10 πράγματα που σας κάνουν να αποθηκεύετε λίπος στην περιοχή της κοιλιάς – Μέρος 1ο

Απόψεις

Μέρος 1ο

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα και ενδοσπλαχνικά είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος. Ο ιατρικός όρος για το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι «σπλαχνικό λίπος», το οποίο αναφέρεται σε λίπος που περιβάλλει το ήπαρ και άλλα όργανα στην κοιλιά σας. Ακόμη και με φυσιολογικό βάρος άτομα με υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Έτσι, λοιπόν καλό είναι να αποφεύγουμε όσα μας οδηγούν σε αυτή την κατάσταση και συγκεκριμένα:

1. Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν σε μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρη από όσο χρειάζονται κάθε μέρα από χωρίς να το συνειδητοποιούν. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι κέικ γλυκά, ακόμη και τα λεγόμενα “πιο υγιεινά” όπως τα muffins και το παγωμένο γιαούρτι. Τα αναψυκτικά, τα ποτά με γεύση καφέ και το γλυκό τσάι είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά που περιέχουν ζάχαρη
Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και το υπερβολικό λίπος της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη των προστιθέμενων σακχάρων. Τόσο η κανονική ζάχαρη όσο και το σιρόπι φρουκτόζης (από καλαμπόκι) είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Η κανονική ζάχαρη έχει 50% φρουκτόζη και το σιρόπι καλαμποκιού έχει 55% φρουκτόζη.
Σε μια ελεγχόμενη μελέτη 10 εβδομάδων, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν 25% των θερμίδων ως φρουκτόζη- που βρισκόταν σε αναψυκτικά ακολουθώντας μια δίαιτα διατήρησης βάρους παρουσίασαν μείωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και μια αύξηση στην κοιλιά λίπους.
Μια δεύτερη μελέτη ανέφερε μείωση στην καύση του λίπους και μείωση στο μεταβολικό ρυθμό μεταξύ των ανθρώπων που ακολούθησαν παρόμοια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλή ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική. Αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά που είναι εύκολο να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες προσδίδουν μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης σε μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμό να μην προλαβαίνει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια και να την αποθηκεύει σε μορφή λίπους.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από υγρές τροφές δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα στην όρεξη όσο θερμίδες από τα στερεά τρόφιμα. Όταν πίνετε τις θερμίδες σας, δεν σας κάνουν να αισθάνεστε αίσθημα κορεσμού και έτσι αναζητάτε άλλα τρόφιμα για να καλύψουν τις ανάγκες σας.

2. Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να έχει υγιεινές ή επιβαρυντικές συνέπειες στον οργανισμό σας. Όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, ειδικά το κόκκινο κρασί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων
Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ηπατική νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ καταστέλλει την καύση του λίπους και ότι οι υπερβολικές θερμίδες από το αλκοόλ εν μέρει αποθηκεύονται ως λίπος της κοιλιάς – εξ ου και ο όρος «κοιλιά».
Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη οινοπνεύματος σε αύξηση του βάρους γύρω από τη μέση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν περίσσεια λίπους της κοιλιάς από τους άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ. Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται σε διάστημα 24 ωρών φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο.

3. Trans λιπαρά

Τα trans-λιπαρά οξέα είναι το χειρότερο θρεπτικό συστατικό στον πλανήτη. Δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, προκειμένου να γίνουν πιο σταθερά στην σύσταση τους. Τα trans λιπαρά χρησιμοποιούνται συχνά για να επεκτείνουν τη ζωή στο ράφι για τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως τα κέικ, και τα μείγματα ψησίματος. Τα trans λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες άλλες ασθένειες. Υπάρχουν επίσης ορισμένες μελέτες σε ζώα που υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες που περιέχουν τρανς λιπαρά μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό λίπος στην κοιλιά.

4. Αδράνεια – καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την κακή κατάσταση της υγείας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι άνθρωποι έχουν γίνει γενικά λιγότερο ενεργοί. Αυτό πιθανόν να έχει παίξει κάποιο ρόλο στην αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής παχυσαρκίας.
Μια μελέτη δείχνει επίσης ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στην ανάκτηση του λίπους στην κοιλιά μετά την απώλεια βάρους.

5. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Η επαρκής πρόσληψη διατροφικής πρωτεΐνης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποτροπή πρόσληψης βάρους. Υψηλή δίαιτα σε πρωτεΐνες σας κάνει να αισθάνεστε αίσθημα κορεσμούς, αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό σας και σας οδηγεί σε μια αυθόρμητη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. (Συνεχίζεται)

° Γεωργία Ζιώγου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος. Υπεύθυνη κέντρου διατροφικής αγωγής NewMe.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Μαΐου 2017]

Διαβάστε επίσης: 10 πράγματα που σας κάνουν να αποθηκεύετε λίπος στην περιοχή της κοιλιάς – Μέρος 2ο