ΣΕΓΑΣ και αθλητές αντιδρούν στην απομάκρυνσή τους από τον Άγιο Κοσμά: «ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ»

Αθλητικά Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη

Αντίθετοι στην απομάκρυνσή τους από τους ξενώνες του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά δήλωσαν πως είναι τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ κατά την δυναμική επίσκεψη – παρέμβαση που έκαναν στα γραφεία της Διοίκησης του Αθλητικού Κέντρου στις 31 Ιανουαρίου. Τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν στους αθλητές για να εγκαταλείψουν τους ξενώνες σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας δυνάμωσαν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις προσπαθώντας να βρουν το δίκιο τους, χωρίς να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα. Από την άλλη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής ότι «τα διαμερίσματα θα φιλοξενήσουν τους 94 διαμένοντες αθλητές στον Άγιο Κοσμά, έως ότου κατασκευαστούν οι νέοι ξενώνες στο Ελληνικό και ανακατασκευαστούν οι υπάρχοντες στο ΟΑΚΑ».

Αντιδρά η Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ για την κατάσταση στον Άγιο Κοσμά

Συνήλθε στις 30 Ιανουαρίου έκτακτο ΔΣ ΣΕΓΑΣ, μετά από αίτημα του Μέλους κ. Παναγιώτη Μελαχρινού, που αποδέχθηκε αμέσως η Πρόεδρος, Σοφία Σακοράφα, με αφορμή την προφορική ενημέρωση που έλαβε χώρα στις 25/01/2023 και ώρα 12:00 στα γραφεία της Ελληνικό Α.Ε. περί απομάκρυνσης των Αθλητών Στίβου που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά.

Σε αυτή ανακοινώθηκε στον εκπρόσωπο του ΣΕΓΑΣ ότι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τους ξενώνες εντός μιας εβδομάδας!

Μάλιστα κατά την διάρκεια του έκτακτου Δ.Σ. τους απεστάλη e mail όπου τους καλούσε την επομένη (31 Ιανουαρίου) από τις 9-12 να υπογράψουν σύμβαση χρησιδανείου «σε εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και LAMDA DEVELOPMENT»(???) και να παραλάβουν τα κλειδιά του διαμερίσματος (!!!).

«Επειδή ουδεμία προηγούμενη ενημέρωση είχαμε και έχουμε για αποφάσεις που παίρνονται ερήμην της Ομοσπονδίας και των Αθλητών.

Επειδή οι επανειλημμένες απαντήσεις του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Αυγενάκη σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, μνημόνευαν τις προβλέψεις του ν. 4422/2016, ΦΕΚ Α 181/27.09.2016 ως δεσμευτικές:

«Οι υφιστάμενες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, με όλες τις δραστηριότητες, λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους, παραμένουν σε λειτουργία έως την, υλοποιούμενη κατά στάδιο, αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής»

«Ο θεματικός πόλος αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει και τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά, που θα εξυπηρετούν επιπλέον τόσο τους κατοίκους όμορων περιοχών, όσο και τους επισκέπτες του Πάρκου από το ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι παραπάνω αθλητικές εγκαταστάσεις συνοδεύονται από τις απαραίτητες υποδομές γραφείων, χώρων υγιεινής και αποδυτηρίων, καθώς και από αντίστοιχους χώρους αναψυχής, σημεία πληροφοριών, υπαίθρια καθιστικά και χώρους άσκησης, χώρους θέασης και ανοιχτούς χώρους πρασίνου με παιδικές χαρές.»

Σύσσωμο το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε ομόφωνα:

• Αντιτάσσεται και αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε μετακίνηση Αθλητών ή και εγκαταστάσεων παρά μόνον όπως προβλέπεται στο Νόμο.

• Αύριο το πρωί και ώρα 10:00 η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και Μέλη του Δ.Σ. θα βρίσκονται στα γραφεία της Διοίκησης του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά για να κάνουν σαφές με την παρουσία τους ότι αρνούνται να συναινέσουν και θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την οποιαδήποτε μετακίνηση Αθλητών.

• Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει σε ποιες αναγκαίες νομικές ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας και των αθλητών της.

Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, όταν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και ενόψει διεθνών Αγώνων, προκαλούν αυτή την αναστάτωση στους Πρωταθλητές μας, απρογραμμάτιστα και εκβιαστικά χωρίς να υπολογίζουν τις καταστροφικές συνέπειες».


Το ιστορικό για την ενημέρωση μετεγκατάστασης αθλητών από τη Διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά

Για την μετεγκατάσταση των αθλητών και αθλητριών που διαμένουν στο συγκρότημα των ξενώνων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά η Διοίκηση ενημέρωσε για τα παρακάτω :

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αθλητισμού παραχωρούσε στις αθλητικές ομοσπονδίες και τα σωματεία, κατόπιν αιτήματός τους, δωμάτια στο συγκρότημα των ξενώνων για την διαμονή επίλεκτων αθλητών και αθλητριών με ετήσια χρονική διάρκεια και συγκεκριμένα ανά αθλητική περίοδο (π.χ. Σεπτέμβριος 2020 με Αύγουστο 2021).

Την 31η .10.2016 το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά συνήψε ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης χώρων και εγκαταστάσεων με την Ελληνικό ΑΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το οποίο η εταιρεία Ελληνικό ΑΕ παραχώρησε στο ΝΠΔΔ τους χώρους και τις εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά που είχαν περιέλθει στην δική της χρήση/ διοίκηση/ διαχείριση προκειμένου το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά να συνεχίσει να τους παραχωρεί έως την πλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων (ii) έως (iv) του άρθρου 2 Ν. 4422/16, η οποία ήδη έλαβε χώρα την 22η .6.2021.

Από τις 22/06/22 όλες οι εγκαταστάσεις που διαχειρίζονταν το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά πέρασαν κατά πλήρη κυριότητα ή κατά το δικαίωμα επιφανείας (δικαίωμα ανέγερσης κτηρίων επί δημόσιων κτημάτων) στην εταιρεία Ελληνικό ΑΕ, στην οποία μεταβιβάστηκαν τα δικαιώματα αυτά από το ΤΑΙΠΕΔ ως κάλυψη σε είδος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας και σε συνέχεια της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στην Hellinikon Global I.S.A. εγγυητής της οποίας είναι η Lamda Development.

Ενόψει τούτων το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά ελάμβανε μέριμνα ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι χρήστες των εγκαταστάσεών του και των χώρων του να γνωρίζουν ότι η παραχωρούμενη σε αυτούς χρήση θα έληγε οπωσδήποτε με την πλήρωση των άνω αιρέσεων και την σχετική όχλησή τους από το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά , αφού κατά το χρόνο αυτό και το ίδιο το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά θα είχε την υποχρέωση παράδοσής τους στην Ελληνικό ΑΕ.

Στο πλαίσιο αυτό σε κάθε ιδιωτικό συμφωνητικό που συνάπτονταν για την παραχώρηση οιουδήποτε χώρου και εγκατάστασης του ΝΠΔΔ γίνονταν ρητή αναφορά της υποχρέωσης των χρηστών να παραδώσουν τον χώρο εφόσον οχλούνταν από το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά , ακόμα και εκτάκτως δηλαδή πριν από τη λήξη της συμφωνημένης διάρκειας της παραχώρησης, όταν θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και το από 31.10.2016 συμφωνητικό. Συνεπώς όλοι ανεξαιρέτως οι χρήστες των χώρων του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά γνώριζαν ήδη από το έτος 2016 τόσο ότι οι χώροι που χρησιμοποιούσαν ανήκαν κατά χρήση στην Ελληνικό ΑΕ που θα είχε το δικαίωμα να αξιώσει την απόδοσή τους, όσο και ότι είχαν ρητά αναλάβει την υποχρέωση να αποδώσουν τους χώρους αυτούς όταν θα προσκαλούνταν προς τούτο από το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά.

Για το λόγο αυτό από την αθλητική περίοδο 2022-23 οι παραχωρήσεις πραγματοποιούνταν με βραχυχρόνια χρονική διάρκεια και συγκεκριμένα ανά μήνα. Η τελευταία παραχώρηση είχε ως καταληκτική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου 2022 και από την παραπάνω ημερομηνία έως και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία νέα παραχώρηση ή ανανέωση παραχώρησης ξενώνα.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά με επιστολή του ενημέρωσε όλες τίς ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία ότι « σε συνέχεια της υπ’ αριθμόν 43/07-10-22 θέμα 4.3 «Παράταση παραχωρήσεων σε ομοσπονδίες και αθλητικά σωματεία στο συγκρότημα των ξενώνων του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά» (ΑΔΑ: 970Ε469ΗΓ0-5ΥΕ) απόφασης της Επιτροπής Διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, δυνάμει της οποίας σας παραχωρήθηκε η χρήση του ξενώνα αρ. ………. έως την 30η Νοεμβρίου 2022, καθώς και της προσφάτως υπογραφείσας συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε.», έχουσας την κυριότητα των χώρων (έκταση του αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό και το παράκτιο μέτωπο περιλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που έως σήμερα διαχειρίζεται το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά) με σκοπό τη διασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των χώρων αυτών σε αυτήν, σας ενημερώνουμε ότι μετά τη σύναψη των μισθώσεων που η άνω εταιρεία θα συνάψει προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες μετεγκατάστασης των αθλητών – αθλητριών , η εκ μέρους σας χρήση του άνω ξενώνα θα πρέπει να τερματιστεί σε χρόνο που θα καθορίσει το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά με έγγραφό του που θα σας αποστείλει κατά το χρόνο αυτό. Μετά την πάροδο της προθεσμίας που θα ταχθεί με το έγγραφο του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά έχετε την υποχρέωση άμεσα να πάψετε να κάνετε χρήση του άνω χώρου και να παραδώσετε αυτούς κενούς και ελεύθερους στο Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά».

Στις 24 Ιανουαρίου 2023 το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά απέστειλε εκ νέου επιστολή όπου ενημέρωνε τις ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία ότι σε «συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 12:00 στα γραφεία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας και των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ θα σας παρέχει ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία μετεγκατάστασης των διαμενόντων στο συγκρότημα των ξενώνων του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά. ……………………… Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι η αποχώρηση των αθλητών/αθλητριών από τους ξενώνες έχει ήδη προσδιοριστεί περί τα τέλη Ιανουαρίου 2023».

Στη παραπάνω συνάντηση πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση των αθλητικών φορέων παρουσία εκπροσώπων του Ο.Α.Κ.Α. και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ όπου τους ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης των αθλητών και τους επισημάνθηκε ότι επιμέρους ζητήματα αυτής θα επιλύονται σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες ανά άθλημα και των χρονοδιαγραμμάτων εκκίνησης των εργασιών υλοποίησης των έργων υποδομής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΡΟΠΗ ΜΟΣΧΟΓΙΑΝΝΗ


Σοφία Σακοράφα: «Δεν θα φύγει κανείς από τον Άγιο Κοσμά μέχρι νεοτέρας»

Δυναμική παρουσία-παρέμβαση με επικεφαλής την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και μελών του ΔΣ, πρωταθλητών-μελών της Εθνικής Ομάδας Στίβου, προπονητών και άλλων παραγόντων του ΣΕΓΑΣ, έγινε την Τρίτη 31/1 στα γραφεία της διοίκησης του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά για την εξεύρεση λύσης σχετικά με την έξοδο των αθλητών από τους ξενώνες.

Η Σοφία Σακοράφα με τους προπονητές Γιώργο Οικονομίδη, Περικλή Χατζηαναστασιάδη και τον αθλητή Κώστα Νάκο

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΔΣ του ΕΑΚΝ Μερόπη Μοσχογιάννη και εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας και της μετέφερε τη θέση της Ομοσπονδίας όπως αποφάσισε σύσσωμο το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ στην συνεδρίαση που είχε προηγηθεί την επόμενη ημέρα σύμφωνα με την οποία:

• Αντιτάσσεται και αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε μετακίνηση Αθλητών ή και εγκαταστάσεων παρά μόνον όπως προβλέπεται στο Νόμο.

• Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει σε ποιες αναγκαίες νομικές ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας και των αθλητών της. Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, όταν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και ενόψει διεθνών Αγώνων, προκαλούν αυτή την αναστάτωση στους Πρωταθλητές μας, απρογραμμάτιστα και εκβιαστικά χωρίς να υπολογίζουν τις καταστροφικές συνέπειες.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ μετά την συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΑΚΝ και εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας δήλωσε: «Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, με όποιον τρόπο θέλουν αγνοώντας και τους δικούς τους Νόμους και κυρίως αγνοώντας και παραβλέποντας την Ομοσπονδία και τους αθλητές.

Θέλω να δηλώσω ότι η Ομοσπονδία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίσει τα συμφέροντά της και κυρίως τα συμφέροντα των αθλητών και των συλλόγων της.

Θα προσθέσω ότι μου προκαλεί πολύ μεγάλη απορία η απουσία της ΓΓΑ κατ’ αρχήν, του αρμόδιου υπουργείου δηλαδή, αλλά και η αφωνία του κ υπουργού σε σχέση με αυτό που γίνεται εδώ στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά.

Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται στον δρόμο αυτή τη στιγμή οι πρωταθλητές μας, σε άσχημη μάλιστα ψυχολογική κατάσταση. Αθλητές υψηλού επιπέδου που σε λίγες ημέρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για να πάρουν μέρος σε κορυφαίες διοργανώσεις.

Πρέπει ο κ. υπουργός, τώρα, εδώ και τώρα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Και αυτό που πρέπει να αποφασίσει είναι ότι δεν θα μετακινηθεί κανένας αθλητής από τον Άγιο Κοσμά, μέχρι νεοτέρας και μέχρι, έτσι όπως ορίζει ο νόμος, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες».

Μέλη της διοίκησης και των επιτροπών, αθλητές και προπονητές συμμετείχαν στη συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά

Στην συγκέντρωση παρόντες από το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ ήταν, ο Α’ ειδικός γραμματέας Παναγιώτης Δημάκος, η Β’ ειδική γραμματέας Βούλα Παχατουρίδου, τα μέλη Νίκος Τσώνης, Παναγιώτης Μελαχρινός, Αλέξης Αλεξόπουλος και το μέλος της ΕΠΥΑ Λούλα Καρατζά.

Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το παρών έδωσαν ακόμη ο τεχνικός διευθυντής Χρήστος Μελέτογλου, ο συντονιστής ρίψεων Χρήστος Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του ΣΕΠΚΑ Φλώρα Ρεντούμη, ο εκπρόσωπος των πρωταθλητών στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ Γιάννης Νυφαντόπουλος και οι προπονητές, Μανώλης Καραγιάννης, Ηλίας Κώστας, Περικλής Χατζηαναστασιάδης, Γιώργος Οικονομίδης.

Την προσπάθεια της διοίκησης ενίσχυσαν με την παρουσία τους οι πρωταθλητές της εθνικής ομάδας Μιχάλης Αναστασάκης, Σπύρος Δουκατέλης, Κώστας Νάκος, Δέσποινα Μουρτά, Ορέστης Ντουσάκης, Γιάννης Κορακίδης, Αννα Κιάφα, Κορίνα Πολίτη, Ανδριάννα Φέρρα, Μαρία Μαγκούλια, Ελένη Πόλακ, Κατερίνα Κούτλη κ.α.


Παρουσία της ΝΕ Νότιας Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην παράσταση διαμαρτυρίας τους ΣΕΓΑΣ στον Άγιο Κοσμά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στήριξε έμπρακτα την παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΕΓΑΣ και συμμετείχε ενεργά στην κινητοποίηση προκειμένου να προστατέψει τη νομιμότητα, τα δικαιώματα των αθλητών και των αθλητριών καθώς και των εργαζομένων στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το ν.4422/2016 διασφάλισε με τρόπο σαφή και λειτουργικό την μετεγκατάσταση του συνόλου των αθλητικών υποδομών του Αθλητικού Κέντρου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού ώστε να αποφευχθεί η σημερινή θλιβερή εικόνα των γραφείων-κοντέινερ της διοίκησης και η αιφνιδιαστική απομάκρυνση των αθλητών και των αθλητριών των εθνικών ομάδων από τους ξενώνες, εν μέσω προολυμπιακής χρονιάς και προετοιμασίας για τους σημαντικούς αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Η καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης και του Λ. Αυγενάκη καθώς και οι μεθοδεύσεις παρέκκλισης από τη νομιμότητα εξαναγκάζουν σε έξωση τον Αθλητισμό. Καλούμε την αθλητική κοινότητα να βρίσκεται σε εγρήγορση και πολύ σύντομα η λαϊκή ετυμηγορία θα εξαναγκάσει σε έξωση τη χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση».


Η θέση της Διοίκησης του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά

Η Διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά για τις δηλώσεις της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφας, αναφορικά με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και τους αθλητές τονίζει με δελτίο τύπου την 1η Φεβρουαρίου τα εξής:

«Ευχαριστούμε θερμά την κα Σακοράφα που μας δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους αθλητές και τους πολίτες πως ουδέποτε υπήρξε αδιαφορία ή έλλειψη ενημέρωσης προς όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και τους αθλητές που διαμένουν στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά. Όπως είναι γνωστό, το έργο που αφορά στην ανάπλαση του Ελληνικού όπου μέρος του είναι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, έχει υπογράφει από το 2016 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και τέθηκε σε λειτουργία και ανάπτυξη μέσω της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, έχουν απαντηθεί όλες οι σχετικές ερωτήσεις εντός της Βουλής και έχουν γίνει όλες οι σχετικές ενημερώσεις τόσο από τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού, όσο και από την Διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά προς τις Διοικήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των Σωματείων. 

Προφανώς, διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι, η κ. Σακοράφα δεν έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις και δεν έχει λάβει από την ομάδα της ούτε τα στοιχειώδη προβλεπόμενα όλο αυτό το διάστημα. Απόδειξη; Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι αθλητές του Αγίου Κοσμά «βρίσκονται στον δρόμο». Ουδέν αναληθέστερο!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως τα λόγια πρέπει να γίνονται έργα. Ο Υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, επί τωρινής Κυβέρνησης, βάζει ένα τέλος και λύνουμε προβλήματα δεκαετιών στον αθλητισμό.

Δημιουργούμε προδιαγραφές υψηλού επιπέδου για τους αθλητές και πρωταθλητές μας και δεν θα επιτρέψουμε να μπουν εμπόδιο εκείνοι που μένουν μόνο στα λόγια».


Οι δηλώσεις Αυγενάκη στη Βουλή

«Παραδίδεται στο ΟΑΚΑ το Προπονητήριο της Άρσης Βαρών και οι βοηθητικοί χώροι, μετά από πλήρη ανακαίνιση και με όλο τον εξοπλισμό και τις εγγυήσεις του, ώστε η μετεγκατάστασή της Άρσης Βαρών από τον Άγιο Κοσμά να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα», είχε ανακοινώσει στη Βουλή, στις 20 Ιανουαρίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «με ταχείς ρυθμούς και προσήλωση στην τήρηση των σφικτών χρονοδιαγραμμάτων προχωράμε τα έργα των εγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, έργα για τα οποία είμαστε περήφανοι, καθώς είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τις κάνουμε πράξη», απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή, Γιάννη Γκιόκα.

Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δεν καταργείται το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά. Ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και όλα κυλούν, σε πλήρη συνεννόηση και ομοφωνία με όλους τους εμπλεκομένους, σύμφωνα με το σχέδιο ομαλής μετεγκατάστασης σε άλλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που –επιτέλους- αξιοποιούνται βάσει του προγράμματος το οποίο παρουσιάστηκε μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με απόλυτη τήρηση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, έως ότου και να ολοκληρωθούν οι νέες αθλητικές υποδομές στο Πάρκο Ελληνικού. 

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε επιγραμματικά:

* στην πολύμηνη συνεργασία και την ομαδική δουλειά για τη Σύμβαση Συνεργασίας που υπογράφτηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, τη Lamda Development, το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, το ΟΑΚΑ και το Ολυμπιακό Χωριό,

* στις αλλεπάλληλες ενημερωτικές συναντήσεις με τα σωματεία εργαζομένων και τις Ομοσπονδίες και την ομόφωνη έγκρισή τους για το περιεχόμενο της Σύμβασης, καθώς και

* στις Επιτροπές Παρακολούθησης της υλοποίησής της, όπου μετέχουν και αθλητές προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να εγκρίνουν τα διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν τους 94 διαμένοντες αθλητές στον Άγιο Κοσμά, έως ότου κατασκευαστούν οι νέοι ξενώνες στο Ελληνικό και ανακατασκευαστούν οι υπάρχοντες στο ΟΑΚΑ.

«Είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος, όχι της θεωρίας. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι όσα λέω πως θα κάνουμε, τα εποπτεύω στενά μέχρι την ολοκλήρωσή τους στο 100%» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, ότι «είμαστε υπερήφανοι, διότι αλλάξαμε την εικόνα των Ολυμπιακών μας ακινήτων! Διότι αξιοποιούμε τις Ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις και τις αποδίδουμε πίσω στην αθλητική οικογένεια και στην κοινωνία. Διότι καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και να συνεργαστούμε προς όφελος του αθλητισμού -χωρίς προκαταλήψεις- με τον ιδιωτικό τομέα».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Φεβρουαρίου 2023]