Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Επείγον Περιστατικό! Η χρησιμότητα της 24ωρης Παροχής Κτηνιατρικής Φροντίδας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

H χρησιμότητα της 24ωρης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας είναι τεράστια δεδομένου ότι τα ζώα θα αρρωστήσουν και σαββατοκύριακο και μέσα στις γιορτές καθώς και κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών και αυτό μπορεί να συμβεί στην καθημερινότητα σε οποιαδήποτε στιγμή και ώρα της ημέρας.
Ο σκοπός λοιπόν ενός τέτοιου 24ωρου ιατρείου είναι η πρωτοβάθμια κυρίως κάλυψη ενός πολύ σοβαρού περιστατικού.
Η φύση των περιστατικών αυτών είναι από μέτριας/εξαιρετικά σοβαρής έως κρίσιμης κατάστασης. Συνήθως πρόκειται για τροχαία ατυχήματα, δηλητηριάσεις, αιφνίδιες επιληπτικές κρίσεις, οξέα δυσπνοϊκά επεισόδια, δυστοκίες, κατάποση ξένων σωμάτων, στροφή στομάχου, εγκαύματα, δαγκώματα, τραύματα.
Έτσι ανάλογα με το περιστατικό, με την οξύτητα και την ένταση της κατάστασης ο κτηνίατρος καλείται να βοηθήσει αναλόγως. Στις περιπτώσεις αυτές συνεκτιμούμε τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα και στηρίζουμε το ζώο αντίστοιχα.
Υπάρχουν βέβαια φορές (πχ δηλητηριάσεις, σοβαρή δύσπνοια, επιληπτικές κρίσεις) που είναι τόσο οξεία και προφανής αλλά και επείγουσα η κατάσταση ώστε δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για εργαστηριακή διερεύνηση κατά την προσέλευση του ζώου. Απέναντι σε μία τέτοια κατάσταση στηρίζουμε το ζώο αναλόγως των συμπτωμάτων (χορήγηση φαρμάκων – οξυγόνου, πλύση στομάχου) ώστε να σώσουμε τη ζωή του και στη συνέχεια προχωρούμε σε περαιτέρω εργαστηριακούς ελέγχους (πχ επιληπτικές κρίσεις – μαγνητική τομογραφία).
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί άμεσα χειρουργική παρέμβαση ώστε να στηριχθεί η ζωή του ζώου, πχ στροφή στομάχου, καισαρική τομή.
Η 24 ωρη παρέμβαση διακρίνεται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.
Στην πρώτη περίπτωση παρέχονται οι πρώτες βοήθειες στο κατοικίδιο και αφού συνέλθει σ’ έναν αντικειμενικά ικανό βαθμό προσκομίζεται σε κάποιο νοσοκομείο ζώων ή σε κάτι εντελώς εξειδικευμένο ( π.χ μαγνητικό τομογράφο).
Στη δεύτερη περίπτωση η κάλυψη είναι ολοκληρωμένη εξ αρχής.
Και στις δύο περιπτώσεις το βασικό είναι να μη χαθεί άσκοπα πολύτιμος χρόνος εκ μέρους του συνοδού του ζώου πριν την προσκόμιση του. Έτσι εφόσον ο ιδιοκτήτης προσκομίσει το ζωάκι εγκαίρως η πιθανότητα θετικής έκβασης είναι μεγάλη είτε πρόκειται για πρωτοβάθμια είτε για δευτεροβάθμια φροντίδα.
Άρα είναι τεράστιας σημασίας η έγκαιρη προσκόμιση εκ μέρους του συνοδού του ζώου πέρα από την άμεση κτηνιατρική παρέμβαση.

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιανουαρίου 2018]

Scroll to Top