Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα σκουπίδια… έπνιξαν την Ηλιούπολη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Οι 11 ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων από τους δημοτικούς υπαλλήλους ήταν υπέρ αρκετές για να πνίξουν εκτός από την πόλη στα βουνά σκουπιδιών και τη δημοτική αρχή στα παράπονα των δημοτών και των επιχειρηματιών. Η ένταση μάλιστα ανέβαινε όταν έβλεπαν πως στους όμορους δήμους τα σκουπίδια δεν ήταν σε τέτοιο βαθμό απλωμένα αλλά γίνονταν προσπάθειες να μαζευτούν με το προσωπικό ασφαλείας που κάθε Δήμος διέθετε. Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες. Η κατάσταση αυτή όμως δεν του έδωσε πολλά περιθώρια και το αποτέλεσμα ήταν όσοι έμεναν στην Ηλιούπολη να μη μπορούν να ανοίξουν το παράθυρο τους για αρκετές ημέρες μετά την λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Όσοι δε διέρχονταν και τους όμορους Δήμους, καταλάβαιναν ότι έμπαιναν στο Δήμο της Ηλιούπολης από τη μύτη τους και μόνο. Κι αυτό διότι η απεργία είχε λήξει την Πέμπτη όμως μέχρι και την επόμενη Τρίτη (4/7) η πόλη ήταν σε κατάσταση δυσφορίας και ξεχειλισμένων κάδων.

Το ψήφισμα του Δ.Σ.

Η δημοτική αρχή στο διάστημα των 11 ημερών δεν πήγε κόντρα στις κινήσεις των εργαζομένων. Τάχθηκε στο πλευρό τους και μάλιστα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – στις 22 Ιουνίου – υιοθέτησε και ψήφισμα υπέρ τους.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης δηλώνει την αντίθεσή του στην απόλυση των εργαζομένων στους δήμους, που υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς με συμβάσεις, οι οποίες έχουν ανανεωθεί.
Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ακύρωση της ανανέωσης των συμβάσεών τους, ουσιαστικά τους απολύει.
Πρόκειται για προσλήψεις που έγιναν με τις διαδικασίες που ορίζει ο ΑΣΕΠ, για να καλύψουν κενά σε υπηρεσίες που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής, όπως η καθαριότητα, τα κοιμητήρια, ο ηλεκτροφωτισμός κλπ.
Ζητάμε να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζομένους, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος Ηλιούπολης θα υπερασπίζεται τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους, ώστε να λήξουν παρόμοια φαινόμενα εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ»

Επιστολή του Δημάρχου Ηλιούπολης στους δημότες

Απευθυνόμενος δημόσια στους δημότες της Ηλιούπολης ο Δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος εξέδωσε επιστολή μέσα από την οποία εξηγούσε την κατάσταση.

«Αγαπητοί συμπολίτες,
Με τις 11 ήμερες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε για μια ακόμη φορά καθώς αναδείχτηκαν έντονα οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις αντιλήψεων και συμπεριφορών.
Από την μία εργαζόμενοι που έδιναν αγώνα χάνοντας μεροκάματα, και από τη άλλη ακόμη και συμβασιούχοι που έφτιαχναν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.
Από τη μία Δήμαρχοι που στήριξαν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, και από την άλλη εκείνοι που με μοναδικό κριτήριο την αυτοσυντήρηση τους, με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς προωθώντας την ιδιωτικοποίηση, μάζεψαν τα σκουπίδια και τα πήγαν σε άγνωστα και ακατάλληλα περιβαλλοντικά μέρη.
Και τέλος, από τη μία τα ΜΜΕ συγκεκριμένων συμφερόντων που έτρεχαν με τις κάμερες να αναδείξουν τους «ικανούς» Δημάρχους και από την άλλη εκείνα που κράτησαν ορθή και ψύχραιμη στάση αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα υγείας, σεβόμενα όμως και τα εργασιακά δικαιώματα και τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του προβλήματος.
Είναι λοιπόν η στιγμή του απολογισμού μιας κατάστασης κρίσης που ανέδειξε μια δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Ο Δήμος Ηλιούπολης στάθηκε ψηλά και αποφασιστικά στο ύψος των περιστάσεων.
Σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και το Σωματείο μαζεύτηκαν τα σκουπίδια από τους ευαίσθητους χώρους (παιδικούς σταθμούς, εξεταστικά κέντρα κλπ.) και κρατήθηκαν στον σταθμό μεταφόρτωσης. Διενήργησε ψεκασμούς απολύμανσης στα μέρη όπου κρίθηκε ότι υπάρχει επικινδυνότητα μετάδοσης ασθενειών.
Αμέσως με την λήξη των κινητοποιήσεων ξεκίνησε υπεράνθρωπη επιχείρηση νύχτα και μέρα, όπουμαζεύτηκαν 45 νταλίκες με 1.400 τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών και 20 νταλίκες με 300 τόνους ανακύκλωσης.
Και τα συνεργεία του Δήμου συνεχίζουν πυρετωδώς την προσπάθεια τους με σκοπό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί η καθαριότητα και στα κλαδιά και στα ογκώδη αντικείμενα.
Ο Δήμος Ηλιούπολης αναγνωρίζοντας, τις ευθύνες που του αναλογούν αναμορφώνει το πρόγραμμά του.
Προχωράει σε πρόγραμμα εντατικοποίησης της καθαριότητας με πλύσιμο και απολύμανση των κάδων και των χώρων όπου υπήρξε μεγάλη συσσώρευση απορριμμάτων, καθώς και σε ασβέστωμα στις εσοχές των κάδων.
Αλλάζει τα καπάκια στους κάδους που έχουν σπάσει και καλεί όλους τους κατοίκους να επισημάνουν κάθε περίπτωση στο πενταψήφιο 15377 ή με email στο info@ilioupoli.gr.
Επιταχύνει τις διαδικασίες για την τοποθέτηση 14 επιπρόσθετων υπογείων κάδων στους 87 ήδη υπάρχοντες, καθώς και για την προμήθεια νέου επιπλέον εξοπλισμού μέσα στο 2017:
Ένα αυτοκίνητο αποκομιδής και πλυσίματος υπογείων κάδων
Ένα σύγχρονο όχημα – σκούπα για τις λαϊκές αγορές.
Ένα Αυτοκίνητο Πρέσα για τη αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων
Ένα φορτηγό 3,5 τόνων ανατρεπόμενο.
Από τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματίσει ενημέρωση στα σχολεία για την ανακύκλωση και για το 2018, προγραμμάτισε την αγορά 30 νέων υπόγειων κάδων (ένας υπόγειος αντικαθιστά 5 συμβατικούς) και την αγορά 1000 νέων κάδων αποκομιδής απορριμμάτων και οργανικών αποβλήτων.
Τέλος αποφάσισε να μην χρεωθεί κανένας δημότης με υπηρεσίες καθαριότητας που δεν απόλαυσε και να κρατήσει την ανταποδοτικότητα με συνέπεια. Ζήτησε στην ΔΕΔΔΗΕ να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς των δημοτών τα δημοτικά τέλη που αντιστοιχούν στις ημέρες της απεργίας, είτε άμεσα από τον επόμενο λογαριασμό, είτε από τα ανταποδοτικά τέλη του 2018 ανάλογα με τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού της συστήματος.
Η 11ήμερη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για όλους μας.
Ήταν και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ο καθένας προσωπικά τις ευθύνες του. Ας την αξιοποιήσουμε ως τέτοια και ας αποτελέσει γνώμονα για την εν γένη συμπεριφοράς μας στην συνολική προσπάθεια, να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα σημερινά αδιέξοδα που ζούμε.
Ας δούμε σε όλα αυτά την αισιόδοξη πλευρά, ως ευκαιρία για μια νέα προσπάθεια».

Τα παράπονα… του Δημάρχου

Την ίδια ημέρα άλλη μια επιστολή έκανε την εμφάνισή της. Επιστολή του Δημάρχου με το ίδιο θέμα αλλά παρεμφερές περιεχόμενο, πιο Αυτοδιοικητικό απευθυνόμενο στους αιρετούς και συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους.

«Αγαπητέ Συνάδελφε,
Με τις 11 ήμερες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε για μια ακόμη φορά, καθώς αναδείχτηκαν έντονα οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις αντιλήψεων και συμπεριφορών.
Από την μία εργαζόμενοι που έδιναν αγώνα χάνοντας μεροκάματα σε πολύ δύσκολους καιρούς, ακόμη και μόνιμοι που δεν τους αφορούσε το θέμα, με αποκλειστικό κριτήριο την συνδικαλιστική συνείδηση αλληλεγγύης και από τη άλλη ακόμη και συμβασιούχοι που έφτιαχναν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με την ελπίδα ότι οι υπόλοιποι θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Από τη μία οι πολίτες που «τσίμπησαν» αμέσως το τυράκι της εύκολης και επιπόλαιας λύσης, της απόλυσης των εργαζομένων και της ιδιωτικοποίησης των μηχανισμών καθαριότητας και από την άλλη οι συνειδητοποιημένοι πολίτες που γνωρίζουν τις ολέθριες επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης και αντιστάθηκαν στον πειρασμό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων.
Από τη μία τα ΜΜΕ που εκφράζοντας συγκεκριμένα συμφέροντα ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, έτρεχαν με τις κάμερες από Δήμο σε Δήμο για να αναδείξουν την «ικανότητα» εκείνων των Δημάρχων που κρατούσαν καθαρούς τους Δήμους τους, ή αυτούς που προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση, χωρίς βέβαια να τους ρωτήσουν ούτε μια φορά που τα πήγαιναν και από την άλλη τα ΜΜΕ που κράτησαν ορθή και ψύχραιμη στάση αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα υγείας, σεβόμενα όμως και τα εργασιακά δικαιώματα και τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του προβλήματος.
Και το χειρότερο! Από τη μια οι Δήμαρχοι που βγήκαν ευθαρσώς και στήριξαν το κίνημα των συμβασιούχων και τον δίκαιο αγώνα τους και από την άλλοι οι ελάχιστοι «ικανοί» που βγήκαν στις κάμερες, αξιοποιώντας τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, ποιώντας την νήσσαν για την επίσημη τοποθέτηση της ΚΕΔΕ και εκθέτοντας τους συναδέλφους τους, εισέπρατταν συγχαρητήρια.
Οι ελάχιστοι αυτοί συνάδελφοι, για τους οποίους η ΚΕΔΕ δεν βρήκε ούτε λέξη να πει προκειμένου να στηρίξει τον αγώνα και την συνέπεια της πλειοψηφίας των υπολοίπων, ενδεχομένως προέβησαν και σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναιρεί όλη την προσπάθεια για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των Δήμων.
Οι Δήμαρχοι αυτοί είτε αρνούνται να πουν που πήγαν και πέταξαν τα σκουπίδια τόνων και 11 ημερών, είτε εκτοξεύουν διάφορες ανεδαφικές δικαιολογίες περί αόρατων – απομονωμένων χώρων προσωρινής εναπόθεσης.
Πολύ δε περισσότερο βγήκαν στην κάμερα και αντί να πουν την αλήθεια ότι η μη συσσώρευση σκουπιδιών στους Δήμους τους πολύ απλά οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοί τους είναι απεργοσπάστες, απέκρυψαν το γεγονός και παρουσιάστηκαν ως δήμαρχοι ιδιαίτερων ικανοτήτων που αξίζουν επαίνων, σε αντίθεση βέβαια με τους υπόλοιπους «άχρηστους» και «ανίκανους» που αφήνουν τους δημότες τους στο έλεος του θεού.

Αγαπητέ Συνάδελφε,
Όπως κι εσύ θα διαπίστωσες, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν ως μοναδική τελικά επίπτωση, την στροφή της κοινής γνώμης εναντίον των δημοτικών αρχών.
Ούτε η Κυβέρνηση θεωρήθηκε άμεσα υπεύθυνη για το πρόβλημα , ούτε οι εργαζόμενοι που εντέλει υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.
Συμπερασματικά υπεύθυνοι ήταν οι ανίκανοι δήμαρχοι που σε αντίθεση με άλλους, στάθηκαν ανίκανοι να καθαρίσουν τις πόλεις τους.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να έχει ούτε μέλλον, ούτε κύρος.
Για μια φορά ακόμη, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κυρίαρχο το ένστικτο της ατομικής αυτοσυντήρησης, έσπευσαν να την εκθέσουν σπάζοντας κάθε συλλογική ευθύνη.
Όπως συνέβη και στο παρελθόν με την οικονομική διαχείριση, με τις καταπατήσεις, με τις παράνομες χωματερές, με τις απευθείας αναθέσεις, με την μη είσπραξη τελών, με τις προσλήψεις και με όλες αυτές τις περιπτώσεις που κηλίδωσαν ανεπανόρθωτα τον τίτλο του Δημάρχου και του αιρετού.
Η μεγάλη ευθύνη ανήκει στα συλλογικά όργανα που σιώπησαν και με μοναδικό γνώμονα τις πολιτικές ισορροπίες άφησαν εκτεθειμένη τη μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών που δίνουν ιδρώτα και αίμα για την υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τόπου του ο καθένας, με συντριπτικό προσωπικό κόστος.
Ένα τέτοιο «άδειασμα» δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην αποσύνθεση της συλλογικότητας και στην απαξίωση του θεσμού.
Καλώ λοιπόν τα συλλογικά όργανα και ειδικά την ΚΕΔΕ να πάρουν θέση δημοσίως και να στηρίξουν όλους εκείνους του Δημάρχους που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με συνέπεια στις αξίες που πρεσβεύει η Αυτοδιοίκηση, σήκωσαν το βάρος και το κόστος των κινητοποιήσεων.
Τους καλώ να βγουν και να πουν την αλήθεια. Με ποιο τρόπο ορισμένοι Δήμοι παρέμειναν καθαροί; Που πήγαν τα σκουπίδια τον καιρό που ο ΧΥΤΑ της Φυλής ήταν κλειστός και αποκλεισμένος; Τι είδους μυστικές συνεννοήσεις έκαναν κάτω από το τραπέζι με ιδιώτες και εργαζόμενους;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε φορά από μια ηγεσία με θάρρος και άποψη. Μια ηγεσία που να μπορεί να σηκώσει το βάρος και τις ευθύνες των αιρετών που εκπροσωπεί και μια ηγεσία που να μεταδίδει σιγουριά σε όλη την κοινωνία για να προστατεύσει το θεσμό από τις απειλές και τους κινδύνους.
Ειδάλλως είμαστε όλοι άξιοι των πράξεών μας και της κοινωνικής απαξίωσης.
Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης
Βασίλης Βαλασόπουλος»

Μείωση δημοτικών τελών για τις μέρες της απεργίας

Κινήσεις για την ανακούφιση των δημοτών του από την ταλαιπωρία των απεργιακών κινητοποιήσεων έκανε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης. «Ως Δήμαρχος Ηλιούπολης, πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς των δημοτών μας τα δημοτικά τέλη που αντιστοιχούν στις ημέρες της απεργίας, είτε άμεσα από τον επόμενο λογαριασμό είτε από τα ανταποδοτικά τέλη του 2018 ανάλογα με τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης λογαριασμών».
Σε επικοινωνία που είχε με την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. αποφασίστηκε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει στις 13/7/2017 να παρθεί «απόφαση για τη μείωση των δημοτικών τελών στον επόμενο λογαριασμό.Μετά την έγκριση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει στη μείωση για τις 11 μέρες της απεργίας (λογαριασμός φθινοπώρου).Έτσι ο Δήμος για μια φορά ακόμα στέκεται συνεπής απέναντι στις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης δρώντας με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των δημοτών του».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Ιουλίου 2017]

Scroll to Top