Σφοδρή κακοκαιρία εν μέσω θέρους – Τα επακόλουθα μιας κακοκαιρίας

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Μπροστά πηγαίνει η φωτιά και πίσω η πλημμύρα

Γιγάντιες προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο σύνολο του δικτύου της πόλης κατέβαλλε άμεσα και συνεχώς ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μετά την σφοδρή κακοκαιρία με την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την Τρίτη 23 Αυγούστου κυρίως τα Νότια Προάστια της Αττικής, με «επίκεντρο» τη Βάρη, τη Βούλα και τη.. Γλυφάδα. Οι κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήρθαν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με τη φύση και τις δυνάμεις της. Ο Δήμος στάθηκε αρωγός και στο ύψος των περιστάσεων όμως, η βροχόπτωση ήταν τέτοια που δεν απέτρεψε τα πλημμυρικά φαινόμενα, τους κλειστούς δρόμους – τόσο στις γειτονιές, όσο και σε κεντρικές αρτηρίες –, την κυκλοφοριακή συμφόρηση κ.ο.κ. Το χρονικό της διαχείρισης παρουσιάζει ο «ΠΑΛΜΟΣ» στο τρέχον φύλλο του.

Η εβδομάδα των έκτακτων και ακραίων καιρικών φαινομένων έπληξε για τα καλά και τα Νότια Προάστια. Πολύπαθος αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κλήθηκε να αποδείξει ότι μπορεί να συντονίσει και αυτή τη δύσκολη επιχείρηση.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε χρονικό διάστημα μικρότερου της μίας ώρα, ο μετεωρολογικός σταθμός της Βάρης κατέγραψε 41 χιλιοστά βροχόπτωσης όταν μέχρι τις 22 Αυγούστου του 2022 έπεσαν συνολικά 129 χιλιοστά.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε περισσότερους από 2.500 κεραυνούς.

Συνέπεια της έντασης της καταιγίδας και της τεράστιας ποσότητας νερού που έπεσε στην πόλη στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα (υπολογίζεται πως ο συνολικός όγκος νερού υπερέβη τα 1.400.000 κ.μ.), ήταν να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως εξ αιτίας των φερτών υλικών που κάλυψαν τα μέχρι τότε καθαρισμένα φρεάτια απορροής υδάτων.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία η έλευση της καταιγίδας, συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου προχώρησαν σε έλεγχο, στα ήδη καθαρισμένα στο σύνολο τους φρεάτια της πόλης (συνολικά 1.700), ενώ και κατά τη διάρκεια της νεροποντής επιχειρούσαν επιτόπου καθαρισμούς από τα φερτά υλικά.

Για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της πόλης επιχείρησαν την πρώτη ημέρα συνολικά έξι μηχανήματα έργου, (3 JCB και 3 Bobcat) μαζί με 12 οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, εθελοντικές ομάδες και 30 εργαζόμενοι.

Από την έναρξη εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, με συντονισμό του Δημάρχου της πόλης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, απομακρύνθηκαν φερτά υλικά από το οδόστρωμα, έγινε διάνοιξη του συνόλου του οδικού δικτύου της πόλης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία, ρυθμίστηκε η κυκλοφορία και πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων συνολικά από 43 κατοικίες, 37 στη Βούλα 4 στη Βάρη και 2 στη Γλυφάδα.

Στην επιχείρηση του Δήμου συνέδραμε για πρώτη φορά και η υπηρεσία 24ώρης εναέριας επιτήρησης της πόλης με drone για την αποτελεσματικότερη καταγραφή των ζημιών και τον συντονισμό των συνεργείων του Δήμου.

Και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χρειάστηκε να εκτελεστούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία στην πόλη. Την Πέμπτη καθαρίστηκαν σημεία του Λυκορέματος στο Πανόραμα Βούλας, στο οποίο είχαν συσσωρευθεί τόνοι χώματος και άλλων φερτών υλικών, που μετέφερε στην κοίτη του η πρωτοφανής σε όγκο νερού καταιγίδα, που έπληξε την πόλη.

Για τον καθαρισμό του ρέματος ο Δήμος χρησιμοποιεί δικά του και μισθωμένα μηχανήματα και προσωπικό, ενώ η Περιφέρεια συνδράμει με ένα βαρύ μηχάνημα έργου και ένα φορτηγό κατόπιν συνεννόησης του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη.

Η κακοκαιρία η οποία στην κυριολεξία “μπάζωσε” την κοίτη του Λυκορέματοςκατέστησε επιτακτική την ανάγκη της επαναφοράς της στην αρχική της γεωμετρία, κάτι που επιχειρείται αυτές τις μέρες σε μεγάλο βαθμό.

Όμως, απαιτείται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αρκετά μεγαλύτερη τεχνική παρέμβαση από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς τα ρέματα και η τεχνική τους υποστήριξη και συντήρηση εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Οι εργασίες από πλευράς του Δήμου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες.

default

Ενεργεί ο Δήμος για αποζημίωση στους πλημμυροπαθείς

  • Ξεκίνησε η διαδικασία αιτήσεων για τους πληγέντες

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προέβη στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τα αρμόδια Υπουργεία για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Για το λόγο αυτό όσοι έχουν υποστεί ζημίες σε ακίνητη περιουσία μπορούν να αποστείλουν αναλυτική καταγραφή των ζημιών καθώς και τα πλήρη στοιχεία τους (Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, ΑΦΜ) στο info@vvv.gov.gr.

Παράλληλα,ξεκινάει και η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων πολιτών που επλήγησαν από την πλημμύρα και είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα,δικαιούχοι των παροχών που προβλέπονται από την ΚΥΑ ΦΕΚ 1699/Τ Β΄/2019 με θέμα: «Διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές» είναι τα νοικοκυριά που έχει  πληγεί η κύρια κατοικία τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κατάθεση σχετικής αίτησης πρέπει να γίνει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία της πλημμύρας.

Προβλέπονται οι ακόλουθες κατηγορίες παροχών:

1. Επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών

Πρόκειται για εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) για την αντιμετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών σε πολίτες των οποίων η κύρια κατοικία έχει πληγεί από την πλημμύρα, δεν είναι δυνατή η διαμονή τους σε αυτήν και έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το επίδομα αυτό αποσκοπεί στην κάλυψη των πρώτων στοιχειωδών αναγκών όπως η προσωρινή διαμονή, η διατροφή και ο ρουχισμός.

Δικαιολογητικά:

α) Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας

Επιπλέον του ανωτέρω επιδόματος, προβλέπεται η εφάπαξ χορήγηση ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στις παρακάτω κατηγορίες πληγέντων:

α) Πολύτεκνοι, με την προσκόμιση (εκτός της αίτησης και του Ε1) πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης

β) Άτομα με Αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την προσκόμιση (εκτός της αίτησης και του Ε1:

Απόφασης έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ή

Βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ

2. Επίδομα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών η/και την αντικατάσταση οικοσκευής.

 Χορηγείται εφάπαξ για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους ποσό οικονομικής ενίσχυσης μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (6.000,00 €) κατ ́ ανώτατο όριο. Το επίδομα αυτό χορηγείται για την αντικατάσταση πραγμάτων και ηλεκτρικών συσκευών που καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες και για απλές επισκευαστικές εργασίες που καθιστούν την κατοικία λειτουργική και δεν απαιτούν άδεια επισκευής ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Δικαιολογητικά:

α) Αίτηση  και υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου. 

β) Δήλωση  Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου).

γ) Η τελευταία υποβληθείσα Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι (υπάρχει σχετικό έντυπο).

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο προσδιορίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Παραρτήματος της ΚΥΑ υπ΄ αριθμόν 33865/6-5-2019 από την Επιτροπή του άρθρου 4.

3. Χορήγηση επιδόματος στα άτομα που υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

1. Χορηγείται εφάπαξ επίδομα ποσού τεσσάρων χιλιάδων και πεντακοσίων ευρώ (4.500,00€) στα άτομα που, λόγω τραυματισμού τους, στην πυρκαγιά υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Δικαιολογητικά:

α) Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Γνωμάτευση – Βεβαίωση Διευθυντή Κλινικής Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ., στην οποία αναφέρεται ότι ο αιτών ή η αιτούσα υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

γ) Γνωμάτευση ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στην οδό Ζεφύρου 2 στη Βούλα από τις 9:00π.μ.-2:00μ.μ.

Τηλ. : 2132019921

Email: meleftheriou@vvv.gov.gr

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Αυγούστου 2022]