Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Γλυφάδα: Τίθεται σε λειτουργία το Νέο Κοιμητήριο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
  • Με την τυπική έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας Κοιμητηρίων Δήμου Γλυφάδας…

Λύνει ένα μεγάλο κοινωνικό της πρόβλημα η Γλυφάδα αμέσως μόλις ξεκινήσει τη λειτουργία του, το νέο κοιμητήριο που με προσπάθεια και επιμονή επιδιώκει άμεσα να ολοκληρώσει η δημοτική αρχή της πόλης. Αν είναι έτοιμο; Η απάντηση της δημοτικής αρχής είναι ότι «έχει φτάσει σε τέτοιο στάδιο που μπορεί να λειτουργήσει για να αποσυμφορήσει το παλαιό και να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των δημοτών και κατοίκων της πόλης». Χρειάζονται ακόμη εργασίες να συντελεστούν όμως «οι βασικές δομές που επιτρέπουν τη λειτουργία του είναι έτοιμες», τονίζει ο Μάριος Κασσέρης αρμόδιος Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Κοιμητηρίου και Δημοτικής Αστυνομίας.
Ο «ΠΑΛΜΟΣ» στο σημερινό του φύλλο φέρνει στη δημοσιότητα εικόνες από τη μορφή που έχει πάρει σήμερα η παραχωρημένη έκταση εντός της ΕΤΗΜ, όπου και διαμορφώνεται το νέο κοιμητήριο της πόλης και συνάμα παρουσιάζει τις βασικές διατάξεις και άρθρα του Νέου Κανονισμού Λειτουργίας των Κοιμητηρίων του Δήμου Γλυφάδας.

 

 

  • Σε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠΑΛΜΟ» ο Μάριος Κασσέρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Κοιμητηρίου και Δημοτικής Αστυνομίας.

Αλλη μια προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου υλοποιείται. Το Νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας είναι έτοιμο για να τεθεί σε λειτουργία. Ένα έργο που θα ανακουφίσει τους δημότες μας από ένα μεγάλο και ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα.
Το Δεκέμβριο του 2014 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το αντίστοιχο σχέδιο Νόμου και θα μπορούσε λογικά να ισχυριστεί κανείς ότι αν δεν είναι το μοναδικό κοιμητήριο στην Ελλάδα που ξεκινά με νόμιμες διαδικασίες, σίγουρα είναι ένα από τα ελάχιστα που ξεκίνησαν να λειτουργούν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να δημιουργήσουν δεδικασμένο για ίδρυση κοιμητηρίου. Για να γίνει κατανοητή η έννοια δεδικασμένου αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υ.Α. Α5/1210/1978 άρθρο 2 (ΦΕΚ 424/10-5-1978) αν υπάρχουν δέκα τάφοι σε μία περιοχή, τότε η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται Κοιμητήριο.
Την παραπάνω Υ.Α. προσπάθησαν πολλοί δήμαρχοι στην Ελλάδα, αλλά και στη Γλυφάδα, να “εκμεταλλευτούν” (προς όφελος των δημοτών) για να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της εύρεσης χώρου για κοιμητήριο. Όμως οι νέες Περιβαλλοντικές νομοθεσίες (π.χ. Ζώνη Natura) οι οποίες ισχύουν σήμερα, σταμάτησαν κάθε τέτοια προσπάθεια.
Εδώ ακριβώς φαίνεται η ικανότητα και μεθοδικότητα του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου. Αντιλήφθηκε έγκαιρα πως οι παλαιοί τρόποι και πρακτικές (με την καταπάτηση μιας έκτασης και με παράνομες ταφές να δημιουργείς προϋποθέσεις ίδρυσης Κοιμητηρίου) δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη σημερινή εποχή. Με προσωπικές του ενέργειες και επαφές κατάφερε να παραχωρηθεί με νόμο στο Δήμο Γλυφάδας έκταση για την ίδρυση του Νέου Κοιμητηρίου εντός του στρατοπέδου ΕΤΗΜ (στο χώρο της αεροπορίας στην Άνω Γλυφάδα) και με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές και όποιες άλλες αναγκαίες μελέτες να ιδρύσει το Νέο Κοιμητήριο. Του αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια!
Η ίδρυση του Νέου Κοιμητηρίου έφερε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα σύνταξης και ψήφισης από τα αρμόδια όργανα του Δήμου ενός νέου Κανονισμού που θα ορίζει τη λειτουργία και των δύο Κοιμητηρίων. Ο ολιγοσέλιδος Κανονισμός του 1969 του Δήμου Γλυφάδας που αφορούσε τη λειτουργία του Παλαιού Κοιμητηρίου με τις όποιες τροποποιήσεις του (τελευταία το 1994) δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να καλύψει τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες που προκύπτουν και θα προκύψουν με τη λειτουργία του Νέου Κοιμητηρίου.

Στις 4/5/18 ψηφίστηκε ο Νέος Κανονισμός των Κοιμητηρίων Γλυφάδας από το Δημοτικό Συμβούλιο (Αρ. Απόφ. 125/2018). Ο αναγνώστης του κανονισμού άμεσα αντιλαμβάνεται την αρτιότητά του και τη σοβαρότητα με την οποία συντάχθηκε και αντιμετωπίζει τα ζητήματα των κοιμητηρίων. Συντάξας και εισηγητής του Κανονισμού ήταν ο κ. Κασσέρης Μάριος, αρμόδιος Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Κοιμητηρίου και Δημοτικής Αστυνομίας. Ο Γιώργος Παπανικολάου για μια ακόμη φορά επέλεξε τον κατάλληλο άνθρωπο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ο Κασσέρης Μάριος έχει αποδείξει στην τρίχρονη θητεία του ως Αντιδήμαρχος ότι διαθέτει πολλά προσόντα και είναι για τα δύσκολα και μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή του για τη διαχείριση των Κοιμητηρίων σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η έλλειψη χώρου ήταν τεράστιο πρόβλημα. Απευθυνθήκαμε λοιπόν στον κ. Κασσέρη Μάριο για να μας ενημερώσει σχετικά.

[ΠΑΛΜΟΣ]: Κύριε Κασσέρη πείτε μας δύο λόγια εισαγωγικά για τον Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων Γλυφάδας και πώς συντάξατε έναν κανονισμό με την πολύπλοκη νομοθεσία που διέπει τα κοιμητήρια και τις δυσκολίες που αντιλαμβάνομαι ότι θα αντιμετωπίσατε.
ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΣΣΕΡΗΣ: Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας και για τη δυνατότητα που μου δίνετε να απευθυνθώ στους φίλους αναγνώστες σας, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τον Κανονισμό λειτουργίας που αφορά και τα δύο Κοιμητήρια και όχι μόνο για το Νέο. Ο Κανονισμός θα έλεγα είναι το επιστέγασμα μια σειράς ενεργειών και πολλών εργασιών που έχουν προηγηθεί και έρχεται να σφραγίσει επίσημα την έναρξη λειτουργίας του Νέου Κοιμητηρίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το διοικητικό προσωπικό που εργάζεται στο αρμόδιο τμήμα για θέματα κοιμητηρίου και ιδιαίτερα την κ. Δεκουλάκου Τούλα για την πολύτιμη βοήθειά τους. Τώρα το πώς τα κατάφερα είναι μεγάλη κουβέντα. Κανείς δεν γεννιέται που να τα ξέρει όλα. Ρώτησα και έμαθα. Μίλησα με νομικούς, με αρμόδιους σε ελεγκτικούς μηχανισμούς που ασχολούνται με θέματα κοιμητηρίων, επισκέφθηκα άλλα κοιμητήρια, είδα και άλλους κανονισμούς, πληροφορήθηκα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φρόντισα ο νέος δικός μας κανονισμός να δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα που διαπίστωσα από όλα τα κοιμητήρια και που τυγχάνουν να τα ζούμε κι εμείς ή να τα ζήσουμε στα δικά μας κοιμητήρια.

[Π]: Τελικά το Νέο Κοιμητήριο είναι έτοιμο να λειτουργήσει;
Μ.Κ.: Θυμάμαι που το 2015 ξεκινήσαμε τις εργασίες στο Νέο Κοιμητήριο και τότε ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών μαζί με το Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου αφιερώσαμε ώρες ατελείωτες και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (βροχή, κρύο, ήλιο, ζέστη). Μας έμενε στο τέλος της ημέρας η κούραση αλλά και η ικανοποίηση του σπουδαίου έργου που επιτελούσαμε.
Μπορώ να πω ναι, είναι έτοιμο. Οι βασικές δομές που επιτρέπουν τη λειτουργία του είναι έτοιμες. Οι δρόμοι και οι διάδρομοι έχουν ολοκληρωθεί, οι βάσεις για τα οστεοφυλάκια, τα δέντρα έχουν τοποθετηθεί και τοποθετούνται και άλλα όπου χρειάζεται, το αυτόματο πότισμα είναι έτοιμο, ρεύμα έχουμε από την πρώτη στιγμή, εγκαταστάσεις για το νερό έχουν ολοκληρωθεί, τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός και φυσικά η κατασκευή της Εκκλησίας έχει ολοκληρωθεί. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε το Κοιμητήριο και στην πορεία να γίνονται έργα άλλων υποδομών, όπως ψυκτικοί θάλαμοι, χώρος για τον καφέ κτλ.

[Π]: Τότε γιατί δεν λειτουργεί;
Μ.Κ.: Αναμένουμε και την έγκριση του Κανονισμού λειτουργίας που ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Σκοπός μας είναι να λειτουργήσει με το σεβασμό που αρμόζει στις περιπτώσεις αυτές. Λίγη υπομονή και σύντομα θα λειτουργήσει.

[Π]: Μπορείτε να μας δώσετε το στίγμα θα έλεγα του Κανονισμού λειτουργίας των Κοιμητηρίων της Γλυφάδας;
Μ.Κ.: Είναι ένας κανονισμός που λαμβάνει υπόψη του όλο το νομικό πλαίσιο, επεκτείνεται και σε σύγχρονα θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τη λειτουργία των Κοιμητηρίων, από το
σύμφωνο συμβίωσης μέχρι το μεταναστευτικό. Δίνει λύση στα προβλήματα που εντοπίσαμε στη δραστηριοποίηση ιδιωτών εργοληπτών, οργανώνει τις δομές και μειώνει τη δυσλειτουργία στη συνεργασία με τους εργολήπτες. Δίνει λύση στο μεγάλο θέμα της αφής των κανδηλιών, ένα ζήτημα σοβαρό και με πολλά παράπονα από πλευράς δημοτών. Αναφέρεται στις σύγχρονες υποδομές π.χ. νεκροθάλαμοι, ψυκτικοί θάλαμοι κ.α. Δίνει λύση σε νομικά ζητήματα που έχουν σχέση με την ταφή των βρεφών, των αζήτητων νεκρών, τη συνεργασία με νοσοκομεία της περιοχής μας και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων νομικής υφής.

[Π]: Να μιλήσουμε συγκεκριμένα για κάθε κατηγορία; Επιγραμματικά, τι νέο προστίθεται;
Μ.Κ.: Θα ξεκινήσω με αναφορά στα νέα δεδομένα και με τη σειρά των άρθρων που εμπεριέχονται στον κανονισμό.

  • Προβλέπεται ο ενταφιασμός σορών ανεξαρτήτου εθνικότητας ή θρησκεύματος (γι’ αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της εκκλησίας. (Άρθρο 5 παρ 3)
  • Προβλέπεται η ταφή απόρου αποβιώσαντα και αζήτητων σορών από τα Νοσηλευτικά ιδρύματα της Διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Γλυφάδας. (Άρθρο 5 παρ 5 και 6)
  • Προβλέπεται ο ενταφιασμός με ειδικό τρόπο όσων έχουν αποβιώσει από λοιμώδες νόσημα. (Άρθρο 5 παρ 8)
  • Δεν επιτρέπεται καμία προσθήκη τάφου σε βάρος της ρυμοτομίας, παρά μόνο με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. (Άρθρο 6 παρ 3)
  • Περιγράφεται πλήρως η διαδικασία ενταφιασμού. (Άρθρο 7)
  • Προβλέπεται η δημιουργία ψυκτικών θαλάμων και περιγράφεται πλήρως ο τρόπος λειτουργίας τους. (Άρθρο 8)
  • Προβλέπεται η τέλεση Πολιτικών κηδειών. Μιλάμε για τις περιπτώσεις εκείνες που οι συγγενείς δεν επιθυμούν τη τελετουργική διαδικασία που προβλέπεται σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, δηλαδή δεν επιθυμούν την εξόδιο ακολουθία. (Άρθρο 10 παρ 5)
  • Προβλέπεται η παραχώρηση Οικογενειακών τάφων και περιγράφεται πλήρως ο τρόπος παραχώρησής τους. Πραγματοποιείται κλήρωση σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τους προς διάθεση τάφους. Περιγράφεται και η ανάκληση της παραχώρησης και υπό ποιες προϋποθέσεις γίνεται η ανάκληση. (Άρθρο 11, 14 και 15)
  • Μπορεί να καθιερωθεί η ομοιόμορφη κατασκευή τάφων από τα επιλεγμένα σχέδια προς το σκοπό αυτό της υπηρεσίας του Δήμου. (Άρθρο 17)
  • Προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση τιμής ένεκεν οικογενειακού ή τριετούς χρήσης τάφου σε πρόσωπα σημαίνοντα (Άρθρο 11 παρ 10 και 17 παρ 7)
  • Διευκρινίζεται ο τρόπος ταφής νεογνών, βρεφών, νηπίων (Άρθρο 18) Μέχρι σήμερα δεν ήταν κατοχυρωμένη νομικά η υπηρεσία γύρω από το ζήτημα αυτό.
  • Διευκρινίζεται η τύχη των κινητών πραγμάτων δηλαδή των αντικειμένων που βρίσκονται σε τάφους, η εκποίησή τους, ποια θεωρούνται καλλιτεχνήματα κτλ (Άρθρο 19)
  • Ορίζεται ότι παράταση ταφής μπορεί να δίνεται εφ’ όσον υπάρχει δυνατότητα μέχρι ένα έτος με απόφαση Δημάρχου και ένα ακόμη έτος με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Παράταση πέρα της διετίας δεν προβλέπεται. (Άρθρο 20 παρ 7)
  • Για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης και ισονομίας καταργείται η αναγκαστική παράταση ανεξαρτήτου ηλικίας στο Παλαιό Κοιμητήριο πέντε χρόνια μετά την πρώτη ταφή στο Νέο Κοιμητήριο. Ό,τι ισχύει στο Νέο Κοιμητήριο θα ισχύει και στο Παλαιό. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών. (Άρθρο 20 παρ 7)
  • Περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος παραχώρησης οστεοφυλακίων. Θα είναι ίδιος με αυτόν της παραχώρησης οικογενειακών τάφων. Πραγματοποιείται κλήρωση σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τα προς διάθεση οστεοφυλάκια. Ήδη η Δημοτική αρχή προχωρά στην κατασκευή μαρμάρινων οστεοφυλακίων και οι δημότες που επιθυμούν θα μπορέσουν να αποκτήσουν οστεοφυλάκιο για την τακτοποίηση των οστών των συγγενικών τους προσώπων. Σας γνωρίζω ότι μεγάλος αριθμός αλουμινένιων κιβωτίων – οστεοφυλακίων βρίσκεται κυριολεκτικά στοιβαγμένος σε χώρο του Παλαιού Κοιμητηρίου και υπάρχουν περιπτώσεις που οι συγγενείς δεν μπορούν να επισκεφθούν ούτε πολλές φορές να βρουν το αλουμινένιο οστεοφυλάκιο του συγγενικού τους προσώπου. (Άρθρο 21)
  • Προβλέπεται η φύλαξη της τέφρας σε οστεοφυλάκιο (Άρθρο 21)
  • Επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η μεταφορά οστών από οστεοφυλάκιο του ενός κοιμητηρίου στο άλλο. (Άρθρο 21 παρ 13)
  • Περιγράφεται πλήρως το ωράριο λειτουργίας των κοιμητηρίων. Αποκλείει την ανεξέλεγκτη
    είσοδο οχημάτων των επιτηδευματιών και οριοθετεί το χρόνο και τον τρόπο που θα εκτελούνται οι εργασίες. (Άρθρο 23)
  • Προκειμένου να μπει σειρά και τάξη στους επαγγελματίες – επιτηδευματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιούνται στα κοιμητήρια του Δήμου καθιερώνεται μητρώο επιτηδευματιών στο οποίο εγγράφονται και έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τους εργαζόμενους που θα απασχολούν, να τους έχουν ασφαλισμένους, να προμηθευτούν από την υπηρεσία του δήμου κάρτες εισόδου για κάθε όχημα που δηλώνουν και για κάθε εργαζόμενο και φυσικά να τηρούν τον κανονισμό λειτουργίας. Έτσι αποφεύγεται η είσοδός τους σε ώρες που δεν επιτρέπεται, τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν εργαλεία για εργασίες που μπορούν να γίνουν στα εργαστήριά τους, αποφεύγεται η ηχορύπανση και η ρύπανση του χώρου από το νέφος σκόνης που δημιουργούν. Όταν ο Δήμος πραγματοποιεί διαγωνισμό για την κατασκευή τάφων δεν ισχύει το Μητρώο επιτηδευματιών γιατί δεν έχει νόημα, ισχύουν όμως οι ίδιες οι υποχρεώσεις για τον ανάδοχο ως προς το προσωπικό που απασχολεί. (Άρθρο 24)
  • Μητρώο με τις ίδιες υποχρεώσεις ισχύει και για τα γραφεία τελετών και για όσους παρέχουν υπηρεσίες αφής. Καθημερινά εισέρχονται εντός των χώρων του Παλαιού κοιμητηρίου φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με υπηρεσίες αφής κανδηλιών και την περιποίηση των τάφων χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε αν υπάρχει χρηματική συναλλαγή. Πέραν του ότι λαμβάνει χώρα εντός του υπάρχοντος κοιμητηρίου του Δήμου (και θα λαμβάνει χώρα και στο νέο Κοιμητήριο) μια εμπορική δραστηριότητα μεγάλων οικονομικών μεγεθών από την οποία ο Δήμος Γλυφάδας δεν έχει κανένα μέρισμα, υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για αθέμιτες πρακτικές των επαγγελματιών και των υπαλλήλων τους με σκοπό την προσέλκυση πελατών στους οποίους η υπηρεσία δεν μπορούσε να επιβάλει το οποιοδήποτε μέτρο. Με την υποχρέωση εγγραφής σε αντίστοιχο μητρώο δίνεται ένα τέλος στην παράνομη αυτή δραστηριότητα. (Άρθρο 24)
  • Προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους επαγγελματίες επιτηδευματίες δεν τηρούν τον κανονισμό. (Άρθρο 25)

[Π]: Δεν είναι λίγο αυστηρό για τους επιτηδευματίες;
Μ.Κ.: Θα έλεγα πολύ αυστηρός Κανονισμός. Αν τον προσέξετε, οργανώνει τις δομές μας, την αρμόδια υπηρεσία μας, καλύπτει από νομικές κακοτοπιές εργαζόμενους και δημότες και ναι είναι αυστηρός με τους επιτηδευματίες. Μην στέκεστε όμως εκεί. Δείτε ότι δεν αφήνει περιθώριο σε συναλλαγές, υπάρχει διαφάνεια και η αυστηρότητα προς τους επαγγελματίες προστατεύει και εκείνους, διότι δεν έχουν κανένα λόγο να συναλλάσσονται με οποιονδήποτε. Όποιος καταβάλλει εγγύηση, εγγράφεται στο Μητρώο. Αν είναι ασφαλιστικά, φορολογικά ενήμερος ο ίδιος και οι εργαζόμενοί του τότε μπορεί να αναλάβει εργασίες. Ποιοι θα αντιδράσουν; Αυτοί που χρησιμοποιούν εργάτες ανασφάλιστους, συχνά από άλλες χώρες που τους εκμεταλλεύονται, αυτοί που δεν έχουν φορολογική ενημερότητα και γενικά αυτοί που επιθυμούν να μην ελέγχονται για ευνόητους λόγους. Γι’ αυτό άλλωστε στην τοποθέτησή μου ζήτησα από τους συναδέλφους μου Δημοτικούς συμβούλους να το στηρίξουν ψηφίζοντας τον κανονισμό αλλά και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του.

[Π]: Σας στήριξαν οι συνάδελφοί σας;
Μ.Κ.: Αν εννοείτε με την ψήφιση του Κανονισμού, όχι. Ειλικρινά δεν μπόρεσα να καταλάβω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους δημότες και όχι μόνο, πώς Δημοτικοί Σύμβουλοι από την αντιπολίτευση δεν ψήφισαν θετικά τον Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων Γλυφάδας. Αλλά και δεν διατύπωσαν προτάσεις βελτίωσης για να τις συμπεριλάβουμε και να συμφωνήσουν. Δεν βρήκαν κάτι που να διαφωνούν. Απλά δεν το ψήφισαν. Μόνο κάποιοι ως επιχείρημα διατύπωσαν τη θέση ότι το παλιό Κοιμητήριο θα πρέπει να κλείσει και γι’ αυτό δεν ψήφισαν θετικά.

[Π]: Τι θα γίνει με το Παλαιό Κοιμητήριο; Θα κλείσει; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο εκεί χώρος είναι κληροδότημα.
Μ.Κ.: Εύστοχη ερώτηση θα έλεγα και σίγουρα πολλοί πολίτες – δημότες θα έχουν αυτή την απορία. Στο Άρθρο 28 παρ 24 ορίζεται: “Με την έναρξη των ταφών στο Νέο Κοιμητήριο, παύουν να πραγματοποιούνται ταφές στο Παλαιό Κοιμητήριο έως ότου πραγματοποιηθούν και οι τελευταίες εκταφές των σαρκοφάγων. Στο χρονικό διάστημα αυτό, οι κενοί τάφοι που προκύπτουν από εκταφές σε τάφους τριετίας δε θα παραχωρούνται έως ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες σχεδιασμού ενός νέου ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο την ευπρεπέστερη λειτουργία του Κοιμητηρίου που θα προβλέπει χώρο πρασίνου, εύχρηστων διαδρόμων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από απόφαση Δημάρχου ή του αρμοδίου Αντιδημάρχου ή του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου, δύναται να πραγματοποιούνται ταφές στο Παλαιό Κοιμητήριο”.
Αν εξετάσουμε τη θέση των Δημοτικών Συμβούλων της Μείζονος Αντιπολίτευσης που ζήτησαν να κλείσει το παλιό Κοιμητήριο, νομίζω ότι θεωρητικά αλλά και τυπικά αυτό λέει και ο κανονισμός, ότι δηλαδή κλείνει για τα επόμενα πέντε χρόνια, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Μετά από πέντε χρόνια η τότε Δημοτική αρχή θα το δει το ζήτημα. Για να κλείσει άλλωστε οριστικά το παλαιό κοιμητήριο είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί αργότερα, αφού ληφθεί υπόψη ότι η παραχώρηση του οικοπέδου έγινε δωρεά στο Δήμο για συγκεκριμένο λόγο δηλαδή την ίδρυση κοιμητηρίου.

[Π]: Τι εννοείται εξαιρετικές περιπτώσεις; Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα; Δεν αφήνει περιθώρια να θάβονται όσοι εντός εισαγωγικών επιθυμούμε;
Μ.Κ.: Αν εννοείται ότι θα λειτουργήσει ρουσφετολογικά, να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι δεν μπορούν να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις στον κανονισμό που θεωρούμε εξαιρετική περίπτωση. Παράδειγμα: Στο Παλαιό Κοιμητήριο είναι θαμμένη η μητέρα κάποιου και στο χρόνο επάνω χάνει και τον πατέρα του. Τι θα του πούμε να πάει ο πατέρας του στο Νέο Κοιμητήριο και η μητέρα του να είναι στο Παλιό; Δεν είναι ανθρώπινο να επιθυμεί να είναι στο ίδιο κοιμητήριο και οι δύο; Αναφερόμαστε σε τέτοιες περιπτώσεις. Στόχος μας είναι όπως αναφέρεται ρητά άλλωστε να αποσυμφορηθεί το Παλαιό Κοιμητήριο, να φτιαχτεί ένα νέο ρυμοτομικό που θα σέβεται το χώρο και τον ανθρώπινο πόνο. Μιλάμε ότι μετά από την πενταετία θα εξετάσουμε την περίπτωση του παλαιού κοιμητηρίου. Εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

[Π]: Εδώ θα είμαστε;
Μ.Κ.: Ναι, πιστεύω με την ολοκλήρωση του Κοιμητηρίου η νέα Δημοτική αρχή έδειξε ότι μπορεί και δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Γλυφάδας. Ενδεικτικά σας θυμίζω, πέρα από την ίδρυση του Νέου Κοιμητηρίου που θεωρώ ότι είναι από τα σοβαρότερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί από τη Δημοτική μας παράταξη, τις παιδικές χαρές που έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές, την παραχώρηση στο Δήμο μας των παραλιών και την αναβάθμισή τους από την πλευρά μας, (αλήθεια είχαν δει οι δημότες τόσα χρόνια τέτοιες παραλίες, διαμορφωμένες, καθαρές, με ομπρέλες, ντουζιέρες και άλλες ανέσεις; μπλε σημαία στη Γλυφάδα;) την κατασκευή πεζοδρομίων, τις ασφαλτοστρώσεις, τη Δημοτική συγκοινωνία, τη δημιουργία σύγχρονων Παιδικών Σταθμών και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και τόσα άλλα που έχουν γίνει και καθημερινά γίνονται. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που συμμετείχα στην ολοκλήρωση των παραπάνω έργων. Ναι πιστεύω ότι όλα αυτά θα τα εκτιμήσουν οι δημότες μας και θα ανανεώσουν την εντολή τους προς τον Γιώργο Παπανικολάου από την πρώτη Κυριακή όταν θα έρθει η ώρα και θα στηρίξουν τα πρόσωπα που έχουν δει να εργάζονται και να προσφέρουν.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 7 Ιουλίου 2018]

Scroll to Top