Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα οφέλη ενός κατοικίδιου στην οικογένεια

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γράφει η  Παναγιώτα ΚοβάνηΨυχολόγος, MSc. Ψυχική Υγεία Παιδιών και ΕφήβωνΟικογενειακή Συμβουλευτική & Ψυχολογική Υποστήριξη παιδιών-εφήβων

Υπάρχουν πολλά οφέλη για μια οικογένεια και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, όταν υπάρχει ένα κατοικίδιο στο σπίτι. Τα κατοικίδια διδάσκουν στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα ζωής όπως υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη, συμπόνια, σεβασμό και υπομονή. Ενώ τα κατοικίδια προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά, τα παιδιά έχουν επίσης πολλά να προσφέρουν στο κατοικίδιο.

Εάν το παιδί σας ζητά ένα κατοικίδιο, μιλήστε μαζί του για την ευθύνη και τη μονιμότητα της κατοχής ενός κατοικίδιου. Όταν το κουτάβι/γατάκι μεγαλώσει, θα εξακολουθούν να θέλουν να φροντίζουν το ζώο; Έχουν εκφράσει μια σταθερή επιθυμία για ένα κατοικίδιο και καταλαβαίνουν ότι θα χρειάζεται καθημερινή φροντίδα, εκτός από παιχνίδι;

Ρυθμίστε και συζητήστε ποιες θα είναι οι ευθύνες του παιδιού σας για τα κατοικίδια εκ των προτέρων. Θυμηθείτε, ανεξάρτητα από το πόσο αφοσιωμένοι είναι τη στιγμή της απόκτησης ενός κατοικίδιου, θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας ως την εναλλακτική λύση, εάν και όταν δεν μπορούν ή δεν θα συνεχίσουν να φροντίζουν το κατοικίδιο.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους και μια σημαντική δεξιότητα ζωής, για την κατοχή ενός κατοικίδιου είναι η διδασκαλία της ευθύνης. Τα κατοικίδια χρειάζονται φαγητό, νερό και αγάπη. Πολλά απαιτούν άσκηση. Απαιτούν επίσης περιποίηση, μπάνιο, κούρεμα κλπ.

Τα παιδιά άνω των 5 ετών μπορούν να έχουν ευθύνες ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο, όσον αφορά τη φροντίδα του κατοικίδιου. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών θα πρέπει να παρακολουθούνται με τα κατοικίδια ζώα ανά πάσα στιγμή, και τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να αναμένεται να φροντίσουν ένα σκύλο ή μια γάτα εντελώς μόνα τους.

Μια δεύτερη δεξιότητα που μαθαίνουν τα παιδιά είναι η εμπιστοσύνη. Ένα κατοικίδιο προσφέρει άνευ όρων υποστήριξη όταν ένα παιδί (ή οποιοσδήποτε) είναι λυπημένο, θυμωμένο ή αναστατωμένο. Μπορούν να διδάξουν στο παιδί σας να εμπιστεύεται το ίδιο κατοικίδιο, τον εαυτό του και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και σε άλλες σχέσεις.

Η συμπόνια είναι η τρίτη δεξιότητα ζωής που αναπτύσσεται. Όταν ένα παιδί φροντίζει ένα κατοικίδιο, μαθαίνει να είναι ευγενικό με τους άλλους φροντίζοντας τις βασικές ανάγκες του φίλου του.

Άλλες δεξιότητες που μαθαίνουν τα παιδιά περιλαμβάνουν:

Πένθος. Όταν ένα κατοικίδιο πεθαίνει, ένα παιδί θα μάθει για τη διαδικασία του πένθους.

Σεβασμός. Η εκμάθηση των ορίων όταν το κατοικίδιο τρώει και κοιμάται, θα αναπτύξει το σεβασμό για τους άλλους στα μικρά παιδιά, κάτι που είναι δύσκολο να μάθει κανείς σε νεαρή ηλικία.

Αφοσίωση. Τα κατοικίδια είναι πολύ πιστά και ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά, του πώς να συμπεριφέρονται στους σημαντικούς άλλους.

Υπομονή. Μερικές φορές το δέσιμο με ένα κατοικίδιο απαιτεί χρόνο, όπως και η εκμάθηση καλής συμπεριφοράς.

Κοινωνικές δεξιότητες. Τα κατοικίδια είναι εξαιρετικά βοηθώντας να «σπάσει ο πάγος». Στις εξόδους, τα σκυλιά ενθαρρύνουν τις συζητήσεις με άλλους και θα βελτιώσουν τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Αυγούστου 2022]

Scroll to Top