Έτοιμοι για το «ΝΕΟ» – Στάθης Ψυρρόπουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης

Ηλιούπολη Συνεντεύξεις

Eκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του ως επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη» τον Οκτώβριο του 2021 και κατάφερε να προκαλέσει αναταραχή στους πολιτικούς κύκλους της Ηλιούπολης κάνοντας τους περισσότερους να αναρωτηθούν αν η κίνησή του είναι η ενδεδειγμένη. Ο Στάθης Ψυρρόπουλος, έκτοτε, ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για να περάσει από κάθε γειτονιά της Ηλιούπολης και να ακούσει τους συμπολίτες του προσωπικά, καταγράφοντας ανάγκες και ζητήματα της καθημερινότητάς τους, αλλά και τις ευρύτερες ανησυχίες τους. Στον αγώνα αυτό δεν είναι μόνος. Έχει μια δυνατή ομάδα αποτελούμενη από 88 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, με κύριο γνώμονα «τους καλύτερους και εκείνους που θέτουν πέρα τις προσωπικές φιλοδοξίες, τους μισθούς και τις αντιμισθίες και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα την Ηλιούπολη», όπως μας τονίζει. Έχει μια βαριά παρακαταθήκη που φέρει το όνομα του π. Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου, αλλά εγγυάται ότι το Νέο θα ξεκινήσει γράφοντας την ιστορία της πόλης από την αρχή.


[Π]: Από την προηγούμενη φορά που τα είπαμε σε δημόσια συζήτησή μας, έχουν αλλάξει πολλά… Πραγματοποιήσατε το Συνέδριο της παράταξης, κάνατε τα πρώτα επίσημα ανοίγματά σας στην κοινωνία της Ηλιούπολης. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που εισπράξατε και ο αντίκτυπος από τους συμπολίτες σας;
ΣΤΑΘΗΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ:
Όντως έχουν αλλάξει πολλά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλο αυτό τον καιρό βρεθήκαμε σε κάθε γειτονιά για να καταγράψουμε και να ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας. Στις περισσότερες γειτονιές μάλιστα, λυπάμαι που το λέω, αλλά όλοι οι δημότες μας αντιμετώπιζαν με ένα παράπονο: ότι δεν έχει περάσει ο δήμαρχος από τη γειτονιά τους και νιώθουν ξεχασμένοι. Αυτό θα αλλάξει. Πλέον, εφόσον είμαστε η αυριανή δημοτική αρχή, εμείς θα διοικούμε από τις γειτονιές και όχι από τα κλειστά γραφεία. Σε αυτό είμαστε κάθετοι και είναι μία από τις αρχές της παράταξης. Ο Δήμαρχος της πόλης πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο Δημότη, εκεί που είναι το πρόβλημα και όχι να είναι στην άκρη μιας τηλεφωνικής γραμμής. Θα είμαστε πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας, που πιστέψτε με είναι πολλά και έχουν υποβαθμίσει την πόλη που αγαπώ. Ο κόσμος ξαφνικά ένιωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται γι’ αυτόν ως όφειλαν φυσικά, εφόσον βρίσκονται στη διοίκηση του Δήμου. Έτσι προέκυψαν και οι υποψήφιοι μας: από την καρδιά της κοινωνίας της Ηλιούπολης. 88 υποψήφιοι με όρεξη για δουλειά! Ανάμεσά τους γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμβουλοι επιχειρήσεων, άνθρωποι όλοι της διπλανής πόρτας
Το συνέδριο υπήρξε ένα ηχηρό μήνυμα όχι απλά αλλαγής σελίδας στην Ηλιούπολη. Θέλουμε να ξαναγράψουμε το βιβλίο από την αρχή με μία διοίκηση ανοιχτή στους δημότες της.
Ανακοινώσαμε και παρουσιάσαμε τις ριζικές τομές στους τομείς που «πονάει» η πόλη μας.
Επικεντρωνόμαστε στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας, με μια πολιτική 360 μοιρών. Το σχέδιο μας απευθύνεται δηλαδή, στους νέους, στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, στα ΑμεΑ, στις γυναίκες, στα ζώα, τις ευπαθείς ομάδες, σε όλους. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της παράταξής μας για όλους τους τομείς της πόλης. Πρόκειται για Πρόγραμμα Δεκαετίας, γιατί απλά έχουμε Όραμα, Σχέδιο και Όρεξη, λέξεις άγνωστες για την σημερινή διοίκηση.

[Π]: Επιλέξατε να κρατήσετε το όνομα της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη». Σκεφτήκατε ότι αυτό μπορεί να σας ταυτίσει με τυχόν παθογένειες της προηγούμενης διοίκησης;
Σ.Ψ.:
Δεν θα μπορούσα να αψηφήσω το μεγάλο έργο που έχει κάνει αυτή η Παράταξη με δήμαρχο το Βασίλη Βαλασόπουλο και είναι χρέος μας να αναλάβουμε το ιερό έργο να συνεχίσουμε την αποστολή μας για να κάνουμε την πόλη μας ένα δήμο πρότυπο.
«Πρώτα η Ηλιούπολη» σημαίνει πολλά.
Είναι από τις λίγες ιστορικές παρατάξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ηλιούπολη.
«Πρώτα η Ηλιούπολη» σημαίνει αγώνες, κατακτήσεις και μια τεράστια παρακαταθήκη των έργων. Αποτελεί τιμή μου που ανήκω και είμαι επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης στην Ηλιούπολη. Η επαφή της παράταξής μας με την κοινωνία ήταν, είναι και θα είναι με ισχυρούς δεσμούς.
«Πρώτα η Ηλιούπολη» σημαίνει αρχές, αξίες, σημαίνει αγάπη και δουλειά για την πόλη μας, σημαίνει σεβασμός στο Δημότη.
Ο σημερινός δήμαρχος της πόλης είναι ο δήμαρχος των κλειστών γραφείων. Είχε να εμφανιστεί στην πόλη 4 χρόνια και ξαφνικά εμφανίζεται προεκλογικά σε απόλυτο πανικό.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του συνδυασμού μας, που παρέμειναν πιστοί στις αξίες μας και δεν τις πούλησαν για καμία θέση, για καμία οικονομική ή κάθε είδους πολιτική συναλλαγή όπως έκαναν πολλοί και θα εισπράξουν την αγανάκτηση του κόσμου στις επερχόμενες εκλογές.
Η πόλη χρειάζεται δήμαρχο δίπλα στους πολίτες της Ηλιούπολης και όχι ανθρώπους του συστήματος που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα.

“Η πόλη χρειάζεται δήμαρχο δίπλα στους πολίτες της Ηλιούπολης και όχι ανθρώπους του συστήματος που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα.”

Στάθης Ψυρρόπουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης «Πρώτα η Ηλιούπολη»

[Π]: Ποιος είναι ο γνώμονας και τα κριτήρια για την δημιουργία του ψηφοδελτίου σας; Τι πρέπει να έχει η δημοτική σας ομάδα για να μπορέσει να εκπροσωπήσει τις θέσεις, τις αρχές της παράταξής σας, αλλά κυρίως τους συμπολίτες σας;
Σ.Ψ.:
Το ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσουμε έχει 88 υποψηφίους. Το μέγιστο δηλαδή αριθμό υποψηφίων που προβλέπεται. Δημιουργούμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό, με ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές πτυχές, πέρα από την πολιτική και κομματική ταυτότητα του καθενός, με διακριτό ρόλο των γυναικών, με επιστήμονες και καταρτισμένους πολίτες. Θέλουμε τους καλύτερους και εκείνους που θέτουν πέρα τις προσωπικές φιλοδοξίες, τους μισθούς και τις αντιμισθίες και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα την Ηλιούπολη. Το ψηφοδέλτιο νίκης της παράταξης μας είναι ανανεωτικό μαζί με στελέχη έμπειρα στην αυτοδιοίκηση και με μέσο όρο τα 40 έτη. Φιλοδοξούμε με λίγα λόγια να έχουμε μια δημοτική ομάδα αποτελούμενη από νέο στελεχειακό και πολιτικό δυναμικό.

“Δημιουργούμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό, με ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές πτυχές, πέρα από την πολιτική και κομματική ταυτότητα του καθενός, με διακριτό ρόλο των γυναικών, με επιστήμονες και καταρτισμένους πολίτες.”

Στάθης Ψυρρόπουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης «Πρώτα η Ηλιούπολη»

[Π]: Πιστεύετε ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου θα υπάρξει ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας και ανταγωνισμού ή ότι είναι πολύ πιθανόν να πέσει λάσπη και κακές γλώσσες για να κυριαρχήσουν άλλες δυνάμεις;
Σ.Ψ.:
Σκεφτείτε ότι ο ίδιος έπεσα θύμα λασπολογίας γύρω από το όνομα μου.
Καθαρός Ουρανός όμως αστραπές δεν φοβάται! Παρά τις πλείστες συκοφαντικές δυσφημήσεις για τις οποίες κάποιοι θα λογοδοτήσουν και στη δικαιοσύνη, αποφασίσαμε να κοιτάζουμε μπροστά και να ακολουθούμε το όραμά μας. Κανέναν δημότη δεν ενδιαφέρουν οι υπόγειοι τακτικισμοί και οι μικροπολιτικές συμφερόντων.
Εμείς στην κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ένας πανέμορφος Δήμος με προοπτικές, η απάντηση που θα δώσουμε θα είναι τα έργα μας, η χρήστη διοίκηση, πάντοτε με οδηγό τις αξίες μας.
Συστημικές μέθοδοι, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, απευθείας αναθέσεις που ντροπιάζουν τη λογική του μέσου ανθρώπου, όλα θα μπουν την επόμενη μέρα στο περιθώριο.

[Π]: Έχουν αλλάξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη; Με ποια σειρά θα ιεραρχούσατε ανάγκες;
Σ.Ψ.:
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα κυρίως του δημότη. Να ξεκινήσουμε όμως από τις τραγικές εικόνες που βιώσαμε οι δημότες από τις πλημμύρες. Από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στην θέση της αντιπολίτευσης διεκδικούσαμε σθεναρά με σχέδιο και προτάσεις την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων που δεν έλαβαν χώρα ποτέ στην πόλη μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν σπίτια και άνθρωποι και να αντικρίσουμε εικόνες χάους στην πόλη μας στην κάτω Ηλιούπολη, τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Μαύρα λόγω καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του αγωγού Σ4.
Εμείς ενδιαφερόμαστε για έργα υποδομής στην πόλη. Θέλουμε ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και να έχει ποιότητα ζωής. Τι πόλη θα παραδώσουμε άραγε στις επόμενες γενιές εάν ακολουθηθούν από μία δημοτική αρχή οι ίδιες τακτικές απαξίωσης; Τι βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει η πόλη μας; Πόσους άλλους θα διώξουμε όταν καθημερινά υποβαθμίζεται; Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα Καθαριότητας, οδοφωτισμού, δημοτικής συγκοινωνίας που είναι ανύπαρκτη για το μεγαλύτερο μέρος των Ηλιουπολιτών, κοινωνικής αλληλεγγύης και πλήρους απαξίωσης των κοινωνικών δομών (κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, βοήθεια στους φοιτητές, καθημερινά γεύματα ευπαθών ομάδων και άλλα πολλά). Παράλληλα, σοβαρό θέμα αποτελεί η καθυστέρηση στην ταφή των εκλιπόντων – η οποία αγγίζει ακόμα και τις 14 μέρες- λόγω υπερκορεσμού του υπάρχοντος νεκροταφείου.
Ακόμα όμως και στα μεγάλα έργα, βλέπουμε ανυπαρξία, αστοχία και πλήρη ανεπάρκεια. Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης, οι αναπλάσεις στα πάρκα όπως στο Χαλικάκι, το μετρό στην Αγία Μαρίνα, ο Βρεφονηπιακός σταθμός στην Ειρήνης που παραμένει εδώ και 4 χρόνια ακόμα «σε στάδιο κατασκευής», η απαξίωση του Προφήτη Ηλία.
Πρόκειται πραγματικά για την χειρότερη διοίκηση που έχει περάσει από την Ηλιούπολη.

[Π]: Εκτός από Υποψήφιος Δήμαρχος, έχετε την ιδιότητα του δημότη και κατοίκου Ηλιούπολης. Πως βλέπετε την πόλη σας σήμερα από αυτή την οπτική;
Σ.Ψ.:
Είναι σαν να κοιμηθήκαμε πριν τέσσερα χρόνια σε μια πόλη καθαρή και οργανωμένη και ξυπνήσαμε σήμερα στο απόλυτο χάος. Βρώμικες πλατείες, πάρκα, -μαθητές σε κοντέινερ, ανύπαρκτες πολιτικές για τον πολιτισμό μας, κάκιστη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων της πόλης μας, ανακύκλωση που γεννάει ερωτηματικά γιατί δεν υπάρχει καμία οικολογική συνείδηση, έλλειψη σύγχρονου οδοφωτισμού.
Κάποτε όλοι οι πολίτες ένιωθαν ασφαλείς και σας το λέω ξεκάθαρα ότι βιώνουμε οι πολίτες καθημερινά κινδύνους, υποβάθμιση και την παντελή έλλειψη των κοινωνικών δομών.

“Η επόμενη μέρα για Εμάς είναι η επόμενη μέρα για μία Ηλιούπολη όπου όλοι έχουν λόγο, προτάσεις και πάνω απ’ όλα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!”

Στάθης Ψυρρόπουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης «Πρώτα η Ηλιούπολη»

[Π]: Το πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων με τις θέσεις της παράταξής σας είναι έτοιμο; Πως αυτό διαμορφώθηκε;
Σ.Ψ.:
Ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια από τη θέση της αντιπολίτευσης να πηγαίνουμε πόρτα πόρτα σε κάθε γειτονιά, χωρίς να είναι προεκλογική περίοδος, όπως κάνει σήμερα ο νυν δήμαρχος και κοροϊδεύει τους δημότες.
Ακούσαμε τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών.
Το πρόγραμμα μας σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, εμείς είμαστε οι άνθρωποι που τους ακούσαμε, είμαστε οι άνθρωποι που θα τους ακούμε και θα αποτελέσουμε τη φωνή τους. Για πρώτη φορά γράφεται ένα πρόγραμμα σύμφωνα με την καταγραφή των προβλημάτων της καθημερινότητας και μετά από ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες σε κάθε γειτονιά.

[Π]: Παραμένετε ανοιχτός σε πολιτικές συνεργασίες;
Σ.Ψ.:
Φυσικά και είναι ανοικτή η δημοτική μας παράταξη σε συνεργασίες εφόσον αυτές συμφωνούν με το όραμα μας, τη φιλοσοφία μας, τις αξίες μας και προπαντός το πρόγραμμα μας. Γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε σε μία ιστορική συνεργασία με τις δυνάμεις του ΕΝ.Α.Κ, αφού υπήρξε προγραμματική σύγκλιση και συμφωνία στο πρόγραμμά μας. Άνθρωποι μάλιστα από τις δυνάμεις του ΕΝ.Α.Κ συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο νίκης μας. Είναι μία ιστορική συνεργασία που εκφράζει τις πιο δημοκρατικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και αποδεικνύει ότι δυνάμεις με σημαντικές διαφορές μπορούν να ενωθούν για να αντιμετωπιστεί η συνεχής υποβάθμιση της πόλης.

[Π]: Το σύνθημά σας είναι «Είδαμε το παλιό, πάμε για το ΝΕΟ». Ποιο είναι αυτό το νέο που πρεσβεύετε;
Σ.Ψ.:
Το Νέο είναι μια δημοτική αρχή που θα έχει ανοιχτές πόρτες, θα αποτελεί ένα μόνιμο κάλεσμα στις επόμενες γενιές, οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, όπου κάθε δράση θα διαπνέεται από οικολογική συνείδηση και φιλοσοφία, με σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων των αδέσποτων ζώων, προώθηση καινοτομιών με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών και δημοτών της πόλης, ανάπτυξη κουλτούρας καινοτόμας επιχειρηματικότητας, θα δημιουργεί μια ψηφιοποιημένη πόλη υπέρ των δημοτών, ενίσχυση του πολιτισμού και των τεχνών, δημιουργία παντού εστιών πολιτισμού μέσα από αυτενέργειες πολιτών αξιοποίηση καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης και σύνδεση οποιασδήποτε ενέργειας και απόφασης με κοινωνικό σκοπό. Σας διαβεβαιώνω ότι δε θα υπάρξει καμία δράση του δήμου η οποία δε θα είναι συνδεδεμένη με τον κοινωνικό ιστό της πόλης.
Η επόμενη μέρα για Εμάς είναι η επόμενη μέρα για μία Ηλιούπολη όπου όλοι έχουν λόγο, προτάσεις και πάνω απ’ όλα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023]