Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εργαστήρι Πληροφορικής για άτομα με οπτική αναπηρία – Πως το όραμα έγινε πράξη; Απαντά στον «Π» η Μαρία Κάτρη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Μια ευχάριστη είδηση έρχεται να δώσει… «φως» και επαγγελματικές προοπτικές στη ζωή των ατόμων με οπτική αναπηρία. Ένα εργαστήρι πληροφορικής που απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης… Το εν λόγω εργαστήρι είναι πλήρως εξοπλισμένο από λογισμικά και μηχανήματα, προσβάσιμα για τα άτομα με οπτική αναπηρία, και από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό,  και βρίσκεται στο κέντρο “μπορούμε να γράψουμε στην καρδιά της Αθήνας” της Αθήνας.

Η Αργυρουπολίτισσα και Δικηγόρος στο επάγγελμα Μαρία Κάτρη μιλάει στον «ΠΑΛΜΟ» για την πρωτοβουλία αυτή που έχει ήδη δρομολογηθεί και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχαήλ Κλεισαρχάκη, Κυβερνήτη των Lions, και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.  Όντας και η ίδια άτομο με οπτική αναπηρία, συναισθάνεται στο μέγιστο βαθμό το πως τα άτομα αυτά χρειάζονται υποστήριξη για την εκπαιδευτική τους κατάρτιση που θα τους δώσει συνάμα τη δυνατότητα και τα εφόδια για επαγγελματική αποκατάσταση.

Το όραμά της  αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί καθώς τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι αρκετά κοστοβόρα. Επίσης, έπρεπε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα φιλοξενεί το εργαστήρι πληροφορικής καθώς και τα άτομα που θα εκπαιδεύουν τους ενδιαφερόμενους.

Εδώ και αρκετό καιρό το Computer Lab (εργαστήρι Πληροφορικής για άτομα με οπτική αναπηρία) συστεγάζεται στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Εκεί μπορούν να εκπαιδευτούν άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης και να λάβουν πιστοποίηση ECDL. Η κατάρτιση θα γίνεται από έμπειρους πανεπιστημιακούς που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Έχοντας τα άτομα με οπτική αναπηρία αυτή την πιστοποίηση, εκτός του ότι είναι χρήσιμο για τη δική τους καθημερινότητα, αποκτούν και ένα επίσημο εφόδιο για την εύρεση εργασίας, καθώς όπως είναι ήδη γνωστό η πιστοποίηση του ECDL  είναι προαπαιτούμενο στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

«Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης έγινε από το Lions Club International Foundation (LCIF). Αγοράστηκαν screen readers για άτομα με ολική απώλεια όρασης και screen magnifiers (μεγεθυντές οθόνης) για άτομα με μερική απώλεια όρασης. Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα του Braille Display (με  μια μπάρα που διαβάζεις στην γραφή Braille ό,τι υπάρχει στην οθόνη)», μας λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Κάτρη.

Επιπλέον μας τονίζει ότι το επόμενο βήμα ήταν η αγορά εκτυπωτών Braille, που αποτελεί μια τεράστια δαπάνη καθώς είναι περιορισμένοι οι προμηθευτές στην Ελλάδα τέτοιων εξειδικευμένων μηχανημάτων.

Τα άτομα που θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου πληροφορικής δε θα καταβάλλουν αντίτιμο ενώ και οι εκπαιδευτές θα παρέχουν εθελοντική εργασία.

Απευθύνεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, τις πιο παραγωγικές που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας χωρίς να αποκλείονται τα άτομα με οπτική αναπηρία κάθε ηλικίας που έχουν διάθεση για μάθηση και εκπαίδευση.

Οι αιτήσεις συγκεντρώνονται για να τεθούν σε προτεραιότητα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, όπως μας αναφέρει απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας.

Ποιο είναι το επόμενο όραμα;

Η Μαρία Κάτρη επιθυμεί να δημιουργηθεί και στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης μια αίθουσα με υπολογιστές προσβάσιμους στα άτομα με όλες τις αναπηρίες, οπτικές, κινητικές κλπ.

«Υπάρχουν πολλές ανάγκες και δεν υπάρχει δυστυχώς κάποια οργανωμένη δομή. Θα ήταν πρωτοποριακό για το Δήμο μας, προκειμένου ένας άνθρωπος να εξυπηρετείται αυτόνομα στις καθημερινές προσωπικές του ανάγκες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο με τεράστιο κοινωνικό πρόσημο στα άτομα με αναπηρία και στον ίδιο το Δήμο που δίδει προτεραιότητα στις κοινωνικές του παροχές και υποδομές», τονίζει η κ. Κάτρη.

Η Μαρία Κάτρη είναι Δικηγόρος, Καθηγήτρια στη Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ από το 2008, Νομική Σύμβουλος των Lions και μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Δεκεμβρίου 2022]

Scroll to Top