Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Παράδειγμα προς μίμηση πόλεις της επαρχίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας υστερούν

Μια ωραία εικόνα στον επισκέπτη αφήνουν γωνιές και σημεία των επαρχιακών πόλεων της Ελλάδας και αμέσως τίθεται σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα για τα οποία υπάρχει η φήμη ότι δεν λείπει τίποτα. Κι όμως, στο Ρέθυμνο της Κρήτης ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει οργανωμένη υποδομή και εκσυγχρονισμό, γεγονός που το κάνει πρωτοπόρο και το αναδεικνύει. Ποια είναι αυτή η υποδομή; Απλές κινήσεις, που όμως στο μάτι του περαστικού χτυπούν θετικά είναι αυτές οι δύο που εντόπισε ο φωτογραφικός φακός αναγνώστη μας και τις οποίες μοιράζεται μαζί μας.

Θέση στάθμευσης ΑμεΑ με σήμανση και στο οδόστρωμα: Εκτός της συνηθισμένης πινακίδας που ενημερώνει τον εκάστοτε οδηγό ότι η θέση αυτή είναι διαθέσιμη μόνο για συνανθρώπους μας με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, στο Δήμο Ρεθύμνου έχουν φροντίσει να τονίσουν το σημείο ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία ακόμη και για τον πιο απρόσεκτο οδηγό ή για τον τουρίστα που δεν γνωρίζει την δομή της πόλης. Έτσι έχουν βάψει με μπλε έντονο χρώμα την άσφαλτο, οριοθετώντας ακριβώς τη θέση ΑμεΑ. Στα δε όρια της θέσης υπάρχει λευκό περίγραμμα, ενώ στο κέντρο της δεσπόζει ένα σήμα μεγάλο με το αμαξίδιο, κάτι που αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά ο διερχόμενος είτε πεζός, είτε οδηγός. Θετική εντύπωση έκανε στον επισκέπτη της πόλης ότι καμία θέση δεν είχε κατελήφθη από άλλο όχημα, μη αρμόδιο. Επίσης οι θέσεις αυτές ήταν κοινόχρηστες, ενώ για τις προσωποποιημένες υπήρχε ειδική σήμανση με τον αριθμό κυκλοφορίας του αναπηρικού αυτοκινήτου που δικαιούται τη θέση.

Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Σε κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για προσωρινή στάθμευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ώστε να έχουν τη δυνατότητα να φορτίζονται. Μάλιστα στη θέση αυτή υπάρχει και η αντίστοιχη υποδομή. Έτσι παροτρύνεται η χρήση του νέου μοντέλου κίνησης, αφού δίδεται η δυνατότητα στο κάτοχο τους να κινηθεί άνετα στην πόλη. Επίσης θετικό ότι οι θέσεις δεν είχαν καταληφθεί από άλλα αυτοκίνητα και να σημειωθεί ότι στην πόλη του Ρεθύμνου, στο κέντρο είχε τον Αύγουστο και πάρα πολύ κόσμο λόγω του τουρισμού εγχώριου και μη, αλλά και μέτρο ελεγχόμενης στάθμευσης.

Αυτές οι δύο κινήσεις θα μπορούσαν να αποτελούν εικόνες και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και ιδιαίτερα στα Νότια Προάστια. Το καλό πρέπει όχι μόνο να λέγεται, αλλά και να αντιγράφεται καθώς συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Γιατί όχι και εδώ λοιπόν;

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Αυγούστου 2018]

Scroll to Top