Γιάννης Σγουρός, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ… ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ»

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη Περιφέρεια Αττικής Συνεντεύξεις

«Ψήφισε για τον τόπο σου και όχι για το κόμμα σου»

Ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι έχει διαχρονική αξία και δυναμική είναι ο Γιάννης Σγουρός. Είναι δύσκολο στην πολιτική να μην λερώσεις το όνομά σου και είναι επίσης πολύ εύκολο να επενδύσεις στο προφίλ σου, χτίζοντας τη δημόσια εικόνα σου μέσα από το lifestyle και την προσωπική ζωή σου. Ο Γιάννης Σγουρός ουδέποτε απασχόλησε τα ΜΜΕ είτε για το ένα είτε για το άλλο και απέδειξε ότι στην πολιτική μπορείς να έχεις καλό όνομα που βασίζεται στις αξίες, στις αρχές, στο έργο, στη διάρκεια της παρουσίας, στην αποτελεσματικότητα, στην προσωπικότητα, στις ικανότητες.

Μετά τις απρόσμενες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο πολιτικό σκηνικό της Περιφέρειας Αττικής, ο «ΠΑΛΜΟΣ» ρωτά ευθέως αν επηρεάστηκαν τα πλάνα της παράταξης «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση», ποιοι είναι οι λόγοι που διεκδικεί και πάλι την Περιφέρεια, ποιο είναι το μήνυμα της κάλπης.

Αλλά και ο Γιάννης Σγουρός θέτει με τη σειρά του το ερώτημα στους συμπολίτες μας: «Θέλουμε την Περιφέρεια των πολιτών ή την Περιφέρεια των… κομματαρχών;».

[Π]: Κύριε Σγουρέ, έχετε διατελέσει αιρετός Νομάρχης Αθηνών για 7 χρόνια και ήσασταν ο πρώτος Περιφερειάρχης Αττικής από το 2011, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Καλλικράτης, έως και το 2014. Τον Οκτώβριο ζητείτε εκ νέου την ψήφο των πολιτών. Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να διεκδικήσετε ξανά την Περιφέρεια Αττικής;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ:
Η παράταξή μας το 2023 συμπλήρωσε 20 συνεχόμενα χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς και παρουσίας στην Αττική. Από το 2003 μέχρι σήμερα, άλλοτε ως διοίκηση άλλοτε ως αντιπολίτευση, αγωνιστήκαμε σκληρά ώστε μέσα από τον θεσμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης να προσφέρουμε στους πολίτες, να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους και του θεσμού, να αναδείξουμε ένα άλλο ήθος και ύφος διοίκησης μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα όσο κανείς άλλος αφήνοντας πλεόνασμα 320 εκ. € όταν η Ελλάδα έμπαινε στα μνημόνια, λειτουργήσαμε με διαφάνεια και αξιοκρατία απέναντι σε κάθε πολίτη της περιφέρειας, βελτιώσαμε τη λειτουργία των υπηρεσιών, δώσαμε έμφαση στην προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συγκρουστήκαμε και υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα των πολιτών, όταν πλήττονταν από κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις ανεξαρτήτως ποιο κόμμα ήταν στην κυβέρνηση, ασκήσαμε τις αρμοδιότητές μας με συνέπεια π.χ. σας θυμίζω τους αγώνες που κάναμε για να πατάξουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια της αγοράς. Είμαστε λοιπόν και πάλι εδώ, σταθεροί στις θέσεις και αρχές μας, με συνέπεια έργων και λόγων, για να δώσουμε στην Αττική αυτό που της ανήκει αυτό που της αξίζει αλλά και για να επιστρέψει η Αττική στην κανονικότητα.

[Π]: Η Περιφέρεια Αττικής την τελευταία δεκαετία γνώρισε πολλές φυσικές καταστροφές. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς γι’ αυτό;
Γ. Σ.:
Την τελευταία δεκαετία η Περιφέρεια Αττικής αποδείχθηκε εξαιρετικά τρωτή και ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά λέγονται πυρκαγιές, είτε λέγονται χιόνια, είτε λέγονται πλημμύρες. Οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες, ασφαλώς μεγάλο μερίδιο έχει τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και οι δήμοι, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές (κλιματική αλλαγή, χρόνιες παθογένειες όπως αυθαίρετη και άναρχη δόμηση), όμως το χαρακτηριστικό όλων αυτών των φυσικών καταστροφών είναι κατά την γνώμη μου κοινό: η έλλειψη συντονισμού και η έλλειψη μέτρων πρόληψης. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι δεν θα ησυχάσουμε ούτε δευτερόλεπτο εάν το πλαίσιο λειτουργίας δεν γίνει πιο επιτελικό, επαγγελματικό και ευέλικτο και εάν δεν προτεραιοποιηθούν οι δράσεις πρόληψης έναντι όλων των άλλων δράσεων σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.

[Π]: Πλέον απέναντί σας έχετε τον κ. Χαρδαλιά και όχι τον κ. Πατούλη. Πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη και πως επηρεάζει τα πλάνα σας;
Γ. Σ.:
Η απάντηση είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι στα πρόσωπα, Πατούλης ή Χαρδαλιάς, αλλά εάν θέλουμε περιφερειάρχη που να νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών ή κομματάρχη που να φροντίζει για τα συμφέροντα του κόμματος και των αρεστών. Τα τελευταία χρόνια η κάλπη ανέδειξε επικεφαλής της περιφέρειας τον κομματικό υποψήφιο που προέκρινε το ηγεμονεύον πολιτικά κόμμα. Αποτέλεσμα; Στην Αττική η διοίκηση της Περιφέρειας δεν ανέδειξε ποτέ κακώς κείμενα (πχ κενά στα ζητήματα πολιτικής προστασίας), δεν σήκωσε ποτέ τη φωνή ή το ανάστημα απέναντι σε κυβερνητικά λάθη ή παραλείψεις, δεν διεκδίκησε θεσμικά τίποτα, δεν πήρε αποφάσεις και δεν άσκησε αρμοδιότητες (με πιο τρανό αυτό της αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας) που θα έφερναν σε δύσκολη θέση το κόμμα. Το ζήτημα λοιπόν για την Αττική δεν είναι να «αλλάξει ο Μανολιός και να βάλλει τα ρούχα του αλλιώς» αλλά να αλλάξει ριζικά πλεύση και λειτουργία. Να παύσει να αποτελεί το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον από μία παράταξη που έχει αποδεδειγμένα εχέγγυα ανεξαρτησίας (όχι ιδεολογικής ουδετερότητας), κοινωνική πολυσυλλεκτικότητα και πλουραλισμό, συνέπεια, συνέχεια και αποδεδειγμένο έργο στην Αττική όπως η παράταξή μας.

[Π]: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;
Γ. Σ.:
Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αττική που περιλαμβάνει 11+1 δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα. Άμεσες προτεραιότητες μας αποτελούν η ασφάλεια των πολιτών, το κυκλοφοριακό, η πάταξη της αισχροκέρδειας, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές σε υγεία – παιδεία – πολιτισμό – αθλητισμό. Έχουμε ταυτόχρονα πρωτότυπες προτάσεις ώστε η Αττική να γίνει Μεσογειακή Μητρόπολη Αριστείας στην Καινοτομία για να ανασχεθεί το φαινόμενο του braindrain, έχουμε προτάσεις για την κατασκευή σημαντικών υποδομών για την Υγεία (Νοσοκομείο στην Ανατ. Αττική), την Παιδεία (σχολικές υποδομές και παιδικοί σταθμοί), τη Δικαιοσύνη, την Ασφάλεια. Διαθέτουμε την γνώση, την εμπειρία, τη θέληση και την αποτελεσματικότητα για να αλλάξουμε την εικόνα. Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να γίνει πρότυπο. Με πρωταγωνιστή τον πολίτη, με τη νέα γενιά να δίνει δυναμικά το παρόν, με τις πόρτες ανοιχτές για όλους, ο στόχος για μία «Ανοιχτή Περιφέρεια» γίνεται πράξη.

[Π]: Ποιο είναι το μήνυμά σας σε αυτές τις κάλπες;
Γ. Σ.:
Το μήνυμά μας είναι «Ψήφισε για τον τόπο σου και όχι για το κόμμα σου». Η Αττική τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από υποψηφιότητες που προκρίθηκαν με ξεκάθαρα κομματικά κριτήρια, αποδείχθηκε όμως στην πράξη ότι είτε δεν μπορούσαν είτε δεν ήθελαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών. Για να γυρίσουμε σελίδα στην Αττική πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο που σκεφτόμαστε, συμμετέχουμε στα κοινά, στα κριτήρια που βάζουμε όταν ψηφίζουμε. Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την περιφέρεια σε ακόμη ένα υπουργείο της. Με διοίκηση μαριονέτα που ό,τι κι αν γίνεται (φωτιές, ακρίβεια, αισχροκέρδεια) θα λέει συνέχεια yes. Να μην το επιτρέψουμε.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Σεπτεμβρίου 2023]