ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ εξασφαλίζει στέγη στην Ε.Ν.Ο. Αιγυπτιωτών με πρωτοβουλία του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και με τις ευλογίες του Πατριάρχης Αλεξανδρείας…

Ελληνικό Αργυρούπολη

Ημερομηνία σταθμός για την μακραίωνη διαδρομή και ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών είναι η 7η Μαρτίου, καθώς δόθηκε οριστική λύση με την υπογραφή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μνημονίου συνεργασίας και παραχώρησης μόνιμης παραλιακής έκτασης για τις αθλητικές δραστηριότητες του ΕΝΟΑ. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης καλωσορίζει στη φιλόξενη και καρποφόρα γη του Ελληνικού τον Όμιλο Αιγυπτιωτών και η συνεργασία αυτή που ξεκινά, ανοίγει νέους ορίζοντες για τον αθλητισμό της πόλης και ειδικά για τα ναυτικά αθλήματα. Για τη δυνατότητα που έδωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, προσωπικά, στους Αιγυπτιώτες που δίνουν μάχη επιβίωσης, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ του απένειμε τον Αστέρα Μεγαλοσταύρου τάγματος του Αγίου Μάρκου, που είναι η μέγιστη τιμή διάκρισης του Πατριαρχείου. «Άξιος» αναφώνησε τρεις φορές και στο τέλος το είπε και στα Αραβικά… «Mabruk» για την ευλογημένη κίνησή του.


Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, του Δήμου και του ΕΝΟΑ εξασφαλίζει στέγη στους Αιγυπτιώτες

  • Απονομή Μέγιστης Τιμής του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’ στο Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο

Επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής πραγματοποίησε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, αντιπροσωπεία του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ μαζί με εκπροσώπους του Ελληνισμού, των σωματείων και των φορέων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε μνημόνιο με τον Πατριάρχη, μεταξύ του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και του Ομίλου Αιγυπτιωτών. Η κίνηση αυτή, έφερε πιο κοντά τον προσφυγικό Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης με ένα από τα πιο ωραία κομμάτια του Ελληνισμού, αυτό της Αιγύπτου. «Ευχαριστώ ολόψυχα το ΔΣ του ΕΝΟΑ και προσωπικά τον πρόεδρο του Ρότζερ Γκατ για την άψογη φιλοξενία», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Ο Όμιλος Αιγυπτιωτών που έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές και Ολυμπιονίκες θα στεγάζεται πλέον σε εγκαταστάσεις που θα του παραχωρήσει ο Δήμος, με την ευλογία του Πατριάρχη. Η συνεργασία αυτή που ξεκινά, ανοίγει νέους ορίζοντες για τον αθλητισμό της πόλης μας και ειδικά για τα ναυτικά αθλήματα.

Για τη δυνατότητα που έδωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, προσωπικά, στους Αιγυπτιώτες που δίνουν μάχη επιβίωσης, η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα του απένειμε τον Αστέρα Μεγαλοσταύρου τάγματος του Αγίου Μάρκου, που είναι η μέγιστη τιμή διάκρισης του Πατριαρχείου. «Το γεγονός αυτό είναι μια κορυφαία στιγμή στην ζωή μου», δήλωσε συγκινημένος ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Νωρίτερα ξεναγηθήκανε στις εγκαταστάσεις της κοινότητας των Ελλήνων, στα λίγα παιδιά που έχουν απομείνει ως μαθητές, στα κτίρια που έφτιαξαν οι μεγάλες ευεργέτες Τοσίτσας, Μπενάκης και Αβέρωφ, ενώ έγιναν δεκτοί στο Προξενείο από τον Έλληνα Πρόξενο όπου είχανε μακρά συζήτηση.

Συγκινητική η στιγμή που επισκέφθηκαν το γηροκομείο με τους ελάχιστους Αλεξανδρινούς γέροντες που πλέον προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτό.

Μεταξύ άλλων την αντιπροσωπεία του Δήμου υποδέχτηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Χρήστος Καποδίστριας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Αντρέας Βαφειάδης, η Πρόεδρος του ΕΝΟΑ Αλεξάνδρειας Λιλίκα Θλιβίτου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Κώστας Μιχαηλίδης.

«Ένας Ελληνισμός που συρρικνώθηκε επικίνδυνα και που συρρικνώνεται συνεχώς και έχουμε ιερό καθήκον να τους σταθούμε! Είμαστε υπερήφανοι που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι, το οποίο συνεχίζεται και στους υπόλοιπους συλλόγους και φορείς του Καΐρου. Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μας σημάδεψε ενώ η πόλη συνολικά μας μάγεψε με το Ελληνικό αποτύπωμα της 2.000 χρόνια τώρα!», ανέφερε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος σε δηλώσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος δέχτηκε πολλές τιμητικές πλακέτες και επαίνους, από όλους τους εκπροσώπους όλων των συλλόγων με τους οποίους είχαν συναντήσεις.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Είναι πολύ συγκινητική, μετά το «ΑΞΙΟΣ» του Πατριάρχη, η αγάπη και η ζεστασιά που μας έδειξαν όλοι οι σύλλογοι και τους ευχαριστώ θερμά για τους επαίνους που έλαβα εξ ονόματος όλων των συμπολιτών μου, στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη».

Το βράδυ της δεύτερης ημέρας, δεξιώθηκε το Δήμαρχο και το σύνολο της αντιπροσωπείας του Δήμου, το Κέντρο Ελλήνων του Καΐρου, όπου τους τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες καθώς και ο Ναυτικός Όμιλος Ελλήνων του Καΐρου δίπλα στο Νείλο με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η τριήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο Κάϊρο. Είχαν την συγκλονιστική εμπειρία να επισκεφθούν τη Ροτόντα της Ανατολής, την Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου όπου έζησε και μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος ενώ και η Παναγία  βρέθηκε στον ίδιο χώρο τα πρώτα δύο χρόνια του Χριστού και δίπλα βρίσκεται και το Ελληνικό Νεκροταφείο.

Ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτή την επίσκεψη τονίζοντας ότι «χάρη στο Μέγα Ευεργέτη κ. Θανάση Μαρτίνο ουσιαστικά ο Ναός βγήκε μέσα από τα νερά και τη λάσπη και απέκτησε ξανά την αίγλη και τη ζωντάνια που του αξίζει στην ιστορία του και τη μακρόχρονη προσφορά του.

Κλείνοντας, το οδοιπορικό στην Αίγυπτο και σε συνέχεια των επαφών που είχαν με τον εκεί Ελληνισμό, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Ελλαδικός χώρος. Η Ελλάδα είναι η Αλεξάνδρεια, η Κωνσταντινούπολη, η Κύπρος, η Οδησσός, η Κάτω Ιταλία… η Ελλάδα είναι παντού όπου έζησαν και ζουν Έλληνες. Είναι ιερό χρέος μας να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να σβήσει, πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και της παρακαταθήκης τους, και όχι «νάνοι». Είμαι πολύ περήφανος που ως Δήμαρχος πρόσφερα τη δυνατότητα στον ΕΝΟΑ να συνεχίσει τη μακρόχρονη παρουσία του μέσα από τη φιλόξενη και καρποφόρα γη του Ελληνικού».

Η επίσκεψη αναμένεται να έχει και συνέχεια στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης όπου θα διοργανωθεί μεγάλη εκδήλωση παρουσία και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας προκειμένου να ανταποδώσουν τη φιλοξενία και τις τιμές που δέχτηκαν.

Την αποστολή του Δήμου αποτέλεσαν η Αντιδήμαρχος Ζωοφιλίας και Ισότητας των Φύλων Ειρήνη Στελλάκη, ο Αντιδήμαρχος Συντήρησης Πόλης Λάζαρος Τογρίδης, ο Αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Ελίνα Αλεξίου (Οικολογίας και Κλιματικής Αλλαγής), Φώτης Ιασωνίδης (Πολιτισμού), Θανάσης Καλύβας (Δημοτικής Αστυνομίας), Γιώργος Σαραφίδης (Τεχνικής Υπηρεσίας), η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αλεξάνδρα Αφεντάκη, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Θωμάς Κατσαγώνης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 11 Μαρτίου 2023]