Δώσε κάτι από σένα σ’ ένα ζώο

Απόψεις

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά μια λέξη, είναι στάση ζωής και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς. Εθελοντισμός σημαίνει προσφορά χωρίς ιδιοτέλεια.
Σ’ αυτή τη χώρα, ίσως ο εθελοντισμός να ακούγεται κάπως παράξενα γιατί δεν τον διδασκόμαστε, τουλάχιστον επισήμως! Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό είναι μία απλή αλλά ταυτόχρονα και σύνθετη διαδικασία. Προκύπτει γιατί έτυχε ή γιατί θέλουμε να ικανοποιήσουμε μία δική μας εσωτερική ανάγκη ή επιθυμούμε την ενασχόλησή μας με συγκεκριμένους φορείς. Και κάποιες άλλες φορές μπορεί να μας εμπνέει μια ομάδα εργασίας ή μπορεί να θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι κοντινό ως προς τα ζώα
Μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρονται στην εθελοντική δράση για τα ζώα είναι:
– Υλική ενίσχυση με αναλώσιμα, όπως τροφές για σκύλους και γάτες, άμμο για γάτες, εμβόλια, αντιπαρασιτικά αλλά και απλά λουριά, χάπια αποπαρασίτωσης, αμπούλες, spray.
– Σπιτάκια και κλουβιά μεταφοράς για σκύλους για γάτες – καινούρια ή μεταχειρισμένα.
– Φάρμακα
– Οικονομική αναδοχή αδέσποτου που φιλοξενείται σε πανσιόν (εικονική υιοθεσία), δηλαδή καταβολή μέρους ή όλου του κόστους τροφής και διαμονής σε πανσιόν, ή/και επίσκεψης κτηνιάτρου, σε συμφωνηθέντα χρονικά διαστήματα.
– Ενίσχυση με προσωπική εργασία από εθελοντές στον ελεύθερο χρόνο τους για μεταφορά ζώων από και προς τον κτηνίατρο και τις πανσιόν, ή για άλλες εργασίες. Εθελοντές με κατάλληλες γνώσεις μπορούν να βοηθήσουν και σε τεχνικές εργασίες.
– Προσωρινή φιλοξενία αδέσποτου μέχρι να βρεθεί ανάδοχη ενδιαφερόμενη οικογένεια για υιοθεσία.
– Δωρεά αντικειμένων προς πώληση στα εορταστικά bazaar των Φιλοζωικών Σωματείων

Τα οφέλη του Εθελοντισμού

Συνεισφορά – Αλληλεγγύη – Αλτρουισμός. Ο πιο προφανής λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι το πάθος τους για κάτι που αγαπούν πολύ, δηλαδή τα ζώα.
Φιλίες. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τον εθελοντισμό κυρίως για να αναπτύξουν φιλίες αντιμετωπίζοντας έτσι τη μοναξιά των καιρών μας.
Εκμάθηση νέων πραγμάτων. Ο εθελοντισμός, ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Μόνο όταν κάποιος δει κατάματα την ανάγκη για επιβίωση, την αρρώστια, τον πόνο, μπορεί να κατανοήσει πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η υγεία και η ίδια η ζωή.
Μέσα από την έκφραση ευγνωμοσύνης του ζώου που έχουμε σώσει καταλαβαίνουμε πόσο απλή είναι η ζωή και μαθαίνουμε να ευχαριστούμε το Θεό κάθε μέρα που ξυπνάμε και είμαστε καλά εμείς κι αυτοί που αγαπάμε.
Προσωπικά Οφέλη. Στο πλαίσιο της προσφοράς οι εθελοντές μπορούν να εντοπίσουν τη μορφή των ικανοτήτων που άπτονται του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασία τους. Η εθελοντική εργασία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια αμειβόμενη εργασία. Οι εθελοντές συχνά έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν από τις αντίστοιχες οργανώσεις. Η εθελοντική εργασία μπορεί να είναι σκληρή, επίπονη, και απογοητευτική, αλλά είναι επίσης συνήθως πολύ διασκεδαστική και πάνω απ’ όλα ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Η αρχή του αλτρουισμού και της ευεργεσίας βασίζεται στην ηθική επιταγή της συμπόνιας και της φροντίδας προς τα ζώα και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μίας αλυσιδωτής προσφοράς βοήθειας. Ο εθελοντισμός μπορεί να θεωρηθεί ως συνδυασμός ακτιβισμού άμισθης εργασίας και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Δεκεμβρίου 2017]