Τι ζητά στη Γλυφάδα ο …Σιμόν Μπολίβαρ;

Γλυφάδα

Του Γιώργου Λαουτάρη

Είναι περίπου 40 χρόνια το διάστημα κατά το οποίο μια αναπάντεχη προτομή στέκει σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Γλυφάδας. Λίγοι έχουν προσέξει και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν την ιστορία γύρω από την αγέρωχη μορφή του “libertador”, του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολίβαρ που ατενίζει τη θάλασσα του Σαρωνικού στο μικρό πάρκο απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, μεταξύ της οδού Διαδόχου Παύλου και της παραλιακής λεωφόρου.

Πρόκειται για μια χάλκινη προτομή που τοποθετήθηκε εκεί στις 17 Δεκεμβρίου 1978 από τον Σύλλογο των Απανταχού Ελληνοβενεζολάνων. Έκτοτε, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, που είναι η επέτειος από τον θάνατο του Σιμόν Μπολίβαρ, τα μέλη του Συλλόγου καθώς και εκπρόσωποι της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα πραγματοποιούν μια μικρή τελετή στη μνήμη ενός θρυλικού στρατηγού που άλλαξε τη μοίρα των λαών μιας ολόκληρης ηπείρου. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και κάθε 5 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που εορτάζεται στη Βενεζουέλα η ημέρα ανεξαρτησίας της από την Ισπανία. Η προτομή κατασκευάστηκε στη Βενεζουέλα και δωρίστηκε στους Έλληνες που συνδέονται με τη χώρα.

Όπως είπε στον “Παλμό” ο ιδρυτής της Ένωσης των Απανταχού Ελληνοβενεζολάνων, Κωνσταντίνος Ανδρουτσόπουλος, η επιλογή της Γλυφάδας ως τόπου ανέγερσης του μνημείου αυτού για τη μεγαλύτερη ιστορική προσωπικότητα της Λατινικής Αμερικής, έγινε χάρη στον τότε Δήμαρχο, Σάββα Λαζαρίδη. Ο πρώην δήμαρχος Γλυφάδας είχε εργαστεί στη Βενεζουέλα σε έργα οδοποιίας, γνώριζε καλά τη χώρα και τους ανθρώπους της και είδε ζεστά και θετικά το αίτημα του Συλλόγου, κατά τη δεύτερη θητεία του τη Μεταπολίτευση (1975-1982).

Η αποκάλυψη της προτομής το 1978 έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια, τονίζει ο κ. Ανδρουτσόπουλος. Έκτοτε, ο Σύλλογος προέβη σε αρκετές διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, θεωρώντας ότι αυτό το κομμάτι γης τους ενώνει νοερά με τη δεύτερη πατρίδα τους, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και αντιστάθηκε σθεναρά όταν ο επόμενος Δήμαρχος Γλυφάδας, Θεόδωρος Σπονδυλίδης που τότε ανέλαβε τα ηνία της πόλης για πρώτη φορά (1983-86) θέλησε να το μετακινήσει.

Ο Σιμόν Μπολίβαρ γεννήθηκε στο Καράκας το 1783 και πέθανε στην Κολομβία το 1830. Συμμετείχε από την αρχή στον πόλεμο Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας και το 1813 έλαβε τον τίτλο του Ελευθερωτή (Libertador). Απελευθέρωσε τη Βενεζουέλα (1818), τη Νέα Γρανάδα (1819), και το Βασίλειο του Κίτο (1822), χώρες με τις οποίες συγκρότησε τη Μεγάλη Κολομβία (1822-1830). Ολοκλήρωσε την απελευθέρωση των Άνδεων και κατάφερε κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, να δώσει το όνομά του σε μια χώρα, το Άνω Περού που έγινε Βολιβία. Άφησε την ηγεσία της Μεγάλης Κολομβίας όταν ναυάγησε η ιδέα του να συγκροτηθεί μια συνομοσπονδία των ισπανοαμερικανικών κρατών.

Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστός με το αλληγορικό εκτενές ποίημα του υπερρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου “Μπολιβάρ, ένα ελληνικό ποίημα” που εκδόθηκε το 1944. Το ποίημα καταλήγει με τους χαρακτηριστικούς στίχους:

στρατηγέ
τι ζητούσες στη Λάρισα
συ
ένας
Υδραίος;

[Δημοσιεύτηκε στον Παλμό της Γλυφάδας, 26 Νοεμβρίου 2016]