Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Γλυφαδιώτισσα παιδίατρος τιμάται στην Κίνα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Στην Γλυφαδιώτισσα παιδίατρο, Δρ. Έλενα Μαλτέζου, μετά από πρόσκληση από το Jiantong University, Xian, Κίνα, απενεμήθη ο τίτλος του Επισκέπτη Καθηγητή στο Νοσοκομείο Xian Daxing Hospital, Xian και στο Fourth Hospital of Yulin, Yulin, Κίνα.
Η κ. Μαλτέζου το γένος Καμπουράκη αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Γλυφάδας. Είναι εγγονή των Ιωάννη & Γεωργίας Καμπουράκη (παλιά Γλυφαδιώτικη οικογένεια, έμεναν στην Αγίου Γεωργίου πίσω από το Άννα-Ντορ και είχαν το σημερινό αρτοποιείο που είναι εκεί). Οι γονείς της είναι η Σταυρούλα Καμπουράκη-Μαλτέζου και ο Κωνσταντίνος Μαλτέζος. Ζει μόνιμα στη Γλυφάδα όπου και διατηρεί και το ιατρείο της. Η ίδια εμπνεύστηκε και είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνοκινεζικού Ινστιτούτου Παιδιατρικής που ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό την κλινική και ερευνητική συνεργασία.
Για την τιμητική διάκριση που είχε, για την εμπειρία της από την Κίνα, για το Ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο Παιδιατρικής και για πολλά ακόμη μίλησε η Δρ. Έλενα Μαλτέζου στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στον «Παλμό».

[Π]: Σας απενεμήθη ο τίτλος του Επισκέπτη Καθηγητή στο Νοσοκομείο Xian Daxing Hospital, Xian και στο Fourth Hospital of Yulin, Yulin στην Κίνα. Μιλήστε μας για αυτή τη διάκριση ως «Επισκέπτης Καθηγητής»;
Ε.Μ.: Η διάκριση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα όχι μόνο επειδή είναι μια αναγνώριση της πολυετούς εμπειρίας και προσφοράς μου στην παιδιατρική και τις παιδιατρικές λοιμώξεις στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ελλάδα, αλλά και γιατί έρχεται από μια δυναμικά ανερχόμενη επιστημονική χώρα. Όπως γνωρίζετε, η Κίνα έχει πολύ καλό επίπεδο στην κλινική ιατρική και την έρευνα, με πρόσφατα παραδείγματα την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής για τη θεραπεία της ελονοσίας. Σημειώνω ότι η Κίνα, όπως και η Ελλάδα, έχει παράδοση χιλιάδων ετών στην Ιατρική. Ο δύο αυτές χώρες έχουν θέσει τις βάσεις της Ιατρικής όπως ασκείται σήμερα, και συγκεκριμένα με την παραδοσιακή Ιατρική η Κίνα και τη Δυτική – Σύγχρονη Ιατρική του Ιπποκράτη η Ελλάδα.

[Π]: Πόσο συχνά επισκέπτεστε την Κίνα και από πότε ξεκίνησε η πρώτη σας επαφή και πώς;
Ε.Μ.: Η πρώτη επαφή έγινε πριν από ένα χρόνο όταν συμμετείχα σε ένα διεθνούς ακτινοβολίας παιδιατρικό συνέδριο, το Consensus on Pediatrics το οποίο έγινε στην πόλη Xian. Σήμερα που μιλάμε, έχει αρχίσει μία επιστημονική συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Xian και συγκεκριμένα με το Xian Daxing Hospital στην Xian και το Fourth Hospital of Yulin στο Yulin με δυνατότητες ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης πάνω στις παιδιατρικές λοιμώξεις. Πέρα από την συνεχή επικοινωνία μας, ταξιδεύω περίπου 2 φορές το χρόνο στην Κίνα.

[Π]: Τι ανάγκες υπάρχουν στα εκεί παιδιατρικά νοσοκομεία;
Ε.Μ.: Υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στο θέμα των υποειδικοτήτων και συγκεκριμένα στην παιδιατρική λοιμωξιολογία. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της επιλογής μου καθώς έχω αποκομίσει σφαιρική γνώση μετά από την μετεκπαίδευσή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

[Π]: Θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει ομοιότητες και διαφορές με τα νοσοκομεία της Ελλάδας;
Ε.Μ.: Τον τελευταίο χρόνο είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τρία νοσοκομεία στην Xian και το Yulin και να συνεργαστώ με το επιστημονικό προσωπικό. Τα νοσοκομεία αυτά ήταν σύγχρονα, παρέχοντας όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση και των πιο δύσκολων παιδιατρικών περιστατικών. Ως προς τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν, υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το φάσμα των περιστατικών που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, αλλά και διαφορές, που οφείλονται σε νοσήματα τα οποία είναι πιο συχνά στην Κίνα ή και σε νοσήματα τα οποία δεν υπάρχουν ή σπανίζουν στη χώρα μας, λόγω διαφορετικής επιδημιολογίας.

[Π]: Υπάρχει κάτι στο οποίο υπερτερεί η Κίνα και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας;
Ε.Μ.: Πιστεύω ότι η Κίνα, λόγω ακριβώς του μεγάλου πληθυσμού της (περίπου 1,3 δις), προσφέρει μοναδικές δυνατότητες συνεργασίας στις παιδιατρικές λοιμώξεις, αφού οι λοιμώξεις που εμφανίζονται εκεί και νοσηλεύονται είναι κατά πολύ περισσότερες από ότι σε μία χώρα με πληθυσμό 11 εκ. όπως η Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην πόλη Xian μένουν 8 εκ άτομα, το οποίο μας δείχνει και τις κλινικές και ερευνητικές προοπτικές της συνεργασίας αυτής.

[Π]: Είστε ιδρυτικό μέλος του Ελληνοκινεζικού Ινστιτούτου Παιδιατρικής. Πείτε μας λεπτομέρειες για το Ινστιτούτο.
Ε.Μ.: Το Ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο Παιδιατρικής είναι ο φορέας ο οποίος μέσω αυτού θα παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, κλινικής εμπειρίας, αντιμετώπισης περιστατικών αλλά και συνεργασίας στον τομέα της έρευνας στην παιδιατρική. Στην παρούσα φάση εστιάζουμε στις παιδιατρικές λοιμώξεις, οι οποίες, όπως ξέρουμε, αφορούν το μεγαλύτερο κομμάτι της Παιδιατρικής.

[Π]: Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;
Ε.Μ.: Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια παρέχει το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της Ιατρικής, την προαγωγή της Υγείας αλλά και την προώθηση επιστημονικών συνεργασιών μέσα από το πρίσμα μίας άλλης φιλοσοφίας ίασης. Στο πλαίσιο αυτό, είμαι πολύ αισιόδοξη για την πορεία της συνεργασίας μου με το Πανεπιστήμιο της Xian και τις παιδιατρικές κλινικές των δύο νοσοκομείων, με στόχο την βελτίωση της Υγείας των παιδιών τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα. Αυτή η γνώση θα ήταν στείρα αν δεν την προσέφερα στο τόπο από όπου κατάγομαι και μεγάλωσα, τελείωσα το 1ο Λύκειο Γλυφάδας και ζω με την οικογένειά μου, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζουν οι συμπολίτες μου.

 

Η Δρ. Έλενα Μαλτέζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γλυφάδα. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Γλυφάδας. Έλαβε το Πτυχίο Ιατρικής το 1991 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1994-1997 μετεκπαιδεύτηκε στο University of Texas στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2000 πήρε τον Τίτλο του Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά από εκπόνηση διατριβής σε συνεργασία με το University of Texas. Το 2001 πήρε τον τίτλο της Παιδιατρικής ειδικότητας μετά από την εκπαίδευση της στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2001 της απενεμήθη το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων. Το διάστημα 2001-2003 μετεκπαιδεύτηκε στις λοιμώξεις στο Universite de la Mediterannee στη Μασσαλία, Γαλλία και έλαβε τον τίτλο της Λοιμωξιολογίας. Από το 2003 υπηρετεί τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το 2008-2009 εκπαιδεύτηκε εκ νέου στις τροπικές λοιμώξεις στο Νοσοκομείο Nord στη Μασσαλία, Γαλλία. Τον Οκτώβριο του 2016 τιμήθηκε με τον Ακαδημαϊκό Τίτλο του Επισκέπτη Καθηγητή στο Xi’an Daxing Hospital, Xi’an και στο Fourth Hospital of Yulin, Yulin στην Κίνα.

Η Δρ. Μαλτέζου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παιδιατρικές λοιμώξεις με έμφαση στις αναπνευστικές λοιμώξεις, τη γρίπη και τους εμβολιασμούς. Έχει περισσότερες από 140 δημοσιεύσεις σε διεθνούς φήμης ξένα ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει βιβλίο για τα λοιμώδη και τροπικά νοσήματα στην αγγλική γλώσσα.

[Δημοσιεύτηκε στον Παλμό της Γλυφάδας, 10 Δεκεμβρίου 2016]

Scroll to Top