Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Οιστρικός κύκλος θηλυκού σκύλου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

O αναπαραγωγικός κύκλος του θηλυκού σκύλου είναι ατομικός και εντελώς διαφορετικός από αυτόν της γυναίκας.
Η θηλυκή σκυλίτσα εκδηλώνει την επιθυμία να ζευγαρώσει με αρσενικό σκύλο με σκοπό την αναπαραγωγή της. Είναι μια επιθυμία που καθοδηγείται από το ένστικτο της διαιώνισης του είδους της. Φυσιολογικά ο αναπαραγωγικός κύκλος περιλαμβάνει 4 περιόδους:
ΠΡΟΟΙΣΤΡΟΣ πρόκειται για προοίστρια αιμορραγία κατά την οποία το ζώο παρουσιάζει έξοδο αίματος από το αιδοίο – διαρκεί περίπου 9 ημέρες (2-27). Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης τα ωοθυλάκια ωριμάζουν αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ωοθυλακιορρηξία.
ΟΙΣΤΡΟΣ Ουσιαστικά στο χρονικό αυτό διάστημα το ζώο θέλει και μπορεί να ζευγαρώσει επιτυχώς. Η μέση διάρκεια του είναι 9 ημέρες αλλά και εδώ έχουμε αποκλείσεις από 3 έως 21 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης συμβαίνει και η ωοθυλακιορρηξία. Δυστυχώς επειδή δεν δείχνει κάποια σαφή εξωτερικά συμπτώματα ότι επίκειται ωοθυλακιορρηξία περιμένουμε αυτή να συμβεί μεταξύ 14ης και 20ης ημέρας μετά το πρώτο αίμα, (δηλαδή ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα του πρόοιστρου)
ΜΕΤΟΙΣΤΡΟΣ είναι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον οίστρο και έχει διάρκεια 90 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος έχουμε παρουσία ωχρών σωματίων τα οποία σταδιακά αποδράμουν.
ΑΝΟΙΣΤΡΟΣ είναι το χρονικό διάστημα που οι ωοθήκες είναι τελείως αδρανείς και είναι σαν να λέμε ότι το αναπαραγωγικό σύστημα του ζώου κοιμάται. Η διάρκεια είναι κατά μέσο όρο 2.5 με 3 μήνες.
Σε ένα κουτάβι η ωρίμανση του αναπαραγωγικού συστήματος γίνεται κατά μέσον όρο στην ηλικία των 7-10 μηνών. Το μέγεθος ενός σκύλου παίζει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Έτσι ένα μικρόσωμο σκυλί μπορεί να έχει τον πρώτο του οίστρο σε ηλικία 4 μηνών ενώ ένας μεγαλόσωμης φυλής σκύλος μπορεί να έχει φυσιολογικά τον πρώτο του οίστρο σε ηλικία ακόμα και 22 μηνών. Εκτός από το μέγεθος και τη φυλή τα πράγματα μπορεί να είναι και εξατομικευμένα κατά περίπτωση. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η αναπαραγωγική δραστηριότητα του θηλυκού σκύλου δεν σταματά μετά από κάποια ηλικία απλά περιορίζεται αρκετά. Έτσι ένα σκυλάκι που είναι 10 ετών είναι πολύ πιθανόν να εμφανίζει κανονικής διάρκειας αναπαραγωγικούς κύκλους απλά η ένταση τους να είναι τόσο περιορισμένη που να μη γίνονται αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται η στείρωση για προληπτικούς λόγους( έλεγχος γεννήσεων, προφύλαξη από πυομήτρα, νεοπλασίες γεννητικών οργάνων, μαστών)
Αλλαγές που συνήθως παρατηρούμε στις στειρωμένες σκυλίτσες είναι ότι γίνονται πιο ήρεμοι σαν χαρακτήρες (ιδίως αν είναι πολύ νεαρά ζώα) κι έχουν μια τάση για παχυσαρκία.
Φαρμακευτική στείρωση για την αποτροπή της εμφάνισης του οίστρου στα θηλυκά, την αποτροπή της σύλληψης κυκλοφορούν στην αγορά σε μορφή χαπιού ή ενέσιμη, καλό είναι όμως να χρησιμοποιούνται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. γεννήτορες μεγάλης αξίας που δε θέλουμε να στειρωθούν, αδυναμία για κάποιο λόγο στείρωσης του ζώου στη δεδομένη στιγμή), πάντα μετά τη συμβουλή κτηνιάτρου και σίγουρα όχι κατ εξακολούθηση. Καλό είναι αν χρειαστεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τέτοια φάρμακα να το κάνουμε μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μετά να προγραμματίσουμε τη στείρωση του ζώου.
Πολλοί ιδιοκτήτες ζώων αρνούνται να στειρώσουν τα ζώα τους γιατί θεωρούν ότι επεμβαίνουν στη φύση τους. Ενημερωθείτε και αποφασίστε αν η στείρωση είναι παρέμβαση στη φύση ή αν είναι προσπάθεια να αποτρέψουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τη παρέμβαση στη φύση του ζώου.
Επίσης οι ιδιοκτήτες θηλυκών ζώων θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια ιδιαίτερη περίοδο (της κυοφορίας, του τοκετού και της λοχείας), να γνωρίζουν τις πιθανές επιπλοκές (π.χ. πρόβλημα κατά τον τοκετό που μπορεί να οδηγήσει και σε ανάγκη για καισαρική τομή), να μπορούν να υποστηρίξουν τον σκύλο τους από άποψη χρόνου και χρήματος.
Αφιερωμένο στην Μάϊρα
και στην Ευγενία

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Νοεμβρίου 2017]

Scroll to Top