Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η Πασχαλινή κίνηση της Αγοράς στα Νότια: «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» EKANAN ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης < 1 λεπτό

Κάθε χρόνο στις γιορτινές περιόδους η κίνηση της αγοράς αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τούτο συμβαίνει διότι όπως λέει και ο κόσμος ο απλός, την ομορφιά στη ζωή δίνει η υπέρβαση ορισμένων πραγμάτων, διότι διαφορετικά δεν θα ξεχώριζαν οι γιορτές από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Αυτές τις μέρες θα φάμε λίγο παραπάνω, θα πιούμε λίγο κρασί παραπάνω, κοντολογίς θα κάνουμε ένα έξοδο παραπάνω.
Εφέτος οι γιορτές του Πάσχα δεν άφησαν ασυγκίνητη την αγορά. Ο κόσμος έστω και από το υστέρημα του φρόντισε να δώσει λίγη χαρά στην οικογένεια του, στους συγγενείς και φίλους κι αυτό παρατηρήθηκε κάνοντας μια βόλτα στους εμπορικούς δρόμους και παρατηρώντας την κίνηση των καταστημάτων. Την τιμητική τους είχανε τα παιδιά αφού είχαμε αύξηση του τζίρου στα καταστήματα πωλήσεων παιδικών ειδών όπως υποδημάτων, ενδυμάτων, παιχνιδιών κ.λ.π. Ο νονός συνετέλεσε τα μέγιστα στο εμπορικό θαύμα. Μόλις έβλεπες ένα παιδάκι με χαρούμενο πρόσωπο, χαμογελαστό και ευδιάθετο, παρατηρούσες ότι αυτό οφειλότανε στα καινούργια τα παπουτσάκια, στα μοδάτα ρουχαλάκια και στο αγαπημένο παιχνίδι που κρατούσε στα χέρια.
Το δημοσιογραφικό μας καθήκον, μας έκανε να συνομιλήσουμε με εμπόρους και να ζητήσουμε τη γνώμη τους. Ο κ. Τάκης καταστηματάρχης παιδικών υποδημάτων στην Γλυφάδα μας απάντησε: «Αν λάβουμε υπ’ όψιν τα προβλήματα της εποχής πήγαμε πολύ καλά, όχι όμως όπως τα παλιά χρόνια. Βέβαια κι εμείς φροντίσαμε να κρατήσουμε χαμηλές τιμές για να μπορέσει ο κάθε οικογενειάρχης να ανταπεξέλθει στις πασχαλινές απαιτήσεις». Ο κ. Μανώλης με παιδικά ρούχα, μας είπε ότι «οι πωλήσεις την περίοδο αυτή ήταν ανεβασμένες» και ότι ελπίζουνε όλοι οι έμποροι ότι με τον ερχομό του καλοκαιριού θα συνεχισθεί αυτή η εμπορική ευφορία. Αντιθέτως, παράπονα μας έκανε η κ. Ισμήνη που έχει γυναικεία ρούχα και ισχυρίστηκε ότι είχε πτώση έναντι του περσινού Πάσχα της τάξεως 20%. «Ελπίζουμε» είπε, «ότι η αλλαγή της σεζόν θα βοηθήσει, διαφορετικά είναι δύσκολα τα πράγματα». Άλλοι έμποροι μας αρνήθηκαν να μιλήσουν. Ήσαν κατηφείς και έλεγαν ότι μόνο οι καφετέριες και τα σουβλατζίδικα πάνε καλά. Το εμπόριο δυσκολεύεται. Ο κ. Θανάσης μας παραπονέθηκε ότι παρά την πτώση που υπάρχει στις πωλήσεις τα ενοίκια δεν μειώνονται και ότι οι ιδιοκτήτες δεν συμπαρίστανται στους εμπόρους. «Είναι και κρίμα» είπε «μετά από 29 χρόνια σ’ αυτήν εδώ τη θέση να αναγκαστώ να μετακομίσω αλλού με μικρότερο ενοίκιο. Του λέω του ιδιοκτήτη να μου χαμηλώσει το ενοίκιο κι αυτός πεισματικά μου αρνείται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι τα πολύ υψηλά ενοίκια και μετά η εφορία». Η γύρα μας έδειξε ότι οι καφετέριες, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες και ότι έχει σχέση με φαγητό είχαν την τιμητική τους. Μάλιστα μερικοί έμποροι έβρισκαν πρωτότυπους τρόπους να προσεγγίσουνε πελατεία. Άλλοι έδιναν με τις αγορές από κάποιο ποσόν και πάνω τις λαμπάδες δώρο κι άλλοι έδιναν από ένα ξύλινο αυγό κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 22 Απριλίου 2017]

Scroll to Top