Συνέντευξη | Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Ελληνικού – Αργυρούπολης: «Ανέβηκε ψηλά ο πήχης από τον πρώτο χρόνο διοίκησης»

Ελληνικό Αργυρούπολη Συνεντεύξεις

Τον Αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνο Μηνόπουλο συνάντησε ο «Π» αρχές του μήνα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ένας χρόνος Διοίκησης και σε συνέχεια του απολογισμού της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, θελήσαμε να υπεισέρθουμε και στις δράσεις της Κοινωνικής Πολιτικής που εφαρμόζει ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης. Ο Αντιδήμαρχος κ. Μηνόπουλος απάντησε σε όλα τα ερωτήματά μας. Έκανε έναν σύντομο απολογισμό δράσεων, δεν έκρυψε τις ελλείψεις και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος. Μας εκμυστηρεύτηκε το μυστικό της επιτυχίας του… «Δουλεύουμε καλύτερα και από ιδιωτική εταιρεία. Ποιος θα έκανε αυτά που κάναμε εμείς με το υπάρχον προσωπικό και τις υλικές υποδομές; Υπάρχει άψογη συνεργασία και οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν», μας είπε με υπερηφάνεια τονίζοντας ταυτόχρονα και την καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο. «Δείξαμε από την πρώτη χρονιά 70 έργα. Ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά. Όμως δεν σκεπτόμαστε πολιτικά. Έχουμε βάλει στόχους και τους τρέχουμε όπως μια εταιρεία θα έτρεχε ένα πρότζεκτ. Προχωράμε», μας είπε ο κ. Μηνόπουλος. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθήσαμε να περιορίσουμε σε δυο σελίδες τα όσα μας διηγήθηκε στην συνέντευξη που μας παραχώρησε…

Palmos_0512_1172_Minopoulos

[Π]: Ποια η εικόνα ένα χρόνο πριν και ποια τώρα;

Κ. Μ.: «Οι κοινωνικές δομές ξεκίνησαν από το μηδέν. Όχι ότι δεν υπήρχαν πριν… πιστεύουμε ότι είχε γίνει ένα μεγάλο λάθος. Το γεγονός ότι ο δήμος για Χ λόγους – τους οποίους δεν γνωρίζω – δεν μπήκε στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας. Αυτό το πρόγραμμα έδινε για τρία χρόνια τη δυνατότητα σε κάθε δήμο να έχει 21 άτομα που να πληρώνονται από αλλού και να λειτουργούν όλες τις δομές τους, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό συσσίτιο, ιματιοθήκη… δομές που μπορούσαν να είναι χρηματοδοτούμενες. Εμείς σαν διοίκηση δεν το βρήκαμε αυτό το πρόγραμμα. Έτσι τρέξαμε τις δομές του δήμου με δικές μας δυνάμεις. Εξασφαλίσαμε χορηγίες – δωρεές από συνανθρώπους μας και δεν επιβαρύναμε τον προϋπολογισμό του δήμου ούτε ένα ευρώ. Το κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί μόνο από την υπηρεσία, με τη βοήθεια εθελοντών, χωρίς ανάμειξη αιρετών. Δίνουμε κάθε μήνα σε περίπου 300 οικογένειες, παρουσία κοινωνικού λειτουργού».

 

[Π]: Μπορεί τώρα με κάποιο τρόπο ο Δήμος να εξασφαλίσει προσωπικό για τις δομές του;

Κ. Μ.: «Δυστυχώς αυτό το τρένο είναι χαμένο. Γι’ αυτό βλέπετε και διαμαρτύρονται οι δήμοι για τις δομές τους που κινδυνεύουν. Ο Δήμος όμως Ελληνικού – Αργυρούπολης θα συνεχίσει γιατί δεν είχαμε και πριν καμία τέτοια βοήθεια. Σήμερα, κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και κυνηγάμε να μπούμε στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014 – 2020».

 

[Π]: Σήμερα που μιλάμε τρέχουν…;

Κ. Μ.: «Μπήκαμε με την Περιφέρεια σε μια Κοινοπραξία που είναι το λεγόμενο επισιτιστικό. Δηλαδή δικαιούχοι που ορίζει η Περιφέρεια ποιοι είναι βάσει κριτηρίων (εισοδηματικά κυρίως) θα λαμβάνουν τρόφιμα και νωπά και μακράς διάρκειας αλλά και ρουχισμό, ενώ αναμένονται και πολιτιστικές δράσεις για τα παιδιά των δικαιούχων.

Ξαναχτίσαμε την ιματιοθήκη. Οργανώθηκε. Άλλαξε το περιβάλλον. Θα περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο ο κανονισμός λειτουργίας της και θα μπορεί ο πολίτης να παίρνει χωρίς να ανταλλάσει αυτά που δικαιούται. Εξασφαλίζουμε περισσότερο έλεγχο με αυτόν τον τρόπο.

Για το κοινωνικό φαρμακείο γίνονται ενέργειες για να ενισχυθεί. Μας βοηθάει και η διευθύντρια της πολυκλινικής εθελοντικά η οποία είναι φαρμακοποιός. Επίσης μας βοηθάνε και οι «φαρμακοποιοί του κόσμου» μια οργάνωση που πριν από λίγο καιρό μάλιστα βραβεύτηκε από τους «ορίζοντες» την κίνηση πολιτών. Στείλαμε επιπλέον στις φαρμακευτικές εταιρίες για να μας βοηθήσουν. Είναι δύσκολο εγχείρημα. Θα αφορά βέβαια μόνο δημότες και κατοίκους του Δήμου. Και για περιπτώσεις που δεν μπορεί να καλύψει συνεργαζόμαστε με το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού.

Δημιουργούμε ιατρεία με ειδικότητες που δύσκολα μπορεί να βρει ο πολίτης. Π.χ νεφρολόγο, αιματολόγο, παιδοψυχίατρο κτλ. Έρχονται εθελοντικά άνθρωποι για να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.

Στηρίζουμε τις ευπαθείς ομάδες. Φτιάχνουμε ένα χώρο για να στεγαστεί το ΙΑΚ.

Όσο για τα προνοιακά επιδόματα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί δεν έχουμε υποστήριξη. Συναντάμε πολλές δυσλειτουργίες γραφειοκρατικές και συγκεντρωτισμού. Το προσπαθούμε όμως».

 

[Π]: Το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό αρκεί;

Κ. Μ.: «Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών τρέχει αυτά τα προγράμματα με 6 – 7 άτομα. Δύο – τρεις κοινωνικούς λειτουργούς, μια νοσηλεύτρια και μια επισκέπτρια υγείας, μια διοικητικό και τη διευθύντρια που είναι ψυχολόγος. Ούτε ιδιωτική εταιρεία δε θα μπορούσε να κάνει τόσα πράγματα. Πραγματικά οι εργαζόμενοι εδώ έχουν περάσει τα ωράρια τους και τα όρια τους και έχουν ανεβάσει πολύ τις δομές του δήμου. Πάντα έχουμε περιθώρια βελτίωσης, όμως δεν έχουμε και υλικοτεχνική υποδομή. Υστερούμε και εκεί καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να μας παρέχει καινούργιους υπολογιστές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε εργατοώρες επειδή δεν έχουμε τεχνολογία. Ζητάμε αριστερά και δεξιά υπολογιστές για να μπορούμε να δουλέψουμε, να βελτιώσουμε τη δουλειά μας».

 

[Π]: Από κτιριακές εγκαταστάσεις;

Κ. Μ.: «Σα Κοινωνική Υπηρεσία είμαστε σε καλό επίπεδο. Οι προηγούμενοι Δήμαρχοι της Αργυρούπολης είχαν επενδύσει στο κτιριακό. Βέβαια η συντήρηση των κτιρίων αυτών, καθότι είναι πολυδάπανη, είναι ένα θέμα. Τώρα κάνουμε και μια κίνηση ενώνοντας δύο ΚΑΠΗ γειτονικά – μια κίνηση από την οποία ο Δήμος θα γλιτώσει περίπου 200.000 ευρώ στην τετραετία. Άλλωστε πριν υπολειτουργούσαν και από κόσμο και από προσωπικό. Τα λεφτά αυτά θα διατεθούν σε αιμοδοσία, εμβόλια και άλλα… Θέλω να τονίσω ότι όλα τα προγράμματα γίνονται με διαφάνεια και πολύ προγραμματισμό. Όλα καταγράφονται επιμελώς.

 

Στις 19 Δεκεμβρίου μάλιστα ετοιμάζουμε μια εκδήλωση που θα κάνουμε για τους οικονομικά αδύναμους που έχουμε στον Δήμο και τα παιδιά τους. Η εκδήλωση αυτή στηρίζεται από εταιρίες με καινούργια ρούχα που θα τους δώσουν χορηγίες. Θα έχει θέατρο και φαγητό και θα αφορά τα παιδιά που ανήκουν τους ευπαθείς ομάδες που έχουμε καταγράψει».

 

[Π]: Έχετε εικόνα αν οι άνθρωποι που χρειάζονται τις κοινωνικές δομές είναι περισσότεροι σήμερα;

Κ. Μ.: «Σήμερα είναι πιο οργανωμένα. Δεν έχω εικόνα με το πριν. Τώρα είναι όλα αρχειοθετημένα με πλήρη έλεγχο. Οι ωφελούμενοι έχουν την κάρτα τους».

 

 

[Π]: Υπάρχουν άραγε άνθρωποι που έχουν ανάγκη αλλά δεν τους έχετε καταγράψει, που είναι εκτός δομών;

Κ. Μ.: «Πιθανόν να υπάρχουν. Και αυτό γιατί πρέπει οι ίδιοι να έρθουν να ζητήσουν την βοήθεια μας για να μπορέσουμε να τους καταγράψουμε. Πολλοί  όμως για διάφορους λόγους κυρίως περηφάνιας δεν έχουν έρθει οπότε δεν έχουμε καταφέρει να τους καταγράψουμε. Μερικοί μάλιστα δεν θέλουν όσο και να σας φαίνεται παράξενο. Για παράδειγμα στον Δήμο μας έχουμε 6-7 αστέγους καταγεγραμμένους οι οποίοι όμως δεν θέλουν να τους βοηθήσουμε εκ πεποιθήσεως και συνεχίζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες κυρίως στο αεροδρόμιο αλλά και αλλού».

 

 

[Π]: Για ποιο πράγμα είστε περήφανος τη χρονιά που πέρασε;

Κ. Μ.: Θα ξεχώριζα το κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα, με διαφάνεια χωρίς να στηρίζεται καθόλου σε αιρετούς. Το πρόγραμμα που έγινε για πρώτη φορά για τις εγκύους. Και όλα τα πρωτοποριακά προγράμματα  που σε άλλη περίπτωση οι ομάδες αυτές των ανθρώπων ή θα έμεναν μόνοι τους σπίτι ή θα έπρεπε να τα πληρώσουν ακριβά για να τα παρακολουθήσουν.

Με τις υποδομές που έχουμε, είναι αλήθεια ότι τρέξαμε πράγματα που αν το δούμε αναλογικά η χρονιά που πέρασε θα μπορούσε να είναι και έργο τετραετίας».

 

Η συζήτησή μας δεν τελείωσε εδώ. Έκπληξη μας κράτησε το τι μπορεί να περιμένει ο πολίτης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης τα επόμενα χρόνια ειδικά αν αναλογιστεί το πώς κύλισε ο πρώτος χρόνος διοίκησης. Ενώ μας είπε χαρακτηριστικά «Στόχος μας είναι να κλείσουν οι κοινωνικές δομές. Να είμαστε αχρείαστοι. Να έχουν οι άνθρωποι δουλειά και εμείς να στραφούμε μόνο στις υποδομές».

Με την επιμονή μας καταφέραμε να του εκμαιεύσουμε… «το μεγάλο όνειρο είναι να γίνει ο Δήμος μας κέντρο αναφοράς για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχουμε τέτοια κέντρα στο Δήμο. Δε σας κρύβω ότι έχουμε συναντηθεί με την Περιφερειάρχη για να οργανώσουμε σχέδιο προσβασιμότητας στα δημόσια κτήρια και στους δρόμους της πόλης. Σκεφτόμαστε να κάνουμε και ένα συνέδριο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες με έδρα το Δήμο μας. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τα κέντρα. Σε έναν δήμο όπου όλοι θα έχουν δυνατότητα και πρόσβαση στις παροχές δεν θα υπάρχουν διαφορές. Δεν θα υπάρχουν διακρίσεις». Και ολοκληρώθηκε η συζήτηση με το αισιόδοξο μήνυμα… «Όλα γίνονται».

 

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Δεκεμβρίου 2015]