Σπύρος Πανάς: Παρών στον τόπο, απών από τη μικροπολιτική

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Συνεντεύξεις
  • Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη

Eναν μίνι απολογισμό της θητείας του επί 2,5 χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης κάνει μιλώντας αποκλειστικά στον Παλμό Γλυφάδας ο πρώην Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και σημερινός επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης, Σπύρος Πανάς. Διαψεύδοντας φήμες και εντυπώσεις που πλανώνται για καιρό στον αέρα, οι οποίες τον έφεραν ακόμη και προ παραίτησης, δηλώνει “τώρα και πάντα παρών” με τον δικό του τρόπο βέβαια, ο οποίος ενδεχομένως να μην ταιριάζει σε ένα παραδοσιακό μοντέλο άσκησης αντιπολίτευσης.

“Ο κόσμος θέλει την παράταξή μας παρούσα στα δημοτικά πράγματα με δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο”, υπογραμμίζει ο Σπύρος Πανάς. Και συμπληρώνει: “Βοηθάμε με τη συμμετοχή και τη συνδρομή μας σε ό,τι θετικό προχωρά η δημοτική αρχή. Παράλληλα, δίνουμε αντιπροτάσεις και θέσεις επισημαίνοντας τα αρνητικά”.
Ο πρώην δήμαρχος τόσο από ενεργούς πολίτες όσο και από στελέχη της ίδιας του της παράταξης δέχεται συχνά πλέον την κριτική ότι απέχει από τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. Ο Σπύρος Πανάς ξεκαθαρίζει:
“Δεν κάνω μικροπολιτική. Δεν θα απασχολήσω το Δημοτικό Συμβούλιο για μια καμμένη λάμπα ή ένα ξερό παρτέρι, μόνο και μόνο για να μιλήσω στο μικρόφωνο. Επικοινωνώ σχεδόν κάθε μέρα τηλεφωνικά με τις υπηρεσίες του Δήμου και τον ίδιο τον Δήμαρχο, όπως έκανα άλλωστε σε όλη μου τη ζωή, για να επισημάνω προβλήματα και να προωθήσω τη λύση τους. Ανήκω σε άλλη σχολή πολιτικής, αυτήν που ανέδειξε τη Βουλιαγμένη σε Δήμο πρότυπο και βασίζεται σε μια αθόρυβη και συστηματική δουλειά”.

“Ανήκω σε άλλη σχολή πολιτικής, αυτήν που ανέδειξε τη Βουλιαγμένη σε Δήμο πρότυπο”

Μια διαφορετική αντιπολίτευση

Δεν υπάρχουν λοιπόν σημεία με τα οποία διαφωνεί με τη διοίκηση Κωνσταντέλλου; Η απάντηση του Σπύρου Πανά είναι συγκεκριμένη:
“Έχω διαφωνίες σε κεντρικά θέματα που επέλεξε να προωθήσει ο σημερινός Δήμαρχος καθώς και στις προτεραιότητες που έχει θέσει η διοίκησή του”.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο ανατρέχει στα μεγάλα ζητήματα όπου βρέθηκε “απέναντι” με προσωπικές του παρεμβάσεις. Αναφέρεται στην κάθετη αντίθεση που εξέφρασε με την πρόθεση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου να εγκαταστήσει νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο παλιό Λατομείο της Βουλιαγμένης (μια σκέψη της δημοτικής αρχής που τελικά εγκαταλείφθηκε). Αναφέρεται επίσης στην υπόθεση “αναβάθμισης” του Αθλητικού Κέντρου Βούλας, επί της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου, με την οποία διαφώνησε. “Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες της Βούλας στριμώχνονται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο χωρίς προδιαγραφές”, σημειώνει σχετικά με την πρόσφατη απόφαση ανακατασκευής και μονιμοποίησης των εγκαταστάσεων, την οποία και καταψήφισε.
Από την άλλη μεριά, ο Σπύρος Πανάς επισημαίνει τις στρατηγικές αποφάσεις τις οποίες υποστήριξε: Πρώτον, το αναμορφωμένο σχέδιο για την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης, που κατά τον πρώην δήμαρχο αποσόβησε τον κίνδυνο τσιμεντοποίησης της περιοχής, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Και δεύτερον, την πρόθεση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να προχωρήσει σε αλλαγή του δημοτικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας με δική του αγορά του υλικού, χωρίς να παραχωρήσει τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη στους προμηθευτές.
Πώς κρίνει όμως συνολικά τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ως
δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης; “Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δουλεύει. Σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει το δικό μας δρομολογημένο έργο κι ας έλεγε προεκλογικά το αντίθετο. Προωθεί σημαντικά θέματα αλλά δυστυχώς με άλλα χρονοδιαγράμματα. Διαφωνούμε στις προτεραιότητες”, υπογραμμίζει ο Σπύρος Πανάς. Και προσθέτει:
“Προσωπικά θα έκανα λιγότερες εκδηλώσεις και περισσότερα πεζοδρόμια και δρόμους στη Βάρη. Θα έδινα βάρος στο πράσινο και στις παιδικές χαρές, όπου έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις”.

Το έργο μιας …μισής θητείας

Ο Σπύρος Πανάς μιλά με περηφάνια για τη δική του θητεία. Λίγοι γνωρίζουν ότι τον ενάμιση μόλις καθαρό χρόνο της δικής του θητείας, αν αφαιρέσει κανείς τη μεταβατική περίοδο μετά την ασθένεια που έπληξε τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα αλλά και την εξάμηνη προεκλογική περίοδο μέχρι τον Μάιο του 2014, το Δημαρχείο της Βούλας ήταν …εμπόλεμη ζώνη. Η παράταξη του Σπύρου Πανά, παρόλο που τον ψήφισε για να αντικαταστήσει τον Γρ. Κασιδόκωστα στη θέση του Δημάρχου, πολύ σύντομα βρέθηκε στην απέναντι όχθη και στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή δεν είχε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Χωρίς να έχει προσληφθεί ακόμα Γενικός Γραμματέας στον Δήμο (μια θέση κλειδί που απαλλάσσει τον δήμαρχο από χρονοβόρα διοικητικά καθήκοντα), χωρίς ειδικούς συμβούλους, ο Σπύρος Πανάς υποστηρίζει ότι ολοκλήρωσε ένα σημαντικό έργο:
Κατά τη θητεία του μεταξύ άλλων παραδόθηκαν τρία σχολεία (Γυμνάσιο Βουλιαγμένης, βρεφονηπιακός σταθμός Μηλαδέζας στη Βάρη και Δημοτικό Σχολείο του Ασυρμάτου της Βάρης), ολοκληρώθηκε το Αρχαιολογικό Άλσος του Καβουρίου μαζί με τη συνολική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της περιοχής, άλλαξε πορεία η υπόθεση των τεράστιων οικονομικών διεκδικήσεων της ΜΕΕΚΒ από τον Δήμο με τη ριζική αλλαγή της υπερασπιστικής τακτικής, εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Βάρης.

Τι θα πράξει στις εκλογές;

Οι δημοτικές εκλογές αλλά και η δικαστική περιπέτεια που τις ακολούθησε έδωσαν βέβαια την οριστική ετυμηγορία: Ο Σπύρος Πανάς έπρεπε να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
“Ουδείς αμφισβητεί ότι τα ψηφοδέλτια της παράταξής μας ήταν περισσότερα από αυτά των αντιπάλων μας. Κι όμως, αυτό δεν αρκούσε για να αλλάξει Δήμαρχος”, επισημαίνει με μια πικρία.
Η ερώτηση έρχεται αβίαστα: Τι θα πράξει ο Σπύρος Πανάς στις επόμενες εκλογές τον Μάιο του 2019;
“Αυτή τη στιγμή ασκώ το ρόλο που μου ανέθεσαν οι πολίτες. Έχω θεσμικό ρόλο και μάλιστα με αυξημένο βάρος, όταν στον πρώτο γύρο των εκλογών οι δημότες μας έδωσαν την πρωτιά με διαφορά και στον δεύτερο γύρο είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα, όπου μας επέλεξαν τουλάχιστον οι μισοί ψηφοφόροι.
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για προεκλογικές δηλώσεις. Γνώμονας των κινήσεών μου δεν είναι όπως ξέρετε το προσωπικό μου όφελος, αλλά το καλό του τόπου μας. Γι’ αυτό τον σκοπό είμαι και θα είμαι πάντα παρών. Η παράταξή μας είναι μία, έχει συνέχεια στο χρόνο και ένα σταθερό όραμα”.
Η συνέχεια; Εντός του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και στην κοπή πίτας της παράταξης που προγραμματίζεται μέσα στον Φεβρουάριο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Φεβρουαρίου 2017]