Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Σωτήρης Ελευθερίου: «Κοινός στόχος η επιτυχία της Δημοτικής Αρχής ΒΒΒ»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποκλειστικά στον «Π». Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη.

 

Την ανάγκη συναίνεσης και καλής πίστης ώστε στη μεγάλη δημοτική περίοδο που απομένει ως τις επόμενες εκλογές να επιτύχει τους στόχους της η δημοτική αρχή για το καλό όλων, υπογραμμίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στον Παλμό, ο Σωτήρης Ελευθερίου. Ο Βουλιαγμενιώτης έμπειρος αυτοδιοικητικός δηλώνει ότι ο κύκλος ενασχόλησής του ως υποψηφίου κλείνει, βρίσκοντας στη σημερινή του θέση την ευκαιρία να προσφέρει υπηρεσίες στους συμπολίτες του, ως απόσταγμα πείρας τριών δεκαετιών. Περαιτέρω, ο Σωτήρης Ελευθερίου χαρακτηρίζει πολύ καλές τις σχέσεις του με τη σημερινή διοίκηση Κωνσταντέλλου αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου, αναδεικνύοντας προτάσεις βελτίωσης του θεσμού που υπηρετεί.

 

[Π]: Πόσες υποθέσεις έχετε αναλάβει ως Συμπαραστάτης;

Σ.Ε.: Περίπου 30 περιπτώσεις, μεταξύ αυτών γύρω στις 10 ήταν σοβαρές και οι υπόλοιπες πιο απλά θέματα που για κάποιο λόγο δεν είχαν βρει ανταπόκριση από τις υπηρεσίες. Ξεκινήσαμε επισήμως στις αρχές Μαρτίου. Υπάρχουν φυσικά πολλές άλλες μικρότερες υποθέσεις που είναι υποθέσεις ρουτίνας και δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας, στις οποίες όμως προσπάθησα να δώσω μία λύση, αφού είδα ανθρώπους που είχαν αγανακτήσει προσπαθώντας να βρουν μια άκρη. Δεν πήγαν στην αρμόδια υπηρεσία και ήρθαν σε εμάς.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης επιλαμβάνεται τα θέματα που έχουν σχέση με την κακοδιοίκηση ή την καθυστέρηση των υπηρεσιών να δώσουν μια απάντηση. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι πολλές φορές η απάντηση δεν είναι αυτή που περιμένουν οι πολίτες, γιατί ο νόμος επιβάλλει κάθε φορά τι αποφασίζεται. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ρόλος του Συμπαραστάτη είναι να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να δοθεί μια λύση, χωρίς βέβαια να παραβαίνει τον νόμο.

 

[Π]: Ποια είναι τα συνηθέστερα θέματα που οδηγούν δημότες ή επιχειρήσεις στο γραφείο σας;

Σ.Ε.: Τα περισσότερα έχουν σχέση με θέματα Πολεοδομίας. Επειδή τυχαίνει οι δημότες να μην έχουν γνώσεις πάνω στα ζητήματα αυτά, θέλουν συνήθως να ακούσουν και την άλλη άποψη, μια γνώμη που θα τους πει με ουδετερότητα τι ισχύει, ώστε να διαλυθεί η καχυποψία που έχουν έναντι της διοίκησης, ότι δηλαδή υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από τις αποφάσεις.

 

[Π]: Μπορείτε να μας αναφέρετε μια σοβαρή υπόθεση που κληθήκατε να διαχειριστείτε αυτό το διάστημα;

Σ.Ε.: Υπήρξε πρόσφατα η περίπτωση ενός δημότη που έχασε το χωράφι του λόγω απαλλοτρίωσης από τον Δήμο. Ο Δήμος δεν τον αποζημίωσε, πήρε όμως τα χρήματα από εκείνους που ωφελήθηκαν, χωρίς να τα αποδώσει. Τώρα ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει το δίκιο του.

 

[Π]: Τι κερδίζει κανείς αν απευθυνθεί σε σας και όχι στα δικαστήρια;

Σ.Ε.: Η παρέμβαση του Συμπαραστάτη δεν σημαίνει ότι ο πολίτης χάνει το δικαίωμά του να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Ρόλος όμως του Συμπαραστάτη είναι να δώσει μια λύση προτού κανείς κινηθεί δικαστικά, μια διαδικασία που ως γνωστόν απαιτεί χρόνια για να έρθει σε πέρας. Η πρόκληση είναι να μπορέσει ο Συμπαραστάτης να συγκεράσει τις απόψεις της διοίκησης και του θιγόμενου δημότη ή επιχείρησης.

 

[Π]: Δημότες ή επιχειρήσεις απευθύνονται σε σας περισσότερο;
Σ.Ε.: Δημότες περισσότερο. Δεκάδες βέβαια επιχειρήσεις προσέφυγαν σε μας καθώς είχαν θέματα με τα πρόστιμα που επέβαλλε ο Δήμος για τις διαφημιστικές πινακίδες. Τους προέκυψε ένα πολύ μεγάλο ποσό που έπρεπε να καταβάλουν στον Δήμο. Όμως η βεβαίωση των προστίμων έγινε νόμιμα. Η διοίκηση βάσει του νόμου δεν μπορούσε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, ούτε να διαγράψει τα πρόστιμα, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ποινικό αδίκημα.

 

[Π]: Ο θεσμός που υπηρετείτε κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα. Στο πλαίσιο αναθεώρησης του “Καλλικράτη” που βρίσκεται σε διαβούλευση, ποιες βελτιώσεις κρίνετε ότι έχουν προτεραιότητα;

Σ.Ε.: Έχουν γίνει αρκετές προτάσεις από τη μεριά του Δικτύου Συμπαραστατών. Μία από αυτές που θεωρώ ότι είναι βάσιμη είναι αυτή που προτείνει ο Συμπαραστάτης να κινείται περισσότερο ελεύθερα. Να μην έχει τη “Δαμόκλειο Σπάθη” μιας δημοτικής διοίκησης που δείχνει να δυσαρεστείται από τις παρεμβάσεις του. Διευκρινίζω εδώ ότι προσωπικά δεν έχω ποτέ αισθανθεί έτσι. Πρόκειται για άποψη που έχω σχηματίσει συζητώντας με Συμπαραστάτες άλλων Δήμων στην 1η Συνδιάσκεψη που κάναμε. Πολλοί συνάδελφοι μου μετέφεραν ότι πολλές δημοτικές αρχές ενώ φραστικά στηρίζουν τον θεσμό, στην πράξη τον αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα. Κάποιοι δεν θέλουν να θιγούν τα κακώς κείμενα…
Αυτό λοιπόν που προτείνεται είναι οι Συμπαραστάτες του Δημότη να είναι υπόλογοι στην οικεία Περιφέρεια, ώστε να φεύγουμε από το στενό πλαίσιο των δημοτικών πραγμάτων.

 

[Π]: Αφού το αναφέρατε λοιπόν, πώς θα χαρακτηρίζατε τις δική σας σχέση με τη δημοτική αρχή;

Σ.Ε.: Πολύ καλή. Αν κάποιος δει το θέμα από την αναγκαία απόσταση, θα διαπιστώσει ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη διευκολύνει τη δημοτική αρχή. Η προσπάθειά μας είναι να φέρνουμε θετικά αποτελέσματα, να δίνουμε λύσεις. Με αυτό τον τρόπο ο δημότης ικανοποιείται, όταν βλέπει έναν άνθρωπο του Δήμου να ασχολείται με το πρόβλημά του και να προσπαθεί να δώσει λύση. Με άλλα λόγια είναι προς όφελος της δημοτικής αρχής.
Προσωπικά μιλώντας είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των υπηρεσιών, κάθε φορά που έχω απευθυνθεί σε αυτές.

 

[Π]: Το μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη του θεσμού του Συμπαραστάτη είναι η δυσκολία στην ανάδειξή του, μιας και απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που υποχρεώνει τις παρατάξεις σε συναίνεση. Εσείς συμφωνείτε με το ισχύον πλαίσιο ή προτείνετε να αλλάξει;

Σ.Ε.:Η δική μου άποψη καθώς και των υπόλοιπων Συμπαραστατών είναι να διατηρηθεί μεν η προϋπόθεση της αυξημένης πλειοψηφίας αλλά αυτή να υπολογίζεται επί των παρόντων δημοτικών συμβούλων. Με τον τρόπο αυτό, όσοι έχουν αντιρρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απέχουν, αφήνοντας το θεσμό να λειτουργήσει.

 

[Π]: Ως γνωστόν, υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ Συμπαραστάτη και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου. Πώς σκέφτεστε το μέλλον σας στον Δήμο;

Σ.Ε.:Έχω κλείσει τον κύκλο μου ύστερα από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα δημοτικά πράγματα, άσχετα αν και ο νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή μου στις ερχόμενες εκλογές. Χρειάζονται νέοι άνθρωποι σε όλους τους θεσμούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Φυσικά χρειάζεται και η εμπειρία. Όταν ασχολήθηκα πρώτη φορά στα 30 μου χρόνια με την αυτοδιοίκηση είχα πει στον εαυτό μου ότι θα σταματήσω μόλις καταλάβω ότι αυτό που κάνω δεν με συγκινεί και ότι έχω γίνει ένας απλός γραφειοκράτης. Πέρασαν τόσα χρόνια κι ακόμα πιστεύω ότι έχω μείνει ο ίδιος. Με ενδιαφέρει αυτό που λέγεται κοινή προσπάθεια. Γνωρίζω πλέον αρκετά θέματα και από αυτή τη θέση μπορώ να επιλύσω πολλά προβλήματα.

 

[Π]: Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Σ.Ε.: Όλοι σε αυτόν τον Δήμο, η πλειοψηφία και η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, οι υπάλληλοι, οι πολίτες θέλουμε να πετύχει η δημοτική αρχή, μιλώντας γενικά. Είναι μεγάλο λάθος να αποζητά κανείς το αντίθετο. Με βάση τον νέο νόμο, έχουμε ακόμη τέσσερα χρόνια θητείας της δημοτικής αρχής και πρέπει να επιζητούμε την επιτυχία του έργου της, γιατί αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας.
Ας αφήσουμε τις όποιες αντιθέσεις προς το τέλος της δημοτικής περιόδου, όπου πρέπει να συγκεντρωθούν τα “υπέρ” και τα “κατά”. Αν μπορούμε να συναινέσουμε, θα δούμε το καθοριστικό που είναι το συμφέρον όλων και το καλό του Δήμου μας. Μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή πάει καλά, έχει δώσει καλά δείγματα γραφής. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να τα λύσει όλα από τον πρώτο χρόνο.

 

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Ιανουαρίου 2016]

Scroll to Top