Συμβουλές καταπολέμησης ναυτίας και εμετών κατά την εγκυμοσύνη

Απόψεις

Γράφει ο Δρακονταείδης Αγαμέμνωνdrakontaidis

Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος
email: agadrakdr@gmail.com – www.drdrakontaidis.gr

Το πρωί όταν ξυπνήσετε, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, φάτε μία φρυγανιά, ένα κράκερ, ή ένα μπισκότο με τζίντζερ, σκέτα corn flakes ή μια μπανάνα. Περιμένετε και σηκωθείτε 15-30 min αργότερα. Πρέπει να προσπαθείτε να σηκώνεστε από το κρεβάτι αργά και να αποφεύγετε τις βιαστικές κινήσεις. Να πίνετε υγρά με μέτρο, καλύτερα μετά το πρωινό.
Δοκιμάστε πολλά και μικρά γεύματα ή θρεπτικά σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να μην είναι το στομάχι σας ποτέ άδειο. Είναι προτιμότερο να έχετε πολλά, μικρά και ελαφριά γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες από το να τρώτε ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα.
Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες είναι πιθανόν να απαλύνουν τα συμπτώματα.
Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση υγρών παράλληλα με στερεά τροφή. Αφήνετε διάστημα μισής ώρας μεταξύ της κατανάλωσης στερεών και υγρών για την καταπολέμηση της ναυτίας. Πίνετε μικρές ποσότητες υγρών ανάμεσα στα γεύματα, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Αποφύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μονομιάς γιατί έτσι το στομάχι σας μπορεί να αισθάνεται πλήρες, και να σας αποτρέψει τη διάθεση για φαγητό. Είναι προτιμότερο να πίνετε μικρές ποσότητες υγρών συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Προτιμάτε στεγνές και όχι υδαρείς τροφές
Αποφύγετε φαγητά των οποίων η γεύση ή/και η οσμή σας είναι δυσάρεστη και αντικαταστήστε τα με άλλα παρόμοιας θρεπτικής αξίας, που σας προκαλούν ευχάριστη διάθεση, είναι πλούσια σε βιταμίνες και σας δίνουν ενέργεια. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τροφές και τις μυρωδιές που σας ενοχλούν και σας ενεργοποιούν τη ναυτία και αερίζετε συχνά τους χώρους στους οποίους κινείστε.
Τρώτε κρύα τρόφιμα ή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή όταν είναι ζεστά τείνουν να έχουν εντονότερο άρωμα.
Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά, τα τηγανητά και αυτά που περιέχουν πολλά μπαχαρικά/πικάντικα (είναι πολύ πιθανό να ενοχλήσουν το πεπτικό σας σύστημα).
Προτιμήστε απλούς υδατάνθρακες, για παράδειγμα σκέτη ψητή πατάτα, ρύζι, φρυγανιά.
Εμπλουτίστε την διατροφή σας με πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, όπως καθαρό από λίπος κρέας/κοτόπουλο/ ψάρι, αυγά, τυρί και κάλιο, όπως μπανάνα.
Τρώτε υγιεινά «στεγνά» σνακ ανάμεσα στα γεύματα και γενικά προσπαθήστε να μην μένει το στομάχι σας άδειο πάνω από 2-3 ώρες ακόμα και αν δεν νιώθετε αίσθημα πείνας.
Φάτε ένα ελαφρύ σνακ (μήλο/ φρυγανιά/ κράκερ) πριν κοιμηθείτε. Διατηρείτε σνακ (π.χ κράκερ) δίπλα από το κρεβάτι σας.
Μπορείτε να πιείτε τσάι ή μπίρα από πιπερόριζα (τζίντζερ). Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι ηρεμεί το στομάχι και βοηθάει στη ναυτία. Μπορείτε να πιείτε χαμομήλι και να το συνοδεύσετε με φρυγανιά και λίγο μέλι.
Δοκιμάστε καραμέλες λεμονιού ή μέντας και γλυκά από φυσικά συστατικά με συνδυασμούς αιθέριων ελαίων ειδικά επεξεργασμένα για την καταπολέμηση της πρωινής ναυτίας.
Η μυρωδιά του λεμονιού μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Βάλτε μερικές φέτες λεμονιού στο παγωμένο τσάι ή στο νερό σας.
Μην καπνίζετε και αποφύγετε τους χώρους που καπνίζουν άλλοι.
Δοκιμάστε το ειδικό βραχιόλι κατά της ναυτίας που θα βρείτε στα φαρμακεία.
Ξεκουραστείτε και περιορίστε όσο γίνεται το άγχος. Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί να χειροτερεύσουν εάν είστε κουρασμένες. Προσπαθήστε να χαλαρώνετε κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν, όπως για παράδειγμα δείτε μια ταινία ή περάστε ώρα με φίλους και απαλλαγείτε από το άγχος και το πρόβλημα της δυσφορίας σας. Προσπαθήστε να λαμβάνετε προγεννητικές βιταμίνες με το φαγητό ή ακριβώς πριν τον ύπνο.
Βγείτε έξω στον καθαρό αέρα όσο πιο συχνά μπορείτε. Να περπατάτε αρκετά, αλλά να μην κουράζεστε υπερβολικά.
Άσκηση πίεσης στο εσωτερικό του καρπού, θεωρείται ότι ανακουφίζει (σημείο acupressure στον καρπό του χεριού).
Μην φοράτε ρούχα που σας στενεύουν, ιδιαίτερα στη μέση.
Και μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε με τον γυναικολόγο σας για οποιοδήποτε θέμα και διευκρίνιση για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης σας

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Μαΐου 2017]