Άντρας παρόν στον τοκετό, ναι ή όχι;

Απόψεις

Γράφει ο Δρακονταείδης Αγαμέμνωνdrakontaidis

Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος
email: agadrakdr@gmail.com – www.drdrakontaidis.gr

Eχουμε ακούσει διάφορες θεωρίες που υποστηρίζουν ή απορρίπτουν κατηγορηματικά την παρουσία του συντρόφου την ώρα του τοκετού. Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις διίστανται. Μερικοί ισχυρίζονται ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αντιληφθεί το θαύμα της γέννησης και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλει η γυναίκα για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αυτή η εικόνα μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο άντρας τη γυναίκα. Το πιο σημαντικό είναι, τι θέλετε εσείς, ο άντρας σου και εσύ, ασχέτως με κάθε άποψη. Για να σε βοηθήσουμε, σου παραθέτουμε μερικούς λόγους για να πεις «ναι» και μερικούς για να σκεφτείς το «όχι».

ΝΑΙ

– Γιατί θα είναι δίπλα σου και θα ζήσετε μαζί όλη αυτή την υπέροχη διαδικασία που θα δείξει και στους δύο σας πόσο θαυματουργή είναι η φύση.
– Γιατί είναι σημαντικό να είναι παρών τη στιγμή που το παιδί σας θα έρθει στον κόσμο. Τα πρώτα λεπτά του παιδιού θα είναι μοιρασμένα σε όλη του την οικογένεια.
– Γιατί είναι ο άνθρωπός σου και θα ξέρεις ότι το χέρι που κρατάς είναι δικό του. Έτσι δε θα νιώθεις μόνη.
– Γιατί αν φοβηθείς θα τον κοιτάξεις και θα αισθανθείς αμέσως καλύτερα.
– Γιατί αν χρειαστεί να περιμένεις, θα είσαι με κάποιον δικό σου άνθρωπο.
– Γιατί καμία περιγραφή δε θα φτάσει για να περιγράψει αυτό που ζεις. Αν το έχει μοιραστεί μαζί σου θα έχει γνωρίσει από κοντά πως η γέννηση είναι όντως μια διαδικασία που όμοιά της δεν υπάρχει στον κόσμο.
– Γιατί θα μπορεί να καταγράψει τις στιγμές αυτές με μηχανή ή κάμερα και να τις έχετε πάντα ζωντανές στη μνήμη σας.

ΟΧΙ

– Αν ο καλός σου φοβάται τα νοσοκομεία, τα αίματα, τον πόνο κτλ, τότε δεν είναι ο κατάλληλος για να βρεθεί στο πλευρό σου.
– Αν σιχαίνεται. Υπάρχουν άντρες που ξέρεις ότι δεν είναι ανεκτικοί σε τέτοιες εικόνες, όπως αυτές που θα αντικρίσει μέσα στην αίθουσα τοκετών. Αυτοί οι άντρες πρέπει να μείνουν στην αίθουσα αναμονής.
– Αν είναι πολύ αγχώδης και μπορεί με μια φράση του γιατρού σου να αρχίζει να τρέχει πάνω κάτω πανικόβλητος. Το στρες μεταδίδεται σε χρόνο μηδέν και είναι περιττό την ώρα του τοκετού.
– Αν αισθάνεσαι ότι μπορείς καλύτερα μόνη σου και ότι θα συγκεντρωθείς καλύτερα στο στόχο. Τότε δε σου χρειάζεται κανείς πέρα από το γιατρό σου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Φεβρουαρίου 2017]