Εγγραφείτε στο Newsletter μας

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΕΜΕ «ΝΑΙ»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

10.000.000€ από το ΕΣΠΑ για το Ειδικό Σχολείο Γλυφάδας

Ένα πρότυπο ειδικό σχολείο (νηπιαγωγείο και δημοτικό) πρόκειται να ανεγερθεί στη Γλυφάδα, σε οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σ. Βέμπο, Λόντου και Σάκη Καράγιωργα. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ και είναι ύψους 9.996.418,32€ (ΑΔΑ:  ΨΞΠΜ46ΜΤΛΡ-Ξ6Ω). Η Δημοτική Αρχή είχε προαναγγείλει τη δημιουργία του ειδικού σχολείου τον Ιανουάριο του 2021, όμως πολλές γραφειοκρατικές και λοιπές διαδικασίες αλλά και η αναζήτηση χρηματοδότησης καθυστέρησαν το επόμενο βήμα… Από την 1η Αυγούστου 2022, το όραμα δρομολογείται προς υλοποίηση και ξεκινά ένας νέος μαραθώνιος προθεσμιών που πρέπει να τηρηθούν για να αποκτήσει η Γλυφάδα ένα σχολείο που θα αξιοποιηθεί επιπλέον ως συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο.

Το κόστος της ανέγερσης ενός ειδικού σχολείου είναι υπέρογκο και γι’ αυτό αναζητήθηκαν πόροι χρηματοδότησης προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίησή του. Ο Δήμος Γλυφάδας αν και είχε πετύχει μια προκαταρκτική συμφωνία για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, τελικά λόγω του αυξημένου κόστους της τελικής μελέτης (οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις που επηρεάζουν καίρια ένα τόσο μεγάλο έργο και η ανάγκη να μην υπάρξει κάποιο κενό στη χρηματοδότηση ούτε κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση) οδήγησε τη δημοτική αρχή στο να κυνηγήσει την Ευρωπαϊκή λύση ώστε να εξασφαλιστεί το σύνολο της δαπάνης του έργου και η απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης. Την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με συνολικό κόστος πράξης 9.996.418,32€.

Το ειδικό σχολείο θα γίνει στο χώρο που στεγαζόταν το παλιό εγκαταλελειμμένο πλέον 2ο Δημοτικό σχολείο Γλυφάδας στη συμβολή των οδών Βέμπο και Λόντου, το οποίο σύντομα θα γκρεμιστεί. Προβλέπεται να είναι ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με την καλύτερη δυνατή ποιότητα κατασκευής σε όλες τις υποδομές του – όπως δηλαδή αξίζει στα παιδιά που θα φιλοξενεί- ενώ θα έχει και αμφιθέατρο περίπου 400 θέσεων, που θα καλύψει και πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της πόλης.

Το κτίριο θα αποτελείται από 2 επίπεδα κύριας χρήσης στην ανωδομή, καθώς και ένα υπόγειο με χώρους κύριας χρήσης όσο και βοηθητικής χρήσης. Οι κύριες προβλεπόμενες χρήσεις είναι οι ακόλουθες:

Επίπεδο -1 (-5.50): Χωροθετείται ο χώρος του αμφιθεάτρου μετά των βοηθητικών χώρων αυτού όπως φουαγιέ, wc κοινού και ΑΜΕΑ, αποθήκες. Στο -4.35 χωροθετούνται χρήσεις όπως γυμναστήριο με τους βοηθητικούς του χώρους, αίθουσα φυσιοθεραπείας, χώρος κολυμβητικής δεξαμενής, με τους βοηθητικούς της χώρους, αποδυτήρια, μηχανοστάσιο, wc και ντους, όπως και καμαρίνια, αποδυτήρια, χώρος στάθμευσης, Η/Μ χώροι, αποθήκες.

Επίπεδο +0 (+0,00): Κατασκευάζονται οι αίθουσες νηπιαγωγείου διδασκαλίας του ειδικού δημοτικού σχολείου με τους βοηθητικούς χώρους αυτών. Στη συμβολή των οδών Λόντου και Σοφίας Βέμπο βρίσκεται η κεντρική είσοδος επί της οδού Λόντου, ενώ ο χώρος του αμφιθεάτρου έχει 2 ανεξάρτητες εισόδους τόσο από την οδό Λόντου όσο και από την οδό Σοφίας Βέμπο.

Επίπεδο +1 (4,00): Κατασκευάζονται αίθουσες διδασκαλίας όσο και αίθουσες ειδικοτήτων αναγκαίων για τη λειτουργία του ειδικού σχολείου, όπως αίθουσα λογοθεραπείας, κινησιολογίας, φυσιοθεραπείας και ψυχολόγων.

Επιπέδου +2 (+7.55): Χωροθετούνται χώρος εξωτερικών κλιματιστικών μηχανημάτων καθώς και το φυτεμένο δώμα. Οι επιφάνειες του κάθε ορόφου του Ειδικού Σχολείο σε κάθε επίπεδο

Επίπεδο -1: 2358.52 τ.μ.

Επίπεδο 0: 840.08 τ.μ.

Επίπεδο +1: 800.00 τ.μ.

Σύνολο: 3998.6 τ.μ.

«Κι όμως, υπάρχουν σπουδαίες ειδήσεις τον Αύγουστο! Και μάλιστα από αυτές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή πολλών. Αυτή η είδηση ήρθε στη Γλυφάδα μας και αφορά την πλήρη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους για το πρώτο Ειδικό Σχολείο στην πόλη μας! Ένα έργο που μπορεί να αλλάξει τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας προς το καλύτερο – ένα σχολείο που θα στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από όλη την Αττική και θα δώσει μια τεράστια ανακούφιση στις οικογένειές τους», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Και προσθέτει:  «Αντιμετωπίσαμε ένα βουνό από δυσκολίες: Μελέτες, διαγωνισμοί, άδειες, χρηματοδοτήσεις, όλα να γίνουν στην εντέλεια, όλα να γίνουν έγκαιρα. Διεκδικήσαμε δέκα εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ – και καταφέραμε να τα λάβουμε ! Και πλέον έχουμε όλα τα εχέγγυα ότι το όνειρο της δημιουργίας αυτού του τόσο ξεχωριστού σχολείου σύντομα θα είναι πραγματικότητα. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους εργάζονται για το πολύ δύσκολο και σύνθετο αυτό έργο και φυσικά τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης που διαχειρίζονται και εγκρίνουν τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ. Πιστεύουμε βαθιά ότι δεν υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων. Πιστεύουμε βαθιά ότι όλες και όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Το έργο αυτό δικαιώνει την πίστη όλων μας και μας κάνει πολύ υπερήφανους».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Αυγούστου 2022]

Scroll to Top