Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τι θέλει ο λαός; – Τo έδειξε η δημοσκόπηση του «Π»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή είχε η έρευνα που «έτρεξε» ο «Παλμός της Γλυφάδας» το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να καταγράψει τον πραγματικό παλμό των αναγνωστών του αλλά και των ψηφοφόρων γενικότερα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια με ιδιαιτερότητες στη σύνθεση και σύσταση του πληθυσμού, με διαφορετικές κατά τόπους ανάγκες και πολιτικές προτιμήσεις, που όμως συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε πολιτικό – τοπικό και πανελλαδικό – επίπεδο. Η έρευνα του «Παλμού» έβγαλε συμπεράσματα που αποτυπώνονται με γραφήματα – πίτες και στήλες – αλλά και με τεκμηριωμένες πολιτικές αναλύσεις που οδηγούν σε χρήσιμα στοιχεία για την επόμενη ημέρα. Οι ανατροπές ήταν πολλές και η αγωνία στα ύψη. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους εσάς που πιστέψατε και συμμετείχατε στην έρευνα δημιουργώντας ένα δυνατό και μετρήσιμο αποτύπωμα.

Όπως αναγράφεται αναλυτικά στην «ταυτότητα» της έρευνας η διεξαγωγή έγινε με ίδια μέσα και κατόπιν πρωτοβουλίας της εφημερίδας «ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ».
Ο τρόπος που επιλέγει ήταν διαδικτυακός με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, δίδοντας δυνατότητα ψηφοφορίας σε ένα άτομο ανά email.
Η γεωγραφική κάλυψη που επελέγη ήταν όλοι οι Δήμοι του Β3 Νότιου Τομέα της Αθήνας, όμως ξεχώρισαν – και λογικό ήταν – οι Δήμοι που επί 31 χρόνια κυκλοφορεί ο ΠΑΛΜΟΣ, συγκεντρώνοντας και το μεγαλύτερο δείγμα των ψηφοφόρων / συμμετεχόντων.
Η δημοσκόπηση του «Παλμού» είχε δεκαήμερη διάρκεια, από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίαζε συνεχείς ανατροπές και αγωνία.

Το φύλο των συμμετεχόντων

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 5.129 άτομα εκ των οποίων οι άνδρες συγκέντρωσαν ποσοστό 59,3% και οι γυναίκες 40,7%, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά πως οι γυναίκες ασχολούνται σε λιγότερο βαθμό με την πολιτική και τα ζητήματά της.

Οι ηλικίες των συμμετεχόντων

Ξεχώρισε θεαματικά η ηλικιακή κατηγορία 31 – 50, αφού οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε 47,2%. Επόμενη δυνατή ομάδα ήταν η κατηγορία 51 ετών και άνω αγγίζοντας το 38,8% και μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό των συμμετεχόντων ανήκε στην κατηγορία 18 – 30 ετών. Υπήρξε και μια πολύ μικρή μερίδα πολιτών της τάξεως του 1,1% που επέλεξε να μην αποκαλύψει την ηλικία της.

Δημότες ή Κάτοικοι;

Απαντώντας με ειλικρίνεια οι συμμετέχοντες στην έρευνα του «Π» δήλωσαν κατά 72,1% ότι είναι δημότες των περιοχών του Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και κατά 27,9% ότι είναι κάτοικοι, συνεπώς διατηρούν αλλού εκλογική μερίδα. Παρόλα αυτά εκφράστηκαν όλοι.

Τρία καίρια ερωτήματα

  1. Αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε Βουλευτικές Εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;

Στην αρχή της δημοσκόπησης η Νέα Δημοκρατία είχε αγγίζει διψήφια πολύ υψηλά ποσοστά επιβεβαιώνοντας την σύσταση του πληθυσμού στο Β3 Νότιο Τομέα που την ευνοεί σε γενικές γραμμές. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρέθηκε με διψήφιο νούμερο, δεύτερο κατά σειρά κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε μείνει σταθερά τρίτος. Αυτό στην πορεία ανετράπη, με τα κόμματα τελικά να κατασταλάζουν στα εξής ποσοστά:

2. Ποιον από τους νυν Βουλευτές και Πολιτευτές στους Δήμους του Νότιου Τομέα θα ψηφίζατε να σας εκπροσωπήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Στην ερώτηση αυτή οι συμμετέχοντες έδωσαν ισχυρό μήνυμα προτίμησης στους βουλευτές και πολιτευτές της αρεσκείας τους ανατρέποντας καθημερινά τα αποτελέσματα. Η δημοσιογραφική ομάδα του «Π» που παρακολουθούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία της έρευνας διαπίστωσε ότι τίποτε δεν ήταν δεδομένο από την αρχή μέχρι και το τέλος της ψηφοφορίας. Πολλές φορές υπήρξαν ανατροπές, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι θέσεις είχαν κατά κάποιο τρόπο «κλειδώσει».

Με photofinish πρωτιά Θεοδωρικάκου στη ΝΔ

Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν από την αρχή την προτίμησή τους στο δίδυμο των Υπουργών Νίκος Δένδιας και Τάκης Θεοδωρικάκος. Στην αρχή της έρευνας ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην πρώτη θέση, διατηρώντας τη για κάποιες ώρες και στη συνέχεια ο Τάκης Θεοδωρικάκος σκαρφάλωσε μηδενίζοντας τη διαφορά τους και δημιουργώντας προοπτική για δική του πρωτιά. Οι δύο πρώτες θέσεις καθόλη τη διάρκεια της έρευνας είχαν «κλειδώσει» σε Δένδια – Θεοδωρικάκο, όμως κάθε ώρα η ανατροπή ήταν μεγάλη. Μέχρι και την τελευταία στιγμή αποτελούσε αίνιγμα το ποιος θα τερματίσει πρώτος, όμως με photofinish ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε να τερματίζει πρώτος. Η ισχυροποίηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο δυναμικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση, με τον ίδιο να καταγράφει μόνο θετική και ανοδική πορεία σε κάθε σφυγμομέτρηση.
Υψηλές θέσεις σημείωσαν επίσης ο Χάρης Θεοχάρης και ο Βασίλης Σπανάκης. Υπήρξαν στιγμές που οι δύο πολιτικοί άνδρες βρέθηκαν να κονταροχτυπιούνται όμως τελικά η κατάταξη έδειξε τον μεν Χάρη Θεοχάρη τρίτο και τον δε Βασίλη Σπανάκη τέταρτο.
Έκπληξη ήταν η άνοδος της Άννας Καραμανλή, του Τάσου Γαϊτάνη και του Γιάννη Καλλιάνου καθώς και οι τρεις τους στις αρχές της έρευνας κατέγραφαν χαμηλότερα ποσοστά. Στην πορεία άλλαξε το σκηνικό με αποτέλεσμα οι Βούλτεψη, Κυρανάκης, Χατζηδάκης και Παπαδημητρίου να κατεβαίνουν βαθμίδες.

Τριάδα με διαφορά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στις τρεις πρώτες θέσεις σκαρφάλωσαν εξ αρχής η Θεανώ Φωτίου, η Ραλλία Χρηστίδου και ο Γιάννης Μπαλάφας. Τα ποσοστά για τους τρεις πρώτους ήταν σχετικά κοντά, ενώ η επόμενη τριάδα κατέγραψε χαμηλότερη προτίμηση αποκτώντας διαφορά μεταξύ τρίτης και τέταρτης θέσης

Αίνιγμα η δεύτερη έδρα για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έδειξαν εμφανώς την προτίμησή τους στον Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος συγκέντρωσε 25,2%. Ακολούθησε η Τόνια Αντωνίου με ποσοστό 13,0% και πολύ κοντά της ο Στέφανος Ξεκαλάκης με 12,0%. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου άγγιξε μόλις το 8,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε στιγμή που η Τόνια Αντωνίου είχε προβάδισμα και είχε βρεθεί στην πρώτη θέση. Στην πορεία όμως το αποτέλεσμα ανετράπη.

Χαμηλά τα ποσοστά για Ελληνική Λύση

Πρωτιά του Νίκου Παπάζογλου κατέγραψε η δημοσκόπηση του «Παλμού», με τον εκλεγμένο Βουλευτή Δημήτρη Βαγενά να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τον επίσης υποψήφιο Μιχάλη Χριστοφίδη να τερματίζει τρίτος. Γενικότερα όμως η προτίμηση των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης δεν ανέδειξε μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τριών με αποτέλεσμα να μην είναι και ξεκάθαρο το ποιος είναι πιο δημοφιλής την τρέχουσα περίοδο.


Για το ΜέΡΑ 25 υπήρξε πολύ χαμηλή προτίμηση από τους συμμετέχοντες που ως μόνη επιλογή είχαν τη Σοφία Σακοράφα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ονομάτων που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν και του δημοτικού συμβούλου Γλυφάδας και π. Αντιδημάρχου Μάριου Κασσέρη, της Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Δήμητρας Νάνου, της Ιωάννας Γκελεστάθη κλπ.


3. Ποιον από τους νυν Δημάρχους στους Δήμους του Νότιου Τομέα θα θέλατε να σας εκπροσωπήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Πρωτιά για τον «Κανένα»
Ψηλά στις προτιμήσεις Παπανικολάου – Κωνσταντάτος

Tο μεγαλύτερο ποσοστών των συμμετεχόντων – 24,3% – δήλωσε ότι δεν θέλει κανέναν από τους νυν Δημάρχους για να τους εκπροσωπήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μάλιστα υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις επεξηγηματικά σχόλια ότι είναι άλλο η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλο η Βουλή, διασαφηνίζοντας για μια ακόμη φορά πως αλλιώς ψηφίζει ο ψηφοφόρος για Δήμαρχο και αλλιώς για Βουλευτή.

Στήθος – στήθος βρέθηκαν οι Δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος τελικά συγκέντρωσαν και τα υψηλότερα ποσοστά προτίμησης από τους ψηφοφόρους. Υπήρξαν στιγμές που προηγήθηκε πότε ο ένας και πότε ο άλλος, όμως στην πλειοψηφία επικράτησε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Η μεταξύ του διαφορά είναι πολύ μικρή, μόλις 0,4%.
Στην Τρίτη θέση βρέθηκε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, έχοντας μικρή διαφορά μόλις 0,2% από τον τέταρτο στη σειρά Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη.
Ενώ και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης άγγιξε το ποσοστό του 4,3% καταλαμβάνοντας έτσι την 5η θέση.
Άξιο αναφοράς και επισήμανσης είναι ότι ψηφίστηκε και ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, καθώς μπορεί να μην είχε συμπεριληφθεί στην έρευνα γιατί ανήκει στην Ανατολική Αττική όμως τον συμπλήρωσαν στο ερωτηματολόγιο οι συμμετέχοντες. Γεγονός που μαρτυρά την εκτίμηση στο πρόσωπό του και που τον καθιστά μετρήσιμη δύναμη σε επόμενη έρευνα της εφημερίδας μας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διεξαγωγή: Εφημερίδα «ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ»

Τύπος έρευνας: Διαδικτυακή με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Με δυνατότητα ψηφοφορίας ένα άτομο ανά email.

Γεωγραφική κάλυψη: Β3 Νότιος Τομέας Αθήνας και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.

Στάθμιση: Ως προς φύλο-ηλικία και εκλογική συμπεριφορά σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Δείγμα: 5.129 ενήλικοι (άνδρες – γυναίκες) με δικαίωμα ψήφου

Διάστημα συλλογής στοιχείων: 3 – 13 Νοεμβρίου 2022

Δειγματοληπτικό σφάλμα: +/- 2,25%.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Νοεμβρίου 2022]

Scroll to Top