Στη μάχη κατά της πετρελαιοκηλίδας ο Δήμος Αλίμου

Άλιμος Ελληνικό Αργυρούπολη

Αγαπητοί συμπολίτες,
Σας ενημερώνουμε ότι προχωράνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες απορρύπανσης – καθαρισμού των ακτών μας από την πετρελαιοκηλίδα και τη ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η άντληση της ρύπανσης από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει προχωρήσει ο χειρωνακτικός καθαρισμός της άμμου στις ακτές, ενώ πλένονται με ατμό 90ο υπό πίεση τα βράχια και οι λιμενοβραχίονες. Τα πλωτά φράγματα καθαρίζονται και επανατοποθετούνται, ώστε να λειτουργούν διαρκώς προληπτικά. Ειδικότερα:
● στο A’ Αλίπεδο έχουν τοποθετηθεί ειδικά απορροφητικά σφουγγάρια σε εγκάρσιες τομές στις ακτές, τα οποία βγαίνουν πλέον καθαρά.
● στην Ακτή του Ήλιου απομακρύνονται τα τελευταία υπολείμματα ρύπανσης από την άμμο, ενώ το νερό είναι πλήρως διαυγές. Συνεχίζονται οι καθαρισμοί των βράχων.
● στο Β΄ Αλίπεδο συνεχίζεται ο χειρωνακτικός καθαρισμός των ακτών με ανθρώπινο δυναμικό.
● στο Λιμανάκι Αλιέων & Αλίπεδο «Φαντασίας» συνεργείο 18 ατόμων καθαρίζει χειρωνακτικά την ακτή.
● στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά προχωράει ο καθαρισμός των βράχων σε όλη την ακτογραμμή.
● στην Περιοχή Ε.Ν.Ο.Α. συνεχίζεται ο καθαρισμός με πλυστικά μηχανήματα και θα ακολουθήσει περαιτέρω καθαρισμός της αμμουδιάς σε βάθος.
Όλες οι εργασίες καθαρισμού διενεργούνται από εξειδικευμένες ιδιωτικές αντιρρυπαντικές εταιρείες, με κατάλληλα οργανωμένο προσωπικό, με χρήση μέσων ατομικής προστασίας, σύγχρονο ειδικό εξοπλισμό (μηχανήματα, αναλώσιμα κ.λπ.) και τήρηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας – διαδικασίας για αυτές τις μορφές ρύπανσης.
Ήδη η εικόνα των ακτών μας έχει βελτιωθεί αισθητά, ενώ σοβαρά ζητήματα για το Δήμο μας αποτελούν επιπλέον:
Ο καθαρισμός και του βυθού από δύτες, ώστε να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπολείμματα μαζούτ.
Ο διαρκής, περιοδικός καθαρισμός των ακτών (αμμουδιά) με τη χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων, όλους τους επόμενους μήνες.
● Οι συνεχείς, περιοδικές μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων σε βάθος χρόνου.
Η προσθήκη νέας, επιπλέον, άμμου στις ακτές, μετά το πέρας των εργασιών καθαρισμού, καθώς ήδη έχει απομακρυνθεί αρκετή άμμος, λόγω των εργασιών απορρύπανσης.
Η συγκρότηση ενός οργάνου μεταξύ Υπουργείου – Δήμων για τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης, τη συνεργασία και τις διαρκείς παρεμβάσεις.
Ο Δήμος μας συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις συνεδριάσεις Υπουργείων και φορέων για το ζήτημα, παρακολουθεί και συντονίζει καθημερινά όλες τις εργασίες απορρύπανσης και καταθέτει τις προτάσεις και τις επισημάνσεις του για την κατάσταση.
Παρόλο που η εικόνα της ακτογραμμής μας έχει βελτιωθεί θεαματικά, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να σεβαστούν την απαγόρευση του Υπουργείου Υγείας και να μην κολυμπάνε στην θάλασσα, μέχρι να υπάρξει νεότερη Απόφαση του Υπουργείου, που θα επιτρέπει την κολύμβηση με ασφάλεια.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο (30 Σεπτέμβρη-1 Οκτώβρη), ο Δήμος μας προγραμματίζει εθελοντική δράση για τον καθαρισμό και την φροντίδα των ακτών μας, για την οποία θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση-πρόσκληση.
Για κάθε νεότερη εξέλιξη, θα σας κρατάμε ενήμερους. Στόχος μας, να αποδοθούν οι ακτές το ταχύτερο δυνατόν στους πολίτες, καθαρές και πλήρως ασφαλείς για κολύμβηση και ναυταθλητισμό.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Που ανήκει ο ΕΝΟΑ;

Για τον ΕΝΟΑ έκανε λόγο στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2017 ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Ανέφερε πως ο ΕΝΟΑ ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης (Κοινότητα Ελληνικού) και τόνισε πως του προξένησε εντύπωση η παρουσία και η προσπάθεια καθαρισμού του εκεί τμήματος από τον Δήμο Αλίμου. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος είπε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Αλίμου «οικειοποιήθηκε την παραλία του ΕΝΟΑ» και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αμφισβήτηση των διοικητικών ορίων. Θύμισε πως οι δύο δήμοι έχουν προσφύγει στην ειδική επιτροπή και πως αυτή η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί. «Ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ήμουν ξεκάθαρος σε κάθε κατεύθυνση», είπε.

Η μάχη της πινακίδας

Την ίδια στιγμή συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλίμου. Χωρίς να έχει γνώση τον όσων ταυτόχρονα ακούγονταν στο δημοτικό συμβούλιο του όμορου Δήμου, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης αναφέρθηκε στο θέμα των διοικητικών ορίων τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις για την ώρα. Ενημέρωσε όμως το σώμα πως τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης έβαλε μια πινακίδα «καλωσορίσματος» του Δήμου του στο ρέμα των Τραχώνων. Η δημοτική αρχή τότε έσπευσε να την μετακινήσει, όμως οι «γείτονες» τους έφεραν την αστυνομία.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Σεπτεμβρίου 2017]