Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Γλυφάδα Συνεντεύξεις
  • Για την προστασία του περιβάλλοντος, την παιδεία, τον πολιτισμό, για την Γλυφάδα

Μια ισχυρή υποψηφιότητα για το Δήμο Γλυφάδας με άποψη, θέσεις και αγωνιστικότητα

Για πρώτη φορά βρέθηκε στα δημοτικά έδρανα, στη θητεία 2019 – 2023, και κόσμησε με την παρουσία και τις θέσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας, αποτελώντας μια αξιοπρεπή, ισχυρή και δημιουργική προσωπικότητα με απόψεις, θέσεις και αγωνιστικότητα. Ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης έχει πολυετή εμπειρία και ενασχόληση με τα κοινά, ενώ αναδείχτηκε Γραμματέας του ΔΣ, μια θέση ευθύνης που συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και στην ορθή καταγραφή της λήψης αποφάσεων. Σήμερα, είναι εκ νέου υποψήφιος και οι συμπολίτες του, θα έχουν την δυνατότητα να τον εκλέξουν ξανά, προκειμένου να εκπροσωπούνται επάξια οι ανάγκες τους. Στο φύλλο του «Παλμού» παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη και μας μιλά για το νέο πολιτικό εγχείρημα που τον θέλει υποψήφιο σε μια πολυσυλλεκτική παράταξη, «Η Γλυφάδα μας Ενώνει», που κύριο στόχο έχει την ενότητα και τη δημιουργία, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και συγκρούσεις.

[Π]: Ολοκληρώνεται μια θητεία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας. Τι θα θέλατε να θυμάστε, τι να ξεχάσετε και τι είναι αυτό που θα λέγατε ότι τη χαρακτηρίζει;

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ: Ξεκινώντας από το τελευταίο, θα έλεγα ότι αυτό που στιγμάτισε έντονα αυτή την τετραετία ήταν η απουσία συνεδριάσεων από τα έδρανα. Ήταν μία θητεία πίσω από μία οθόνη, δεδομένου ότι από τον Μάρτιο του ‘20 μέχρι το Μάιο του ‘23 συνεδριάζαμε με τηλεδιάσκεψη. Ήμασταν σ’ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και, δυστυχώς, στο δήμο μας ο περιορισμός αυτός κράτησε περισσότερο από ό,τι σε άλλους δήμους. Αυτό μας στέρησε την επαφή με τους πολίτες και δυσχέρανε το μεταξύ μας διάλογο. Όσον αφορά στο τι θέλω να ξεχάσω, θα έλεγα ότι όταν ασχολείσαι με τα κοινά, όταν συγχρωτίζεσαι με ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων και πεποιθήσεων είναι προφανές ότι ανακύπτουν διαφωνίες και συγκρούσεις. Παρόλα αυτά κρατάω το θετικό πρόσημο. Ήταν μία θητεία που έζησα έντονα. Δεν έλειψα σχεδόν από καμία συνεδρίαση και συμμετείχα με όλες μου τις δυνάμεις ισορροπώντας ανάμεσα στη θέση του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου και του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης.

Το διήγημα «Ένα ταξίδι για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη» κέρδισε την κριτική επιτροπή και συμπεριελήφθη στην έκδοση με τα 47 καλύτερα διηγήματα του διαγωνισμού του IANOS.


[Π]: Εκλεγήκατε Γενικός Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου το 2019 και επανεκλεγήκατε το 2021 με μεγάλη πλειοψηφία. Πως βιώσατε αυτή την εμπειρία και τι προτείνετε να γίνει για την καλύτερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;

Σ.Σ.: Προσπάθησα να συμβάλλω δημιουργικά και συνθετικά στην ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου κρατώντας τις απόψεις μου στα καίρια ζητήματα. Προφανώς θα δεχθώ ότι η πανδημία μας «πήγε πίσω» και δημιούργησε ορισμένα λειτουργικά θέματα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
Για παράδειγμα, να γίνονται τακτικά οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να μην συσσωρεύεται μεγάλος όγκος θεμάτων προς συζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί καταρχήν συζήτηση σε βάθος και, φυσικά, μικρότερης διάρκειας συμβούλια, γεγονός που δεν θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πολίτες να παρακολουθούν και να συμμετέχουν. Επίσης, θεωρώ πολύ σημαντικό να παρίστανται εκπρόσωποι του τοπικού τύπου. Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι ένας κλειστός προνομιακός χώρος. Είναι ο χώρος παραγωγής και λήψης αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, το παρόν και το μέλλον τους. Άρα, η ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίησή τους πρέπει να αποτελεί ζητούμενο για κάθε εκλεγμένη δημοτική αρχή.
Επίσης, να στέλνονται έγκαιρα οι εισηγήσεις από τη διοίκηση ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας γόνιμου και όχι διεκπεραιωτικού διαλόγου κατά τη διαδικασία. Επιπλέον, να γίνονται ειδικές θεματικές συνεδριάσεις για καίρια θέματα όπως οι υποδομές, η παιδεία και η υγεία. Τέλος, να έχουν οι παρατάξεις πλήρη πρόσβαση στην πληροφορία καθώς και όλη την υλικοτεχνική υποδομή μέσα στο δήμο για να μπορούν να επιτελούν στο ακέραιο την αποστολή τους.

[Π]: Πάμε για νέα θητεία, αφού ζητάτε από τους συμπολίτες μας, να σας εμπιστευτούν εκ νέου με την ψήφο τους στις 8 Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά από έναν νέο συνδυασμό “Η Γλυφάδα μας ενώνει” με επικεφαλής το Στάθη Γεωργούλα. Μιλήστε μας γι’ αυτό το εγχείρημα.

Σ.Σ.: Είναι πολύ σημαντικό εγχείρημα για την υγιή λειτουργία της δημοκρατίας στην πόλη μας. Και παρόλο που «κλείδωσε» την τελευταία στιγμή ήταν το φυσικό επακόλουθο μιας συνεργασίας και συναντίληψης που υπήρχε τα τελευταία χρόνια με την παράταξη του Στ. Θεοδοσόπουλου και του Μ. Φιλόπουλου. Στα περισσότερα ζητήματα είχαμε κοινές θέσεις, κρατώντας φυσικά ο καθένας το αξιακό του οπλοστάσιο. Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η ομόφωνη διακήρυξη που προέκυψε από το μεταξύ μας διάλογο και δημοσιεύτηκε, μάλιστα, για πρώτη φορά στην εφημερίδα σας. Στη διακήρυξη αυτή μιλάμε για την ανάγκη δημιουργίας μιας ενωτικής κίνησης που θα εκφράσει με πιο έντονο τρόπο τις δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης. Μία πρωτοβουλία που θα εμπνεύσει τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά για να χτίσουμε όλοι και όλες μαζί μία σύγχρονη, βιώσιμη, ανθεκτική και ανθρώπινη Γλυφάδα.

[Π]: Η “Ανατροπή” έκλεισε τον κύκλο της; Υπήρξατε από τα ιδρυτικά της στελέχη..

Σ.Σ.: Η «Ανατροπή» ήταν ένα σημαντικό εγχείρημα που προέκυψε μέσα στο γενικότερο κλίμα των ανατροπών και αμφισβητήσεων της εποχής. Σε προσωπικό επίπεδο ήταν ένας σημαντικός σταθμός που στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Η απήχηση, όμως, και η ανταπόκριση από τον κόσμο στις εκλογές του 2019 δεν ήταν η αναμενόμενη. Κοιτώντας πίσω στο χρόνο διαπιστώνω ότι έπρεπε από τότε να προχωρήσουμε σε τολμηρά βήματα και εμείς οι ίδιοι. Τις ανατροπές πρέπει να τις κάνουμε πρώτα εμείς.

Επίσκεψη σε Εργαζόμενους της Καθαριότητας του Δήμου Γλυφάδας

[Π]: Παραμένετε πιστός στις προτάσεις σας για τον πολιτισμό και τις τέχνες στη Γλυφάδα;

Σ.Σ.: Παραμένω πιστός γιατί δεν έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός και, κυρίως, ό,τι γίνεται είναι περισσότερο εστιασμένο στην καλοκαιρινή περίοδο. Οι προτάσεις μου αφορούν σε πολιτιστικές δράσεις όλο το χρόνο, σε όλες τις γειτονιές της πόλης και όχι μόνο στην παραλία το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, να αναδείξουμε τις ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης, να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ με τη συμμετοχή των σχολείων, να εντάξουμε στις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις τους δυο θερινούς κινηματογράφους και πολλά άλλα.

Σκυταλοδρομία για την κλιματική αλλαγή.

[Π]: Ως δημότης Γλυφάδας τι περιμένετε από τη νέα δημοτική αρχή που θα εκλεγεί;

Σ.Σ.: Την εφαρμογή πολιτικών που θα καταστήσουν την Γλυφάδα ένα δήμο με ενεργούς πολίτες συμμέτοχους και όχι θεατές αδιαφανών αποφάσεων. Με συμμετοχικό προϋπολογισμό, δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του δημοτικού συμβουλίου και πολιτών. Μια Γλυφάδα που θα διοικείται με διαφάνεια στα οικονομικά της και μια δημοτική αρχή που θα λογοδοτεί συχνά στους δημότες της. Με ένα δημοτικό συμβούλιο πραγματικό κύτταρο δημοκρατίας, μια τοπική βουλή που οι πολίτες θα αισθάνονται σπίτι τους. Με ανοιχτές συνεδριάσεις όλων των επιτροπών και των νομικών προσώπων. Αυτά θεωρώ ότι είναι τα minimum που πρέπει να χαρακτηρίζουν μία δημοτική αρχή και για αυτά θα παλέψω και θα παλέψουμε από όποια θέση μας εκλέξουν οι πολίτες.

«Τα φαναράκια του Αιγαίου» έκαναν στάση στη Γλυφάδα και στο Ζάππειο

[Π]: Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα στην πόλη της Γλυφάδας;

Σ.Σ.: Θα ευχόμασταν να είναι λιγοστά, αλλά εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά προβλημάτων της καθημερινότητας και της ασφάλειας των πολιτών που πρέπει να αναδειχθούν επαρκώς και να επιλυθούν άμεσα. Ζητήματα που αγγίζουν την υγεία, την καθαριότητα, το κυκλοφορικό και την παιδεία αποτελούν πρωταρχικοί στόχοι για μας, για αυτό και τα αναδεικνύουμε και στη διακήρυξη με την οποία απευθυνόμαστε στους πολίτες. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας της Γλυφάδας και το νοσοκομείο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης μας και όλης της νοτιοανατολικής Αττικής. Έχουμε προτείνει στο παρελθόν -επιμένουμε δε και σήμερα- να δημιουργήσουμε μια δομή Υγείας στην Τερψιθέα.
Επίσης, βλέπουμε καθημερινά να επιδεινώνονται τα προβλήματα ποιότητας της ζωής των δημοτών. Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι σε τραγική κατάσταση. Οι κάδοι παραμένουν άπλυτοι καιρό τώρα. Τα πεζοδρόμια είναι ανεπαρκή και σε πολλά σημεία επικίνδυνα για τους πεζούς, τα εμποδιζόμενα άτομα και τους ανάπηρους. Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι από τις παρεμβάσεις των τηλεπικοινωνιακών φορέων και του φυσικού αερίου. Τα έργα διαχείρισης όμβριων έχουν βαλτώσει. Το κυκλοφοριακό αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα, ενώ η Λεωφόρος Βουλιαγμένης στην ουσία κόβει την πόλη στα δύο δυσχεραίνοντας με μποτιλιαρίσματα διαρκείας την κάθετη διάβασή της.
Και να κλείσω με τα θέματα Παιδείας. Είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανέγερση ενός σύγχρονου σχολείου που θα στεγάσει το 7ο Γυμνάσιο, η ενίσχυση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και η δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου στην πόλη μας.

Επίσκεψη στο Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας»


[Π]: Η προσφορά σας είναι διαχρονική και διαρκής. Μάλιστα έχετε διατελέσει και μέλος σε φορείς όπως η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ενώ έχετε βραβευτεί και για το συγγραφικό σας έργο. Πως αυτή η δράση σας μπορεί να βοηθήσει τη Γλυφάδα στο να υιοθετήσει καινοτομίες και πρωτοβουλίες υπέρ των νέων;

Σ.Σ.: Η ενασχόλησή μου με παιδιά, λόγω επαγγέλματος, ήταν πάντα πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης. Ζητήματα όπως η προστασία της περιβάλλοντος, η ανακύκλωση, ο περιορισμός του ενεργειακού αποτυπώματος κ.λ.π, προκαλούσαν και προκαλούν πάντα μέσα μου την αγωνία για το μέλλον που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Η εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από τη συμμετοχή μου σε φορείς όπως η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης πράγματι αποτελεί ένα σημαντικό απόθεμα γνώσης προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μου είναι αρχικά η ευρύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση από τις πρώτες κιόλας σχολικές τάξεις στα θέματα αυτά. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι συνδυασμός πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής και καθημερινής κουλτούρας. Η δημοτική αρχή οφείλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και οι πολίτες να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

[Π]: Όταν ο ψηφοφόρος βρεθεί στην κάλπη γιατί να ψηφίσει το συνδυασμό “Η Γλυφάδα μας ενώνει” και γιατί να βάλει σταυρό στο Σκαμπαρδώνη Σταμάτη;

Σ.Σ.: “Η Γλυφάδα μας ενώνει” είναι ένας συνδυασμός που αποτελείται από ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, σχέδιο και, κυρίως, όραμα. Θέλουμε μια πόλη που όλοι και όλες θα έχουμε φωνή. Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες των πολιτών. Η παρουσία μου στα δημοτικά συμβούλια καθώς και στα κινήματα έχει δείξει ότι πάλεψα και θα συνεχίσω να παλεύω για τη λύση ατομικών και συλλογικών προβλημάτων. Ήμουν και θα είμαι πάντα παρών, πάντα μπροστά για την πόλη που αγαπώ. Για την προστασία του περιβάλλοντος, την παιδεία, τον πολιτισμό.

Το ταξίδι της ζωής μου
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Φλεβάρη του ‘60 όταν ακόμη υπήρχαν γειτονιές και χώμα για να παίζουμε παιδιά. Σπούδασα στην Μαράσλειο Π.Α και αγωνίστηκα με τους συμφοιτητές μου για πανεπιστημιακή μόρφωση των δασκάλων. Από πολύ νωρίς συναντήθηκα με την νεολαία του Ρήγα Φεραίου που με σημάδεψε και καθόρισε τη ζωή μου μέχρι και σήμερα που συμμετέχω ενεργά στο ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες θέσεις ευθύνης. Ζω και παλεύω για τα προβλήματα της Γλυφάδας από το 1990.
Ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή μου είναι η ενασχόληση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και όπως εξελίχθηκε η εκπαίδευση για την αειφορία μέσα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που συμμετέχω ενεργά από το 1994. Τα τελευταία 3 χρόνια είμαι Γραμματέας του Δ.Σ. του φορέας και υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση, Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον.
Στο παζλ της ζωής μου παίζουν πρωταρχικό ρόλο οι τέχνες και ο πολιτισμός. Σπούδασα φωτογραφία και όταν έχω χρόνο φτιάχνω μικρές και μεγάλες ιστορίες. Έτσι συμμετείχα και στον διαγωνισμό του Ιανού «Η Αθήνα και το βιβλίο» με το διήγημα μου «Ο κ. Μενέλαος διαβάζει και γυαλίζει» που διακρίθηκε στα 10 καλύτερα διηγήματα. Το καλοκαίρι του 2020 εξέδωσα από τις εκδόσεις Εύμαρος το παιδικό βιβλίο «Τα φαναράκια του Αιγαίου». Είναι υπό έκδοση το παιδικό βιβλίο «Ο Κοκκινομύτης και οι φίλοι του συμμαχούν για το περιβάλλον».
Παλεύω για μια ανθρώπινη πόλη με ενεργούς πολίτες……

Πολιτισμός

  • Πολιτισμός για όλους, όλο το χρόνο
  • Φεστιβάλ καλοκαιριού με ποιότητα και χαμηλό κόστος και με την συμμετοχή των τοπικών συλλόγων (Ηπειρωτών, Κρητών, Ποντίων και όλων των ενεργών συλλόγων)
  • Νεανικό Φεστιβάλ τον Σεπτέμβρη με μουσικά σχήματα και θεατρικές ομάδες του Δήμου
  • Αναβάθμιση του ΚΑΠΠΑ με την ανάδειξη των τμημάτων της, όπως και της βιβλιοθήκης και της φιλαρμονικής του Δήμου
  • Ηλεκτρονική σελίδα για θέματα πολιτισμού
  • Διασύνδεση του ΚΑΠΠΑ με μουσεία και πινακοθήκες

Παιδεία

  • Λειτουργία των σχολικών επιτροπών
  • Κατασκευή του 7ου Γυμνασίου Γλυφάδας
  • Δημιουργία Τοπικής Βουλής των εφήβων με την συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα Λύκεια της Γλυφάδας

Εκπαίδευση για την Αειφορία

  • Εμπλοκή όλων των σχολείων στο διεθνές δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία» που ασχολείται με τα τρία μεγάλα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Ενέργεια απορρίμματα, νερό.
  • Καθιέρωση τοπικής ημέρας δράσης για το περιβάλλον με ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών.

Σκαμπαρδώνης Σταμάτης
Δημοτικός Σύμβουλος,
Γραμματέας Δ.Σ

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023]