ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΠΕΛΑΣ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη

Διοίκηση και Δημοκρατική Αντιπολίτευση στην Περιφέρεια σημειώσατε Χ

Σε μια μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής συζητήθηκε και εν τέλει μετά από εκτενή διάλογο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανέδειξε ισοψηφία (47-47) και υπερτέρησε η ψήφος του Προέδρου.

Με την υπερψήφιση της ΣΜΠΕ η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνει ότι «σηματοδοτείται η οριστική στροφή της Περιφέρειας Αττικής στη νέα εποχή, όσον αφορά την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων». Η δε αντιπολίτευση εκφράζοντας τα επιχειρήματά της διαμηνύει ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Ανύπαρκτος ο σχεδιασμός Πατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τρία χρόνια μηδενικό έργο και σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ», επεσήμανε ο Γιάννης Σγουρός. «Και καύση και ύβρεις και ψέματα και υποκρισία: ο σχεδιασμός της Διοίκησης Πατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων – Στον κουβά η ανακύκλωση», τόνισε η Ρένα Δούρου.

Για θεσμικά απρεπή προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ακυρώσει τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,  έκανε λόγο η Διοίκηση Πατούλη, τονίζοντας ότι δεν της αναγνωρίστηκε το κατοχυρωμένο από τη νομοθεσία δικαίωμα της να καθορίσει το πότε και το πως θα διεξαχθεί η δημοκρατική συζήτηση.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση, παρουσιάστηκαν τα 7 βήματα με τα οποία αλλάζει η Αττική, τον τρόπο που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της.

 1. Σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης για τους Δήμους

Ολοκληρώθηκε ο μεγαλύτερος διαγωνισμός εξοπλισμού ανακύκλωσης, με  100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και μηδενικό κόστος για δήμους και δημότες, ύψους 93 εκ. ευρώ.

Με τον εξοπλισμό αυτό δημιουργούμε έναν «ενιαίο καμβά»  υποδομών ανακύκλωσης,  σε 56 μέχρι σήμερα δήμους.  Ήδη έχουν τοποθετηθεί σε 11 Δήμους, 14 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης και 7 Υπόγειες Γωνιές Ανακύκλωσης.

Τους επόμενους μήνες, αναμένεται η επιτάχυνση του προγράμματος και η τοποθέτηση σχεδόν όλου του εξοπλισμού πριν το καλοκαίρι του 2023.

 1. 60 Κινητά «πράσινα σημεία» σε όλη την Αττική

Με  60 Κινητά Πράσινα Σημεία που ήδη κυκλοφορούν στην Αττική, συλλέγουμε υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση. Εκτελούνται πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και έχουν γραφτεί πάνω από 200.000 πολίτες ως χρήστες της κάρτας επιβράβευσης ανακύκλωσης.  

 1. Βάζουμε τον καφέ κάδο στη ζωή μας

Από την πρώτη μέρα δώσαμε μεγάλη έμφαση στη διακριτή συλλογή βιοαποβλήτων. Θέλουμε όλοι οι Δήμοι να αποκτήσουν την πρακτική δυνατότητα να οργανώσουν προγράμματα διακριτής συλλογής και να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό άμεσα.  Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει:

 • 126 υπερσύγχρονα «καφέ» οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων σε 55 δήμους, και έρχονται άλλα 74 τους επόμενους μήνες
 • Πάνω από 30.000 καφέ κάδους και  15.000 τους επόμενους μήνες
 • 40 από τους  66 δήμους της Αττικής έχουν προγράμματα διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων και οι εκτρεπόμενες από την ταφή ποσότητες έχουν 8πλασιαστεί , σε σχέση με το 2019.
 1. Νέες υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων

Όσον αφορά της νέες υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, με στόχο να εκτρέψουμε πάνω από 150.000 τόνους οργανικών από τη Φυλή:

 • Ξεκινήσαμε από το μηδέν την προετοιμασία 10 αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης.
 • Έχουμε ήδη καταθέσει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα της Ραφήνας και τη μονάδα του Λαυρίου.
 • Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και η ΜΠΕ για τη μονάδα του Κορωπίου.
 • Ενώ ως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να προχωρήσουν οι μονάδες στις Σπέτσες, την Αίγινα, την Τροιζηνία, ενώ οι υπόλοιπες θα ωριμάσουν εντός του 2023.

Η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη από το νέο ΕΣΠΑ.

 1. Περιφέρεια, Δήμοι κι ΕΔΣΝΑ «μια γροθιά».

Στον  ΕΔΣΝΑ, στον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι Δήμοι έχουν και  ισχυρή φωνή, αλλά και πλειοψηφική παρουσία .

 • Υποστηρίξαμε όλους τους Δήμους για την κατάρτιση των απαραίτητων  Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε 55 εκ των 66 δήμων, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.
 • Δημιουργήσαμε HelpDesk  για την υποστήριξη τους σε θέματα αναζήτησης λύσεων και χρηματοδοτήσεων.
 1. Σύγχρονες υποδομές για την προώθηση των στόχων της κυκλικής οικονομίας.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν κατασκευάστηκε ούτε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Σε αντίθεση με αυτή την πρακτική , μέχρι στιγμής , υλοποιούμε 2 μεγάλες υποδομές Π/Υ 130 εκ. ευρώ με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων κι άλλα 2 έργα, Π/Υ 640 εκ. ευρώ με τη διαδικασία των  ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό:

 • Προχωρήσαμε άμεσα στη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και τη μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο,.
 • Δημοπρατήσαμε τη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού, εκπληρώνοντας τη νομική αλλά και πραγματική μας υποχρέωση για ολοκληρωμένη διαχείριση. Η διαδικασία δημοπράτησης έχει ολοκληρωθεί από μεριάς ΕΔΣΝΑ ωστόσο εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές.
 • Προχωράμε την υλοποίηση του ΣΔΙΤ που θα εξυπηρετεί την περιοχή του Πειραιά. Έχει ολοκληρωθεί και η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και εντός του έτους αναμένεται η τελική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ταυτόχρονα έχει κατατεθεί η ΜΠΕ του έργου στο ΥΠΕΝ και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης.
 • Άμεσα προχωρά και η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέα.  Η ολοκλήρωση του εν λόγω διαγωνισμού θα γίνει σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των μελετών αναζήτησης χώρων που είναι σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε     δεσμευτεί και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό ότι η λύση θα είναι εκτός της ΟΕΔΑ Φυλής.
 • Θα κάνουμε τα πάντα για  για να υλοποιήσουμε τις 6 μονάδες , όπως αναφέρει ο ΠΕΣΔΑ, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το δίκαιο περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά. 
 • Αναμένουμε εντός του 2022 την ολοκλήρωση των μελετών αναζήτησης χώρων για τη Νοτιοανατολική Αττική και το Βόρειο Τομέα Αθηνών για να αποφασίσουμε αν και με ποιους όρους θα προχωρήσουμε και σε δημοπράτηση και αυτών των δύο έργων, έτσι ώστε να προωθείται το σύνολο του σχεδιασμού.
 • Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και εντός του Οκτωβρίου θα δημοπρατήσουμε το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ύδρας, με προϋπολογισμό  σχεδόν 12 εκ. ευρώ που λύνει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών του πανέμορφου αυτού νησιού.
 • Η Αττική είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα  που τον Οκτώβριο θα παρουσιάσει επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναχρησιμοποίηση, δρομολογώντας νέες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.
 1. Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής

Για πρώτη φορά, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, έχουμε πλέον «καθαρή» εικόνα πόσο ανακυκλώνει κάθε Δήμος.

Οι τοποθετήσεις της Αντιπολίτευσης

Δύναμη Ζωής Ρένα Δούρου

Στην παρέμβασή της η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής ανέδειξε την υποκρισία, τα ψεύδη και των εμπαιγμό των πολιτών από την Περιφερειακή Αρχή, παρατηρώντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε “μια πανάκριβη οπισθοδρόμηση, προς όφελος ισχυρών οικονομικά συμφερόντων, σε βάρος των πολιτών, μια οπισθοδρόμηση που ακυρώνει τη συμβολή των Δήμων, μια οπισθοδρόμηση που, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, εισάγει την καύση με πρόσχημα την ελαχιστοποίηση της ταφής”.

Η Ρ. Δούρου αναφέρθηκε στην αντίθεση των Δήμων της Αττικής στον Σχεδιασμό της Διοίκησης Πατούλη, στην εισαγωγή της καύσης, η οποία δεν χρηματοδοτείται από την ΕΕ καθώς δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη, τη διαιώνιση της λειτουργίας της χωματερής Φυλής όπως μαρτυρά το έργο για τη μεταβατική διαχείριση, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κυβικών. Καθώς και την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης μέσω των ΣΔΙΤ, την εγκατάλειψη της ανακύκλωσης.

Η ίδια επισήμανε ότι η Δύναμη Ζωής ως Διοίκηση της Περιφέρειας ήταν η μοναδική διοίκηση από τις 13 Περιφερειακές τότε Διοικήσεις, που επέλεξε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει με δημόσια κατεύθυνση και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και όχι με ΣΔΙΤ και εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. “Γιατί θεωρούσαμε ότι στο θέμα αυτό δεν χωρούν κερδοσκοπία και ιδιωτικά συμφέροντα. Θεωρούσαμε και πολύ περισσότερο θεωρούμε σήμερα, απόλυτα σωστή εκείνη την πολιτική μας επιλογή. Δεν θέλαμε και δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί η τσέπη του πολίτη και τα διαρκώς μειούμενα οικονομικά των Δήμων”.

“Η Δύναμη Ζωής, με αίσθηση ευθύνης, με την εμπειρία της Διοίκησής της, στέκεται απέναντι σε έναν σχεδιασμό επικίνδυνο, ασύμφορο οικονομικά για τους Δήμους και τους πολίτες, επικερδή όμως για τα ισχυρά συμφέροντα των λίγων. Έναν σχεδιασμό που βαθαίνει τις ανισότητες σε βάρος των κοινωνιών της Δυτικής Αττικής. Έναν σχεδιασμό μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης”, κατέληξε.

Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής Γιάννης Σγουρός

Για ανυπαρξία σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων και ανεξέλεγκτη, χωρίς προηγούμενο κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ σε «συμβούλους» και «παρατρεχάμενους» σε μια εποχή που στενάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά έκανε λόγο ο Γιάννης Σγουρός κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κατά τη συζήτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του κ. Πατούλη είναι μία απλή κόπια του προηγούμενου με διαφορές στην ονοματοδοσία και σε ότι αφορά τη ΣΜΠΕ ότι ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία πραγματική, συνολική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Αττική. 

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι:

 1. Ο έτοιμος προεκλογικά κ. Πατούλης έφερε τον ΠΕΣΔΑ για έγκριση, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και έναν χρόνο πριν τελειώσει η θητεία του στην Περιφέρεια. Όλο αυτό το διάστημα κρύβεται πίσω από ατέλειωτους μονολόγους σε ημερίδες που αποθεώνει τον εαυτό του.
 2. Αν και δεν έχει εγκεκριμένο σχεδιασμό έχει τρέξει διαγωνισμούς εκατομμυρίων ευρώ για κάθε πιθανή και απίθανη ανάθεση. Οι διαγωνισμοί πάνε και έρχονται συνήθως με έναν ενδιαφερόμενο, οι απευθείας αναθέσεις με απίθανα αντικείμενα πέφτουν βροχή, άλλοι διαγωνισμοί ματαιώνονται με περίεργους τρόπους και επαναδημοπρατούνται. Χάος …
 3. Αναφέρουμε πολύ ενδεικτικά ανάθεση 30.000 € με τίτλο : «Υπηρεσίες Συμβούλου για την ανακύκλωση αθλητικών υποδημάτων». Όπως τόνισε ο κ. Σγουρός, «Σας προκαλώ για αφήστε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια σε έναν κάδο, θα το βρείτε σε 10 λεπτά; Ζείτε σε άλλο σύμπαν».

Σε ό,τι αφορά τον ΠΕΣΔΑ Αττικής ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί είναι μία κόπια του προηγούμενου, πασπαλισμένο με αοριστίες και γενικολογίες. Συγκεκριμένα:

 • Ένα  εκατομμύριο τόνους σκουπιδιών προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός για τις Μονάδες Αποβλήτων, το ίδιο προβλέπει και ο σχεδιασμός Πατούλη.
 • Έξι ΜΕΑ προβλέπονταν πριν, έξι δήθεν Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας προβλέπει και ο σχεδιασμός Πατούλη.
 • Κλείσιμο Φυλής έλεγαν οι προηγούμενοι τα ίδια υπόσχεται και ο κ. Πατούλης.
 • Το μόνο που αλλάζει είναι τα ονόματα και οι τίτλοι. Κατά το κοινώς λεγόμενον «άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».
 • Πως θα κλείσει ο ΧΥΤΑ στη Φυλή το 2025, όπως έχει δημόσια υποσχεθεί τόσες και τόσες φορές ο κ. Πατούλης, όταν είμαστε στο 2022 προς 2023 και ακόμη εξελίσσονται οι διαγωνισμοί κατασκευής νέων Μονάδων και δεν έχει γίνει στην Αττική ούτε καν ένα Μεγάλο Πράσινο Σημείο;
 • Είμαστε στο 2022 και δυστυχώς από πλευράς διαδικασιών και διαγωνισμών έχουμε γυρίσει πίσω ακόμη και από το 2014.

Σε ό,τι αφορά τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:

 • Ο ΠΕΣΔΑ αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους και λιγοστά δεδομένα αφού οι χωροθετήσεις είναι άγνωστες. Χωρίς χωροθέτηση δεν μπορεί να γίνει περιβαλλοντική εκτίμηση. Αλλά ακόμα και για τις περιοχές που προσδιορίζονται από τον ΠΕΣΔΑ, η ΣΜΠΕ απλά τις προσπερνά.
 • Για τη Φυλή και τη Δυτική Αττική πουέχει υποστεί εδώ και δεκαετίες μονομερώς το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της Αττικής δεν γίνεται καμία απολύτως ειδική εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη συνέχιση λειτουργίας των εγκαταστάσεων (ΧΥΤΑ, ΕΜΑ, ΜΕΣ κλπ). Δεν έχουν ζητηθεί και δεν παρουσιάζονται μετρήσεις που έχει το ΥΠΕΝ και ο ΕΔΣΝΑ, δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν παρουσιάζεται η επιδημιολογική μελέτη που έχει εκπονηθεί. Γιατί;
 • Τα ίδια ισχύουν και για την περιοχή του Σχιστού στον Πειραιά που είναι μία βασανισμένη περιβαλλοντικά περιοχή, καθώς επί χρόνια το Πέραμα, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, υπέμειναν την προβληματική λειτουργία του ΚΕΛ της Ψυττάλειας και η περιοχή επί χρόνια δέχονταν ανεξέλεγκτα τόνους απορριμμάτων στην παρακείμενη άναρχη χωματερή, ενώ υπήρχε και εναπόθεση φωσφογύψου.
 • Για το Γραμματικό. Το 2017, μια μεγάλη σε έκταση περιοχή εκτός, αλλά πλησίοντης χωροθετημένης εγκατάστασης, εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura. Η ΣΜΠΕ  δεν κάνει καμία ειδική μνεία, ενώ ο Ν. 4014/2011 στο άρθρο 10 παράγραφοι 4 και 5 κάνει λόγο για εκπόνηση ειδικής οικολογικής μελέτης ακόμη και για έργα που είναι εκτός περιοχών Natura.
 • Για πρώτη φορά υπάρχει δημόσια παραδοχή ότι υπολειμματικές ποσότητες αποβλήτων από την Αττική θα οδηγούνται για ΚΑΥΣΗ όμως το που και πως παραμένει άδηλο. Η παράταξη Πατούλη αποδέχτηκε και ενσωμάτωσε την ΚΑΥΣΗ στον σχεδιασμό της.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι «Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει γίνει πεδίο φαιδρής πολιτικής εκμετάλλευσης τα τελευταία 8 χρόνια από τις διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής.  Λείπει ο σοβαρός σχεδιασμός, ο ρεαλισμός, αλλά και η συνέχεια.  Σήμερα, δυο χρόνια μετά το 2020, το περίφημο έτος ανακύκλωσης του κ. Πατούλη, η ανακύκλωση βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με μία δεκαετία πριν. Αυτό δεν λέγεται πρόοδος αλλά οπισθοδρόμηση και μάλιστα πανάκριβη αφού δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ που πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων» και πρόσθεσε «Ο κ. Πατούλης οφείλει να παύσει να παριστάνει τον τιμητή των πάντων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να βγάζει πανηγυρικούς. Η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Έχει ήδη διανύσει τα ¾ της θητείας του και δεν έχει να επιδείξει τίποτα απτό, ενώ ήταν επί 12ετία δήμαρχος Αμαρουσίου και αποτελούσε σοβαρό μέρος του προβλήματος που πλέον διαιωνίζει από άλλο πόστο».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Σεπτεμβρίου 2022]