Μεγάλη τιμή για τον ΣΠΑΥ τα λόγια του καθηγητή Παναγιώτη Καρκατσούλη

ΣΠΑΥ

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος συμμετείχε στο πάνελ ομιλητών στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Παναγιώτη Καρκατσούλη, με τίτλο «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας».

Οι κρίσεις και οι καταστροφές αποτελούν πλέον αντικείμενο μελέτης όχι μόνον των φυσικών αλλά και των κοινωνικών επιστημών, ειδικότερα δε της κοινωνιολογίας των καταστροφών και της διοίκησης των κρίσεων.

Μάλιστα, η συχνότητα και η ένταση των απειλών, με προεξέχουσα την κλιματική αλλαγή, οδηγεί όχι μόνο στον πολλαπλασιασμό των μελετών και ερευνών αλλά και στο αίτημα μιας νέας, οριζόντιας δικτυακής και αποτελεσματικής δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναθεωρούνται και επανεξετάζονται οι επιτελικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Το αίτημα αλλαγής στρατηγικής και προτεραιοτήτων για την Πολιτική Προστασία είναι περισσότερο επείγον από ποτέ και αποκτά, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπαρξιακό χαρακτήρα για το περιβάλλον και την κοινωνία μας.

Αυτό το σημείο επισημάνθηκε από όλους τους εξαιρετικούς ομιλητές του πάνελ. Ανάμεσά τους, ο Γιάννης Κωνσταντάτος – Πρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, ο Ευθύμης Λέκκας – Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο Μίλτος Κύρκος – τ. ευρωβουλευτής και ο Γιάννης Μανιάτης – Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, πρώην Υπουργός περιβάλλοντος, ενεργείας και κλιματικής αλλαγής.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Ιανουαρίου 2024]