Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Άσκηση στα ζώα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Σύμφωνα με το Kennel Club του Ηνωμένου Βασίλειου ένα κουτάβι χρειάζεται πέντε λεπτά ήπιας δραστηριότητας έως δύο φορές την ημέρα για κάθε μήνα της ηλικίας του. Με άλλα λόγια, ένα 3 μηνών κουτάβι χρειάζεται 15 λεπτά άσκησης, ένα 4 μηνών 20 λεπτά και ούτω καθεξής.
Τα κουτάβια σε μικρή ηλικία έχουν χαλαρές αρθρώσεις και όχι καλά ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα που να μπορεί να τα υποστηρίζει σε μεγάλες ή έντονες δραστηριότητες.

Κίνδυνοι

Σε μικρές ηλικίες είναι εύκολοι οι τραυματισμοί των οστών και των αρθρώσεων, ενώ επίσης ελλοχεύουν και προβλήματα με κληρονομικό, περιβαλλοντολογικό ή διατροφικό χαρακτήρα.

Τι μπορώ να κάνω για πρόληψη;

Ζωάκια που έως την ηλικία των 3 μηνών ασκούνται σε μαλακό έδαφος και δεν ανεβαίνουν σκάλες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν δυσπλασία στα ισχία. Συνιστάται μέτρο στη δραστηριότητα (διαλείπουσες βόλτες μικρού μήκους και διάρκειας σε μαλακές επιφάνειες) και αποφυγή ανάβασης σκαλιών κατά την νεαρή ηλικία. Επίσης, να αποφεύγονται τα ψηλά άλματα για την προστασία των αρθρώσεων των ισχίων, ώμων, αγκώνων και της καταπόνησης της μέσης.
Η «κινητική» ενηλικίωση εξαρτάται άμεσα από την επαρκή ανάπτυξη του σκελετού. Ζώα με σωματικό βάρος έως 11 κιλά μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους σε επίπεδα ενήλικου σκύλου όταν είναι 9 μηνών, μεγαλύτερα ζώα (11-45 κιλά) θα πρέπει να περιμένουν έως την ηλικία των 14 μηνών, ενώ γιγαντόσωμα ζώα άνω των 45 κιλών, θα πρέπει να περιμένουν έως την ηλικία των 18 μηνών.
Ένα ενήλικο ζώο χρειάζεται από 30 λεπτά έως 2 ώρες κίνησης καθημερινά, με σταδιακή αύξηση στην ένταση της δραστηριότητας.

Προτερήματα της άσκησης

Κύριο προτέρημα είναι η ψυχική ευεξία, επέκταση της καλής ποιότητας της ζωής του ζώου, σωματική άσκηση, μείωση των προβλημάτων πέψης και δυσκοιλιότητας, μείωση άτακτης συμπεριφοράς (σκάψιμο, μάσημα, υπερκινητικότητα), κοινωνικοποίηση και μείωση φόβου. Πολλοί ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι το τακτικό υπαίθριο παιχνίδι και οι περίπατοι μειώνουν την άτακτη συμπεριφορά του ζώου τους.

Τι είδους άσκηση;

Τρέξιμο: Ορισμένες φυλές ζώων είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στο τρέξιμο από άλλες. Μην επιβάλλετε το τρέξιμο σε ένα ζώο το οποίο δεν θέλει να ακολουθήσει τέτοιους ρυθμούς κίνησης. Κολύμβηση: και σ’ αυτήν την περίπτωση το θέμα της φυλής είναι ουσιώδες και καθοριστικό. Αν σε ένα ζώο δεν αρέσει το νερό, μην το ζορίζετε. Στο τέλος της δραστηριότητας, στεγνώστε τα αυτιά του σκύλου σας και ξεπλύνετε επιμελώς το σώμα και τα άκρα του από την άμμο και το θαλασσινό νερό.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για έναν κλινικό έλεγχο.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα πρόγραμμα άσκησης, κατάλληλο για την ηλικία, τη φυλή και την φυσική κατάσταση του σκύλου σας.
• Οι βραχυκεφαλικές φυλές [μπουλντόγκ, πεκινουά, κ.λ.π] δεν είναι κατάλληλες για αερόβια άσκηση διότι παρουσιάζουν έντονη δυσκολία στην αναπνοή όταν ασκούνται, ειδικά σε θερμότερα κλίματα.
• Ζώα με μυοσκελετικά προβλήματα, όπως η δυσπλασία του ισχίου, του αγκώνα, η ρήξη χιαστού, η αρθρίτιδα, αλλά και προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, δεν πρέπει να εξαναγκάζονται να ασκούνται, αλλά να κάνουν στοχευμένες ασκήσεις κινησιοθεραπείας σχετικές με το πρόβλημά τους.
• Σε κάθε περίπτωση ισχύει το μέτρον άριστον αλλά και στο μέτρο πρέπει να υπάρχει μέτρο.

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 14 Οκτωβρίου 2017]

Scroll to Top