Γιάννης Μπαλάφας, υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Β3 Νότιο Τομέα: «Πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν»

Βουλή Συνεντεύξεις

Σε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠΑΛΜΟ»

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν για μια ακόμη φορά ψήφο εμπιστοσύνης και ανανέωσης της υποστήριξής τους στο πρόσωπο του Βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννη Μπαλάφα. Άλλωστε δε θα είναι η πρώτη φορά, καθώς και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριος 2015, Σεπτέμβριος 2015 και Ιούλιος 2019) οι συμπολίτες του τον ανέδειξαν στους πιο αγαπητούς Βουλευτές και μάλιστα είδαν την επιβεβαίωση της επιλογής τους μέσα από τις διαρκείς δράσεις και τους διαχρονικούς αγώνες του.

Ο Γιάννης Μπαλάφας έζησε από κοντά και συνέδραμε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσει τη χώρα εκτός των Μνημονίων. Ενώ και στη συνέχεια όντας αξιωματική αντιπολίτευση παρέμεινε στην πρώτη γραμμή δίνοντας δυναμικό παρών στη Βουλή μέσα από ερωτήσεις, τοποθετήσεις αλλά κυρίως προσωπικές συναντήσεις που είχε με φορείς και πρόσωπα της εκλογικής του περιφέρειας.

Ο αγώνας του εντός και εκτός Βουλής είναι αναγνωρίσιμος και στη συνέντευξη που παραχωρεί στον «Π» απαντά στα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα με ειλικρίνεια.

«Νοιώθω την υποχρέωση να προσφέρω. Έτσι έμαθα από μικρός, έτσι είμαστε στην Αριστερά. Πιστεύω στην δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη».

[Π]: Κύριε Μπαλάφα, η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονη τοξικότητα. Πως νομίζετε ότι πρέπει να γίνει πιο ορθολογική κατάσταση;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Είναι σαφές ότι στην ακραία πόλωση καταφεύγουν όσοι δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο για την κυβερνητική τους τετραετία, ούτε έχουν σοβαρό προεκλογικό πρόγραμμα. Εμείς παρουσιάσαμε αναλυτικά τις προτάσεις μας για όλα τα ζητήματα. Ζητάμε να συζητήσουμε για προγράμματα και για τον κυβερνητικό απολογισμό. Η απερχόμενη κυβέρνηση κινδυνολογεί για δήθεν ακυβερνησία λόγω απλής αναλογικής, για δήθεν χρεωκοπία, για δήθεν απομάκρυνση από το ευρώ, ενώ ανασύρει πάλι από το χρονοντούπαλο παλιές ιστορίες που έχουν κριθεί. Είναι κατανοητό. Προσπαθεί να φοβίσει το εκλογικό της ακροατήριο, να αποπροσανατολίσει, να διχάσει τον ελληνικό λαό. Ξέρει ότι είναι μειοψηφία, ξέρει ότι θα αποδοκιμαστεί στις ερχόμενες εκλογές και γι’ αυτό αξιοποιεί την “ιδιαίτερη” σχέση της με πολλά ΜΜΕ για να μεταθέσει την συζήτηση μακριά από τα καυτά ζητήματα.

Για να γίνει πιο ορθολογική η κατάσταση, όπως επισημαίνετε, εμείς είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για προγράμματα. Όμως για να μιλήσουμε για αυτά, πρέπει να ερωτηθούμε για αυτά. Αν σε μια συνέντευξη ο δημοσιογράφος σε ρωτά για τον Γεωργούλη, για τον Γεωργούλη θα απαντήσεις, αλλιώς θα σου πουν ότι υπεκφεύγεις…

[Π]: Η Νέα Δημοκρατία ορισμένα θέματα που δεν τη συμφέρουν, τα αποσιωπά όπως παραδείγματος χάριν το έγκλημα των Τεμπών. Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να μην ξεχαστεί το θέμα αυτό;

Γ.Μ.: Το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουμε να θαφτεί το θέμα. Όμως είναι τόσο βαρύ αυτό το δυστύχημα, έχει προκαλέσει τέτοια λαϊκή αντίδραση που ακόμα και η διορισμένη από τον κ. Γεραπετρίτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στους πολιτικούς και φυσικούς προϊσταμένους του ΟΣΕ. Το πιο σημαντικό όμως είναι να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο. Τα Τέμπη αποτελούν ένα έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας. Θα υπάρξει δικαίωση.

[Π]: Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις να παρουσιάσει ότι έχει μια δυναμική. Τα δικά σας ευρήματα ποια είναι;

Γ.Μ.: Τα πιο σημαντικά ευρήματα έρχονται από τις ίδιες τις περιοδείες μας στις συνοικίες και τους χώρους δουλειάς. Ο κόσμος μας αγκαλιάζει, δεν αντέχει άλλο την ακρίβεια, τη διαφθορά, την αλαζονεία, τον αυταρχισμό, την διαπλοκή και τη διαφθορά. Μας ρωτούν με αγωνία τι θα κάνουμε εμείς όταν γίνουμε κυβέρνηση. Και έχει ενδιαφέρον αυτό, δεν μας ρωτά “αν θα γίνουμε” αλλά “όταν γίνουμε”. Παρακολουθούμε και τις δημοσκοπήσεις και εξάγουμε και τα δικά μας συμπεράσματα. Κρίμα που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κρύβονται και δεν δημοσιεύουν το σύνολο των ευρημάτων, όχι τα σταθμισμένα αποτελέσματα…

[Π]: Η Νέα Δημοκρατία με πολλά ψέματα και με έντονη προκλητικότητα κέρδισε τις εκλογές του 2019. Θα την αφήσετε να επαναλάβει το ίδιο;

Γ.Μ.: Το θέμα είναι αν οι πολίτες θα φθάσουν στην κάλπη. Ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει οπωσδήποτε να πάνε να ψηφίσουν. Το 2019 ένα μεγάλο κομμάτι προοδευτικών πολιτών επηρεάστηκε από την ακραία επιθετική ρητορική της ΝΔ και των «φιλικών» της ΜΜΕ και δεν πήγε να ψηφίσει. Σήμερα επιχειρείται το ίδιο. Στοχεύουν ιδιαίτερα στους νέους που θέλουν να τους απογοητεύσουν, να τους πείσουν ότι «όλοι ίδιοι είναι», να τους κάνουν να πιστέψουν ότι «τσάμπα παλεύουν, τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα».

Ε, λοιπόν είναι στο δικό τους χέρι να τα αλλάξουν όλα στη σωστή κατεύθυνση. Όχι μόνο πηγαίνοντας στην κάλπη στις 21 Μαΐου και (αν χρειαστεί) στις 2 Ιουλίου, αλλά συμμετέχοντας ως ενεργοί πολίτες σε κάθε τι που τους αφορά. Η ηττοπάθεια και ο εφησυχασμός απλά διαιωνίζει το υπάρχον καθεστώς. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλιστα αυξήθηκε η διαφθορά και η διαπλοκή, έγινε χυδαία πρόδηλη. Αυτά πρέπει να τελειώσουν και το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι η καταψήφιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

[Π]: Τι μηνύματα λαμβάνετε από την νεολαία; Οι νέοι μας έχουν καταλάβει τι γίνεται ή ζουν στο δικό τους παραμυθένιο κόσμο;

Γ.Μ.: Οι νέοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι γίνεται. Σε κάθε δραστηριότητα τους δηλώνουν την αντίθεση τους σε αυτό που ζουν. Δεν αποδέχονται την ανασφάλεια, τις κακοπληρωμένες δουλειές χωρίς δικαιώματα, την αστυνομική βία, τον αντιδημοκρατικό έλεγχο στις ζωές τους, την υποβάθμιση του πολιτισμού, της παιδείας και της υγείας. Ακόμα και στον αθλητισμό βλέπουν την ακραία «εργαλειοποίηση» του, ειδικά στα πιο λαοφιλή αθλήματα. Οι νέοι ασφυκτιούν σε αυτό το περιβάλλον. Θέλουν να το αλλάξουν. Απλά δεν έχουν πεισθεί ακόμα να πάνε μαζικά να ψηφίσουν και στη συνέχεια να συμμετέχουν μαζικά σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα που θα διασφαλίζει την πορεία των πραγμάτων.

[Π]: Παρουσιάζουν ότι οι γυναίκες είναι θύματα. Μπορεί να είναι κι έτσι. Εμείς πιστεύουμε ότι θύματα υπάρχουν παντού, είτε είναι άνδρες, είτε γυναίκες, είτε παιδιά. Πως και τι πρέπει να κάνουμε για μια ξεκάθαρη θέση της κοινωνίας έναντι των θυμάτων;

Γ.Μ.: Εμείς είμαστε πάντα με τα θύματα, ποτέ με τον θύτη. Σε όλες τις περιπτώσεις περιμένουμε να αποδειχτεί η ενοχή του, αλλά δεν μένουμε ανενεργοί έως τότε. Δυστυχώς οι γυναικοκτονίες είναι ένα υπαρκτό γεγονός, η έμφυλη βία είναι ένα άλλο υπαρκτό γεγονός. Εμείς υποστηρίζουμε τα θύματα για να καταγγέλλουν ό,τι τους έχει συμβεί. Η πολιτεία οφείλει να είναι δίπλα τους. Εμείς είμαστε δίπλα τους.

[Π]: Παρατηρούμε μια έξαρση στη βία των ανηλίκων. Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυτό;

Γ.Μ.: Είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο. Συμμορίες νέων να κτυπούν άλλους νέους για να τους κλέψουν το κινητό, γιατί ανήκουν σε άλλη ομάδα ή για οποιονδήποτε λόγο. Το είδαμε και μέσα στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά.

Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αναπαραγωγή προτύπων που προβάλλονται στα ΜΜΕ ή ακόμα και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια που τους εξοικειώνουν με τη βία. Η λύση βέβαια δεν είναι η απαγόρευση των παιχνιδιών ή η λογοκρισία. Πιστεύω ότι η λύση βρίσκεται στη δημιουργία θετικών προτύπων. Να δώσουμε στους νέους θετική διέξοδο στην ενεργητικότητα τους. Να τους μιλήσουμε για την συνεργατικότητα, την αλληλεγγύη, τη διαφορετικότητα, τη δικαιοσύνη, τη φιλία, την ειρήνη, την ομορφιά. Επιτέλους να τους φέρουμε κοντύτερα στον πολιτισμό ο οποίος κυριολεκτικά διώκεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ανεκδιήγητη κ. Μενδώνη.

[Π]: Πιστεύετε ότι η αδικία είναι η μητέρα της βίας; Πως μπορούμε να κάνουμε την κοινωνία μας πιο δίκαιη;

Γ.Μ.: Η βία και η αδικία είναι κάτι που οι άνθρωποι τα αναλύουν και τα προσεγγίζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από την αρχαιότητα. Πιο πολύ επικεντρώνουν στην αναίτια και την άδικη βία. Βίαιη ήταν η επανάσταση του 1821, αλλά ήταν δίκαιη βία, για την απελευθέρωση της χώρας μας. Βίαιη ήταν και η αντίσταση κατά των Γερμανών στη διάρκεια της κατοχής. Όμως δεν αναφερόμαστε σε αυτό το είδος βίας. Σήμερα είναι στην επικαιρότητα για πολλούς λόγους η κρατική άδικη βία. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι στην αδικία πρέπει να αντιπαραθέτεις βία. Ευτυχώς ακόμη λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και σε πολλές περιπτώσεις μπορείς να βρεις το δίκιο σου. Δυστυχώς όχι πάντα… Σε όλες τις περιπτώσεις όμως εμείς προκρίνουμε τη δημοκρατική αντίδραση, ποτέ τη βία. Ναι, ζούμε σε μια άδικη κοινωνία και αυτό πρέπει να αλλάξει. Όμως η βία φέρνει βία και αυτό δεν είναι για το καλό της κοινωνίας.

[Π]: Είστε από τους πολιτικούς που αν και είστε επιτυχημένος, δε σταματήσατε ποτέ να είστε μάχιμος. Η θητεία που εκπνέει τι συμπεράσματα σας αφήνει;

Γ.Μ.: Νοιώθω την υποχρέωση να προσφέρω. Έτσι έμαθα από μικρός, έτσι είμαστε στην Αριστερά. Πιστεύω στην δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη.

Το δικό μου συμπέρασμα μέχρι στιγμής είναι ότι χρειάζεται πάντα να αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο. Τίποτα δεν σου παραχωρούν, όλα πρέπει να τα κατακτήσεις, να αγωνιστείς για αυτά. Χρειάζεται συλλογικότητα, σοβαρότητα, χρειάζεται να λες πάντα την αλήθεια ακόμα και αν δεν είναι ευχάριστη. Η σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο χτίζεται αργά-αργά, αλλά μπορεί να γκρεμιστεί σε μια στιγμή.


Καθημερινές Εξορμήσεις


Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι…

• Βουλευτής της Β3΄ Νότιου Τομέα Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Εκλέχτηκε τον Ιανουάριο του 2015, επανεκλέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, στην Β΄ Περιφέρεια Αθηνών και το 2019 στο Β3΄ Νότιο Τομέα Αθηνών.

– Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (Νοέμβριος 2016 – Αύγουστος 2018)

– Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Σεπτέμβριος 2015 – Νοέμβριος 2016)

– Αντιπρόεδρος της Βουλής (Ιανουάριος 2015 – Σεπτέμβριος 2015)

– Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

• Ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ και του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

 – Από σπουδαστής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

– Στα χρόνια της δικτατορίας (1967-1974) είχε αντιστασιακή δράση. Συμμετείχε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Ρήγας Φεραίος», δικάστηκε και εκτοπίσθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας και στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Από το 1974 στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, επί σειρά ετών υπεύθυνος για θέματα υγείας, για το χώρο των επιστημόνων κ.α.

• Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ. Ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές τεχνικών έργων. Εργάσθηκε σε μεγάλο γραφείο μελετών, σε κατασκευαστική εταιρεία, καθώς και με ιδιωτικό γραφείο.

• Με Ηπειρώτικη-Τζουμερκιώτικη καταγωγή, γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και έζησε, ως παιδί και έφηβος, στην Τρίπολη, στην Ζάκυνθο, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα.

• Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «20 χρόνια χρειάστηκαν. Το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού». Επίσης, άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί σε μια σειρά από έντυπα.