Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη: Εφιάλτης στο πάρκο με τις λεύκες

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Παρελθόν θα αποτελούν σύντομα οι μεγάλες λεύκες στην πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου της Βούλας, καθώς η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου σκοπεύει εντός των ημερών να τις κόψει. Πρόκειται για 35 συνολικά λεύκες που κρίθηκαν από τους αρμοδίους επικίνδυνες, λόγω εντομολογικών προσβολών. Συνολικά η πλατεία θα γίνει …αγνώριστη.
Για το θέμα ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τη Δευτέρα αλλά δεν έλαβε κάποια απόφαση, καθώς αρμοδιότητα να παράσχει έγκριση κοπής σε πάρκα, πλατείες και λοιπούς χώρους πρασίνου του Δήμου έχει μόνο το Δασαρχείο Πειραιά, κατόπιν φυσικά αίτησης του Δήμου.
Αφορμή όμως για να κινήσει η υπηρεσία του Δήμου τις διαδικασίες κοπής ήταν σύμφωνα με τους υπαλλήλους κάποιες “αιφνίδιες πτώσεις κλάδων”. Σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής αρχής, υπάρχει άμεσος κίνδυνος πτώσης ολόκληρων δέντρων, γεγονός που επιβάλλει την προληπτική τους κοπή.
Η υπηρεσία απευθύνθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο πραγματοποίησε επιτόπιες αυτοψίες και κατέληξε σε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατόπιν, οι υπηρεσίες ζήτησαν από Δασαρχείο την έγκριση κοπής των πρώτων 35 δέντρων την οποία και έλαβαν…
Τα πριόνια όμως θα πάρουν “φωτιά” καθώς ακολουθούν και άλλες λεύκες. Οι υπηρεσίες έχουν εντοπίσει “επικίνδυνες” λεύκες σε κοινόχρηστο χώρο της οδού Αρκαδίου στη Βούλα, στην πλατεία του Δημαρχείου Βουλιαγμένης (πλατεία 24ης Ιουλίου) και στην πλατεία Δήμα της Βάρης.
Η μόνη …παρηγοριά που δίνει η δημοτική αρχή είναι η υπόσχεση ότι στην πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου θα γίνει κηποτεχνική ανάπλαση κάποια στιγμή στο μέλλον και τότε προβλέπεται να αντικατασταθούν οι κομμένες λεύκες “από διπλάσιο σχεδόν αριθμό νέων δέντρων”.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Μαρτίου 2017]