Μετά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας και εν μέσω άλλων προβλημάτων που έχουν ανακύψει (βλ. ενεργειακή και οικονομική κρίση) ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ξεδιπλώνει σε μια εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στον «Παλμό» το πως κύλησε η θητεία 2019 – 2023. Στην ερώτησή μας αν θεωρεί τον εαυτό του «άτυχο» που του έτυχε η διαχείριση της πανδημίας και τα λοιπά ζητήματα μας απαντά με ειλικρίνεια πως θα τα χαρακτήριζε μαθήματα και εμπειρίες που εύχεται να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε. Είναι όλα τέλεια στην Ηλιούπολη; Έχει παράπονα από το Δήμαρχο όντας και ο ίδιος δημότης και κάτοικος; Ποια είναι τα έργα που έχουν δει και που θα δουν οι συμπολίτες του; Τι ακριβώς θα χαρακτηρίζει τη θητεία Χατζηδάκη; Θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των συμπολιτών του; και πολλές ακόμη ερωτήσεις βρίσκουν τις απαντήσεις τους εδώ.
Το κοινωνικό έργο και το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου είναι το χαρακτηριστικό της θητείας Χατζηδάκη
[Π]: Έχετε αξιοποιήσει τη θητεία στο έπακρο; Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που μπορεί να μην είναι υπ’ ευθύνης σας;
Γ.Χ.:Είναι μια θητεία, η οποία δεν έχει τύχει ξανά στην TοπικήAυτοδιοίκηση. Η συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού αφορά όλους τους Δημάρχους, όχι μόνο εμένα, κι αυτό γιατί τόσο η διαχείριση της πανδημίας όσο και οι επιπτώσεις της ήταν ένα δυνατό τεστ αντανακλαστικών και ετοιμότητας. Όπως γνωρίζετε, δύο χρόνια σχεδόν με τα συνεχή lockdown, με την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας κ.ά. δημιουργήθηκαν ζητήματα στη σύνταξη και εκτέλεση μελετών, κωλυσιεργία στα έργα, αλλά και η ψυχολογία που επικράτησε δημιούργησε μη γόνιμες συνθήκες για παραγωγή έργου στον δημόσιο τομέα και όχι μόνο. Και πάνω που λέμε ότι ξεμπερδεύουμε από το ένα δεινό, εμφανίζεται η ενεργειακή κρίση να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και φυσικά στο Δήμο και στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης ήταν να υπάρχουν αυξημένες δαπάνες σε όλους τους Δήμους (βλ. ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο), σε συνδυασμό με την αύξηση των τελών ταφής στον ΕΔΣΝΑ, παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να υπάρχει σημαντική συμπίεση των οικονομικών πόρων των Δήμων.
Επίσης, η απλή αναλογική -τουλάχιστον στο Δήμο Ηλιούπολης, όπου η Διοίκηση ξεκίνησε τη θητεία της με 6 δημοτικούς συμβούλους, από σύνολο 41 – και αυτόείχε ως συνέπεια αρκετές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση προθέσεις της δημοτικής αρχής, να βρίσκουν συνεχώς εμπόδια από την πλευρά της αντιπολίτευσης που έχει τη λογική «κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», με αποτέλεσμα σημαντικές αποφάσεις σχετικές με τον ηλεκτροφωτισμό και το κοιμητήριο της Ηλιούπολης να κωλύσουν και να μπλοκάρουν. Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν είχαμε την πλειοψηφία.
«Ως Δήμαρχος επιδιώκω να αφουγκράζομαι από πρώτο χέρι τα προβλήματα των πολιτών. Θέλω και το κάνω, να συνομιλώ μαζί τους, χωρίς διαμεσολαβητές, χωρίς ενδιάμεσους, γιατί κι εγώ εδώ ζω και τα ίδια προβλήματα βιώνω».
[Π]: Πιστεύετε ότι έχει μείνει αποτύπωμα της Διοίκησής σας στην πόλη;
Γ.Χ.: Το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών του 2019 ήταν η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών και ουσιαστικά η αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου. Ο κόσμος δεν απαιτούσε μεγάλα έργα, παρ’ όλα αυτά ο Δήμος έχει πάρει χρηματοδοτήσεις ή έχει ενταχθεί σε προγράμματα που δεν είχε τύχει στο παρελθόν.
Παραδείγματός χάριν, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υπάρχει το πρόγραμμα επισκευών σχολείων ύψους 2,5 εκ. ευρώ και είμαστε στο τελικό στάδιο των συμβασιοποιήσεων. Επίσης, ένα έργο αναπλάσεων στην περιοχή της Κάτω Ηλιούπολης και στην Αγία Μαρίνα ύψους άνω των 8 εκ. ευρώ, καθώς και ένα πρόγραμμα γωνιών ανακύκλωσης και προμήθειας μηχανημάτων καθαριότητας και αυτοκινήτων ύψους 2 εκ. ευρώ. Χρηματοδοτήσεις που δυστυχώς δεν είχε ξαναδεί ο Δήμος μας. Αντίστοιχα σε ό,τι προγράμματα υπήρξαν, είτε ήταν ο Φιλόδημος ΙΙ είτε το Πράσινο Ταμείο είτε η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος μας εντάχθηκε επιτυχώς και ορισμένα από αυτά έχουν ήδη εκτελεστεί όπως η ανάπλαση της παιδικής χαράς στην Κεντρική Πλατεία, καθώς και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημαρχείου κ.λπ.
«Εγώ κατέβηκα ανεξάρτητος και επιθυμώ να παραμείνω ανεξάρτητος. Δεν επιθυμώ κανένα χρίσμα. Όλοι έχουμε τις πολιτικές μας προτιμήσεις αλλά από εδώ και πέρα όταν ασχολείσαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κοινά φεύγουν οι «ταμπέλες».
[Π]: Πείτε μας ενδεικτικά κάποια από τα έργα της θητείας σας.
Μετά από αρκετά χρόνια ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και εκκινούν οι εργασίες του βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Αριστογείτονος και Ειρήνης.
Με ιδίους πόρους δώσαμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των παιδικών χαρών. Για να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά μας. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 12 και μέχρι το τέλος της θητείας μας θα έχουν αναβαθμιστεί ακόμη 10. Σε σύνολο 32 παιδικών χαρών οι 22 θα έχουν πλήρως ανακατασκευαστεί, γεγονός που συνεπάγεται ασφάλεια και διέξοδο για μικρούς και μεγάλους.
Επίσης,αναβαθμίστηκαν οι αθλητικοί χώροι όπως το Κολυμβητήριο, το οποίο πλέον αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για την Ηλιούπολη αλλά για όλα τα νότια προάστια. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η ενεργειακή αναβάθμισή του το κρατά ζωντανό σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες συνδρομές. Αντίστοιχα αναβαθμίστηκαν το Α΄ κλειστό γυμναστήριο, το μπαλόνι, το γήπεδο της ΔΙΑΝΑ. Στόχος μας είναι η νεολαία να βρίσκει διέξοδο στον αθλητισμό και μέσα από άρτιες και ασφαλείς υποδομές αυτό είναι περισσότερο εφικτό.
Συγχρόνως έχουν γίνει βήματα στις ασφαλτοστρώσεις κεντρικών δρόμων. Μετά από 25 χρόνια ασφαλτοστρώθηκαν η Λ. Αγίου Κωνσταντίνου και η Λ. Δημοκρατίας στην Αγία Μαρίνα, καθώς και πλήθος παρακείμενων τοπικών οδών.
Στον τομέα της ανακύκλωσης για πρώτη φορά λειτουργεί στο Δήμο το πρόγραμμα των οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδοι) ενώ εγκαταστάθηκαν και γωνιές με τέσσερα ρεύματα σε κεντρικά σημεία. Στόχος μας ήταν να αυξήσουμε το ποσοστό της ανακύκλωσης. Έχουμε ενταχθεί σε όλα τα προγράμματα Φιλόδημος που αφορούνκυρίως στον εξοπλισμό της.
Το ζήτημα του πρασίνου επίσης απασχολεί πολύ τους Ηλιουπολίτες καθώς είμαστε από τα πιο πράσινα προάστια με πολλές πλατείες και πάρκα, αλλά και τον Υμηττό μας. Γι’ αυτό ως δημοτική αρχή φροντίσαμε όχι μόνο τη συντήρησή του αλλά και το να γίνουν νέες φυτεύσεις στο σύνολο της πόλης. Έχουμε ενταχθεί και σεπρογράμματα, με το πάρκο Ναυαρίνου σύντομα να αναπλάθεται.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ηλιούπολης και γενικά της καθημερινότητάς τους, ήταν από την πρώτη στιγμή ο βασικός μας στόχος και πάνω σε αυτόν είμαστε προσηλωμένοι. Τους επόμενους μήνες κορυφώνεται το αποτύπωμα των ενεργειών μας και δεν είναι για λόγους προεκλογικούς, αλλά κυρίως επειδή τα δεδομένα που σας περιέγραψα αλλά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες χρειάζονται το χρόνο τους.
Είμαστε περήφανοι που έχουμε διασφαλίσει κονδύλια και για τα μελλοντικά χρόνια.
«Οι κρίσεις πάντοτε είναι σημαντικές για να δεις και αν μπορείς να τις διαχειριστείς αποτελεσματικά και κυρίως πάντα αποτελούν μαθήματα για όσους ασχολούνται με τα κοινά. Ήταν ένα πολύ καλό μάθημα που μας γέμισε με επιπλέον εμπειρίες – τις οποίες εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ως καταστάσεις – για το πώς μπορείς να διαχειριστείς το άγχος, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα των συμπολιτών σου».
[Π]: Θεωρείτε τον εαυτό σας άτυχο που τύχατε στην πανδημία ή ήταν μια ευκαιρία να δείξετε τις ικανότητές σας;
Γ.Χ.: Οι κρίσεις πάντοτε είναι σημαντικές για να δεις και αν μπορείς να τις διαχειριστείς αποτελεσματικά και κυρίως πάντα αποτελούν μαθήματα για όσους ασχολούνται με τα κοινά. Δε θα πω τη λέξη άτυχος. Θα πω ότι ήταν ένα πολύ καλό μάθημα που μας γέμισε με επιπλέον εμπειρίες – τις οποίες εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ως καταστάσεις – για το πώς μπορείς να διαχειριστείς το άγχος, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα των συμπολιτών σου. Ως Δήμος καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά, καθώς και τις ευάλωτες ομάδες του Δήμου μας. Δυστυχώς, τα άτομα αυτά έχουν αυξηθεί με τα χρόνια και γι’ αυτό το κοινωνικό μας δίκτυο έχει αναπτυχθεί. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει την ιδιαιτερότητα να είναι κοντά στον πολίτη. Αντίθετα ο πολίτης δεν είναι εύκολο να χτυπήσει την πόρτα στον Υπουργό ή στο Βουλευτή. Είναι,όμως, πολύ εύκολο -και το επιθυμώ και το επιδιώκω- να χτυπήσει την πόρτα στο Δήμαρχο, να συνομιλήσει μαζί μου. Ως Δήμαρχος επιδιώκω να αφουγκράζομαι από πρώτο χέρι τα προβλήματα των πολιτών. Θέλω και το κάνω, να συνομιλώ μαζί τους, χωρίς διαμεσολαβητές, χωρίς ενδιάμεσους, γιατί κι εγώ εδώ ζω και τα ίδια προβλήματα βιώνω. Μέσα λοιπόν από τη συζήτηση με τους πολίτες αναζητούμε λύσεις και μαζί τις κάνουμε πράξη. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη γι’ αυτό έπεσε και παραπάνω βάρος από αυτό που μας αναλογούσε την περίοδο της πανδημίας, όμως, όσον αφορά στην Ηλιούπολη, σταθήκαμε στο ύψος μας. Και αυτό είναι κάτι που οι πολίτες το αναγνωρίζουν.
[Π]: Εσείς ως δημότης έχετε να κάνετε παράπονα στο Δήμαρχο της πόλης;
Γ.Χ.: Εννοείται και μάλιστα πολλά!!! (γέλια). Είμαι βέβαιος όμως ότι με τη στήριξη των πολιτών κι έχοντας πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα δώσει λύσεις στη δεύτερη θητεία του!
[Π]: Δε σας βγαίνει η καλή κουβέντα; (γέλια)
Γ.Χ.: Αλίμονο αν όλα ήταν τέλεια. Εννοείται ότι έχουν γίνει λάθη και το ζήτημα είναι το πώς αυτά θα διορθωθούν. Αλάνθαστος δεν είναι κανείς. Σημασία όμως για εμένα έχουν οι προθέσεις και η προσπάθεια. Γιατί όταν υπάρχουν καλές προθέσεις και γίνεται προσπάθεια, όταν θα γίνει το λάθος και υπάρχει ο χρόνος και ο τρόπος να διορθωθεί θα αλλάξουν τα πράγματα. Σημαντικά δεν είναι μόνο τα παράπονα, αλλά κυρίως η συμμετοχή των δημοτών. Επιδίωξή μας είναι να συμμετάσχουν στο Δήμο όσο πιο πολλοί ενεργοί πολίτες, όσο πιο πολλοί με δυνατότητες, μεράκι, ιδέες και όρεξη να προσφέρουν. Είναι κάτι που επιδιώκω και όταν βρίσκομαι με δημότες ακούω τις προτάσεις τους, επιδιώκω και συναντάω μαθητές στα σχολεία όλων των βαθμίδων γιατί είναι φρέσκα μυαλά με ιδέες. Εμείς έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, όμως εμείς επιδιώκουμε τη συμμετοχική δημοκρατία για να νιώσουμε και τον παλμό της κοινωνίας αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής. Προσωπικά στο Δήμαρχο θα έλεγα να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και να κινητοποιήσει τους καλύτερους δημότες, ώστε να ενεργοποιηθούν στα κοινά της πόλης μας τα καλύτερα μυαλά και κάθε ένας που μπορεί να προσφέρει.
[Π]: Κυκλοφορείτε στην πόλη; Σας επιτρέπει ο φόρτος των καθηκόντων του Δημάρχου να έχετε χρόνο για βόλτες;
Γ.Χ.: Επιδιώκω να κυκλοφορώ όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πρόγραμμά μου μετά την πανδημία έχει διαμορφωθεί τις πρωινές ώρες έξω από το γραφείο για να συνομιλώ με δημότες, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της πόλης, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες που πρέπει να επιστρέψω για τις απαραίτητες υπογραφές αλλά και συναντήσεις εντός των τειχών με συνεργάτες, συμβούλους κ.ο.κ. Επίσης, πλέον όλα λειτουργούν κανονικά με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις να είναι πάρα πολλές καθημερινά. Προσπαθώ να είμαι παρών σε όλες. Ο Δήμαρχος είναι σημαντικό να δίνει πολιτικές και διαχειριστικές κατευθύνσεις, όμως θα πρέπει να είναι διαρκώς έξω και να αφουγκράζεται τον κόσμο.
[Π]: Από την ημέρα που αναλάβατε, σε τι ποσοστό έχει υλοποιηθεί το πλάνο σας;
Γ.Χ.:Είναι εκτιμώ λάθος να το δεις ποσοστιαία, διότι πολλά που δεν είχαμε εξαγγείλει έγιναν. Θεωρώ όμως ότι κομβικά σημεία που είχαμε θέσει έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη. Παρέλαβα μια πόλη με έναν οδοκαθαριστή και σήμερα έχει πενήντα. Σε ζητήματα καθαριότητας, πρασίνου, ανακύκλωσης κ.λπ. έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες, οι οποίες είναι διαρκείς.
[Π]: Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό της θητείας Χατζηδάκη 2019 – 2023;
Γ.Χ.: Αν πάμε σε επίπεδο έργου, εκτιμώ η πλήρης ανακατασκευή των παιδικών χαρών. Όλες όσες έχουν αναβαθμιστεί είναι πραγματικό κόσμημα και το λένε οι ίδιοι οι γονείς. Αν το δούμε ως τι είναι αυτό που σου μένει θα έλεγα, το κοινωνικό έργο και το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου. Δε θα ξεχάσω ότι κάναμε φιλανθρωπικό αγώνα για να ενισχυθεί ένα παιδί, το οποίο σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Και αντίστοιχες ενέργειες έγιναν και για άλλα άτομα ενώ προγραμματίζονται κι άλλες. Αυτό είναι που θα θυμόμαστε μερικά χρόνια μετά. Ότι βρισκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο. Η Ηλιούπολη είναι πολύ ευαισθητοποιημένη σε τέτοια ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη αποστολή για την Ουκρανία ήταν από την πόλη μας. Αντίστοιχα και στους πυρόπληκτους αλλά και σε όποιον συνάνθρωπό μας έχει ανάγκη. Και είναι σημαντικό γιατί μπορεί να είναι ένα μεσοαστικό προάστιο, δεν είναι όμως το πλούσιο… όπως άλλοι δήμοι. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαιτέρως σε μια προσφορά που παίρνει ιδιαίτερη αξία γιατί ακριβώς οι ωφελούμενοι δεν μπορούν να μιλήσουν. Και αναφέρομαι στα ζώα. Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης με την οποία έχει συνάψει μνημόνιο ο Δήμος κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν έχουμε αδέσποτα στην πόλη και έχουμε τριπλασιάσει τα ποσά που διατίθενται για στειρώσεις, τροφές και κτηνιατρικές υπηρεσίες.
[Π]: Ποιες είναι οι αυτοδιοικητικές σας σχέσεις με τους γύρω Δήμους;
Γ.Χ.:Από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να έχω άριστες σχέσεις και συνεργασία, όχι μόνο με τους δημάρχους των όμορων Δήμων αλλά και με όλης της Αττικής. Απέκτησα αυτοδιοικητικούς φίλους πάρα πολλούς. Βαδίζω σε μια λογική συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού μεταξύ των δημάρχων και των δήμων. Αυτό οδηγεί στο κοινό καλό. Κάτι που ανέδειξε και η πανδημία με τις εκατοντάδες τηλεδιασκέψεις που έγιναν μεταξύ μας. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε πάρα πολλά ζητήματα και πολύ περισσότερο με τους δημάρχους των όμορων Δήμων. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανταπόκριση των Δήμων σε θέματα πυροπροστασίας υπό την σκέπη του ΣΠΑΥ που έσπευσαν να βοηθήσουν είτε στη Βούλα είτε στο Βύρωνα, σα να καιγόταν ο δικός μας Δήμος. Οι περισσότεροι δήμαρχοι είναι αυτοδιοικητικοί, προτάσσουν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών τους, αποφεύγοντας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να είναι δεκανίκι σε κάποιο πολιτικό κόμμα.
[Π]: Σας αρέσουν οι πολιτικές ταμπέλες ή τις αποφεύγετε;
Γ.Χ.: Εγώ κατέβηκα ανεξάρτητος και επιθυμώ να παραμείνω ανεξάρτητος. Δεν επιθυμώ κανένα χρίσμα. Όλοι έχουμε τις πολιτικές μας προτιμήσεις αλλά από εδώ και πέρα όταν ασχολείσαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κοινά φεύγουν οι «ταμπέλες». Άλλωστε στη Διοίκηση της Ηλιούπολης αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν και συμμετέχουν από τρεις πολιτικούς χώρους, από το χώρο της Ν.Δ., από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ κατέχοντας θέσεις αντιδημάρχων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα προβλήματα είναι κοινά πέρα και έξω από κόμματα και επειδή μπορούμε να δείξουμε ότι σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η λογική μου ήταν πάντοτε το να κινητοποιούνται οι υγιείς δυνάμεις της πόλης. Δυστυχώς από τα κοινά λείπουν άνθρωποι που έχουν γνώσεις, εμπειρίες, εντιμότητα. Αυτοί δυστυχώς απεχθάνονται την πολιτική, όμως αυτούς προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε, αλλά και τους νέους ανθρώπους. Είναι λυπηρό το υψηλό ποσοστό αποχής που καταγράφεται σε αυτές τις κατηγορίες. Πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν ρόλο και ότι συναποφασίζουν μαζί μας.
[Π]: Η πολιτική αγκαλιά της παράταξής σας είναι ανοιχτή σε νέες συστρατεύσεις;
Γ.Χ.: Εννοείται πως ναι! Και να μην υπήρχε η απλή αναλογική και να είχα την πλειοψηφία των 25 δημοτικών συμβούλων που είχαν οι προηγούμενες διοικήσεις εγώ θα επεδίωκα τη συμμετοχή και τη συνεργασία και με παρατάξεις και με μεμονωμένα πρόσωπα. Αυτό θα επιδιώξω και στο μέλλον. Να έχουμε κοντά μας υγιείς δυνάμεις. Η πολιτική αγκαλιά είναι ανοιχτή με κόκκινες γραμμές που ορίζουν το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό όφελος.Τυχοδιώκτες, καιροσκόποι δεν ανήκουν στην παράταξή μας και θα πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει περιορίσει τέτοια φαινόμενα.
[Π]: Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας έχετε κάνει εμφανές το «μια ίσον καμία», άρα πάτε και για δεύτερη θητεία;
Γ.Χ.: Το έχω πει και δημόσια και θα το πω ξανά. Έχω δεσμευτεί ότι θα είμαι με το καλό για δύο θητείες δήμαρχος και μετά θα αποχωρήσω. Θεωρώ τα οκτώ χρόνια επαρκή χρόνο για να υλοποιήσει ένας δήμαρχος το πρόγραμμά του, το έργο του, την πολιτική του ακόμη και με τις αντιξοότητες που ζήσαμε. Μετά από εκεί και πέρα συμβαίνουν τα εξής: το ένα ότι στερεύουν οι ιδέες και πρέπει να υπάρχουν νέα μυαλά και το δεύτερο ότι δημιουργείται πολλές φορές καθεστωτική λογική. Και αν δεν αποκτούν οι δήμαρχοι γιατί τίθεται και θέμα προσωπικότητας, αποκτούν οι γύρω τους είτε είναι αιρετοί, είτε υπηρεσιακοί. Αυτό δεν βοηθάει στο να προχωρήσει μπροστά η πόλη. Αυτό είχα δεσμευτεί και το 2019, και το επαναλαμβάνω και τώρα. Βασικό αυτοί που αναλαμβάνουν τα κοινά, να έχουν νέες ιδέες.
[Π]: Από προηγούμενες διοικήσεις βρήκατε έργο που υλοποιήθηκε στη θητεία σας;
Γ.Χ.: Μακριά από εμένα το σύνηθες «παραλάβαμε χάος». Ό,τι καλό παραλάβαμε φροντίσαμε να προχωρήσει και να αναβαθμιστεί. Βρήκαμε έτοιμες μελέτες που τις προχωρήσαμε και τις υλοποιήσαμε. Ό,τι είδαμε αρνητικό το αποτρέψαμε. Ξέρετε ο Δήμος θα υπάρχει και όταν φύγει ο Χατζηδάκης. Κάθε Δήμαρχος έχει βάλει το δικό του λιθαράκι. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι άφησαν το στίγμα τους με μεγάλη ή λιγότερη επιτυχία.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Νοεμβρίου 2022]