Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Λίμνη Βουλιαγμένης: Πώς ένα Μνημείο της Φύσης έγινε πάλι μουσική σκηνή

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Για μία ακόμη φορά γίνεται θέατρο θορυβωδών εκδηλώσεων ένα κηρυγμένο μνημείο της φύσης, το μοναδικό στην Αττική.
Αυτή την Πέμπτη στη Λίμνη Βουλιαγμένης θα διοργανωθεί μια συναυλία κλασικής μουσικής με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου και με σολίστ την πιανίστα Anna Fedorova. Τα εισιτήρια εισόδου για τη συναυλία κυμαίνονται από 34 ως 68 ευρώ, ενώ ανακοινώθηκε ότι την εκδήλωση στηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Μια ομόφωνη απόφαση

Με ομόφωνη απόφασή του στις 26 Ιουλίου 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου, παρέχοντας παράλληλα “άδεια παράστασης” στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη Λίμνη. Να σημειωθεί ότι την εισήγηση της δημοτικής αρχής από την αντιπολίτευση στήριξαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Κασιδόκωστας (σύμβουλος της Ανεξάρτητης Κίνησης ) και Θάνος Ματόπουλος (επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών), καθώς οι υπόλοιποι είτε απουσίαζαν είτε είχαν αποχωρήσει σε προηγούμενο σημείο της συνεδρίασης.

Επέτρεψαν τις παραστάσεις

Σύμφωνα με την αίτηση που υπέβαλε στον Δήμο στις 21 Ιουλίου 2017 ο Γεώργιος Χόρτης εκ μέρους της εταιρείας Ιαματικά Λουτρά Βουλιαγμένης Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ, την οποία παρουσιάζει σήμερα ο “Παλμός”, ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο άδεια με βάση τον νόμο 4229/14 με τον οποίο ρυθμίστηκαν “οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης άδειας για τη χρήση χώρων συνάθροισης κοινού, στους οποίους δίνονται θεατρικές, χορευτικές ή μουσικές παραστάσεις ή παρουσιάζονται άλλα, παρεμφερούς μορφής, οπτικοακουστικά δρώμενα”.
Σύμφωνα με τον νόμο αυτό (άρθρο 3 παράγραφος 1), “παράσταση επιτρέπεται να γίνεται σε θέατρο ή χώρο, για τον οποίο έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας και μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η σχετική άδεια. Κατ’ εξαίρεση, παράσταση επιτρέπεται να γίνει και σε χώρο για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, εφόσον χορηγηθεί άδεια παράστασης”.
Αφού στη Λίμνη Βουλιαγμένης δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια εγκατάστασης θεάτρου, θεωρήθηκε απαραίτητη για τη συναυλία η “άδεια παράστασης” την οποία χορηγεί ο Δήμος, ορίζοντας τον μέγιστο αριθμό παραστάσεων που μπορούν να δοθούν εντός του συγκεκριμένου χώρου. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 κλείνει με μια σημαντική αναφορά: “Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου μπορεί να ορίζονται χώροι στους οποίους επιτρέπεται η διενέργεια παραστάσεων χωρίς να παραβλάπτονται ουσιωδώς οι υφιστάμενες χρήσεις γης της περιοχής”.
Αυτή την απόφαση έλαβε λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τη Λίμνη, ορίζοντας ότι η διενέργεια παραστάσεων επιτρέπεται εντός του χώρου αυτού. Δεν ανέφερε όμως πουθενά η απόφαση τον μέγιστο αριθμό παραστάσεων που επιτρέπεται στη Λίμνη.

Σκηνή χωρίς… ήχο και φώτα

Η απόφαση συνοδεύεται από μια Τεχνική Έκθεση την οποία υπογράφει το Τεχνικό Γραφείο του Περικλή Κωνσταντινίδη με ημερομηνία 21 Ιουλίου 2017, η οποία απλώς περιγράφει τη σκηνή που θα στηθεί στο χώρο. Αναφέρεται συγκεκριμένα:
“Στον υπαίθριο χώρο της Λίμνης Βουλιαγμένης και ειδικά στην ζώνη Α2 και στο τμήμα που αποτυπώνεται στο συνημμένο απόσπασμα τοπογραφικού, θα λάβει χώρα συναυλία κλασικής μουσικής. Η σκηνή θα έχει επιφάνεια 224 τ.μ. διαστάσεων 16,00 μ. Χ 14,00 μ. Θα είναι υπερυψωμένη περίπου κατά 1,00 μ. και θα είναι προσωρινή λυόμενη κατασκευή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Ν.4067/12 Άρθρο 2 παρ. 74”. Πέρα από την περιγραφή της σκηνής και το χρόνο της παράστασης αλλά και της απαιτούμενης προετοιμασίας, υπάρχει αναφορά ότι ο χώρος διαθέτει Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας σε ισχύ και ότι είναι προσβάσιμος σε Άτομα με Αναπηρία.
Μολονότι πρόκειται για συναυλία, στην “τεχνική έκθεση” δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στην ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης (τα ηχεία και τις κονσόλες που θα απαιτηθούν), την ένταση της μουσικής, το επίπεδο φωτισμού της εκδήλωσης (προβολείς, φωτορρυθμικά, βάσεις στήριξης κ.λπ.), τη διάρκειά της, ούτε καν τον αριθμό ατόμων που προβλέπεται να προσέλθουν.

“Ξέχασαν” το καθεστώς προστασίας

Είναι πολύ λυπηρό ότι τόσο η εταιρεία που διαχειρίζεται τη Λίμνη Βουλιαγμένης όσο και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αντιμετώπισαν τον χώρο αυτό σαν να ήταν ένα τυχαίο οικόπεδο με αναψυκτήριο. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, την γνωρίζουν όλοι άριστα και συνειδητά προχώρησαν σε ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα.
Στον χώρο όπου σχεδιάζεται να γίνει η συναυλία ισχύει ένα αυξημένο καθεστώς προστασίας:
“Η Λίμνη Βουλιαγμένης
που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής) και έχει χαρακτηρισθεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την Γ403/23043/31.3.1981 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού (Β’ 322) και ως χώρος ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος με την 48660/2862/1989 απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ (Δ’ 419) χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο της φύσης”. Αυτά αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα 51 (4 Φεβρουαρίου 2003) που ισχύει ακόμη και το οποίο χώρισε τη Λίμνη σε ζώνες προστασίας, διαχωρίζοντας τα νερά και τα βράχια (ζώνη Α1 απόλυτη προστασία) από την όχθη (ζώνη Α2 περιοχή προστασίας και λουτρικών εγκαταστάσεων).
Στον χώρο λοιπόν όπου πρόκειται να στηθεί η εξέδρα (Α2) ορίζει ότι επιτρέπονται αποκλειστικά οι εξής χρήσεις:
• Υδροθεραπευτήριο το οποίο λειτουργεί στο υφιστάμενο κτίριο με την ένταξη σε αυτό συναφών λειτουργιών, όπως ιατρείο, διοίκηση και και χώρος για τον φύλακα.
• Αποδυτήρια, χώροι υγιεινής και αναψυκτήριο σε ενιαίο κτίριο με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια 150 τ.μ. και ύψος 3,5 μ.
• Χώρος στάθμευσης 10 οχημάτων για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και 5 οχημάτων για την εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών.
Το προεδρικό διάταγμα αναφέρει ότι “επιβάλλεται η αποκατάσταση τμήματος της φυσικής παραλίας της λίμνης”, η αποξήλωση δηλαδή των τσιμεντένιων δαπέδων κάτι που ουδέποτε έχει γίνει. Προφανώς λοιπόν και δεν τηρείται ο νόμος για την παραχώρηση της Άδειας Παράστασης ο οποίος επιτρέπει τη χορήγησή της μόνο αν δεν “παραβλάπτονται ουσιωδώς οι υφιστάμενες χρήσεις γης της περιοχής”.
Αλλά μόνο κάποιος αφελής ή κάποιος ψεύτης θα υποστήριζε ότι μια συναυλία, με τα φώτα και τον ήχο της με την οχλοβοή και την κίνηση των οχημάτων δεν θα επηρεάσει την ίδια τη Λίμνη και τα βράχια, που αποτελούν ένα ενιαίο σπάνιο οικοσύστημα. Σε αυτά τα σημεία, το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ότι “επιβάλλονται μόνο παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση και αποκατάσταση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής” και αναφέρει ρητά ότι “απαγορεύεται ο φωτισμός με προβολείς για την προστασία της ορνιθοπανίδας”.
Όμως κατά τη λογική της Ιαματικά Λουτρά Βουλιαγμένης Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ και του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μπορεί κανείς να αποσπάσει το σημείο Α2 με το αναψυκτήριο – εστιατόριο από το υπόλοιπο Μνημείο της Φύσης και εκεί να πραγματοποιήσει ό,τι εκδήλωση επιθυμεί.

Η υποκρισία του Κωνσταντέλλου

Η σημερινή υποκρισία της δημοτικής αρχής των 3Β, που έθεσε τη συγκεκριμένη συναυλία υπό την αιγίδα της, παραχωρώντας το λογότυπο του Δήμου για τις διαφημίσεις της εκδήλωσης, αποκαλύπτεται περίτρανα από τη στάση που επέδειξε σε ένα ανάλογο περιστατικό πέρσι τον Οκτώβριο.
Τότε είχε πραγματοποιηθεί και πάλι μια ανοιχτή συναυλία μιας ποπ τραγουδίστριας στο πλαίσιο μιας γαμήλιας δεξίωσης που διοργάνωσε η Λίμνη Βουλιαγμένης. Τότε όμως ο Δήμος απέστειλε κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας στο χώρο, το οποίο σύμφωνα με όσα είπε τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, “βεβαίωσε παραβάσεις για υπέρβαση του ωραρίου μουσικής και για τοποθέτηση ηχείων σε εξωτερικό χώρο, ενώ την επομένη υπέβαλε και μήνυση στον υπεύθυνο”.
Προφανώς, η δημοτική αρχή έχει θεσπίσει κάποια δικά της ποιοτικά κριτήρια για την επιτρεπόμενη μουσική εντός της Λίμνης, για τα όρια του νόμιμου και του παράνομου, μακριά από την ισχύουσα νομοθεσία και την περιβαλλοντική ηθική. Καλό είναι να μας τα αποκαλύψει.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Σεπτεμβρίου 2017]

Scroll to Top