Τέσσερα οικόπεδα ζητά ο Δήμος Ηλιούπολης να του παραχωρηθούν από την ΕΤΑΔ

Ηλιούπολη
  • Αορίστως και χωρίς αντάλλαγμα, τα οποία σε βάθος χρόνου εξυπηρετούν αμιγώς κοινωφελείς σκοπούς υπέρ των κατοίκων της Ηλιούπολης

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης, στην τελευταία συνεδρίασή του στις 19 Ιουλίου 2018, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. να παραχωρηθούν στον Δήμο Ηλιούπολης, αορίστως και χωρίς αντάλλαγμα, τέσσερα μεγάλα συγκεκριμένα οικόπεδα, τα οποία σε βάθος χρόνου εξυπηρετούν αμιγώς κοινωφελείς σκοπούς υπέρ των κατοίκων της Ηλιούπολης.

Πρόκειται για οικόπεδα που διεκδικούσε ο Δήμος Ηλιούπολης επί δεκαετίες με πολλούς δικαστικούς αγώνες από τους κληρονόμους Νάστου και πρόσφατα δικαιώθηκε τελεσίδικα. Είναι ένα αίτημα πολλών γενεών, καθώς η παραχώρηση των οικοπέδων αυτών στον δήμο Ηλιούπολης θα σημάνει την δυνατότητα δημιουργίας πληθώρας υποδομών κοινής χρήσης και ωφέλειας και την εξασφάλιση πολλών ανοιχτών δημόσιων χώρων σε κάθε γειτονιά.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

  1. Για την έκταση στο Χαλικάκι πενήντα (50) περίπου στρεμμάτων, από τα οποία 20 στρέμματα αθλητικός στίβος και 30 στρέμματα πάρκο αναψυχής και λοιπές δράσεις να ζητηθεί οριστικό παραχωρητήριο επ’ αόριστον.
  2. Για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, εξήμισι (6,5) περίπου στρεμμάτων, να ζητηθεί οριστικό παραχωρητήριο επ’ αόριστον.
  3. Για το οικόπεδο των οδών Σμόλικα και Ναυαρίνου, απέναντι από το ΙΚΑ, έκτασης χιλίων επτακοσίων (1.700) τ.μ., να ζητηθεί οριστικό παραχωρητήριο επ’ αόριστον με δικαίωμα της ΕΤΑΔ ΑΕ είσπραξης ποσοστού επί της ελάχιστης μισθωτικής αξίας εάν και εφόσον υπάρξει στο συγκεκριμένο οικόπεδο εκμετάλλευση πάρκινγκ.
  4. Για το οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού (ΙΚΑ), έκτασης τεσσάρων χιλιάδων οκτακοσίων (4.800) τ.μ., για το οποίο υπάρχει ήδη επ’ αόριστον παραχώρηση, να ζητηθεί τροποποίηση των όρων 8α και γ του παραχωρητηρίου, ώστε να δοθεί παράταση μίας περαιτέρω πενταετίας, για την ολοκλήρωση των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων και να απαλειφθεί το δικαίωμα της ΚΕΔ για τη διαχείριση και εκμετάλλευση συγκεκριμένων χώρων.

Εκτός από τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητηθεί παραχώρηση επ’ αόριστον με οριστικά παραχωρητήρια χωρίς αντάλλαγμα, όλων των οικοπέδων κάτω από πεντακόσια (500) τ.μ., για κοινωφελείς χρήσεις.

Τέλος, αποφασίστηκε να ζητηθεί το δικαίωμα απευθείας εκμίσθωσης ή υπεκμίσθωσης στο Δήμο Ηλιούπολης προσοδοφόρων ακινήτων, έναντι ελάχιστου μισθωτικού ανταλλάγματος, που θα καταβάλλεται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

«Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σε ένα θέμα που αποτελεί ένα από τα μεγάλα οράματα της Ηλιούπολης με τεράστια προστιθέμενη αξία. Η διεκδίκηση της δημόσιας περιουσίας και η απόδοσή της στους κατοίκους της Ηλιούπολης, μας ενώνει όλους σε έναν κοινό αγώνα μέχρι τέλους», κλείνει η ανακοίνωση.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Αυγούστου 2018]