Συμβουλές για τον κήπο: Οι εργασίες του Δεκέμβρη και ο στολισμός των εορτών

Απόψεις

Aγαπητοί φίλοι, ο Δεκέμβριος είναι εδώ. Είναι ο πρώτος μήνας του χειμώνα και ενώ τα φυτά στον κήπο έχουν ”πεθάνει” παραταύτα υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν και το μήνα αυτό, στον οποίο κυριαρχεί η γιορτή των Χριστουγέννων.
Αυτόν τον μήνα μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε το κομπιούτερ του αυτόματου ποτίσματος. Οι καιρικές συνθήκες εξασφαλίζουν συνήθως πλήρως την υγρασία που χρειάζονται τα φυτά σας, κατεξαίρεση ωστόσο μπορούμε να ποτίσουμε είτε όταν δεν πέφτουν οι αναμενόμενες βροχές, είτε συγκεκριμένα φυτά που χρειάζονται περισσότερο νερό, έτσι αποτρέπεται την υπεράρδρευση και το σάπισμα των ριζών (κάνετε και λίγο οικονομία στο πορτοφόλι σας).
Τα φυλλοβόλα δέντρα αυτό το διάστημα θέλουν και αυτά την προσοχή μας καθώς τα πεσμένα φύλλα στον κήπο αν τα παραμερίσουμε γίνονται, συχνά σπίτι για διάφορους μύκητες-μανιτάρια και σπόρους που θα μας ταλαιπωρήσουν την άνοιξη. Στο γκαζόν τα φύλλα αυτά μπορούν να το σαπίσουν (καλό θα ήταν όλα τα φύλλα και οι χαλασμένοι καρποί να τα βάλουμε σε έναν κάδο κομποστοποιήσης). Πολυετή φυτά που έχετε στον κήπο σας θέλουν και αυτά έναν καθαρισμό επειδή είναι το τέλος της σεζόν και για αυτά. Επιθεωρήστε τα υπερευαίσθητα φυτά (ειδικά χειμωνιάτικα λαχανικά) για μελίγκρα ή δραστηριότητα άλλων εντόμων.
Στην αρχή είπαμε ότι τον Δεκέμβρη κυριαρχεί η γιορτή τον Χριστουγέννων άρα δεν θα μπορούσαμε να εξαιρέσουμε μερικές συμβουλές για την διακόσμηση του κήπου σας. Αν θέλετε να κρατήσετε χαμηλό budget τότε η καλύτερη λύση είναι να εκμεταλλευτείτε τα ήδη υπάρχοντα φυτά του κήπου, όπως για παράδειγμα ένα γιούκα στολισμένο με χριστουγεννιάτικα μπαλάκια σίγουρα θα είναι κάτι που θα τραβήξει την προσοχή όπως και πολλά κωνοφόρα θα μπορούσαν να παίξουν τον ίδιο ρόλο, ή ακόμα και διάφορα πολυετή φυτά που μπορεί να έχουμε στην βεράντα μας. Στην περίπτωση όμως που δεν μπορούμε να αποχωριστούμε την αγαπημένη εικόνα ενός ελάτου και θέλουμε ασυζητητή να πάρουμε ένα, τότε καλό είναι να έχουμε απαντήσει στο εξής ερώτημα: θέλουμε φυσικό ή τεχνητό έλατο;
Τα πλεονεκτήματα του τεχνητού είναι βέβαια το κόστος του και το ότι μπορούμε να το φυλάξουμε και να το χρησιμοποιήσουμε ξανά για αρκετά χρόνια. Στον αντίποδα, το φυσικό έλατο είναι κατά γενική ομολογία πολύ πιο όμορφο από οποιοδήποτε τεχνητό.

Πλεονεκτήματα του τεχνητού έλατου:

– Τα τεχνητά δέντρα συνήθως είναι από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) το οποίο είναι υποπροϊόν του πετρελαίου και είναι ανακυκλώσιμο μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
– Όμως το τεχνητό έλατο: Δεν μαδάει. Άρα δεν γεμίζουν τα χαλιά σας και όλο το σπίτι σας “βελόνες” την περίοδο των εορτών.
– Μεταφέρεται εύκολα. Τα τεχνητά έλατα είναι πτυσσόμενα και συναρμολογούμενα, άρα μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού σας θέλετε.
– Είναι ομοιόμορφο, μιας και ανάλογα σχεδιασμένο για να δέχεται ομοιόμορφα τον στολισμό του.
– Αποθηκεύεται εύκολα και μπορεί να συσκευαστεί σε ένα κουτί μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.
– Υπάρχει σε πολλά χρώματα: πράσινο, κόκκινο, μαύρο, ασημί, χρυσό, λευκό, μπλε, μωβ… και αυτή η επιλογή εξυπηρετεί την αισθητική άποψη του καθενός.
– Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Ίσως το βασικότερο του πλεονέκτημα. Τα καλά τεχνητά Χριστουγεννιάτικα έλατα έχουν δεκαετή εγγύηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποσβένουν εύκολα το κόστος αγοράς αφού δεν χρειάζεται να επενδύετε χρήματα κάθε χρόνο για την αγορά χριστουγεννιάτικου έλατου.
– Αποτελεί ιδανική λύση για ανθρώπους που έχουν αλλεργίες στα κωνοφόρα δέντρα.

Πλεονεκτήματα του φυσικού έλατου:

– Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να τονίσουμε ότι τα φυσικά χριστουγεννιάτικα έλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι καλλιεργημένα σε ιδιόκτητες εκτάσεις με αποκλειστικό σκοπό να διατεθούν για χριστουγεννιάτικους στολισμούς και σε καμιά περίπτωση δεν είναι κομμένα από φυσικά δάση.
– Η φυσική ομορφιά και η μυρωδιά του, δίνει μία ζωντανή αίσθηση και φυσική ατμόσφαιρα στο σπίτι μας
– Έχει φυσικό και υπέροχο άρωμα Βοηθά στην τοπική οικονομία καθώς τα καλλιεργούμενα φυσικά έλατα καλλιεργούνται και στη χώρα μας
– Είναι βιοδιασπώμενο και άρα ανακυκλώνεται εύκολα (σε πολλά κράτη έχει δημιουργηθεί υποδομή για τη συγκέντρωση και ανακύκλωση των φυσικών δέντρων)
– Σε όλο το διάστημα της ζωής του πριν κοπεί αποτελεί σημαντική πηγή οξυγόνου.

° VAMA GARDENS
www.VAMAGARDENS.gr – τηλ.:697 9916035

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Δεκεμβρίου 2017]