«Ζω για την πολιτική, όχι απ’ την πολιτική» – Στέφανος Ξεκαλάκης, Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Βουλή Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη Συνεντεύξεις

Υπήρξε πάντα ενεργός στα πολιτικά δρώμενα και η συμμετοχή του στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν έχει χαρακτήρα τυπικό ή διεκπεραιωτικό, γι’ αυτό και οι συμπολίτες του θα τον επιβραβεύσουν με την εμπιστοσύνη τους στις κάλπες που θα στηθούν στις 21 Μαΐου. Η υποψηφιότητα του Στέφανου Ξεκαλάκη στα Νότια δεν υπαγορεύτηκε από κανέναν άλλο λόγο, πλην του γεγονότος ότι είναι δημότης Ζωγράφου, ενός Δήμου από τους 13 που καλύπτει η εκλογική περιφέρεια του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχωρεί στον «Π» ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. τονίζει ότι είναι ΠΑΣΟΚ για την ιδέα και όχι για την καρέκλα και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις για την πολιτική σκακιέρα του σήμερα και του αύριο. Ο Στέφανος Ξεκαλάκης έχει ήδη ξεκινήσει την περιοδεία του με πρώτες στάσεις τη Γλυφάδα και τον Άλιμο και θα συνεχίσει σε κάθε γειτονιά εκφράζοντας τη δέσμευση ότι θα είναι παρών και την επόμενη ημέρα έχοντας στο πλευρό του συνοδοιπόρους και όχι απλώς ψηφοφόρους.

Συνέντευξη στον Παύλο Φιλιππόπουλο

[Π]: Τι σας ώθησε να έχετε πιο ενεργό συμμετοχή στην πολιτική σκηνή της χώρας;

ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Είχα πάντα ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, από διάφορες εκφάνσεις της πολιτικής, επειδή είμαι ενεργός πολίτης.

Ζω για την πολιτική και όχι απ’ την πολιτική.

Πιστεύω πως μόνο μέσω αυτής μπορούν να δοθούν λύσεις για τη ζωή μας.

Ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική από τα φοιτητικά μου χρόνια, μέσα από τις τάξεις της ΠΑΣΠ. Εκλέχθηκα επί πέντε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στη Διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. Διετέλεσα για δύο συνεχείς θητείες Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, θέση από την οποία αποχώρησα κατά συνείδηση. Υιοθέτησα έτσι έμπρακτα τη λογική των θητειών, σύμφωνα με την οποία, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, κλείνει ένας κύκλος δραστηριοποίησης σε ένα συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο, στηρίζοντας ταυτόχρονα την επιλογή της ανανέωσης και εναλλαγής των προσώπων στις θέσεις ευθύνης.

Στη συνέχεια εκλέχτηκα στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. και ανέλαβα Επιμελητής της Επιστημονικής Επιτροπής των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Είμαι αιρετό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 2013 και την περίοδο 2015-2019 διετέλεσα αιρετός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Σήμερα είμαι αιρετό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο, στρατεύομαι, μαζί με το Νίκο Ανδρουλάκη, τους συνυποψηφίους μου και τα μέλη του κόμματος, στη μάχη για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα.

[Π]: Πως σκέπτεστε τη συμμετοχή σας; Θα είναι μια τυπική ή μια ουσιαστική και δυναμική;

Ξ.Σ.: Το στίγμα της συμμετοχής μου και της υποψηφιότητάς μου, το δίνει η δράση μου μέχρι σήμερα. Οι πολίτες θα κρίνουν αν η παρουσία μου είναι δυναμική και ουσιαστική, αλλά σας διαβεβαιώ ότι η συμμετοχή μου δεν έχει χαρακτήρα τυπικό ή διεκπεραιωτικό.

Είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μου και φιλοδοξώ να αφήσω το θετικό μου αποτύπωμά στα πολιτικά δρώμενα, μέσα από παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

[Π]: Η πολιτική το τελευταίο διάστημα έχει βρωμίσει πάρα πολύ. Πως σκέφτεστε να γίνει μια εκ νέου και εκ βάθρων επανατοποθέτηση αυτής στον Ελληνικό Λαό και πως σκέφτεστε να βλέπετε με πιο καθαρό μάτι τα όσα σήμερα έχουν θολώσει;

Ξ.Σ.: Η πολιτική είναι το εργαλείο επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Οι πολιτικοί οφείλουν με τη δράση τους να υπηρετούν το Λαό και την Πατρίδα. Οποιαδήποτε άλλη τακτική θολώνει την πολιτική και τη δυνατότητά της να δρα υπέρ της κοινωνίας.

Είθισται οι πολίτες να δαιμονοποιούμε τους πολιτικούς, παραβλέποντας ότι οι ίδιοι τους στείλαμε στο κοινοβούλιο είτε με την ψήφο μας, είτε με την αποχή μας.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως όλα τα κόμματα δεν είναι ίδια, έτσι και όλοι στα κόμματα δεν είμαστε ίδιοι.

Το ερώτημα είναι, τελικά τι πολιτικούς θέλουμε;

Θέλουμε επαγγελματίες πολιτικούς ή επαγγελματίες που ασχολούνται με την πολιτική;

Θέλουμε η ενασχόληση με την πολιτική να αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα ή να αφορά σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να προσφέρει στην πατρίδα και στο κοινωνικό σύνολο;

Θέλουμε πολιτικούς με παραταξιακή συνείδηση ή πολιτικούς με εγωκεντρική ή τυχοδιωκτική προδιάθεση;

Θέλουμε η πολιτική να ασκείται με όρους οικονομικής ισχύος ή εξάρτησης και lifestyle ή να αφορά σε πολίτες με ιδεολογική ταυτότητα και ανθρωποκεντρικό όραμα;

Θέλουμε στη Βουλή αυτούς που έχουν ξεκάθαρες θέσεις ή χαμαιλέοντες που διαμορφώνουν άποψη ανάλογα με τους συνομιλητές τους;

Οι απαντήσεις θα κρίνουν το ποιοι θα βρίσκονται μετά τις 21 Μάη στη Βουλή για να μας αντιπροσωπεύουν.

[Π]: Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει αλλαγή του πολιτεύματος. Από κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουμε περάσει στην ενός ανδρός αρχή. Πως πιστεύετε να γίνει η διόρθωση;

Ξ.Σ.: Το μοντέλο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, όπως και το προηγούμενο του κ. Τσίπρα έχουν χρεοκοπήσει. Ήταν δυο μοντέλα που χαρακτηρίστηκαν από την εξωθεσμική τους λειτουργία και τις υπερεξουσίες που εκχώρησαν σε κολλητούς και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Απαιτείται απ-αλλαγή και υιοθέτηση ενός νέου παραδείγματος που θα βασίζεται στη συμβατότητα των προεκλογικών δεσμεύσεων με τα κυβερνητικά πεπραγμένα, στο σεβασμό στους θεσμούς και στη διάκριση των εξουσιών, στη διάθεση για προγραμματική συνεννόηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, επί πολιτικών που θα έχουν ως επίκεντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους, οι οποίες θα υλοποιούνται από πρόσωπα με ανθρωποκεντρικό όραμα, υψηλή αξιοπιστία και διαχειριστική επάρκεια.

[Π]: Το ΠΑΣΟΚ υπέστη τη μεγάλη καθίζηση με τη συνεργασία του με τη ΝΔ. Πιστεύετε τώρα ότι ορισμένοι παράγοντες θα οδηγήσουν πάλι στο ίδιο λάθος;

Ξ.Σ.: Το πλαίσιο της στρατηγικής μας και των μετεκλογικών συνεργασιών, το έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις που θα καθορίσουν τη στάση μας στη μετεκλογική «σκακιέρα».

Όλα αυτά όμως αφορούν στο αύριο, καθώς προηγείται η εκλογική διαδικασία.

Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο Ελληνικός Λαός μπορεί να αισθάνεται ήσυχος για ένα πράγμα. Θα σεβαστούμε και θα τιμήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία.

Αν οι πολίτες επιθυμούν την εφαρμογή του κοινωνικού μας προγράμματος, θα πρέπει να επιδοκιμάσουν το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη. Να μας δώσουν ποσοστό τέτοιο που θα μας επιτρέψει να θέσουμε τις κόκκινες γραμμές διακυβέρνησης, επ’ ωφελεία του Λαού και της Πατρίδας.

[Π]: Πως θα καταφέρετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού και πάλι, και να κάνετε και πάλι το ΠΑΣΟΚ κραταιό όπως παλιά;

Ξ.Σ.: Θα λειτουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ, όπως παλιά…

Μέσα από πλουραλισμό ιδεών, ικανότητα συνθέσεων, σεβασμό στις πλειοψηφίες και στις μειοψηφίες και κυρίως χωρίς εκπτώσεις σε αρχές και αξίες που αλλοιώνουν την ιδεολογική μας ταυτότητα και παραχαράσσουν την ιστορική διαδρομή της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και όσοι τον πλαισιώνουμε, είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε μέσα από την κοινωνία. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και έχουμε τις ίδιες αγωνίες με κάθε Έλληνα πολίτη. Γνωρίζουμε πως κάθε πολιτική που προκρίνουμε, εφόσον εφαρμοστεί, θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις στη ζωή μας, μ’ αυτές που θα έχει σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Κι αυτό αποτελεί εχέγγυο για ένα πιο ανθρώπινο και πιο αξιόπιστο πρόσωπο της πολιτικής. Αποτελεί απόδειξη ότι το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ επιστρέφει.

[Π]: Είναι αλήθεια ότι δεν χωράνε πολλές κινήσεις τώρα διότι μια τυχόν λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα για το κόμμα; Είστε έτοιμος να δώσετε τη μεγάλη μάχη για το νέο ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή;

Ξ.Σ.: Έχω δώσει αδιάλειπτα πολλές μικρές και μεγάλες μάχες για το ΠΑΣΟΚ.

Τις έδινα χθες, τις δίνω σήμερα κι θα συνεχίσω να τις δίνω και μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως ρόλου.

Γιατί είμαι ΠΑΣΟΚ για την ιδέα κι όχι για την καρέκλα.

[Π]: Πως θα αντιμετωπίσετε μαζί με τους συναγωνιστές σας, το μεγάλο πόλεμο που θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ;

Ξ.Σ.: Ενοχλούνται γιατί θέλουμε να ανατρέψουμε το μικρό και επιζήμιο για τη Χώρα δικομματισμό της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή δεν είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε προτροπή που δεν προέρχεται από το Λαό, αλλά από εξωθεσμικά και επιχειρηματικά κέντρα.

Ο πόλεμος δε μας φοβίζει. Έχουμε δεχθεί ανηλεή πόλεμο τα τελευταία χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν εξοντώθηκε. Είναι εδώ και μεγαλώνει.

[Π]: Ο Νότιος Τομέας είναι μια δύσκολη εκλογική περιφέρεια. Σας φοβίζει κάτι;

Ξ.Σ.: Είναι γεγονός πως τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της εκλογικής μας περιφέρειας περιλαμβάνουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαφοροποιήσεις.

Θα μπορούσα να πω πως, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, με εξαίρεση την απουσία βιομηχανίας και αγροτικής παραγωγής, είναι μια μικρή Ελλάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η δουλειά ενός βουλευτή, αν θέλει να είναι αποτελεσματικός για τους πολίτες που εκπροσωπεί, απαιτεί τη διασύνδεσή του με ανθρώπους από κάθε Δήμο που θα του μεταφέρουν τα προβλήματα και θα τον γειώνουν με τις τοπικές κοινωνίες.

Γι’ αυτό κι εγώ, σ’ αυτή μου την προσπάθεια, δεν αναζητώ απλά ψηφοφόρους, ψάχνω συνοδοιπόρους.

Συνοδοιπόρους που θα συνδράμουν στην προσπάθειά μου να είμαι ουσιαστικός για τους πολίτες.

[Π]: Προλαβαίνετε να γνωρίσετε κάθε Δήμο και κάθε γειτονιά; Να καταγράψετε τις ανάγκες των συμπολιτών σας;

Ξ.Σ.: Είναι αδύνατο σε μια τόσο μικρή προεκλογική περίοδο να διαμορφώσεις πλήρη εικόνα επί των θεμάτων-αναγκών που υπάρχουν σε κάθε Δήμο. Έχω επιλέξει να πραγματοποιήσω 13 ομιλίες-ανοιχτές συζητήσεις, μια σε κάθε Δήμο, προκείμενου να διαμορφώσω μια πρώτη άποψη. Σε κάθε Δήμο που πηγαίνω, προηγείται η ενημέρωσή μου από τις δημοτικές αρχές και τοπικούς φορείς επί των προβλημάτων και αιτημάτων τους.

Όμως η δράση μου δεν έχει ημερομηνία λήξης την 21η Μάϊου.

Ήρθα για να μείνω, άρα θα έχω όλο το χρόνο για να γυρίσω κάθε Δήμο, κάθε γειτονιά, να συναναστραφώ τους συμπολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας και να σταθώ δίπλα τους επιδιώκοντας την επίλυση των προβλημάτων τους, από τα οποία αρκετά είναι και δικά μου προβλήματα. Άλλωστε η υποψηφιότητά μου στα νότια δεν υπαγορεύτηκε από κανέναν άλλο λόγο πλην του γεγονότος ότι είμαι δημότης Ζωγράφου. Και ο Δήμος μου υπάγεται στις εθνικές εκλογές, στην εκλογική περιφέρεια της Νότιας Αθήνας.

[Π]: Με ποια λέξη θα περιγράφατε κάθε Δήμο της εκλογικής σας περιφέρειας;

Ξ.Σ.: Δήμος Ζωγράφου: Το σπίτι μου. Επιλογή ζωής.

Δήμος Καισαριανής: Εθνική Αντίσταση. Σκοπευτήριο, Ιστορικός τόπος θυσίας.

Δήμος Βύρωνα: Τα καλοκαίρια μας, στη σκιά των βράχων.

Δήμος Ηλιούπολης: Η πόλη του Θεού Ήλιου, με τις περισσότερες πλατείες.

Δήμος Δάφνης-Υμηττού: ΠΥΡ.ΚΑΛ. Βιώσιμη ανάπλαση με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Δήμος Αγίου Δημητρίου: Ασύρματος. Η πρωτεύουσα των Κρητικών της Νότιας Αθήνας.

Δήμος Νέας Σμύρνης: Η Σμύρνη μάνα καίγεται!!!

Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Φλοίσβος, Τροκαντερό, Θωρηκτό Αβέρωφ.

Δήμος Αλίμου: Θουκυδίδης. Θεσμοφόρια.

Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού: G–Όσο ζω δεν ξεχνώ!!!

Δήμος Γλυφάδας: Ανέμελες νεανικές καλοκαιρινές αναμνήσεις της μέρας και της νύχτας.

Δήμος Καλλιθέας: Ιππόδρομος/Πάρκο Σταύρος Νιάρχος-Casestudy. Ανάπλαση παραλιακού μετώπου (Αφορά κι άλλους όμορους Δήμους)-Παράδειγμα προς αποφυγή.

Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου: Καρναβάλι Μοσχάτου για πάντα – Φονέας των γιγάντων.

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης είναι Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. με MSc στη Διακυβέρνηση & Δημόσιες Πολιτικές. Διετέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 15 Απριλίου 2023]

2 σκέψεις στο “«Ζω για την πολιτική, όχι απ’ την πολιτική» – Στέφανος Ξεκαλάκης, Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών

Τα σχόλια είναι κλειστά.