Το Αυτοδιοικητικό Φόρουμ Ηλιούπολης ξεκίνησε τις εργασίες του

Ηλιούπολη

Ο Θανάσης Βαμβίνης έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη της πόλης

Η πρώτη συνάντηση του Αυτοδιοικητικού Φόρουμ Ηλιούπολης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης, πρωτοβουλία την οποία έχει ξεκινήσει ο Ηλιουπολίτης Θανάσης Βαμβίνης. Στη συνάντηση έδωσε το παρόν ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης και 175 Ηλιουπολίτες και Ηλιουπολίτισσες, ενώ το συντονισμό της συζήτησης που ακολούθησε τον έκανε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Υποφάντης.

Στην ομιλία του ο κ. Βαμβίνης σημείωσε τους λόγους για τους οποίους ξεκινά αυτή η νέα αυτοδιοικητική προσπάθεια και ανέλυσε τέσσερις λέξεις οι οποίες όπως τόνισε «…είναι σημαντικές για την κοινωνική ιδιοπροσωπεία της Ηλιούπολης».

Συγκεκριμένα ανέλυσε τις λέξεις: Ταυτότητα, Αποτελεσματικότητα, Συμμετοχή-Συνδιαμόρφωση.

Για την Ταυτότητα είπε: «Είναι η προϋπόθεσης μιας πόλης να έχει κοινωνική συνόχη, κοινούς στόχους, κοινή προοπτική, μέσα από τις διαφορετικές ψηφίδες, που είναι οι διαφορετικοί στόχοι κι επιδιώξεις του κάθε πολίτη».

Για την Αποτελεσματικότητα στη Διοίκηση ανέφερε: «Η γνώση για να είναι κάποιος αποτελεσματικός, μπορεί κανείς να την κατακτήσει. Αρκεί να έχει μέσα του τις συγκροτητικές αρχές και τους ανοιχτούς ορίζοντες ώστε να μαθητεύσει δίπλα σε εμπειρότερους, να ακούσει, να καταγράψει, να αναλύσει, και να δημιουργήσει τελικά το δικό του πλαίσιο λήψης αποφάσεων, το οποίο θα τον βοηθήσει να είναι αποτελεσματικός».

Για τη Συμμετοχή – Συνδιαμόρφωση σημείωσε: «Οι λέξεις αυτές περιέχουν την συμπερίληψη και αντικρούουν φαινόμενα κοινωνικού και πολιτικού ρατσισμού, που ορισμένες μονάδες στην πόλη προσπαθούν να προωθήσουν στο δημόσιο λόγο και διάλογο. Πράξεις και ρητορικές διχαστικές, κοινωνικά και πολιτικά ρατσιστικές δε χωρούν σε μια κοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες, σε μια κοινωνία σύγχρονη και συμπεριληπτική. Η Συμμετοχή και η Συνδιαμόρφωση προϋποθέτουν το κίνητρο και τη διάθεση για ενεργοποίηση. Την όρεξη για προσφορά. Την επιθυμία από θεατής να γίνεις συμμέτοχος και πρωταγωνιστής. Να γίνει συνδιαμορφωτής του πλαισίου που κινείσαι. Την πρωτοβουλία να θέτεις προβληματισμούς, να αναδεικνύεις προβλήματα, να προτείνεις λύσεις, να γίνεσαι μέρος των λύσεων και όχι μέρος των προβλημάτων. Το κίνητρο για ενεργή συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας, έρχεται κατά κύριο λόγο από τα βιώματα και τις συγκροτητικές αρχές της καθεμιάς και του καθενός.»

Μετά την ομιλία ακολούθησε ελεύθερος διάλογος, ενώ εφτά συμμετέχοντες πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν επί θεμάτων καθημερινότητας της Ηλιούπολης.

Ο κ. Βαμβίνης σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η επόμενη συνάντηση του Αυτοδιοικητικού Φόρουμ Ηλιούπολης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Μαρτίου 2023]