Γράφει η Ι. Μαρή, Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής»
O εκλεκτός επιστήμων διεθνούς φήμης κ. Γεώργιος Π. Χρούσος, MD, MACP, MACE, FRCP Ομ. καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πολλές φορές έχει αναπτύξει: «Η εμβρυϊκή ζωή έχει αποδεδειγμένα τεράστια σημασία στην μετέπειτα ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου»
Η επιστήμη περί της μνήμης των κυττάρων εξηγεί ότι το κάθε τι γύρω μας εγγράφεται στην νευρική μας μνήμη και ότι οι πρώτες εγγραφές που εγγράφονται στο παιδί-έμβρυο από την έγκυο και τον πατέρα, ενδεδυμένες μάλιστα με έντονα συναισθήματα, δεν σβήνονται εύκολα.
Πόσο επείγον είναι να ενημερώσουμε τους νέους μέλλοντες-γονείς ότι η μητρότητα και η πατρότητα δεν είναι μάθηση δευτερεύουσα:
Τα θεμέλια κάθε ανθρώπου χτίζονται στους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης της μητέρας. Σ’ αυτούς τους εννέα μήνες χτίζεται πρώτα-πρώτα η υγεία, του -ανάλογα με την καθαρότητα του αίματος της μητέρας, που δίνει το αίμα της στο έμβρυο, μέσα από την πλακούντια κυκλοφορία, και την επάρκειά του στα αναγκαία συστατικά. (Η διατροφή της βασικός παράγων).
Συγχρόνως όμως χτίζεται ο χαρακτήρας του, η ψυχική του ισορροπία, τα
χαρίσματα ή τα ελαττώματά του, ανάλογα με τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη δράση της εγκύου μητέρας του, διότι όλα όσα εκείνη σκέπτεται, αισθάνεται και ζει, η Βιολογία μας λέει ότι εγγράφονται στην μνήμη των κυττάρων του εμβρύου. Κι αφού εγγράφονται, δηλαδή εντυπώνονται ή χαράσσονται, δημιουργούν μόνιμες τάσεις στον αυριανό του χαρακτήρα και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την ζωή.
Οι πολίτες του αύριο διαμορφώνονται από τους σημερινούς νέους.
Ο διεθνώς γνωστός πρωτοπόρος (δρ. ThomasVerny, Καναδός ψυχίατρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο), αναφέρει στο παρακάτω κείμενο που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου:
“… Δεν είναι δυνατή η ύπαρξη Οικολογίας στον Κόσμο, χωρίς να έχει προϋπάρξει Οικολογία στη Μήτρα. Τα παιδιά που υφίστανται βία στη μήτρα έχουν ήδη προγραμματισθεί να εξελιχθούν σε ενηλίκους, οι οποίοι θα ασκούν βία στη γη και στ’ άλλα γύρω τους ανθρώπινα πλάσματα. Θεωρώ ότι πρέπει να αποτελεί μια από τις βασικές επιδιώξεις της κοινωνίας, του Κράτους, το να επεκτείνει την ιδέα της οικολογίας, ώστε να συμπεριλάβει την προστασία και την διατήρηση της καθαρότητας και αθωότητας του αμνιακού σύμπαντος. Δεν μπορεί να υπάρξει Οικολογία στον Κόσμο, χωρίς Οικολογία στη Μήτρα”.
Όλες οι μητέρες -κατόπιν εορτής συνήθως! – οι ίδιες εξηγούν την πεποίθησή τους ότι πχ το πρώτο τους παιδί είναι χαρούμενο και αισιόδοξο, γιατί τότε, όσο το περίμενε, ήταν χαρούμενη κι ευτυχισμένη, ενώ το δεύτερο είναι κατσουφιασμένο και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, γιατί εκείνη τότε ήταν ιδιαίτερα αγχωμένη στην εγκυμοσύνη της και καθημερινά στενοχωριόταν.
Αυτές οι ερμηνείες δίνονται συνήθως από τις ίδιες τις μητέρες, όταν διαβάσουν ή ακούσουν την μεγάλη σημασία της ενδομήτριας ζωής…
Τότε όμως είναι αργά. Τα παιδιά τους, διαφόρων ηλικιών, είναι ήδη σχηματισμένα και ο ψυχισμός τους παγιωμένος.
Ενώ αν μητέρα και πατέρας εγκαίρως ήξεραν, αν δηλαδή ως ζευγάρι πριν να αποκτήσουν παιδί, μέσα από τους χώρους της Υγείας ή της δήλωσης του γάμου δέχονταν συστηματική πληροφόρηση για την σημασία της προγεννητικής ζωής,
αλλιώς τότε θα μπορούσαν να προετοιμάσουν την κρίσιμη εννεάμηνη περίοδο διαμόρφωσης σώματος και ψυχισμού των παιδιών τους, θεμέλιο ζωής…
Οι νέοι πρέπει λοιπόν να μάθουν πώς να χτίσουν μια Υγιή και Ειρηνική Οικογένεια! Όπως μαθαίνουν πώς να προετοιμάσουν το επάγγελμά τους, πώς να μάθουν να οδηγούν, πώς να συγυρίσουν το σπίτι τους…
Και πόση υπερηφάνεια τότε θα αισθάνονται… από αυτή την μοναδική προσφορά στην κοινωνία υγιών, ειρηνικών, έντιμων, ήρεμων και ευτυχισμένων ανθρώπων!
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 21 Οκτωβρίου 2023]