Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Απαγορεύεται η κολύμβηση στις πληγείσες από τη ρύπανση ακτές

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Νέα απόφαση από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας

Την υπ’ αρίθμ. Γ1δ/Γ.Π. οικ. 53794/ 12-7-2017 απόφασή του τροποποίησε στις 20 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και αναφέρθηκε αναλυτικά στα «Τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση».
Πιο συγκεκριμένα με την νέα απόφαση (ΑΔΑ: 7ΥΠΨ465ΦΥΟ-ΦΙ1) ορίζονται τα εξής:
Α. Πέραν των αναφερομένων στην (στ) σχετική Υπουργική Απόφαση απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης1, κατά την έννοια της (ζ) σχετικής, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:


Β. Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μη καταστρέφονται.
Γ. Υπενθυμίζεται ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό, η παρούσα Απόφαση θα τροποποιείται εκάστοτε ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες των ακτών κολύμβησης
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης τονίζει την απαγόρευση της κολύμβησης κατά μήκος της ακτογραμμής του Δήμου του «λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης από την πετρελαιοκηλίδα. Επίσης σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ θα πραγματοποιούνται συνέχεια μετρήσεις για την ποιότητα των νερών και το επίπεδο της μόλυνσης».
1 – Η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισμοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ μύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες με γοργούς ρυθμούς. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόμενα βιοσυσσώρευσης.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Σεπτεμβρίου 2017]

Scroll to Top