Εγγραφείτε στο Newsletter μας

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΛΗΦΘΗ; – Δωρεάν κατά κυριότητα παραχώρηση προς τους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού Αργυρούπολης 50 Κ.Φ. – Κ.Α. ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου, που έχουν χαρακτηριστεί ως κοινωφελείς χώροι του Ν. 4422/2016

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Πενήντα οικόπεδα, κάλυψης 234,5 στρεμμάτων Κοινωφελών Χώρων και Χώρων Κοινωνικής Ανταποδοτικότητας, εντός της επένδυσης του Ελληνικού αναμένεται και επίσημα να παραχωρηθούν δωρεάν κατά κυριότητα προς τους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού Αργυρούπολης. Για να μπορέσουν οι διαδικασίες να προχωρήσουν και να κινηθεί το Υπουργείο Οικονομικών στην έκδοση της σχετικής απόφασης, τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια όφειλαν να πάρουν απόφαση επί του θέματος. Με ταχείς ρυθμούς και σε κάλεσμα έκτακτης και κατεπείγουσας συνεδρίασης από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου έως την Τετάρτη 27 Ιουλίου και οι τρεις άμεσα ενδιαφερόμενοι Δήμοι είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε δια περιφοράς. Κάθε Δήμος σκοπεύει τους χώρους αυτούς να τους αξιοποιήσει σύμφωνα με τις ισχύουσες για τον κάθε έναν χρήσεις γης, για την κάλυψη σοβαρών αναγκών της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής του Μητροπολιτικού Πόλου.

Τα Δημοτικά Συμβούλια είπαν… «ναι». 234,5 στρέμματα παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα στους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού Αργυρούπολης

Με ταχείς ρυθμούς πέρασε από τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια η λήψη απόφασης για τη δωρεάν κατά κυριότητα παραχώρηση προς τους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού Αργυρούπολης, Κ.Φ.-Κ.Α. ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου, που έχουν χαρακτηριστεί ως κοινωφελείς χώροι του ν. 4422/2016, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4876/2021 (Α’ 251).

Βάσει των όσων συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταΐκούρα στη συνάντηση που έγινε, στις 20 Ιουλίου στο γραφείο του Υπουργού, με τους τρεις Δημάρχους Γιάννη Κωνσταντάτο (Ελληνικού Αργυρούπολης), Ανδρέα Κονδύλη (Αλίμου), Γιώργο Παπανικολάου (Γλυφάδας), παρουσία και συμβούλων αλλά και του επενδυτή, παραχωρούνται στους Δήμους τους συνολικά 234,5 στρέμματα εντός της επένδυσης που αντιστοιχούν σε 50 οικόπεδα και συγκεκριμένα: 32 στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης (160,5 στρέμματα), 11 στο Δήμο Αλίμου (41,5 στρέμματα) και 7 στο Δήμο Γλυφάδας (32,5 στρέμματα).

Για να προχωρήσουν και να επισημοποιηθούν οι διαδικασίες, όφειλαν οι τρεις Δήμοι – σε συνέχεια της συνάντησης – να στείλουν επίσημο αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι οι συνεδριάσεις έλαβαν χώρα στις 25 Ιουλίου για το Δήμο Γλυφάδας με τηλεδιάσκεψη, στις 26 Ιουλίου για το Δήμο Αλίμου δια περιφοράς και στις 27 Ιουλίου για το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης επίσης διά περιφοράς.

Τα Δημοτικά Συμβούλια, στην πλειοψηφία τους, ομόθυμα εξέφρασαν την άποψη ότι είναι μια ιστορική στιγμή που θα προδιαγράψει το μέλλον των επόμενων γενεών, ενώ οι Δημοτικές Αρχές ξεδίπλωσαν και τις πρώτες σκέψεις για το τι μπορεί και πως να αξιοποιηθεί στους χώρους που θα τους αποδοθούν, βασιζόμενοι κυρίως στις χρήσεις γης. Πολλές λεπτομέρειες δεν ακούστηκαν διότι η όλη διαδικασία είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και μέχρι να βγει η Υπουργική Απόφαση εκφράζεται από όλους συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας, ενώ η αρχική σκέψη της Διοίκησης ήταν η έκτακτη συνεδρίαση να γίνει διά περιφοράς, μετά από αίτημα κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συνεδρίαση έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί μια ενημέρωση από το Δήμαρχο Γλυφάδας στους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων με αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι σύντομη και ουσιαστική. Το Ελληνικό κατάφερε να ενώσει και να παραμερίσει τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις και έτσι πάρθηκε μια ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της δωρεάν κατά κυριότητα παραχώρησης των Κ.Φ. – Κ.Α. ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου στο Δήμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αλίμου έγινε δια περιφοράς, την Τρίτη 26 Ιουλίου. Όπως αναφέρθηκε και στην εισήγηση του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη: «Σε κάθε ένα από τα ακίνητα αυτά ο Δήμος Αλίμου θα αναπτύξει τις προβλεπόμενες εκ του νόμου χρήσεις, ήτοι αθλητισμός, πολιτισμός, εκπαίδευση κ.λπ.. Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες χρήσεις είναι ενδεικτικές και ο Δήμος θα μπορεί να αναπτύξει μελλοντικά στα ακίνητα αυτά και κάθε άλλη νόμιμη χρήση, η οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες χρήσεις γης για το συγκεκριμένο ακίνητο, ανάλογα με τις κοινωνικές και πραγματικές ανάγκες που θα προκύπτουν. Όλες οι προτεινόμενες χρήσεις είναι συμβατές με τις υφιστάμενες νόμιμες χρήσεις γης, επιλύουν μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής (π.χ. Μουσικό Σχολείο, Δημοτικό Σχολείο, Πολιτιστικό Κέντρο κ.λπ.) και δίνουν προστιθέμενη αξία τόσο στην πόλη μας, όσο και σε ολόκληρο τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγ. Κοσμά. Η παραχώρηση των ακινήτων αυτών είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα, ώστε εν συνεχεία ο Δήμος να εκπονήσει Μελέτες και να εξεύρει χρηματοδότηση για τη διαμόρφωσή τους (π.χ. ανέγερση σχολείων με τους συνοδευτικούς χώρους: αμφιθέατρο εκδηλώσεων κ.λπ.)».

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποφάσισαν ομόφωνα ο Δήμος Αλίμου να υποβάλλει αίτημα προς τον Αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών για την κατά κυριότητα δωρεάν παραχώρηση (απόδοση) σε αυτόν των Κοινωφελών Χώρων και Χώρου Κοινωνικής Ανταποδοτικότητας για τα 11 οικόπεδα. Της ψηφοφορίας απείχαν οι Ευάγγελος Τσαμήτας, Θάνος Ορφανός και Δημήτρης Δόγκας.

Στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Τετάρτης 27 Ιουλίου. Σε μια διά περιφοράς συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία το να υποβληθεί το αίτημα για το τυπικό της υπόθεσης αφού εκτός της παράταξης του Δημάρχου, υπερψήφισε και η παράταξη του Θοδωρή Μπούφη, ενώ ο Νάσος Σπυρόπουλος καταψήφισε και οι Χρήστος Κορτζίδης και Γιώργος Ιωαννίδης ψήφισαν παρών. Η διοίκηση έκρινε ότι η συνεδρίαση είχε πιο πολύ τυπικό χαρακτήρα αφού ακριβώς πριν μια εβδομάδα ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος στη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ενημερώσει για τα τεκταινόμενα.

«Ένας Αγώνας δικαιώθηκε…ένα Ταξίδι Αρχίζει.

Η συμφωνία είναι για όλους δίκαιη και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει νικητής και χαμένος. Όσον αφορά εμάς όμως αυτά που θέλαμε τα πήραμε με σεβασμό στα ποσοστά που μας αναλογούν στο αεροδρόμιο μέσα από πνεύμα καλής θέλησης από όλες τις πλευρές. Τα οικόπεδα διανεμήθηκαν δίκαια και θα είναι για κοινωνικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς ενώ τα έσοδα του Καζίνο θα διανεμηθούν ανάμεσα σε μας και την Γλυφάδα με βάση τα διοικητικά μας μερίδια στο οικόπεδο του. Άξιο αναφοράς είναι η παραλία που θα μας αποδοθεί ως Δήμος και άλλα κρίσιμα θέματα που διευθετήθηκαν. Όλα αυτά δεσμεύομαι τον Σεπτέμβριο να τα παρουσιάσω αναλυτικά στο Συμβούλιο, στους φορείς και στον λαό μας εφόσον ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας που ήταν απόλυτα έντιμος απέναντι μας στην συνάντηση, μας επικυρώσει με υπουργική απόφαση τις επόμενες μέρες τα συμφωνηθέντα που είχαν ως βάση την αρχική πρόταση διανομής του Υπουργείου Οικονομικών με μερικές μόνο τροποποιήσεις μετά από διαπραγμάτευση. Ένας Αγώνας δικαιώθηκε, το ταξίδι αρχίζει της αξιοποίησης των οικοπέδων και ανέγερσης για το νέο Δημαρχείο , Μέγαρο Ποντίων, κλειστό γήπεδο Μπάσκετ, γήπεδα ποδοσφαίρου νέο παιδικό σταθμό, γηροκομείο, ανοιχτούς αθλητικούς χώρους αρχίζει ως πρόκληση για το μέλλον της πόλης μας», δήλωσε με δημόσια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιάννης Κωνσταντάτος.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Ιουλίου 2022]

Scroll to Top