Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Ελληνικού. Μετά τι;

Ελληνικό Αργυρούπολη

Eπιχείρηση της Αστυνομίας για την μεταφορά των περίπου 500 προσφύγων που παρέμεναν στον άτυπο καταυλισμό του Ελληνικού ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου. Η σημερινή εικόνα του πρώην αεροδρομίου έχει εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης και μαρτυρά ότι εκεί πριν λίγες ημέρες υπήρχε ζωή. Παρατημένα έχουν μείνει ρούχα, παιχνίδια, καροτσάκια και ποδήλατα. Η δομή του Ελληνικού από προσωρινή έφθασε να λειτουργεί σχεδόν 18 μήνες και οι συνθήκες διαμονής είχε επισημανθεί ουκ ολίγες φορές ότι δεν ήταν και οι καταλληλότερες που θα μπορούσαν να υπάρχουν. Οι οικογένειες των προσφύγων μεταφέρθηκαν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα, ενώ τα μεμονωμένα άτομα σε διάφορες δομές όπως Δερβένι, Οινόφυτα κλπ.

Την επιχείρηση της εκκένωσης παρακολούθησε από το πρωί, μαζί με τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. ΓιάννηΜουζάλα, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. «Μετά από 615 ημέρες ο άτυπος καταυλισμός του Ελληνικού αδειάζει. Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος μας στάθηκε στο πλευρό μεταναστών και προσφύγων, συνδράμοντας με όλες του τις δυνάμεις ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής τους.
Ως δήμος, από την πρώτη στιγμή επισημάναμε σε όλους τους τόνους την ακαταλληλότητα των χώρων και τις τραγικές συνθήκες διαμονής αυτών των ανθρώπων.
Σήμερα το πρωί, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα επιβλέψαμε την επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών η οποία εξελίσσεται ομαλά.
H μεταφορά των μεταναστών από το πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού θα ολοκληρωθεί σήμερα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.

Ενώ την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «Μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού υπάρχουν σημαντικές δομές του Δήμου μας. Καμία επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες του κράτους απέναντί μας. Έχω καταθέσει πλήρη φάκελο σχετικά με τις θέσεις μας στον κ. Φλαμπουράρη, την μία και μοναδική φορά που συναντηθήκαμε. Από τότε δεν έχω πάρει καμία απάντηση».

ΔηλώσειςΕυθύνες στην Κυβέρνηση από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Χρειάστηκαν δύο χρόνια καθυστέρησης, αναρίθμητες διαμαρτυρίες από τους όμορους Δήμους, δεκάδες ψεύτικες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και μπόλικοι “κλαυθμοί” και “οδυρμοί” από τον κ. Μουζάλα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, προκειμένου η Κυβέρνηση να πράξει, επιτέλους, το αυτονόητο:
Να εκκενώσει το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από τους μετανάστες, που η ίδια εγκατέστησε, βάζοντας, έτσι, έναν επίλογο στην “άναρχη” αποθήκη ψυχών, που η ίδια δημιούργησε, με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που η ίδια επέβαλε.
Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, οι εικόνες από το νέο χώρο στον οποίο θα μεταφερθούν να ανταποκρίνονται στην υψηλότατη χρηματοδότηση που λαμβάνει η χώρα μας από την Ευρώπη, για το σκοπό αυτό.
Και ελπίζουμε, επίσης, στο νέο χώρο να μη “μεταφερθεί” μαζί με τους μετανάστες και το καθεστώς της πλήρους ασυδοσίας των “αλληλέγγυων” Μ.Κ.Ο., οι οποίες δρούσαν ανεξέλεγκτα, χωρίς την παραμικρή κρατική εποπτεία.
Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση αναγκάζεται να υλοποιήσει ετεροχρονισμένα κάτι που είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό και που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητούσε ευθέως από την Κυβέρνηση, όταν πριν από ακριβώς έναν χρόνο επισκεπτόταν το σημείο.
Για πολλοστή φορά, η πραγματικότητα καταρρίπτει τις “κυβερνητικές αυταπάτες” και αναδεικνύει το μέγεθος της κυβερνητικής ανικανότητας».

Ικανοποιημένοι οι Δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας

Κοινή δήλωση των Δημάρχων Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, δόθηκε στη δημοσιότητα, την Παρασκευή 2 Ιουνίου, με αφορμή την εκκένωση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού από τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η δήλωση αναφέρει:
«Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι – με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση! – εκκενώθηκε ο χώρος του πρώην διεθνούς αεροδρομίου από τους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταλύσει εκεί. Είχαμε τονίσει σε κάθε επίπεδο, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ότι η πρόχειρη και ανοργάνωτη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του πρώην αεροδρομίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Δεν είναι δυνατόν όταν έχει υπάρξει η επιδότηση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού να συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνωστίζονται σε ένα χώρο που είναι παντελώς ακατάλληλος.
Υπενθυμίζουμε ότι με επιστολές μας στις αρμόδιες αρχές και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις 2 Μαρτίου, στις 7 Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2016, ζητούσαμε ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς και για μια σειρά ακόμα θεμάτων που προέκυψαν από την αιφνίδια και άτακτη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο. Ουδεμία απάντηση λάβαμε.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το Σεπτέμβριο του 2015, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιάννης Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς (!) θα έκλεινε η προσωρινή «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες.
Το πρώην αεροδρόμιο είχε επί μακρόν μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν πληρούσε καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Είναι θετικό ότι έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση το ζήτημα επιλύθηκε.
Προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι στους νέους χώρους που οδηγούνται οι πρόσφυγες έχουν προβλεφθεί οι σωστές συνθήκες διαβίωσης, καθώς και ότι υπάρχει πρόνοια για όλα τα ζητήματα που επισημαίναμε επί δύο έτη αναφορικά με το Ελληνικό».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Ιουνίου 2017]