Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης: «Προτεραιότητα της Διοίκησής μας είναι η υπηρεσία του πολίτη»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

[Π]: Ξεκίνα μια νέα θητεία. Οι δημότες τι πρέπει να περιμένουν, μια από τα ίδια ή κάτι νέο;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Η Διοίκησή μας χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, όχι όμως από ανιαρότητα! Δεν πάμε στην πεπατημένη, τολμάμε και πετυχαίνουμε να δείχνουμε το δρόμο της προόδου, της ευημερίας και της ανάπτυξης. Οι δημότες επιλέγοντάς μας για τρίτη συνεχόμενη θητεία έχουν σίγουρο το κεφάλι τους, ότι ο Δήμος είναι σε καλά χέρια και ότι όλα θα συνεχιστούν προς όφελος τους. ενώ θα προστεθούν και νέα δεδομένα που θα αλλάξουν το Ελληνικό και την Αργυρούπολη, όντας ουραγός των εξελίξεων και όχι απλώς παρατηρητής! Οι δημότες απολαμβάνουν ήδη τους κόπους μιας διοίκησης που είναι πάντα στις επάλξεις, που μεριμνά για τον άνθρωπο, που αγκαλιάζει κάθε ανάγκη και ζήτημα και που δίνει λύσεις στα προβλήματα. Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η διασφάλιση της καθημερινότητας και η διαρκής βελτίωσή της. Με τη νέα χρονιά ξεκινά και μια νέα θητεία που φέρνει τα καλύτερα, τα αποτελέσματα των κόπων τόσων χρόνων, αφού βάλαμε το λιθαράκι για να απολαύσουμε υποδομές, πολιτισμό, παιδεία, αθλητισμό, κ.ο.κ. Έρχονται 33 μεγάλα έργα που αλλάζουν την πόλη μας και θα τα ζήσουμε μαζί!

[Π]: Η αποκτηθείσα εμπειρία σας έχει κάνει πιο σοφούς ή πιο αποτελεσματικούς;

Γ.Κ.: Όταν αναλάβαμε για πρώτη φορά το τιμόνι του Δήμου, είχαμε περισσότερο τρέλα, μεράκι, πάθος και λιγότερο εμπειρία. Ζούμε το Δήμο καθημερινά και κάνουμε καίριες παρεμβάσεις με σχέδιο και όραμα για την πόλη μας. Σήμερα, πορευόμαστε αισίως στα δέκα χρόνια διοίκησης και μέσα από αντιξοότητες, απρόοπτα αλλά και με συγκρούσεις κατεστημένων, έχουμε καταφέρει να βάλουμε στην φαρέτρα της αυτοδιοικητικής μας διαδρομής δυνατά όπλα και αυτά είναι η εμπειρία, η αποτελεσματικότητα, τα έργα! Σίγουρα, παραμένει άσβεστο το πάθος, το μεράκι, η τρέλα γιατί αν δεν τα έχεις αυτά, δεν μπορείς να προχωρήσεις απερίσπαστος στον δύσκολο και απαιτητικό δρόμο της αυτοδιοίκησης. Πλέον, έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο αλλά και τον τρόπο να υλοποιούμε και να παρεμβαίνουμε δημιουργώντας στους συμπολίτες μας ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας που τόσο έχουν ανάγκη!

[Π]: Πολλοί νέοι Δήμαρχοι έρχονται να σας συμβουλευτούν. Το θεωρείτε τιμητικό;

Γ.Κ.: Είναι εξόχως τιμητικό, πάρα πολύ Δήμαρχοι, να μας έχουν αναφέρει ή κάποιοι να μιμούνται τις καλές πρακτικές που έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει από την αρχή της θητείας μας και σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και στην παραγωγή έργου. Παρατηρώ μεγάλους Δήμους της χώρας, δύο και τρία χρόνια μετά, να δηλώνουν πρωτοπόροι σε πράγματα που εμείς τα κάναμε πολύ νωρίτερα και με πιο χαμηλούς τόνους. Δείγμα ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στο Δήμο μας και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από Δήμους που χρόνια τώρα έχουν καταγραφεί ως αυτοδιοικητικοί ηγήτορες. Σήμερα, το Ελληνικό και η Αργυρούπολη είναι το επίκεντρο τόσο με το έργο που γίνεται στο ΣΠΑΥ, με το Ελληνικό, όσο και με το έργο που παράγουμε ως Διοίκηση.  

[Π]: Πως βλέπετε την επικοινωνία σας με τους δημότες; Είστε ευχαριστημένος;

Γ.Κ.: Η Αυτοδιοίκηση, έχει μια γλύκα που σε κάνει να την λατρεύεις, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που έχεις καθημερινά να αντιμετωπίσεις. Αυτή η δυνατότητα να μιλάς απευθείας με τους δημότες και να είσαι η δύναμή τους και το στήριγμά τους στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, σε κάνει να θες να προσπαθείς διαρκώς για το καλύτερο.

Πρώτοι καθιερώσαμε τη γραμμή εξυπηρέτησης του Δημότη (15415) η οποία καταγράφει χιλιάδες κλήσεις κάθε χρόνο και μέσω αυτής υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με ενημέρωση του πολίτη για την επίλυση του ζητήματός του. Στο επιτυχημένο αυτό εγχείρημα οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους του Δήμου που με απαράμιλλο ζήλο το τρέχουν.

Οι γιορτές μας έδωσαν μια ακόμη ευκαιρία ώστε να βρεθούμε κοντά στο συνάνθρωπο έμπρακτα και ουσιαστικά. Πλαισιωμένος από στελέχη της δημοτικής ομάδας και της παράταξης περπατήσαμε στους δρόμους της πόλης και ανταλλάξαμε ευχές για τη νέα χρονιά, ακούγοντας παράλληλα και τις ανάγκες και τις ανησυχίες καθενός και καθεμίας χωριστά.

Όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, από μικρό παιδί, πάντα είχα τη συνήθεια να χαιρετάω άμεσα και να κοιτώ τους συμπολίτες μου στα μάτια με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Πάντα ήμουν στην πρώτη γραμμή και με τα χρόνια, κερδίζοντας εκτός από τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη και υποστήριξή τους, αποδεικνύω ότι η πόρτα μου είναι καθημερινά ανοιχτή για να δει όλους.

Έχουμε καθιερώσει μια συχνή επικοινωνία, πλέον έχει γίνει θεσμός η ώρα του δημότη και δέχομαι κόσμο στο γραφείο μου, στο δημαρχείο. Κινούμενος όμως και μέσα στην πόλη, διαπιστώνω καθημερινά πως η επαφή με τους συμπολίτες μου είναι κάτι το μοναδικό που σε γεμίζει ενέργεια και σε επιφορτίζει με περισσότερες ευθύνες για την πορεία. Εκτιμώ ότι η επικοινωνία με τους δημότες είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και ευχαριστημένες δηλώνουν αμφότερες οι πλευρές. Έχουμε κατακτήσει τον αυθεντικό διάλογο.

[Π]: Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας θητείας;

Γ.Κ.: Προτεραιότητα της Διοίκησής μας είναι η υπηρεσία του πολίτη, η υπηρεσία του Δημότη και των συμφερόντων του. Κι επειδή αυτός που έχει προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος εκεί θα εστιάσουμε προκειμένου ως κοινωνία να δείξουμε σημάδια βελτίωσης. Έχουν γίνει πολλά, και μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα! Μάλιστα τα περισσότερα εξ’ αυτών τα έχουμε δρομολογήσει, και σταδιακά υλοποιείται το όραμα που έχουμε για την πόλη του μέλλοντος. Ακολουθούν μεγάλες παρεμβάσεις στο Ελληνικό, στον Υμηττό, κτίρια εμβληματικά όπως το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, το Δημαρχείο, δομές, η παραλία, το παραλιακό αθλητικό μας κέντρο κλπ. Τα κυριότερα εξ αυτών, 33 στον αριθμό, τα παρουσιάζουμε στο πρόγραμμά μας που αφορά τη θητεία 2024 – 2028. Με επίκεντρο πάντοτε τον άνθρωπο, που ήταν και είναι για εμένα η φιλοσοφία της πολιτικής μας, θα συνεχίσουμε τον ίδιο ρυθμό έργων γιατί τα σπουδαιότερα έργα δεν έχουν έρθει όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο.

[Π]: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας;

Γ.Κ.: Η Διοίκηση στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης αποτελεί μια συνέχεια. Χάρη στην αγάπη του κόσμου και την ισχυρή εντολή που έδωσε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Δήμος μας θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του. Όσον αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα, τρέχουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες που είναι σε προτεραιότητα προκειμένου να συσταθούν άμεσα οι επιτροπές, οι αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι να πιάσουν αμέσως δουλειά και να μην περάσει μέρα αναξιοποίητη.

[Π]: Πείτε μας μια φράση που σας χαρακτηρίζει;

Γ.Κ.: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Αυτή είναι μια φράση που έχω αποκομίσει από την πολυετή ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση και την οποία έχω υιοθετήσει στην καθημερινή διοίκηση τόσο του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης όσο και των Φορέων που έχω την τύχη να συμμετέχω και να Προεδρεύω. Η Θεία πρόνοια θα κάνει το καθήκον της κι εμείς το δικό μας και στο επίκεντρο της σκέψης και της πολιτικής μας βρίσκεται ο άνθρωπος. Μέσα από την πολιτική μας, αναζητούμε τις λύσεις στα προβλήματα, και όχι τα προβλήματα στις λύσεις! Χρειάζεται πυγμή, αποφασιστικότητα, ευστροφία, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα, συνεργασία αλλά και τύχη για να διεκπεραιώσεις μια σειρά ζητημάτων που πολλές φορές λειτουργούν ως ντόμινο. Το παλιό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης που είχε χαρακτήρα κωλυσιεργίας σταδιακά αποτελεί παρελθόν και σε αυτό έχουμε όλοι οι αυτοδιοικητικοί βάλει το λιθαράκι μας.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιανουαρίου 2024]

Scroll to Top