Νάσος Σπυρόπουλος, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ελληνικό –Αργυρούπολη Πρώτη Πόλη»: «Αγκιστρωμένος δήμαρχος, δόλωμα δεν θέλει»

Γνώμες Ελληνικό Αργυρούπολη

Αφού εξευτέλισε το ΔΣ του ημετέρου Δήμου, ο δήμαρχος κος Κωνσταντάτος προέβη ευθαρσώς και στην ταπείνωση του ΔΣ της Ηλιούπολης, καλώντας το να γίνει συνένοχος στην επιβουλή του ΚΥΤ (Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης) επί των συνόρων δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ηλιούπολης.

Εδώ και περίπου δεκαοκτώ μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο δήμαρχος, με τη συνεπικουρία της «επένδυσης», εγκαινίασε φαντασμαγορικά, με φωτορυθμικά λαμπιόνια και διαστημική φωταγώγηση, το “The Εllinikon Experience Park”, ζητώ μετ’ επιτάσεως αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της επέκτασης τροφοδότησης από το ΚΥΤ. Είναι ηλίου φαεινότερον πως όλη τούτη η καταστροφική ανέγερση ατελείωτου μπετού, συστάδων ουρανοξυστών καζίνο και περίκλειστης πόλης, χρίζει δυσθεώρητης  για τα συνήθη της περιοχής μας δεδομένα δυναμικής ρεύματος ώστε να λειτουργήσει. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λοιπόν, αιτούμαι στα προαναφερθέντα Δημοτικά Συμβούλια πληροφόρηση όσον αφορά τους σκοπούς που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση για το συγκεκριμένο έργο (ΚΥΤ). Η υπ-αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και οι λοιπές αντιπολιτευόμενες παρατάξεις -ιδίως εκείνες που δήθεν «κόπτονται» για τα λαϊκά συμφέροντα-  μήτε στήριξαν την έκκλησή μου, ούτε καν δε έδωσαν την παραμικρή σημασία στις ενέργειες μου ανακίνησης του θέματος.

 Τώρα, εν αναμονή  προεκλογικής περιόδου, που ο Δήμαρχος σχεδιάζει να υποκριθεί τον υπερασπιστή των συμφερόντων των πολιτών, κατόπιν της σχετικής απόφασης του ΣτΕ,  συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο κοινό με την Ηλιούπολη στο «άρπα-κόλλα». Συνέταξε  δε και κατέθεσε ένα υπερεπαναστατικό ψήφισμα που διέπεται από το ίδιο εκείνο γνωστό πνεύμα του άλλοτε «δεν θα επιτρέψω ούτε ένα τετραγωνικό μπετόν» εντός του χώρου του παλαιού αεροδρομίου ενώπιον των δύο ΔΣ, παρακινώντας τα να το υπερψηφίσουν. Τη στιγμή που έχει μάλιστα προσκυνήσει την επικείμενη «επένδυση» και έχει μειλιχίως χιλιοευχαριστήσει τον επενδυτή για τα πολλά, πλουσιοπάροχα δώρα του, τώρα, ωσάν κορωνίδα επάνω στην πολιτική τακτική διαφημιστικού πλασαρίσματος της αντιπεριβαλλοντικής υπερκατασκευής, πλέκει για τον εαυτό του το στεφάνι του επαναστάτη.

Η γνωστή λαϊκή παροιμία “Αγκιστρωμένο ψάρι, δόλωμα δεν θέλει” αποτυπώνει ολοένα και γλαφυρότερα την κατάσταση -εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, σε διπλό μάλιστα επίπεδο: Αφενός, στο όσον αφορά το ότι ο δήμαρχος κύριος Κωνσταντάτος έχει παραδοθεί ηθελημένα και άνευ όρων στην διάθεση του επενδυτή, αποσκοπώντας στη συνέργεια της εύνοιάς αυτού και της ποδηγέτησης των πολιτών για την εκτόξευση της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Είναι έτσι ποτέ δυνατόν να αρνηθεί την ηλεκτροδότηση της νέας τσιμεντούπολης, ανεξαρτήτου οικονομικού ή περιβαλλοντικού κόστους; Αφετέρου, στο επιτυχές  αποτέλεσμα της πολιτικής επένδυσης του ίδιου του δημάρχου: την αυτή ποδηγέτηση των πολιτών, με το σαγηνευτικό κέλευσμα της «προόδου».

Ο έτερος «πολιτικός θρύλος» τέτοιου είδους ξεπουλημάτων (2002-2004) την περίοδο της παρελθούσης θητείας του ως δήμαρχος και νυν πρόεδρος του ΔΣ κύριος Ιωάννης Τσαρπαλής, του το κληροδότησε ιδίως επιτυχημένα: «Παράστησε τώρα τον επαναστάτη, και ύστερα επικαλείσαι το “αδιέξοδο” και το τί θα χάσει η πατρίδα, εάν δεν γίνει το έργο! Όπως έπραξα εγώ με τα Ολυμπιακά έργα.», εύκολα φανταζόμαστε να  νουθετεί τον πολιτικό του νεογνό, κύριο Κωνσταντάτο.

Ο δήμαρχός μας δεν πτοείται  από ονειδισμούς –μάλλον ενθαρρύνεται στην αποθράσυνση. Απλώς, τούτη τη φορά γύρευε και επικουρία, την οποία βρήκε στο ΔΣ της Ηλιούπολης.

Οι Χατζηαβάτες της πολιτικής έτι μία φορά κερδίζουν με το μέρος τους εκείνους που παραπλανόνται από τα «όμορφα τα λόγια τα μεγάλα».

Δυστυχισμένε μου λαέ, καλὲ κι ἠγαπημένε,
πάντοτ᾿ εὐκολοπίστευτε καὶ πάντα προδομένε.

Διονύσιος Σολωμός, Εθνικός Ποιητής – Ἐπιγράμματα

Νάσος Σπυρόπουλος

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης  «Ελληνικό –Αργυρούπολη Πρώτη Πόλη»

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 14 Ιανουαρίου 2023]