Κοινή δήλωση των Δημάρχων Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου για το Ελληνικό

Άλιμος Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη

Κοινή δήλωση των Δημάρχων Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, δόθηκε στη δημοσιότητα, σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου, με αφορμή την εκκένωση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού από τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η δήλωση αναφέρει:

«Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι – με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση! – εκκενώθηκε ο χώρος του πρώην διεθνούς αεροδρομίου από τους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταλύσει εκεί. Είχαμε τονίσει σε κάθε επίπεδο, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ότι η πρόχειρη και ανοργάνωτη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του πρώην αεροδρομίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Δεν είναι δυνατόν όταν έχει υπάρξει η επιδότηση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού να συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνωστίζονται σε ένα χώρο που είναι παντελώς ακατάλληλος.

Υπενθυμίζουμε ότι με επιστολές μας στις αρμόδιες αρχές και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις 2 Μαρτίου, στις 7 Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2016, ζητούσαμε ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς και για μια σειρά ακόμα θεμάτων που προέκυψαν από την αιφνίδια και άτακτη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο. Ουδεμία απάντηση λάβαμε.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το Σεπτέμβριο του 2015, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιάννης Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς (!) θα έκλεινε η προσωρινή «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες.

Το πρώην αεροδρόμιο είχε επί μακρόν μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν πληρούσε καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Είναι θετικό ότι έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση το ζήτημα επιλύθηκε.

Προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι στους νέους χώρους που οδηγούνται οι πρόσφυγες έχουν προβλεφθεί οι σωστές συνθήκες διαβίωσης, καθώς και ότι υπάρχει πρόνοια για όλα τα ζητήματα που επισημαίναμε επί δύο έτη αναφορικά με το Ελληνικό».