Τα βιολογικά προϊόντα απευθείας ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ… ΡΑΦΙ

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη Συνεντεύξεις

Ο Ηλίας Μαυριάς, Πρόεδρος του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής αποκλειστικά στον «Π»

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν πλέον κατακτήσει μεγάλο καταναλωτικό κοινό, το οποίο τα αναζητά με κάθε τρόπο. Την τιμητική τους έχουν οι βιολογικές αγορές, στις οποίες ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία όχι μόνο να δει το αγνό προϊόν που θα προμηθευτεί, αλλά και να γνωρίσει προσωπικά τον παραγωγό, να συζητήσει μαζί του για το πως και που αυτό παράγεται. Οι βιολογικές αγορές έχουν το πλεονέκτημα να λειτουργούν χωρίς μεσάζοντες, στα δε Νότια Προάστια λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση 5 από τις συνολικά 23 του Νομού Αττικής. Ο Ηλίας Μαυριάς, Πρόεδρος του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής εξηγεί στον «ΠΑΛΜΟ» το πως το καθεστώς λειτουργίας των βιολογικών αγορών τις έχει κάνει αποδεκτές στις γειτονιές και πιο είναι το όραμα για τη διεύρυνσή τους.

Από το χωράφι απευθείας στο… ράφι τα βιολογικά προϊόντα

Ο Ηλίας Μαυριάς, Πρόεδρος του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής αποκλειστικά στον «Π»

[Π]: Πόσα χρόνια ζωής μετρούν οι βιολογικές αγορές;

ΗΛΙΑΣ ΜΑΥΡΙΑΣ: Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής που ήταν το σωματείο που ξεκίνησε να διαχειρίζεται οργανωμένα τις βιολογικές αγορές, ιδρύθηκε το 2002. Ουσιαστικά η απαρχή του θεσμού των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων βρίσκεται περίπου στο 2000.

Για περίπου 20 χρόνια όμως οι βιολογικές αγορές λειτουργούσαν σε μη νόμιμο καθεστώς, αφού παρά τις συνεχείς προσπάθειες των διοικήσεων των Συλλόγων, η πολιτική ηγεσία του τόπου αρνιόταν πεισματικά να νομοθετήσει γι’ αυτό το ζήτημα. Υπήρξε δε και περίοδος όπου έγινε προσπάθεια κατάργησης των βιολογικών αγορών και ένταξή τους στις συμβατικές λαϊκές αγορές.

Εν τέλει οι αγώνες των βιοκαλλιεργητών δικαιώθηκαν και πρώτα με το ν.4235/2014 και ακολούθως, τον Ιούλιο του 2019 με την εφαρμοστική ΚΥΑ, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στην οποία λειτουργούν Αγορές Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων.

[Π]: Στα Νότια Προάστια πόσες βιολογικές αγορές έχουμε και με τι συχνότητα;

Η.Μ.: Στα Νότια Προάστια έχουμε τις αγορές της Νέας Σμύρνης κάθε Δευτέρα 14:00-18:00 στον παράδρομο της Συγγρού πίσω από το Ιωσηφόγλειο, της Ηλιούπολης κάθε Τετάρτη 14:00-18:00 στο οικόπεδο απέναντι από τον ΕΦΚΑ, του Π. Φαλήρου κάθε Πέμπτη 14:00-18:00 έξω από το Ρέστειο Κολυμβητήριο, της Αργυρούπολης κάθε Παρασκευή επίσης 14:00-18:00 στη διασταύρωση της λεωφ. Κύπρου με τη Λασκάρεως, και της Βούλας κάθε Σάββατο 08:00-15:00 στην οδό Νηρέως.

[Π]: Ποιοι καταναλωτές προτιμούν τις βιολογικές αγορές;

Η.Μ.: Όσοι ενδιαφέρονται να παρέχουν στους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους τρόφιμα ποιοτικά, απαλλαγμένα από χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Νέα ζευγάρια, μωρομάνες, αθλητές, υποστηρικτές της vegan διατροφής, αλλά και άνθρωποι που λόγω προβλημάτων υγείας επιβάλλεται να τρώνε βιολογικά τρόφιμα.

[Π]: Όταν λέμε βιολογική αγορά τι ακριβώς πρέπει να συναντήσουμε στους πάγκους της;

Η.Μ.: Κατ’ αρχήν, τους παραγωγούς. Όπως είπαμε και προηγουμένως, οι βιολογικές αγορές είναι αποκλειστικά αγορές παραγωγών, δεν υπάρχουν δηλαδή μεσάζοντες-έμποροι. Στον πάγκο του καθενός θα βρούμε τα προϊόντα που παράγει στο κτήμα του και τα οποία τα βρίσκουμε στην αγορά, ειδικά στις περιπτώσεις των κηπευτικών, πολλές φορές και την ίδια μέρα την οποία συγκομίζονται απ’ το χωράφι.

Κατά δεύτερον, στους πάγκους θα συναντήσουμε όλα όσα παράγει η ελληνική γη, όλα τα κηπευτικά, τα φρούτα, αυγά, ξηρούς καρπούς, μέλι, αλεύρι, αρτοποιήματα, κρασί, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά και φυτάρια, καθώς και αρκετά μεταποιημένα προϊόντα (ζυμαρικά, σάλτσες, μαρμελάδες, αποξηραμένα φρούτα κλπ).

Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα συναντήσουμε στους πάγκους, είναι η πιστοποίηση. Ο κάθε παραγωγός είναι υποχρεωμένος να έχει αναρτημένο σε εμφανές σημείο του πάγκου του το πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης με τον οποίο έχει σύμβαση και στο οποίο αναφέρονται τα προϊόντα τα οποία παράγει και πιστοποιούνται ως βιολογικά.

Τέλος, είναι πολύ πιθανόν να δούμε, μπροστά ή πίσω από τους πάγκους, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και το Γεωπόνο του Συλλόγου μας, οι οποίοι προβαίνουν σε συνεχείς καθημερινούς ελέγχους και δειγματοληψίες προϊόντων για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που διακινούνται στις Αγορές μας είναι πραγματικά καθαρά. Μόνο για το έτος 2022, ελέγχθηκε το σύνολο των παραγωγών για την πληρότητα και την εγκυρότητα των απαιτούμενων για τη συμμετοχή τους στις Αγορές εγγράφων ενώ οι δειγματοληψίες προϊόντων από τους πάγκους ξεπέρασαν τις 100. Είμαστε ίσως ο πιο αυστηρά ελεγχόμενος κλάδος στη χώρα και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό.

[Π]: Οι Δήμοι και οι περιοίκοι αποδέχονται την διοργάνωση βιολογικών αγορών στις γειτονιές τους ή συναντώνται τα συνήθη προβλήματα που έχουν οι κλασικές λαϊκές αγορές;

Η.Μ.: Τα προβλήματα με τους περίοικους στα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας των Αγορών μας είναι απειροελάχιστα. Αυτό οφείλεται στο ότι βάσει κανονισμού λειτουργίας οι παραγωγοί απαγορεύεται να διαλαλούν τα προϊόντα τους (δεν έχουμε τους «φωνακλάδες» της λαϊκής δηλαδή), ενώ οι Αγορές μας είναι και μικρές σε μέγεθος (η μεγαλύτερη Αγορά μας, αυτή της Κηφισιάς, αριθμεί περίπου 115 πάγκους, ενώ οι μικρότερες γύρω στους 15-20) με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την κίνηση των οχημάτων στις γειτονιές και την όχληση και τέλος οι βιοκαλλιεργητές παραδίδουμε το χώρο ακριβώς όπως τον παραλάβαμε, δεν αφήνουμε καθόλου σκουπίδια.

[Π]: Ένας που είναι παραγωγός, πως μπορεί να ενσωματωθεί στη λειτουργία των βιολογικών αγορών;

Η.Μ.: Θα πρέπει να υποβάλλει στο Φορέα μας ένα πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά που απαιτεί η νομοθεσία προκειμένου να γίνει μέλος μας και ακολούθως να του δοθούν θέσεις στις Αγορές. Αυτή την περίοδο βέβαια οι Αγορές μας έχουν 99% πληρότητα στις θέσεις, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά το άνοιγμα δυο ακόμα Αγορών σε Κορυδαλλό και Καλλιθέα προκειμένου να υποδεχτούμε και νέους παραγωγούς.

[Π]: Ο Φορέας σας έχει καταγράψει ανάγκες, προτάσεις και ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του. Πως αυτά φθάνουν στα σωστά αυτιά για επίλυση τους;

Η.Μ.: Με συνεχή αγώνα, εντός και εκτός των γραφείων του Υπουργείου και της Περιφέρειας. Ο χρόνος που έχουν φτάσει να αφιερώνουν τα μέλη της Διοίκησης των Βιοκαλλιεργητών για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται, πολλές φορές είναι ίσος αν όχι και περισσότερος από το χρόνο που περνάει ο καθένας από εμάς στο κτήμα και στην παραγωγή του.

[Π]: Ποιο είναι το όραμά σας, όντας Πρόεδρος του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής;

Η.Μ.: Πρώτα και κύρια, η δημιουργία Ομοσπονδίας. Είναι καιρός οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις και οι Αυτοδιαχειριζόμενοι Φορείς των Βιοκαλλιεργητών και των Βιολογικών Αγορών να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συνδιαμορφώσουν ένα πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων για τη Βιολογική Γεωργία. Φυσικά, στεκόμενοι στο πλευρό και των παραγωγών των συμβατικών λαϊκών αγορών αλλά και όλων των αγροτών, τα προβλήματά μας είναι κοινά και δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συντεχνιακή λογική.

Από κει και πέρα, όραμά μας είναι η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των Βιολογικών Αγορών, με την ένταξη καινούριων συναδέλφων στο Φορέα μας και το άνοιγμα νέων Αγορών σε όλη την Αττική, πέραν των 23 που ήδη λειτουργούν. Παραμένει πρωταρχικός μας στόχος η λειτουργία Βιολογικών Αγορών στο Δήμο Αθήνας.

Το πιο σημαντικό όμως στο οποίο στοχεύουμε, είναι η υιοθέτηση των βιολογικών τροφίμων από το επίσημο κράτος για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες κρατικές δομές. Ειδικά όσον αφορά τα παιδιά, θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει μεριμνήσει το κράτος να τρέφονται ΜΟΝΟ με βιολογικά προϊόντα, η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο βιολογικό τρόφιμο και σε ένα στο οποίο έχει γίνει χρήση φυτοφαρμάκων είναι τεράστια.

[Π]:  Έχετε υιοθετήσει ένα πρόγραμμα “Αγάπη με το κιλό”. Μπορείτε να μας πείτε τι και ποιους αφορά;

Η.Μ.: Το πρόγραμμα αυτό το ξεκίνησαν οι πρώτες Διοικήσεις των Βιοκαλλιεργητών και το συνεχίζουμε εμείς, ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε σαν ανταπόδοση προς τους Δήμους που μας φιλοξενούν. Σε κάθε Βιολογική Αγορά, συλλέγονται προϊόντα από όλους τους πάγκους τα οποία και παραδίδονται, δωρεάν φυσικά, στους αντίστοιχους Δήμους με σκοπό αυτοί να τα διαθέσουν σε όποια κοινωνική δομή επιθυμούν (γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία, νηπιαγωγεία κλπ).

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύουμε να το επεκτείνουμε και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως κάναμε π.χ. πέρσι στο 19ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας, όπου μιλήσαμε στα παιδάκια και στις νηπιαγωγούς για το κομπόστ και δωρίσαμε φρούτα στα παιδιά και έναν κομποστοποιητή στο Νηπιαγωγείο.

Δράση στο 19ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Ιουνίου 2023]