Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ανοιχτή η αγκαλιά των Δήμων για τα παιδιά – Ξεκινά η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά για τα παιδιά σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και οι Δήμοι δηλώνουν καθόλα έτοιμοι για να τα υποδεχτούν. Το διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν εντατικές εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών, ενώ σε κάποιους Δήμους θα λειτουργήσουν και νέα κτίρια παιδικών σταθμών. Φέτος, σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό αιτήσεων εγγραφής στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς των Νοτίων Προαστίων και οι Δημοτικές Αρχές εξέφρασαν τη βούληση να καλύψουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη ζήτηση που υπήρξε. Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των ωφελουμένων μέσω ΕΣΠΑ, με το πολυπόθητο για τους γονείς αλλά και τους Δήμους, voucher, οδήγησε και στην αργοπορημένη εκκίνηση της νέας χρονιάς. Ο «ΠΑΛΜΟΣ» φιλοξενεί τις δηλώσεις των Δημάρχων της περιοχής, οι οποίοι με ειλικρίνεια εξηγούν πως θα κυλήσει η νέα χρονιά στο Δήμο τους.

Ανοιχτή η αγκαλιά των Δήμων για τα παιδιά

Άλιμος

«Φέτος στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Αλίμου σημειώνεται ένα διπλό ρεκόρ:

– αφενός υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων εγγραφής, που έχει ποτέ υποβληθεί από γονείς

– αφετέρου θα εγγράψουμε τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, που έχουν ποτέ εγγραφεί στους Σταθμούς του Δήμου μας.

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Δημοτικής μας Αρχής, που εξυπηρετεί την κοινωνία και που έγινε δυνατή χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία μας, καθώς φέτος θα λειτουργήσουν τρία (3) νέα κτίρια Παιδικών Σταθμών: στην οδό Παπανδρέου, στην οδό Ταξιαρχών και στη λεωφ. Δωδεκανήσου.

Τα τρία νέα αυτά κτίρια αυξάνουν σημαντικά τη συνολική δυναμικότητα των Παιδικών μας Σταθμών, με αποτέλεσμα την εγγραφή περισσότερων παιδιών. Ο μεγάλος παιδικός Σταθμός της Θουκυδίδου θα λειτουργήσει φέτος μόνο μεταβατικά, δηλ. μέχρι τις 31.12.2022, και στη συνέχεια τα τμήματά του θα μεταφερθούν σε επιπλέον (νέους) παιδικούς Σταθμούς (κτίρια) που θα έχουμε έτοιμα μέσα στον Νοέμβριο.

Το αποτέλεσμα είναι να μην μείνει κανένα παιδί που κατοικεί στον Άλιμο χωρίς θέση στους Παιδικούς μας Σταθμούς, ενώ θα εξυπηρετήσουμε και μικρό αριθμό παιδιών από όμορους Δήμους.

Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μας περιλαμβάνει δύο (2) ακόμα μεγάλους παιδικούς Σταθμούς:

– έναν στο Άνω Καλαμάκι, για τον οποίον έχουμε ήδη έτοιμα τα σχέδια-Μελέτες και έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής

– έναν στο Κάτω Καλαμάκι, στο κτίριο που σήμερα λειτουργεί το Δημαρχείο και που θα μετατραπεί σε Παιδικό Σταθμό το 2025 (οπότε και θα λειτουργεί πλέον το Δημαρχείο Αλίμου στο καινούριο του κτίριο).

Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αυτού, η πόλη μας θα μπορεί να εξυπηρετεί όχι μόνο το σύνολο των παιδιών του Αλίμου, αλλά σταθερά θα καλύπτει και μικρό μέρος των αναγκών από τους γειτονικούς μας Δήμους».

Ανδρέας Κονδύλης – Δήμαρχος Αλίμου

Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη

«Η ολοκληρωμένη δημόσια προσχολική αγωγή παραμένει διαχρονικά υψηλή προτεραιότητα στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και θεωρούμε ύψιστη υποχρέωση μας να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε θετικά στο σύνολο των αιτήσεων που δεχόμαστε κάθε χρόνο.

Έτσι και φέτος, μετά από εκτεταμένες εργασίες καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου μας διαθέτουν σύγχρονες ασφαλείς εγκαταστάσεις και όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό προκειμένου να φιλοξενήσουν τα παιδιά και τα βρέφη της πόλης μας.

Κατά το διάστημα που ήταν οι σταθμοί κλειστεί, καταφέραμε να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις με παρεμβάσεις που αφορούσαν τις ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, τη δημιουργία ασφαλών χώρων και απασχόλησης, σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες κουζίνες για την παρασκευή γευμάτων και πλέον οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πληρούν όλες τις σύγχρονες και αυστηρές προδιαγραφές του αρμόδιου Υπουργείου.

Έχουν γίνει δεκτές όλες οι αιτήσεις που λάβαμε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου και ήδη έχουν ξεκινήσει να καλούνται οι γονείς τμηματικά για τις εγγραφές».

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ελληνικό – Αργυρούπολη

«Παραμένουμε ένας από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που παρέχουμε στους κατοίκους μας, δωρεάν, χωρίς τροφεία, παιδικούς σταθμούς. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα φιλοξενηθούν δωρεάν τα παιδιά χωρίς να επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Σε μια εποχή μάλιστα που η ενεργειακή κρίση «γονατίζει» τους προϋπολογισμούς στους Δήμους, αλλά και σε κάθε σπίτι.

Στα χρόνια της Διοίκησής μας καταφέραμε να έχουν άδεια λειτουργίας όλοι οι παιδικοί σταθμοί της πόλης, καθώς πληρούν όλες τις προϋποθέσεις πιστοποίησης που αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία. Αποτέλεσμα κοπιώδους και πολύχρονης προσπάθειας που όμως άξιζε και με το παραπάνω.

Φέτος, τρέξαμε ένα έργο ανακαίνισης όλων των Παιδικών Σταθμών της πόλης μας, αξίας 400.000 ευρώ. Τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά έγιναν παρεμβάσεις για να απολαμβάνουν τα παιδιά μας ποιοτικούς χώρους παιχνιδιού και κυρίως ασφαλείς.

Θα ήθελα όμως να σταθώ επιπλέον και στους εργαζόμενους των παιδικών μας σταθμών. Κάνουν εξαιρετική δουλειά και φροντίζουν τα παιδιά μας, ανεβάζοντας πολύ τον πήχη των παρεχόμενων υπηρεσιών και καθιστώντας τους υποδειγματικούς. Καλές οι υποδομές μας, αλλά και με το υψηλού επιπέδου εργαζόμενο δυναμικό, αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί της πόλης μας».

Γιάννης Κωνσταντάτος – Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης

Ηλιούπολη

«Τα οκτώ Παραρτήματα Αγωγής – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Νομικού Προσώπου «ΚΑΦΑΔΗΛ – ΠΑΥΛΟΣ ΠΕΝΤΑΡΗΣ» του Δήμου Ηλιούπολης,  ως χώροι ασφαλούς διαμονής, αγωγής και εκπαίδευσης των μικρών παιδιών, βρεφών και νηπίων, φροντισμένοι και προσεγμένοι, είναι πανέτοιμοι για την έναρξη λειτουργίας τους, την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Και φέτος θα επιτελέσουν το καθήκον τους, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, και κοινωνικά, με έμφαση στην παιγνιώδη μάθηση, την ομαδοσυνεργατικότητα και την ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις-υποδομές βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και το έμψυχο δυναμικό έχει υψηλή κατάρτιση και προσφορά στα παιδάκια.

Η διοίκηση του ΝΠΔΔ εργάζεται εντατικά για την συμπλήρωση, ευτυχώς μικρών κενών σε κάποιες ειδικότητες, του προσωπικού, πχ. μάγειρες, εργάτες καθαριότητας ή βρεφονηπιοκόμους, για την άριστη λειτουργία τους.

Φέτος θα απορροφήσουμε περί τα 90 βρέφη μέσω ΕΣΠΑ και 35 μέσω Δήμου, ενώ στα προνήπια σχεδόν τον απόλυτο αριθμό αιτήσεων.

Στον Γ’ Βρεφονηπιακό Σταθμό, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την δημιουργία δύο νέων βρεφικών τμημάτων συνολικής δυναμικότητα 20 παιδιών, ώστε να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες οικογενειών.

Ως Δήμος Ηλιούπολης και προσωπικά ως Δήμαρχος, μαζί με την Διοίκηση και τους υπαλλήλους του ΚΑΦΑΔΗΛ, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την άριστη λειτουργία του Νομικού προσώπου, για την διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση των νέων γονέων και των παιδιών τους, σε μια πόλη με ευαισθησία και παράδοση εύρυθμης λειτουργίας των Βρεφονηπιακών μας Σταθμών και ευχόμαστε μια καλή και ασφαλή νέα χρονιά».

Γιώργος Χατζηδάκης – Δήμαρχος Ηλιούπολης


Η ΚΕΔΕ για τα Δημοτικά ΚΔΑΠ και το πρόγραμμα «οικογενειακής εναρμόνισης»

Εκτενής κουβέντα για τους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς αλλά και τα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜεΑ έγινε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με το Υπ. Εργασίας και την ΕΕΤΑΑ, οι πόροι του προγράμματος φέτος είναι αυξημένοι κατά 20 εκ. ευρώ φθάνοντας τα 331εκ. €

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα της ΕΕΤΑΑ, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, όπου τα παιδιά θα βρούνε θέσεις.

Το πρόβλημα εντοπίζεται και φέτος στους βρεφικούς σταθμούς όπου ο αριθμός των voucher είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων σε όλη τη χώρα, τόσο σε Δημοτικούς όσο και σε ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Και αυτό γιατί οι βρεφικοί σταθμοί είναι απαιτητικές και δαπανηρές δομές, τις οποίες συνεχίζουν να στηρίζουν οι Δήμοι, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα ποσά από τον Δημοτικό προϋπολογισμό.

Σημαντική στήριξη θα υπάρξει στα ΚΔΑΠ ΜεΑ, όπου κατά τα φαινόμενα θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Θέμα θα υπάρξει και φέτος με τα ΚΔΑΠ, όπου λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος έχουν γίνει ακόμη περισσότερες αιτήσεις, τόσες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα voucher. Η λύση και φέτος είναι να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά ΚΔΑΠ, με την παράλληλη υποχρέωση να πάρουν όλα τα παιδιά που έχουν πλήρεις φακέλους. Άλλωστε πόροι στο πρόγραμμα θα περισσέψουν από τα αδιάθετα voucher των βρεφικών σταθμών.

Τέλος άμεσα πρέπει αν διευθετηθεί νομοθετικά το θέμα της συνύπαρξης των Δημοτικών ΚΔΑΠ σε σχολεία, σε σχέση με την παράταση του ωραρίου λειτουργίας.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Σεπτεμβρίου 2022]

Scroll to Top