Ροταριανός Όμιλος Γλυφάδας «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών»

Γλυφάδα

Τακτική συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Γλυφάδας με ομιλητή τον Φαίδων Αρμακόλα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19η Οκτωβρίου 2017, η τακτική συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Γλυφάδας κατά την διάρκεια της οποίας ο ομιλητής της βραδιάς κ. Φαίδων Αρμακόλας, Manager, Financial Advisory Services στην εταιρεία DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα: «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών».
Βασικά σημεία της ομιλίας αυτής είναι τα ακόλουθα:
Ο Νόμος 4469/2017 που αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ψηφίστηκε στις 3.5.2017 και αφορά κυρίως οφειλές επιχειρήσεων.
Πρωταγωνιστές της διαδικασίας αυτής είναι οι: οφειλέτης- συνοφειλέτες -εγγυητές, οι πιστωτές, ο συντονιστής, ο εμπειρογνώμονας, Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και το δικαστήριο.
Στην διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και οφειλές από άλλη αιτία δηλαδή, προσωπικές οφειλές αν αυτό συμφωνηθεί μεταξύ οφειλέτη – πιστωτών, οι οποίες όμως δεν θα υπολογίζονται στο σχηματισμό της απαρτίας και της πλειοψηφίας.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα και κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
• έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή πέρα των 90 ημερών την 31/12/2016 ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 01/07/2016 προς χρηματοδοτικό φορέα ή έχει βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεως λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων εις βάρος του ή ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση ή προς φορέα Κοινωνικής ασφάλισης ή προς άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, περιλαμβανομένων ΟΤΑ
• οι προς ρύθμιση οφειλές είναι μεγαλύτερες από 20 χιλ. ευρώ.
• EBITDA >0 για τουλάχιστον μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις (διπλογραφικό σύστημα)
• Ίδια κεφάλαια >0 και EBITDA >0 για τουλάχιστον μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις (απλογραφικό σύστημα).

Ο νόμος προστατεύει τους μικρούς πιστωτές (άρθρο 2, παρ6.)

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής (άρθρο 2):
• πιστωτικά ιδρύματα, πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών, ΟΣΕΚΑ, ΟΕΕ, ασφαλιστικές εταιρείες.
• Όποιος έχει υποβάλει αίτηση ενώπιον δικαστηρίου για υπαγωγή στον Πτωχευτικό (106) και δεν έχει παραιτηθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής
• Οποιος βρίσκεται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ή έχει διακόψει δραστηριότητα
• Φορείς, εταίροι κλπ που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση κλπ.

Περίπτωση διαγραφής χρέους οφειλών προς το Δημόσιο (άρθρο 15) γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς την νεότερη, με κριτήριο το χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι την περίοδο λήξης. Η διαγραφή οφειλής συνεπάγεται και απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμων καταβολών.
Περίπτωση διαγραφής οφειλής παρακρατούμενων εισφορών εργαζομένων προς ΙΚΑ (άρθρο 15): ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Η Ομιλία πυροδότησε πλήθος ερωτήσεων με αποτέλεσμα να προκληθεί συζήτηση που διήρκεσε σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ο Ροταριανός Όμιλος Γλυφάδας ευχαριστεί τα μη μέλη που τίμησαν με την παρουσία τους την συνεστίαση αυτή.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Οκτωβρίου 2017]