Αλλάζει πλατεία -και φυσιογνωμία- η Βουλιαγμένη

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Του Γιώργου Λαουτάρη

Mια ανάπλαση πλατείας που θα αλλάξει πολλά δρομολογεί η διοίκηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Η πλατεία Νυμφών, η κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης, αλλάζει ριζικά χαρακτήρα σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης που δόθηκαν στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση, πριν την τελική έγκρισή τους και τα επόμενα στάδια υλοποίησης (εξεύρεση χρηματοδότησης – κατασκευή).
Τόσο από τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που ετοίμασαν οι μελετητές όσο κυρίως από την Τεχνική Έκθεση που υπογράφουν, διαφαίνεται η βασική τους επιλογή: Το κεντρικότερο σημείο της Βουλιαγμένης να σταματήσει να είναι πράσινο. Στη νέα πλατεία θα κυριαρχούν οι μεγάλες επιφάνειες από ανοιχτό μπεζ βοτσαλωτό δάπεδο και λευκό τσιμέντο.
Σημείο αφετηρίας των μελετητών ήταν η πεποίθησή τους ότι η πλατεία Νυμφών δεν θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη αισθητικά με την όλη τοπική φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης. Για το λόγο αυτό και μιλούν καθαρά στην Έκθεσή τους για μια “σχεδιαστική προσέγγιση που επιθυμεί να αναδείξει τον υπερτοπικό της χαρακτήρα”. Όπως υπογραμμίζουν, “ζητούμενο της πρότασης είναι να προσδώσει στην Πλατεία έναν χαρακτήρα που θα την καθιστά σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και πρότυπο όσον αφορά τις αστικές παρεμβάσεις στην πόλη”.


Η πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας εναρμονίζεται και συμπληρώνει την πρόταση της Ενιαίας Κυκλοφοριακής Μελέτης του Δήμου (που επίσης βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης αυτές τις ημέρες) σύμφωνα με την οποία η οδός Ερμού που σήμερα διατρέχει την πλατεία, θα μονοδρομηθεί, έχοντας πλέον μόνο ρεύμα καθόδου. Πρόταση της δημοτικής αρχής είναι να καταργηθεί αυτή η είσοδος για τη Βουλιαγμένη, με την κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται από την οδό Πανός.
Η πρόταση των μελετητών καταργεί το τμήμα της οδού Παντελεήμονος που εφάπτεται σήμερα στην πλατεία Νυμφών, καταργώντας τη μία πλευρά των θέσεων στάθμευσης και μεγαλώνοντας σημαντικά το χώρο της πλατείας, αφήνοντας όμως μία σειρά για στάθμευση οχημάτων υπό γωνία, από την πλευρά της παραλιακής λεωφόρου.
Στο κεντρικό τμήμα της πλατείας οι μελετητές έχουν σχεδιάσει τη δημιουργία “ομαλών εξάρσεων” που θα δίνουν την αίσθηση ήπιων λόφων, ώστε να θυμίζουν αμμόλοφους ή το ορεινό τοπίο. Το σύνολο των υφιστάμενων δέντρων διατηρείται και αλλάζει ο φωτισμός τους.

Σπύρος Πανάς: “Δεν ταιριάζει με τη φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης”

Ο “Παλμός” απευθύνθηκε στον Σπύρο Πανά, τον πρώην δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και τον άνθρωπο που με τις απόψεις του για την αρχιτεκτονική τοπίου διαμόρφωσε τη σημερινή εικόνα της Βουλιαγμένης, ως βασικό στέλεχος των διοικήσεων του Γρηγόρη Κασιδόκωστα.
Ο σημερινός επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης, μελετώντας την πρόταση για την ανάπλαση της Πλατείας Νυμφών είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι αυτή η πρόταση “δεν ταιριάζει με τη φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης”. “Η μελέτη αυτή θα ταίριαζε σε μια αστική περιοχή και όχι σε ένα παραλιακό προάστιο με το πράσινο χαρακτήρα της περιοχής μας. Η φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης είναι πολύ διαφορετική”, σημειώνει.
Ο Σπύρος Πανάς απορεί για ποιο λόγο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν επικοινώνησε με ανθρώπους της Βουλιαγμένης ώστε να καταθέσουν στο αρχικό στάδιο της μελέτης τη γνώμη τους για τις βασικές της κατευθύνσεις.
Για τον πρώην Δήμαρχο η βάση της πλατείας θα έπρεπε να είναι το πράσινο και όχι το τσιμέντο, ενώ θα έπρεπε να απομακρυνθεί τελείως ο χώρος στάθμευσης και στο σημείο του να ενταχθεί ένα υδάτινο στοιχείο και να επεκταθεί η πλατεία μέχρι τη λεωφόρο. “Η πλατεία αυτή εκτός από το πράσινο, θα έπρεπε να έχει υδατοπερατά υλικά, όπως κυβόλιθους σε γήινα χρώματα” συμπληρώνει.
Οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις προτεινόμενες αλλαγές στην πλατεία Βουλιαγμένης την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Βούλας σε μια ανοιχτή (αλλά μη δεσμευτική για τη δημοτική αρχή) διαδικασία διαβούλευσης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Ιουνίου 2017]