Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δημοσθένης Δόγκας: Θέσεις για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 2015-19

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Σε μια αναλυτική κριτική των προτάσεων της δημοτικής αρχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου κατά την περίοδο 2015-2019 προχώρησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (21 Δεκεμβρίου 2015).

ΑμεΑ
Ο Δημοσθένης Δόγκας σχολίασε ότι ο στρατηγικός στόχος της πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρίες στα δημοτικά κτίρια δεν εξειδικεύεται σε συγκεκριμένες δράσεις. Μολονότι είναι υποχρέωση του Δήμου να συμμορφωθεί με τις σχετικές διατάξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ πολλών άλλων δημοτικών κτιρίων, παραμένει απροσπέλαστη για ΑμεΑ.
Λίμνη Βουλιαγμένης
Ως προς την πρόβλεψη της διοίκησης Κωνσταντέλλου να δαπανήσει 100.000 ευρώ για την προστασία της Λίμνης Βουλιαγμένης και την ένταξή της σε Ζώνη Απόλυτης Προστασίας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης σχολίασε ότι κάτι τέτοιο ακούγεται ειρωνικό, τη στιγμή που ο Δήμος συνδιοργάνωσε μόλις αυτό το καλοκαίρι μουσικές εκδηλώσεις εντός του ήδη προστατευόμενου χώρου της Λίμνης. “Η Λίμνη είναι ένα ήδη προστατευόμενο Μνημείο της Φύσης κι εμείς ως Δήμος απλώς πρέπει να σεβαστούμε το καθεστώς αυτό”, όπως τόνισε.
Πανεπιστήμιο
Διευκρινίσεις ζήτησε ο Δημοσθένης Δόγκας για την εξαγγελία “ίδρυσης Πανεπιστημίου” από τη δημοτική αρχή, ρωτώντας αν θα είναι ιδιωτικό και σε ποια πεδία θα παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα. “Δεν ξέρω αν μπορεί ένας Δήμος να λύσει το εθνικό θέμα της Παιδείας”, σημείωσε σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν διαθέτει καν σήμερα ένα επαρκές Κοινωνικό Φροντιστήριο.
6ο Νηπιαγωγείο Βούλας
Ο δημοτικός σύμβουλος ρώτησε επίσης τη σκοπιμότητα πρόβλεψης ποσού 500.000 ευρώ για την ανέγερση του 6ου Νηπιαγωγείου Βούλας, τη στιγμή που ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει συμφωνήσει να επωμιστεί εκείνος το κόστος της μελέτης και ανέγερσης του σχολείου στο οικόπεδο του Κληροδοτήματος Μποτόπουλου.
Δημοτικά Κολυμβητήρια
Το πόσο είναι εφικτό να ανεγερθεί παράλληλα Δημοτικό Κολυμβητήριο στη Βάρη και στη Βούλα, όπως παρουσιάζεται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό, ρώτησε τη διοίκηση ο Δημοσθένης Δόγκας. “Δεν ξέρω μήπως φεύγουμε από τη φιλοδοξία και περνάμε στη ματαιοδοξία” σχολίασε σχετικά.
ΑΠΕ
Περαιτέρω, ο επικεφαλής της παράταξης υπογράμμισε ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός δεν θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Λιμάνι Βάρκιζας
Ως προς την αναβάθμιση του Λιμανιού της Βάρκιζας, ο Δημοσθένης Δόγκας επανέφερε την πρότασή του να γίνουν ενέργειες ώστε να ανακηρυχθεί ως Παραδοσιακό Αλιευτικό Καταφύγιο και Ψαροχώρι από την Unesco.
Β’ πλαζ Βούλας
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι ο στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου δεν περιλαμβάνει σχέδιο για τη Β’ Πλαζ Βούλας. Ο Δημοσθένης Δόγκας πρότεινε να δημιουργηθεί στην παραλία αυτή Καταδυτικό Θέρετρο, όπως κατάφερε ο γειτονικός Δήμος Λαυρεωτικής, εντάσσοντας μια σημαντική περιοχή του σε πρόγραμμα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας της Περιφέρειας Αττικής.
Αδέσποτα
Τέλος, ο Δημοσθένης Δόγκας άσκησε κριτική για το χαμηλό ποσό που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό τη πενταετίας για τα αδέσποτα. “Δεν υπάρχουν κονδύλια για την ενημέρωση των δημοτών, όπως και για σύγχρονα μέσα διαχείρισης αδεσπότων, όπως ταΐστρες”, σημείωσε.

Απαντώντας στον Δημοσθένη Δόγκα, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε:
Για τη Λίμνη Βουλιαγμένης είπε ότι σκοπεύει να θέσει υπό απόλυτη προστασία την ευρύτερη περιοχή πέριξ της Λίμνης. Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις στις οποίες συνέδραμε ο Δήμος φέτος το καλοκαίρι ήταν μη οχλούσες και σύννομες.
Με τον όρο “Πανεπιστήμιο” διευκρίνισε ότι η δημοτική αρχή εννοεί μια οργανωμένη δομή διά βίου μάθησης.
Για το 6ο Νηπιαγωγείο συμφώνησε ότι έχει δρομολογηθεί η ανέγερσή του από τον ΟΣΚ, ωστόσο τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει προετοιμαστεί να το χρηματοδοτήσει, αν τυχόν ο ΟΣΚ δεν το κάνει.
Σχετικά με το νέο Κολυμβητήριο Βούλας, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος διευκρίνισε στον Δημοσθένη Δόγκα ότι δεν προτίθεται η δημοτική αρχή να ανεγείρει νέο, αλλά να διεκδικήσει το Ολυμπιακό Καταδυτήριο που υπάρχει σήμερα στον Άγιο Κοσμά, δαπανώντας μόνο χρήματα για τη μεταφορά του και διαθέτοντας κάποιο κατάλληλο χώρο.
Σχετικά με το ποσοστό μείωσης των ρύπων, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είπε ότι έχει υπογράψει εκ μέρους του Δήμου το “Σύμφωνο των Δημάρχων” που υποχρεώνει τον Δήμο να προχωρήσει σε μείωση 20%.
Ως προς το Λιμάνι της Βάρκιζας, τόνισε ότι σήμερα είναι μια μη αδειοδοτημένη, εντός αιγιαλού, και χωρίς παραχωρημένη χρήση λιμενική εγκατάσταση.
Για τη Β’ πλαζ ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είπε ότι είναι ένα πάγιο αίτημα του Δήμου να περιέλθει στην κυριότητά του και ότι θα συζητήσει σχετικά με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ εντός των επόμενων ημερών. “Το τι θα κάνουμε μέσα θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί”, δεσμεύτηκε.
Ως προς τα αδέσποτα, ο δήμαρχος τόνισε ότι έχει αυξηθεί φέτος το ποσό αλλά “δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα συγχρόνως”.

Κατόπιν των διευκρινίσεων από μεριάς της δημοτικής αρχής, ο Δημοσθένης Δόγκας υπερψήφισε το Σχέδιο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού 2015-2019.

[Δημοσιεύτηκε στον Παλμό της Γλυφάδας, 26 Δεκεμβρίου 2015]

Scroll to Top