόρτωσης.
Αυτό που προκάλεσε την έκπληξη του κλιμακίου ήταν ότι σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και πιο συγκεκριμένα ποδοσφαιρικό γήπεδο που φιλοξενεί παιδιά από ακαδημίες και φυσικά φιλάθλους και ποδοσφαιριστές για τους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων.
Βέβαια η έκπληξη του κλιμακίου θα μπορούσε ίσως να μετατραπεί σε οργή εάν ενημερώνονταν ότι σε απόσταση μερικών μέτρων υπάρχει δημοτικός παιδικός σταθμός. Δημοτικός παιδικός σταθμός ο οποίος ανάλογα με την φορά του ανέμου κατακλύζεται από την ρυπογόνο σκόνη και φυσικά από την αφόρητη δυσοσμία.
Στην συνέχεια διαπίστωσαν ότι δίπλα από τα οικιακά απορρίμματα υπήρχαν σωροί από στερεά απόβλητα (κλαδιά, έπιπλα, στρώματα, κλπ.) τα οποία με εκσκαφέα-φορτωτή JCB έμπαιναν όλα μαζί στις ειδικές πρέσες. Η τοποθέτηση των δύο διαφορετικών αποβλήτων μαζί στον ίδιο χώρο αποτελεί παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Κατά το χρόνο της επίσκεψης τους παρατήρησαν επίσης την διαδικασία πλυσίματος νταλίκας με την ειδική πρέσα (press container) σε χώρο που δεν υπήρχε σύστημα συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Αντίθετα μάλιστα ο χώρος του πλυσίματος δεν ήταν τσιμεντοστρωμένος με αποτέλεσμα τα νερά να παραμένουν στο έδαφος ή να οδηγούνται σε φρεάτια ομβρίων κοντά στην είσοδο του σταθμού μεταφόρτωσης.
Κατά την ολοκλήρωση της αυτοψίας από το κλιμάκιο της περιφέρειας διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση στερείτο περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις εργασίες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης αποβλήτων, ενώ δεν επιδείχθη (πιθανότητα δεν υπήρχε) πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν σοβαρή παραβίαση της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας και απειλεί την υγεία των κατοίκων, των αθλητών και των παιδιών του παιδικού σταθμού.
Οι πολίτες καλούν τον Δήμαρχο Αλίμου, έστω και την ύστατη στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες του.

«ΑΛΙΜΟΣ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ»

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 10 Νοεμβρίου 2018]